Δεν είναι τροφή, είναι ένα θαύμα της φύσης.
Διαβάστε όσα δεν ξέρατε για το μέλι:
Τι είναι το μέλι
Το μέλι είναι ένα προϊόν μιας φυσικής διαδικασίας, που παρασκευάζεται από τις μέλισσες με φυσικές πρώτες ύλες (νέκταρ, γύρη κτλ.). Η πρώτη ύλη επεξεργάζεται και εμπλουτίζεται με άλλες ουσίες και ένζυμα από τις μέλισσες που την συλλέγουν. Από την αρχαιότητα θεωρείται μια μακροβιοτική τροφή με εξαιρετικές θρεπτικές και θεραπευτικές ιδιότητες σε σωματικό και πνευματικό επίπεδο.
Φυσικές ιδιότητες του μελιού
Το χρώμα του μελιού σχετίζεται με την περιεκτικότητα του σε μέταλλα. Η γεύση του ποικίλει ανάλογα με το φυτά της περιοχής. Η κρυστάλλωση του είναι φυσιολογικό φαινόμενο, και δεν δημιουργεί προβλήματα στην ποιότητα του.
Χημική σύσταση του μελιού
Έχουν ανιχνευθεί σε αυτό περίπου 180 στοιχεία υψηλής βιολογικής αξίας, απαραίτητα στον άνθρωπο, ενώ περιέχει μόνο 23 θερμίδες σε ένα κουταλάκι του γλυκού. Η συνύπαρξη όλων αυτών των ουσιών και ο τρόπος με τον οποίο δρουν στον ανθρώπινο οργανισμό είναι εντυπωσιακός. Το μέλι υπό κανονικές συνθήκες αποτελείται από 17% υγρασία, 77% διαφόρων τύπων σάκχαρα (φρουκτόζη 35%, γλυκόζη 32%, σακχαρόζη) και 6% άλλες διάφορες ουσίες (οργανικά οξέα, μεταλλικά στοιχεία και ένζυμα)
Θεραπευτικές δράσεις και ιδιότητες
Το μέλι αποτελεί εκτός από το ιδανικό φυσικό γλυκαντικό και μια εξαιρετική φαρμακευτική ουσία. Μπορεί κανείς να το απολαύσει σκέτο, στη μαγειρική, στη ζαχαροπλαστική και τα αφεψήματα.
Αντιβακτηριακή δράση: Εμποδίζει την ανάπτυξη μικροοργανισμών και βοηθά στην επούλωση πληγών εγκαυμάτων κ.α. με τις αντιβιοτικές ουσίες που περιέχει. Το ένζυμο οξειδάση της γλυκόζης προάγει την παραγωγή υπεροξειδίου του υδρογόνου, μιας ουσίας με ήπιες αντισηπτικές ιδιότητες.
Στομαχοεντερικές παθήσεις: το μέλι είναι βασικά αλκαλική τροφή, καταπολεμά τα εντερικά παράσιτακαι προστατεύει από τα έλκη του στομάχου και δώδεκα- δακτύλου. Βοηθάει στην καλύτερη αφομοίωση των τροφών. Η φρουκτόζη που περιέχει απορροφάται δυσκολότερα και σε συνδυασμό με τη χολίνη διεγείρει τα έντερα και προλαμβάνει τη δυσκοιλιότητα.
Συκώτι: η γλυκόζη συμπληρώνει τις εφεδρείες του γλυκογόνου στο συκώτι και συντελεί στην αύξηση της αντίστασης του οργανισμού στις μολύνσεις. Τονώνει το συκώτι και τη χολή.
Νεφρά: Έχει ενισχυτική, τονωτική δράση στα νεφρά. Η γλυκόζη βοηθάει στη γρήγορη αποβολή από το αίμα και τους ιστούς άχρηστων υλικών. Εχει διουρητική δράση και οι αντισηπτικές του ιδιότητες προστατεύουν την ουροδόχο κύστη από μολύνσεις.
Καρδιά-Κυκλοφορικό: Τα ζάχαρα του μελιού, ιδίως η γλυκόζη είναι απαραίτητα την ενίσχυση του καρδιακού μυ, και αποτελούν πηγή ενέργειας για την καρδιά. Ακόμη το μέλι με τη βοήθεια των ζαχάρων του και της ακετυλοχολίνης διαστέλλει τα αγγεία και μειώνει την υπέρταση. Το αντιοξειδωτικό πολυφαινόλη συμβάλλει επίσης στην καρδιακή υγεία
Αναπνευστικό: Βοηθάει την αποσυμφόρηση των αναπνευστικών οδών και στην αποκατάσταση των βλεννογόνων του λαιμού και του ρινολάρυγγα. O Ιπποκράτης συνιστούσε διάλυμα μελιού για το βήχα και τον ερεθισμό του φάρυγγα και του λάρυγγα.
Νευρικό σύστημα: Η θαυματουργή γλυκόζη, και όχι μόνο, κατευνάζει και ηρεμεί όλο τον οργανισμό. Για την αϋπνία διαλύουμε μια κουταλιά μέλι σε ένα ποτήρι χλιαρό νερό ή γάλα.
Μεταβολισμός: Συνιστάται κατά της παχυσαρκίας που οφείλεται στον ελαττωματικό μεταβολισμό, υπερινσουλινισμό και στην συγκράτηση νερού στους ιστούς.
Αναιμία: το ποσοστό της αιμοσφαιρίνης, ιδίως σε παιδιά αυξάνει με την κατανάλωση μελιού κυρίως λόγω του σιδήρου και του χαλκού που περιέχει.
Καρκίνος: Τα αντιοξειδωτικά και φλαβονοειδή συστατικά του έχουν σημαντική αντικαρκινική δράση. Η πολυφαινόλη είναι αντιοξειδωτικό που βοηθά στην προστασία των κυττάρων από τις ελεύθερες ρίζες και το καρκίνο. Μειώνει τις επιβλαβείς συνέπειες της χημειοθεραπείας.
Μέθη: Το υψηλό ποσοστό φρουκτόζης, σε συνδυασμό με τα ένζυμα που περιέχει, βοηθά τον οργανισμό να μεταβολίσει το αλκοόλ πιο γρήγορα, ιδίως αν συνδυαστεί με χυμό λεμονιού.
Δέρμα: Χρησιμοποιείται ευρέως στην αισθητική για την περιποίηση του δέρματος, ενώ με τις αντιβακτηριακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του βοηθάει σε παθήσεις του δέρματος και εχει επουλωτικές επιδράσεις σε εγκαύματα, εκδορές, κοψίματα, τσιμπήματα κ.α.
Αποτοξίνωση: Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για λεμφικό μασάζ στην πλάτη ενος ασθενή. Το μέλι απορροφά τοξίνες από το σώμα του ασθενή και αλλάζει χρώμα.
Παιδί: Μετά το μητρικό γάλα, το μέλι είναι εκείνο που επιδρά ευεργετικά στην ανάπτυξη του παιδιού. Απολυμαίνει τη στοματική κοιλότητα, αυξάνει τα αιμοσφαίρια και το ποσοστό της αιμοσφαιρίνης, βοηθά στην απορρόφηση του ασβεστίου, στην καλή λειτουργία του στομάχου και του εντέρου, κάνει τα παιδιά δυνατά. Μαθαίνουμε στο παιδί μας να τρώει μέλι και όχι ζάχαρη.
Πηγή ενέργειας: Αποτελεί πηγή απλών και σύνθετων υδατανθράκων και προσφέρει ενέργεια ειδικά για όσους κάνουν δύσκολη εργασία ή αθλούνται.
Μακροζωία: Οι μελετητές και οι γιατροί, τόσο της αρχαιότητας όσο και σήμερα, συμφωνούν ότι το μέλι αποτελεί συντελεστή της μακροζωίας γι’ αυτό το μέλι