- Στις 07:00 έληξε η διορία για συμφωνία ανάμεσα στην κυβέρνηση της Αργεντινής και τους πιστωτές της
- Στο κενό και το τελευταίο σχέδιο για εξαγορά του μη εξυπηρετούμενου χρέους που διατηρούν τα hedge funds
- "Οι πολίτες θα είναι το απόλυτο θύμα", είπε ο Αμερικανός δικαστικός διαμεσολαβητής
- Η Standard & Poors είχε... προαποφασίσει τη χρεοκοπία, αφού υποβάθμισε την Αργεντινή στην κατηγορία Selective DefaultΚανείς δεν έχει ξεχάσει τις εφιαλτικές στιγμές του Δεκεμβρίου του 2001 με τις διαδηλώσεις, τις συγκρούσεις, τους πολίτες να σπάνε μαγαζιά και τράπεζες και τον τότε πρόεδρο της χώρας να την εγκαταλείπει με ελικόπτερο.
Αν στο "και 5" δεν βρεθεί λύση, η Αργεντινή θα τα ξαναζήσει όλα αυτά.
Στις 07:00 το πρωί της Πέμπτης (ώρα Ελλάδας, μεσάνυχτα τοπική) έληξε η διορία για να υπάρξει συμφωνία για τη ρύθμιση του χρέους της Αργεντινής ανάμεσα στην αντιπροσωπεία της χώρας, με επικεφαλής τον υπουργό Οικονομικών Άξελ Κισίλοφ, και τους πιστωτές.
Αυτή τη φορά η Αργεντινή έπρεπε να πληρώσει 539 εκατομμύρια δολάρια τους πιστωτές που είχαν συμφωνήσει σε κούρεμα των ομολόγων, τα οποία διακρατούσαν κατά 70% μετά την κρίση του 2001.
Οι συνομιλίες έγιναν στη Νέα Υόρκη αλλά έληξαν χωρίς αποτέλεσμα. Ένα έσχατο σχέδιο για την εξαγορά από εμπορικές τράπεζες της Αργεντινής του μη εξυπηρετούμενου χρέους που διατηρούν τα hedge funds προκειμένου να αποφευχθεί μια χρεοκοπία κατέρρευσε, δήλωσαν ανώτερο στέλεχος του τραπεζικού τομέα και μια δεύτερη πηγή της χρηματοπιστωτικής αγοράς.
Ο Αμερικανός δικαστικός διαμεσολαβητής Ντάνιελ Πόλακ έκανε λόγο για επικείμενη πτώχευση της Αργεντινής. Η αδυναμία πληρωμής «δεν αποτελεί μία απλή "τεχνική" κατάσταση, αλλά ένα αληθινό και οδυνηρό γεγονός που θα έχει επιπτώσεις στους ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων των πολιτών της Αργεντινής, των ομολογιούχων και των πιστωτών», πρόσθεσε.
«Οι πολίτες της Αργεντινής θα είναι το πραγματικό και απόλυτο θύμα», είπε. «Οι πλήρεις συνέπειες της αθέτησης δεν είναι προβλέψιμες, αλλά σίγουρα δεν είναι θετικές», τόνισε.
Ο υπουργός Οικονομίας της Αργεντινής, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, υποστήριξε ότι η χώρα δεν έχει αθετήσει τους όρους του χρέους της, επαναλαμβάνοντας ότι έχει αποστείλει τις απαιτούμενες πληρωμές στα μέλη της διοίκησης των τραπεζών.
Χωρίς συμφωνία, η Αργεντινή βρίσκεται σε αδυναμία πληρωμής των ομολόγων, αφού ο δικαστικός διαμεσολαβητής στην υπόθεση χρέους έχει