Κυριακή 26 Ιουλίου 2015

Ο Άγιος Παντελεήμονας


                                                             Ο Άγιος Παντελεήμονας

        Στο δήμο Αμπελοκήπων-Μενεμένης συναντούμε πολύ συχνά το όνομα του Αγίου Παντελεήμονα. Πρώτα από όλα, ο Ιερός Ναός του Αγίου Παντελεήμονα επί της οδού Φιλιππουπόλεως, ένας από τους μεγαλύτερους και ωραιότερους Ιερούς Ναούς της Μακεδονίας. Το πάρκο στη διασταύρωση Φιλιππουπόλεως με Ελευθερίας μετονομάστηκε σε πλατεία Αγίου Παντελεήμονα. Επίσης υπάρχει και ένας μικρός δρόμος κοντά στον Ιερό Ναό που φέρει το όνομα του Αγίου Παντελεήμονα. Ακόμη, συναντούμε κομματικές οργανώσεις που αναφέρουν το όνομα του Αγίου, προσδιορίζοντας φυσικά τη γεωγραφική έκταση δράσης π.χ. τοπική οργάνωση Ν.Δ και ΟΝΝΕΔ Αγίου Παντελεήμονα Αμπελοκήπων.

Ποιός όμως ήταν ο Άγιος Παντελεήμων γνωρίζουμε;

             Ο Άγιος Παντελεήμων γεννήθηκε στη Νικομήδεια τέλη του 3ου αιώνα μ.Χ. και του δόθηκε το όνομα Παντολέων. Ο πατέρας του ήταν ειδωλολάτρης και ονομάζονταν Ευστόργιος και η μητέρα του, η Εύβουλη, χριστιανή. Μετά τα πρώτα γράμματα μαθήτευσε κοντά στο γνωστό ιατρό της εποχής Ευφρόσυνο.
            Ο μικρός Παντολέων έχασε νωρίς τη μητέρα του. Τις χριστιανικές νουθεσίες της μητέρας του συνέχισε ο Άγιος Ερμόλαος, ο οποίος εκείνο τον καιρό ήταν ιερέας στη Νικομήδεια.
Μια μέρα λοιπόν, ενόσω σπουδαζε την Ιατρική Επιστήμη, είδε ένα παιδί στο δρόμο να πέφτει νεκρό από τσίμπημα ενός φιδιού. Ο Άγιος τότε συλλογίστηκε ότι εάν ο Χριστός ανάσταινε το παιδί και πέθαινε το φίδι, θα γινόταν ο ίδιος χριστιανός. Έτσι και έγινε…

Τρίτη 21 Ιουλίου 2015

Ξαφνική παραίτηση του Σέρχιο Μαρκαριάν από την Εθν...

"ΦΟΥΛ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ" Σταθης Γεωργιαδης: Ξαφνική παραίτηση του Σέρχιο Μαρκαριάν από την Εθν...: Παρελθόν από την τεχνική ηγεσία της Εθνικής αποτελεί ο Σέρχιο Μαρκαριάν! Ο Ουρουγουανός τεχνικός υπέβαλε την παραίτησή του, ενώ με δήλωσή ...

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΜΑΝΔΡΑΚΙΩΤΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Σας παρουσιάζω ένα μικρό αλλά περιεκτικό αφιέρωμα στο Σύλλογο Μανδρακιωτών Θεσσαλονίκης ''ο Βιότοπος'' που εδρεύει στους Αμπελόκηπους σε χώρο που τους παραχωρήθηκε προς χρήση από το δημοτικό συμβούλιο μετά από εισήγηση του Δημάρχου κ. Λάζαρου Κυρίζογλου.

Εμμανουήλ Ιωαννίδης 
Αντιδήμαρχος οικονομικών και διοίκησης


Το χωριό ΜΑΝΔΡΑΚΙ 

βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του νομού Σερρών. Είναι χτισμένο στους κεντρικούς πρόποδες της οροσειράς Μπέλλες (όρος Κερκίνη) και στις βόρειες όχθες της λίμνης Κερκίνης σε υψόμετρο 50 μέτρων . Στα νότια του χωριού περνάει ο ποταμός Στρυμόνας, ενώ είκοσι περίπου χλμ ανατολικά του χωριού συναντάμε το τελωνείο του Προμαχώνα. Το χωριό απέχει από τη Θεσσαλονίκη μόνο 100χλμ.

Οι περισσότεροι κάτοικοι είναι πρόσφυγες από την Ανατολική Ρωμυλία (Σαμάκοβο) και από την Μικρά Ασία (συγκεκριμένα από τον Πόντο) και εγκαταστάθηκαν στο χωριό το 1924 - 1926. Το Μανδράκι ενώθηκε το 1948 με το χωριό Πετρινό, από το οποίο σώζεται σήμερα μόνο η εκκλησία του Προφήτη Ηλία.

Η ονομασία του χωριού προήλθε από τα αρχαία τείχη που σώζονται ακόμα και σήμερα στην ανατολική πλευρά του. Σύμφωνα με την παράδοση χτίστηκαν την εποχή του Μ.Αλεξάνδρου και σχηματίζουν μία μάνδρα. Ιστορικές πηγές αναφέρουν ότι η αρχαία πόλη «Σίντια» ήταν το σημερινό Μανδράκι.

Το Μανδράκι συνδυάζει το δέος του βουνού με την ομορφιά του υγρού στοιχείου. Το Μπέλλες είναι ένα από τα ελάχιστα εναπομείναντα καταπράσινα βουνά της χώρας μας, γεμάτο πλατάνια, καστανιές, πρίνους, πεύκα και οξιές.

Η λίμνη Κερκίνη είναι κατά γενική ομολογία ένας από τους σημαντικότερους υδροβιότοπους της Ελλάδος. Προστατεύεται από την ευρωπαϊκή και διεθνή νομοθεσία, Σύμβαση Ραμσάρ, Οδηγία 79/409 της Ευρωπαϊκής `Ενωσης και η Διεθνής Σύμβαση της Βαρκελώνης. Επίσης αποτελεί περιοχή του Ευρωπαϊκού Δικτύου "Φύση 2000" σύμφωνα με την Οδηγία 92/43/ΕΟΚ. Το 1993 υπογράφηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση 66272/93 για την οριοθέτηση του υδροβιότοπου, η οποία προσδιορίζει τις ζώνες προστασίας του και ρυθμίζει τις δραστηριότητες σε αυτές.

Διαθέτει 30 είδη ψαριών, 12 είδη αμφιβίων, 22 είδη ερπετών, 300 είδη πουλιών (50 απ΄αυτά αναγράφονται στο Κόκκινο Βιβλίο των Απειλουμένων Σπονδυλοζώων της Ελλάδας) και 58 είδη θηλαστικών.

Η πανέμορφη Λίμνη της Κερκίνης με τα σπάνια πουλιά, τα πολύχρωμα νούφαρα και το επιβλητικό βουνό Μπέλλες με το πυκνό δάσος, αποτελούν σπάνιο κόσμημα για τον Δήμο και την ευρύτερη περιοχή. 


Όποιος αποφασίσει να επισκεφθεί το Μανδράκι θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει το μεγαλείο του καταπράσινου βουνού και την αξεπέραστη ομορφιά της λίμνης. 




Ο Σύλλογος Μανδρακιωτών Θεσσαλονίκης ''ο Βιότοπος'' ιδρύθηκε το 1997 από τους Μανδρακιώτες που ζουν στη Θεσσαλονίκη.

Πολύ σύντομα συσπείρωσε όλους τους Μανδρακιώτες και έθεσε ως κύριο στόχο του τη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των απανταχού Μανδρακιωτών καθώς και τη διαφύλαξη της πνευματικής και πολιτιστικής κληρονομιάς του χωριού.

Σήμερα ο Σύλλογος αριθμεί 240 ενεργά μέλη, που ταυτόχρονα δραστηριοποιούνται στην Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων & Σωματείων Νομού Σερρών με έδρα τη Θεσσαλονίκη, καθώς και στο Δ.Σ. της Ομοσπονδίας με μοναδικό στόχο την αξιοποίηση της ευρύτερης περιοχής και την προβολή του φυσικού της πλούτου. 

Το Μανδράκι Σερρών συνδυάζει το δέος του βουνού με την ομορφιά του υγρού στοιχείου. Το Μπέλλες είναι ένα από τα ελάχιστα εναπομείναντα καταπράσινα βουνά της χώρας μας, γεμάτο πλατάνια, καστανιές, πρίνους, πεύκα και οξιές.

Η λίμνη Κερκίνη είναι κατά γενική ομολογία ένας από τους σημαντικότερους υδροβιότοπους της Ελλάδος. Προστατεύεται από την ευρωπαϊκή και διεθνή νομοθεσία, Σύμβαση Ραμσάρ, Οδηγία 79/409 της Ευρωπαϊκής `Ενωσης και η Διεθνής Σύμβαση της Βαρκελώνης. Επίσης αποτελεί περιοχή του Ευρωπαϊκού Δικτύου "Φύση 2000" σύμφωνα με την Οδηγία 92/43/ΕΟΚ. Το 1993 υπογράφηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση 66272/93 για την οριοθέτηση του υδροβιότοπου, η οποία προσδιορίζει τις ζώνες προστασίας του και ρυθμίζει τις δραστηριότητες σε αυτές. 

Ένας από τους βασικούς στόχους του Συλλόγου είναι να συμβάλλει στην ανάπτυξη του χωριού αλλά και την επανασύνδεση με αυτό των ανθρώπων που ζουν και εργάζονται μακριά του.

Με βασικό μέλημα τη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου ο Σύλλογος Μανδρακιωτών έχει υλοποιήσει μια σειρά από αξιόλογες εκδηλώσεις από τις οποίες ενδεικτικά σας αναφέρουμε:

1. Διοργάνωση παραδοσιακών χορευτικών ομάδων, και ζωντανή παρουσίαση αυτών σε εκδηλώσεις όπως στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, συνέδρια, τηλεόραση, εορταστικές εκδηλώσεις κλπ.

2. Συμμετοχή του Χορευτικού Τμήματος του Συλλόγου στις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στην αίθουσα τελετών του Α.Π.Θ. στα πλαίσια του 10ου Διεθνούς Συνεδρίου Γεωλογίας.

3. Διατηρούμε τράπεζα αίματος στο Νοσοκομείο

ΕΠΑΡΣΙΣ-ΥΠΟΣΤΟΛΗ ΣΗΜΑΙΑΣ

ΕΠΑΡΣΙΣ-ΥΠΟΣΤΟΛΗ ΣΗΜΑΙΑΣ -----ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΦΑΣ---ΙΛΑΡΧΟΣ

Συμφώνως με τα εοθώτα και τα καθοριζόμενα στον ¨Κανονισμό Εξωτερικής Υπηρεσίας των Στρατευμάτων (παλαιότερος τίτλος "Εν ταις πόλεσιν και φρουρίοις"), οι Εθνικές Σημαίες επάρονται και υποστέλλονται μόνον ενώπιον του φωτός του ηλίου, που συμβολίζει την Θεία Πρόνοια και τον Οφθαλμόν του Υψίστου.

Η Έπαρσις δέον όπως πραγματοποιείται την 8ην πρωϊνήν ώραν και η Υποστολή πραγματοποιείται ημίσιαν ώρα προ της δύσεως του ηλίου (ή μίαν ώραν πριν το τελευταίο φώς).Της παρούσης διατάξεως, εξαιρείται η Έπαρσις της Σημαίας του Μ. Σαββάτου, μίαν ώραν μετά την Θ.Λειτουργίαν της πρώτης Αναστάσεως, η δε Υποστολή της πραγματοποιείται πρό της δύσεως της Δευτέρας του Πάσχα, ίνα τιμηθεί η Ανάστασις του Κυρίου που κατέλυσεν το του Άδου Σκότος.

Οι Σημαίες των Φυλακίων της Ζώνης Ασφάλειας Προκάλυψης, οι Σημαίες των εν εκστρατεία και εν πολεμική επιχειρήσει τελούντων στρατιωτικών μονάδων και πολεμικών πλοίων εντός ή εκτός επικράτειας, παραμένουν επαρμένες καθόλον το 24ωρον και δεν υποστέλλονται μέχρι του πέρατος της αποστολής.
Ο επάρων την Εθνικήν Σημαίαν, ίσταται άοπλος και ασκεπής ενώπιον του ιστού, αναδιπλεί εκ των άκρων προς την μέση το ύφασμα αυτής, βοηθούμενος από τον επικεφαλή του αγήματος απόδοσης τιμών, ούτως ώστε το ύφασμα της να μην ακουμπήσει επ΄ουδενί στο έδαφος, αλλά στους ώμους του επάροντος. Ο επάρων αγκυρώνει το άνω αριστερόν άκρο στο ακροΐστιον και επάρει έως υψώσεως του κάτω αριστερού και αγκυρώνει ομοίως. Ο επικεφαλής του αγήματος διατάσσει "Προσοχή"¨, "Επ΄Ώμου-Αρμ", "Πρός την Σημαίαν παρουσιάστε-Αρμ". Εάν υφίσταται τμήμα μουσικής, ανακρούεται το εμβατήριο της Σημαίας. Η Σημαία επάρεται γοργά. Εφόσον η Σημαία τερματίσει επαρμένη, ανακρούεται ο Εθνικός Ύμνος (και ψάλλεται ταυτοχρόνως υπό του αγήματος απόδοσης τιμών). Μετά το πέρας του Εθνικού Ύμνου, και αφού το τμήμα απόδοσης τιμών διαταχθεί εις θέσιν "παρά πόδα" και εφόσον έχει διαταχθεί η μεσίστια έπαρσις, η Σημαία υποστέλεται έως το 1/3 του συνολικού ύψους του ιστού. Κατόπιν ο επάρων ασφαλίσει με ναυτικόν κόμβο τα ίστια στην βάση του ιστού.
Κατά την υποστολή της Σημαίας, η ως άνω διαδικασία τηρείται αντιστρόφως. Η Σημαία χαιρετίζεται δια του Εθνικού Ϋμνου και από την διάρκεια της δεύτερης στροφής ("απ΄τα κόκκαλα βγαλμένη") υποστέλεται αργά μέχρι πέρατος ανάκρουσης του Εθνικού Ύμνου. Η Σημαία εναποτίθεται στον ώμο του επάροντος, δίδεται από τον επικεφαλής το παράγγελμα "παρά πόδα-Αρμ" και κατόπιν με την βοήθειά του ο επάρων απαγγιστρώνει το κάτω άκρο πρώτα και μετά το άνω άκρο της Σημαίας από τον ιστό. Το ύφασμα της Σημαίας, διπλούται τετράκις οριζοντίως που συμβολίζει τα 4 άκρα του ορίζοντος και τρείς καθέτως (εφόσον πρόκειται για Σημαία Φρουρίου Πόλεως) που συμβολίζει την Ομοούσιον Τριάδα. Εφόσον πρόκειται για Σημαία Στρατιωτικού καταστήματος (Στρατόπεδο, Φυλάκιο, Πολεμικό Πλοίο) το ύφασμα διπλούται καθέτως δια τριγωνισμού (συμβολισμός Αγίας Τριάδος) δια εννέα αναδιπλώσεων (όσες και οι συλλαβές του "Ελευθερία ή Θάνατος"), καταλήγων εις τρίγωνον.
Οι Εθνικές Σημαίες φυλάσσονται σε κυτίο επενδεδυμένο με βαθυκύανο ύφασμα τύπου βελούδου, στο Υπασπιστήριο του Στρατιωτικού Καταστήματος

Δευτέρα 20 Ιουλίου 2015

ΩΡΑΡΙΟ ΚΕΠ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ-ΜΕΝΕΜΕΝΗΣ



Από 16/7 ως 31/8 τα δύο ΚΕΠ του Δήμου μας θα λειτουργούν καθημερινά 8 π.μ-4 μ.μ και τα Σάββατα 8 π.μ - 2 μ.μ το μεν ΚΕΠ Αμπελοκήπων τις ημερομηνίες 27/7 , 8/8 , 29/8 το δε Μενεμένης 18/7 , 1/8 , 22/8.

ΟΙ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ -ΟΛΑ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ!

15 Ιουλίου έως τις 5 Αυγούστου 2015

Η Κοινωνική Σύμπραξη ΠΕ Θεσσαλονίκης Δυτικό Τμήμα, με επικεφαλής εταίρο (Δικαιούχο) την ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, πρόκειται να υλοποιήσει στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης – Δυτικός Τομέας δράσεις του Επιχειρησιακού Προγράμματος Επισιτιστικής ή/και Βασικής Υλικής Συνδρομής, το οποίο χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους (ΤΕΒΑ).
Το ΤΕΒΑ υποστηρίζει δράσεις σχετικά με τη συλλογή, μεταφορά, αποθήκευση και διανομή τροφίμων ή/και βασικής υλικής συνδρομής, καθώς επίσης στηρίζει συνοδευτικά μέτρα και δραστηριότητες που συμβάλλουν στην κοινωνική ενσωμάτωση των ωφελουμένων. 

Η δράση αυτή εντάσσεται στο πρόγραμμα «Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής για το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Άπορους».

Όσοι πληρούν τις προϋποθέσεις μπορούν να απευθύνονται στο

Δημαρχείο Αμπελοκήπων - Μενεμένης, Π. Γρηγορίου Ε΄12 Τ.Κ. 56123
Ημέρες: Δευτέρα – Πέμπτη 
‘Ωρες 09:00-14:00

για να υποβάλλουν ηλεκτρονικά την αίτηση τους με:
1. ΑΦΜ,
2. ΑΜΚΑ,
3. Αστυνομική Ταυτότητα,
4. Ε1 και Ε9 του 2015 (οικονομικό έτος 2014), και
5. κωδικό TAXIS.
ΠΡΟΣΟΧΗ : Όσοι δεν έχουν υποβάλλει τη φορολογική τους δήλωση έτους 2015 (οικονομικό έτος 2014), δεν μπορούν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα

Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 2310 - 725.775, 2310-725.775, 2310- 743.770 

Ωφελούμενοι των παροχών είναι:
1. Ενήλικα φυσικά πρόσωπα (άγαμα, διαζευγμένα, σε διάσταση ή σε χηρεία), που υποβάλλουν ατομική φορολογική δήλωση και δεν εμπίπτουν στις παρακάτω κατηγορίες των εξαρτώμενων μελών

2. Οικογένεια, δηλαδή ενότητα φυσικών προσώπων, που περιλαμβάνει ένα ή περισσότερα εξαρτώμενα μέλη ή ένα έγγαμο ζευγάρι ή ζευγάρι το οποίο έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, με ή χωρίς εξαρτώμενα μέλη.

3. Ως εξαρτώμενα μέλη θεωρούνται:
α. Τα άγαμα τέκνα, εφόσον:
−είναι ανήλικα ή
−είναι ενήλικα έως 25 ετών και φοιτούν σε σχολές ή σχολεία ή ινστιτούτα επαγγελματικής εκπαίδευσης ή κατάρτισης της ημεδαπής ή αλλοδαπής ή
−είναι ενήλικα έως 25 ετών και είναι εγγεγραμμένα στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ ή υπηρετούν τη στρατιωτική τους θητεία.
β. Τα παρακάτω φυσικά πρόσωπα με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67% εφόσον είναι άγαμα, διαζευγμένα σε χηρεία:
−τέκνα ενός ή και των δυο συζύγων/γονέων
−αδελφοί και αδελφές ενός εκ των δυο συζύγων/γονέων
γ. Οι ανιόντες
δ. Τα ανήλικα που στερούνται και των δυο φυσικών τους γονέων και έχουν έως τρίτου βαθμού συγγένεια με έναν εκ των δυο συζύγων/γονέων της οικογένειας, εφόσον δεν έχει εκδοθεί δικαστική απόφαση που αναθέτει την επιμέλεια σε άλλο πρόσωπο.

4. Τα φυσικά πρόσωπα που αναφέρονται στις περιπτώσεις α, γ και δ, δεν θεωρούνται εξαρτώμενα μέλη εάν το ετήσιο ατομικό τους εισόδημα υπερβαίνει το ποσό των 3.000 ευρώ.

5. Τα φυσικά πρόσωπα της περίπτωσης β. δεν θεωρούνται εξαρτώμενα μέλη εάν το ετήσιο ατομικό τους εισόδημα υπερβαίνει το ποσό των 6.000 ευρώ.

6. Άστεγοι, δηλαδή άτομα που διαμένουν, σε δημόσιους ή εξωτερικούς χώρους, διανυκτερεύουν σε ξενώνες ύπνου ή διαβιούν σε προσωρινά ή πρόχειρα καταλύματα, τα οποία δεν πληρούν τις αναγκαίες τεχνικές προδιαγραφές και δεν διαθέτουν τις βασικές υπηρεσίες ύδρευσης και ηλεκτροδότησης.

Εξαιρέσεις
α. Άτομα τα οποία φιλοξενούνται ή περιθάλπονται σε Μονάδες Κλειστής Φροντίδας ή σε Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης.
β. Άτομα, τα οποία φιλοξενούνται σε Μονάδες Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης (Οικοτροφεία, Ξενώνες) ή είναι ωφελούμενοι του Προγράμματος Προστατευμένων Διαμερισμάτων του αρ.9 του Ν.2716/99.
γ. Άτομα ή οικογένειες, οι οποίοι είναι ωφελούμενοι του προγράμματος «Στέγαση και Επανένταξη» και για όσο διαρκεί η υλοποίηση του προγράμματος.
δ. Άτομα τα οποία αν και είχαν την υποχρέωση, δεν υπέβαλαν δήλωση φορολογίας εισοδήματος (Ε1, Ε2 καιΕ3) και δήλωση ακίνητης περιουσίας για το τελευταίο οικονομικό έτος, εκτός εάν υποβάλουν εκπρόθεσμα τις αντίστοιχες δηλώσεις. Η παρούσα εξαίρεση δεν αφορά στην ομάδα των αστέγων.

Εισοδηματικά κριτήρια ωφελουμένων (πραγματικό εισόδημα):
• 3.000 € ετησίως για μεμονωμένο άτομο
• 4.500 € ετησίως για το ζευγάρι
• Προσαυξανόμενο κατά 1.500 € για κάθε ενήλικο εξαρτώμενο μέλος της οικογένειας και 900 €ετησίως για κάθε ανήλικο εξαρτώμενο μέλος της οικογένειας.
• Στη μονογονεϊκή οικογένεια (οικογένεια που προστατεύεται από έναν μόνο γονέα, άγαμο, σε χηρεία ή διαξευγμένο) το πρώτο εξαρτώμενο ανήλικο μέλος λογίζεται ως ενήλικας
• Ως πραγματικό εισόδημα νοείται το συνολικό καθαρό πραγματικό εισόδημα όλων των κατηγοριών (ημεδαπής ή αλλοδαπής προέλευσης), που έλαβαν όλα τα μέλη της ωφελούμενης μονάδας στη διάρκεια
του οικονομικού έτους − μετά την αφαίρεση των φόρων, των εισφορών για κοινωνική ασφάλιση, των κρατήσεων του ν. 4093/2012 ή υπέρ δημοσίου, της εισφοράς αλληλεγγύης του ν. 3986/2011. Στο συνολικό καθαρό πραγματικό εισόδημα συμπεριλαμβάνεται και το σύνολο των επιδομάτων και άλλων ενισχύσεων, με τις εξαιρέσεις που αναφέρονται παρακάτω, καθώς και το εισόδημα που απαλλάσσεται από το φόρο ή φορολογείται με ειδικό τρόπο.
• Στο συνολικό πραγματικό εισόδημα δεν περιλαμβάνονται:
α. αντικειμενικές δαπάνες και τεκμήρια διαβίωσης
β. Διατροφές που καταβάλλονται στο ανήλικο τέκνο με δικαστική απόφαση, ή με συμβολαιογραφική πράξη ή με ιδιωτικό έγγραφο, το επίδομα αναδοχής, καθώς και το εξωϊδρυματικό επίδομα ή προνοιακά επιδόματα αναπηρίας που χορηγούνται από το κράτος, κατά τα προβλεπόμενα στο άρθρο 11 παρ. 3 του Ν. 4172/2013.

Περιουσιακά κριτήρια:
α. Η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας (στην Ελλάδα ή/και στο εξωτερικό) να μην υπερβαίνει τις 115.000 ευρώ κατ’ άτομο, προσαυξανόμενη κατά 20.000 ευρώ για κάθε επιπλέον ενήλικα και κατά 15.000 για κάθε εξαρτώμενο ανήλικο και με ανώτατο συνολικό όριο για κάθε άτομο ή οικογένεια το ποσό των 250.000 ευρώ.
β. Το συνολικό ύψος των καταθέσεων του ατόμου ή του συνόλου των μελών της οικογένειας σε όλα τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας και του εξωτερικού ή/και η τρέχουσα αξία μετοχών, ομολόγων κ.λπ., να μην υπερβαίνει για το τελευταίο οικονομικό έτος το διπλάσιο του ορίου εισοδήματος για την λήψη των παροχών της παρούσας απόφασης.

Πάμε τράπεζα?

Μήνυμα προς όλους τους πολίτες ενόψει της επαναλειτουργίας των τραπεζών έστειλε η Λούκα Κατσέλη πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, μιλώντας σήμερα στον ΣΚΑΪ για επιστροφη των καταθέσεων. Απορία μου προκαλεί το γεγονός οτί το κάλεσμα αυτο γίνεται προς το Ελληνικό λαό που τρααβάει “τόσα και τόσα”, ενώ θα έπρεπε να γίνει κάλεσμα προς τους υπουργούς και τους βουλευτές όλων των κομμάτων και ιδιαίτερα της κυβέρνησης. Πιο συγκεκριμένα, οι Λαφαζάνης, Στρατούλης, Παπαδημούλης, Βαρουφάκης, Τσακαλώτος, Βαλαβάνη κ.α. γιατί δεν προβαίνουν στην κατάθεση των χρημάτων τους στις Ελληνικές τράπεζες με σκοπό να δόσουν το καλό παράδειγμα στον απλό κόσμο και να τονωθεί η