Σάββατο 30 Μαΐου 2020

Στο ΚΑΠΗ Μενεμένης από την Δευτέρα η λειτουργία του κέντρου αιμοληψίας

Ο κύκλος λειτουργίας του Κέντρου Αιμοληψίας Δυτικής Θεσσαλονίκης στο κτήριο του Β’ ΚΑΠΗ Αμπελοκήπων (Ελευθερίας και 28ης Οκτωβρίου, Αμπελόκηποι) το οποίο λειτουργεί σε συνεργασία με τη Ν.Υ. Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου «Γ. Παπανικολάου» ολοκληρώνεται σήμερα. «Ο Δήμος Αμπελοκήπων-Μενεμένης ευχαριστεί για ακόμη μία φορά όλους του συμπολίτες και δημότες των όμορων δήμων που επισκέφθηκαν τη δομή και αφιέρωσαν λίγο χρόνο από την ημέρα τους για να δώσουν αίμα», αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση ο δήμος.Δευτέρα 1 Ιουνίου έως και το Σάββατο 6 Ιουνίου 2020 η λειτουργία του Κέντρου Αιμοληψίας θα μεταφερθεί στο ΚΑΠΗ Μενεμένης (Έλλης Αλεξίου 10, Μενεμένη) με το εξής ωράριο:
Από τη 
Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη : 12:00-19:00
Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο: 8:30-14:00
Το Κέντρο Αιμοληψίας λειτουργεί ανεξάρτητα από τράπεζες αίματος των Δήμων και δημιουργήθηκε σαν προσωρινή δομή για την εξυπηρέτηση όλων των δημοτών και κατοίκων δήμων όλης της Δυτικής Θεσσαλονίκης.

Κυριακή 10 Μαΐου 2020

ΠΕΤΡΟΣ ΓΑΪΤΑΝΟΣ - Η ΜΑΝΑ ΕΝ ΚΡΥΟ ΝΕΡΟ -HD- (ΣΤΙΧΟΙ)



"Η μάνα εν βράχος η μάνα εν ρασίν
σο δύσκολον την ώρας μανίτσα, μανίτσα, μανίτσαμ
θα τσαείς” ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΜΗΤΕΡΕΣ, ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΗ ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΜΑΝΑ! (αφιερωμένο στην Καίτη Ιωαννίδου-Χρηστίδου)

Σάββατο 9 Μαΐου 2020

Αναλυτική απάντηση στα ερωτήματα (!) της αντιπολίτευσης του δήμου μας...





«Σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου εικοστού τετάρτου (Κατεπείγουσες ρυθμίσεις αρμοδιότητας Υπουργείου Εσωτερικών) της από 14-03-2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) «Κατεπείγοντα μέτρα αντιμετώπισης της ανάγκης περιορισμού της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 (ΦΕΚ 64/14-03-2020 τ. Α΄) και με βάση τις σχετικές οδηγίες του Υπουργείου Εσωτερικών, έπρεπε οι υπηρεσίες του Δήμου κυρίως αυτές της καθαριότητας, να τεθούν σε ειδικό καθεστώς - πρόγραμμα λειτουργίας (βάρδιες κ.λπ.). Επιβάλλονταν λοιπόν να γίνει άμεσα πρόσληψη προσωπικού για τέσσερις (4) μήνες, όπως προέβλεπε η ανωτέρω ΠΝΠ. Ο Δήμος προέβη στην πρόσληψη 4μηνιτών που είχαν προηγούμενη εμπειρία και γνώση του αντικειμένου, προκειμένου και άμεσα να προσληφθούν και άμεσα να αρχίσουν να αποδίδουν στην εργασία τους.

Η διαδικασία που τηρήθηκε είναι αυτή που προβλέπεται στις διατάξεις : 

α. της προαναφερθείσας ΠΝΠ, οι οποίες ορίζουν ότι : «Εφόσον εξακολουθεί να υφίσταται άμεσος κίνδυνος εμφάνισης και διασποράς κορωνοϊού COVID-19, η έλλειψη του οποίου βεβαιώνεται με απόφαση του Υπουργού Υγείας, και πάντως για χρονικό διάστημα που δεν μπορεί να υπερβαίνει τους έξι (6) μήνες από την έναρξη ισχύος της παρούσας, οι συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου που συνάπτουν οι ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού δυνάμει της παρ. 1 του άρθρου 206 του Κώδικα Κατάστασης Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων (ν. 3584/2007, Α’ 143) και της περ. ιε΄ της παρ. 2 του άρθρου 1 του ν. 3812/2009 (Α’ 234), μπορεί να έχουν διάρκεια έως τέσσερις (4) μήνες. Η κατά το προηγούμενο εδάφιο σύναψη των συμβάσεων γίνεται με απόφαση της οικείας Οικονομικής Επιτροπής.»

β. της παρ. 1 του άρθρου 206 (Προσωπικό για κατεπείγουσες εποχικές ή πρόσκαιρες ανάγκες ΟΤΑ) του Ν. 3584/07 (Κώδικας Υπαλλήλων Ο.Τ.Α.) όπως ισχύουν, και οι οποίες ορίζουν ότι : «1. Ειδικά επιτρέπεται η πρόσληψη προσωπικού οποιασδήποτε ειδικότητας με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου από τους Ο.Τ.Α. για την αντιμετώπιση κατεπειγουσών εποχικών ή πρόσκαιρων αναγκών, με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου.»



Σύμφωνα με αυτές τις διατάξεις η διαδικασία, που σημειωτέον, έπρεπε να είναι όσο το δυνατόν συντομότερη, για να αντιμετωπισθούν οι κατεπείγουσες ανάγκες, ξεκίνησε με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου (αριθμός 70/2020), η οποία εν προκειμένω ήταν ομόφωνη. Κατά συνέπεια οι προσλήψεις έγιναν νόμιμα. 

Σε ό,τι αφορά τα άτομα τα οποία προσλήφθηκαν, όπως σας έχει ήδη γίνει γνωστό, πρόκειται, από όσο είμαι σε θέση να γνωρίζω, επειδή οι προσλήψεις έγιναν από την Αντιδημαρχία Ανθρώπινου Δυναμικού, για ανέργους πρώην συμβασιούχους που εργάσθηκαν στον Δήμο, είτε μέσω ΑΣΕΠ, είτε μέσω Κοινωφελών Προγραμμάτων του ΟΑΕΔ. 

Άλλωστε, μετά από αίτηση την οποία καταθέσατε στις υπηρεσίες του Δήμου, σας δόθηκε πλήρης κατάλογος των 8μηνιτών που απασχολήθηκαν στον Δήμο μας, στο πλαίσιο του τρέχοντος προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας και των 4μηνιτών που προσλήφθηκαν λόγω κορωνοϊού. Όλες οι αποφάσεις είναι δημοσιευμένες στη «Διαύγεια» και το γνωρίζετε εσείς προσωπικά. 

Οι σαράντα οκτώ (48) προσληφθέντες τοποθετήθηκαν στις υπηρεσίες καθαριότητας και πρασίνου, σύμφωνα με τις ειδικότητές τους, με βάση τις υπηρεσιακές ανάγκες και το πρόγραμμα που καταρτίσθηκε, για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού (σε βάρδιες). Υπάρχουν και περιπτώσεις από τους εργαζομένους αυτούς, όπως συμβαίνει και με το τακτικό προσωπικό του Δήμου μας, που λόγω των ακραία ιδιαίτερων συνθηκών που αντιμετωπίσαμε και αντιμετωπίζουμε, προσφέρουν έκτακτα και περιοδικά σε άλλες υπηρεσίες που δημιουργήθηκαν ειδικά για την αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου της πανδημίας του κορωνοϊού (διευρυμένο πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι», 3 αιμοδοσίες, διανομές κατ’ οίκον τροφίμων κλπ.). Όλοι οι εργαζόμενοι του Δήμου εργάζονται κανονικά σύμφωνα με το από το νόμο ωράριό τους, χωρίς καμία απολύτως εξαίρεση.

Σε ό,τι αφορά τα κυλικεία των ΚΑΠΗ, είναι αυτοδιαχειριζόμενα από τα μέλη των ΚΑΠΗ και την ευθύνη λειτουργίας τους είχε [διότι εδώ και δύο (2) μήνες δεν λειτουργούν (λόγω κορωνοϊού)] το ΝΠΔΔ του Δήμου μας.

Σχετικά με τις οικονομικές ενισχύσεις προς Δημότες, οι οποίες είναι ελάχιστες και δίνονται πάντως νόμιμα και ύστερα από έρευνα κοινωνικών λειτουργών, είναι σε γνώση και δική σας, αλλά και ολόκληρου του Δημοτικού μας Συμβουλίου, από το οποίο και εγκρίνονται. Κατά συνέπεια είναι τελείως υποκριτικό το ερώτημά σας.

Σε ό,τι αφορά τα πρόστιμα από παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ) που επιβάλλει ο Δήμος μας, έχετε ήδη ενημερωθεί γι΄ αυτό στο παρελθόν. Είναι πολύ λίγες οι περιπτώσεις επιβολής προστίμων και ελάχιστες οι κατόπιν ενστάσεων διαγραφές που έγιναν από την υπηρεσία για λίαν εξαιρετικούς λόγους. Μπορείτε όποτε θέλετε να προσέλθετε στην υπηρεσία να ενημερωθείτε και πάλι. 

Το έργο παροχής υπηρεσιών τεχνικού ασφαλείας (200€ το μήνα) ανατέθηκε ύστερα από τήρηση σχετικής διαδικασίας σε τεχνικό που δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τη δημοτική αρχή. Τηλεφωνήστε στο 2310 727210 για να μάθετε το όνομά του. 

Οι απαντήσεις αυτές επί των ερωτημάτων τα οποία θέτετε, σας είναι γνωστές, αλλά παρ΄ όλα αυτά σκοπίμως και με δόλο προβάλλετε δημόσια τα ερωτήματα, επιδιώκοντας να δημιουργήσετε, όπως πάντοτε κάνετε, πλην όμως μάταια, δυσμενείς εντυπώσεις.

Ποτέ οι υπηρεσίες του Δήμου δεν αρνήθηκαν να σας παραχωρήσουν οποιαδήποτε ενημέρωση.

Η διαφάνεια που δήθεν ζητάτε, υπάρχει στον Δήμο μας. Δεν υπάρχει διαφάνεια στις προθέσεις και στις επιδιώξεις σας, με τον συγκεκριμένο τρόπο που λειτουργείτε.

Είναι αυτονόητο ότι θα μπορούσατε να υποβάλλετε τις ερωτήσεις ως δημοτικός σύμβουλος, στις υπηρεσίες και στο δημοτικό συμβούλιο για να λάβετε, όπως πάντοτε, τις σχετικές απαντήσεις. Αυτή είναι η απάντηση, προς το παρόν, με τη ρητή επιφύλαξή μας για την τήρηση της σχετικής νομοθεσίας περί προσωπικών δεδομένων των ατόμων (εργαζομένων κλπ.)στους οποίους αναφέρεστε.»



Ο Δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης

Λάζαρος Κυρίζογλου


Παρασκευή 1 Μαΐου 2020

καλή ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ ! Χρόνια πολλά!




Η Πρωτομαγιά έχει τις ρίζες της στην αρχαιότητα και σηματοδοτούσε την αρχή της άνοιξης.

Στην Ελλάδα το πιο διαδεδομένο έθιμο είναι η δημιουργία του πρωτομαγιάτικου στεφανιού από λουλούδια κομμένα από τους αγρούς.

Η παράδοση θέλει τους αγρότες να φτιάχνουν από μόνοι τους τα πρωτομαγιάτικα στεφάνια με κάπως διαφορετικό τρόπο από αυτόν που έχουμε συνηθίσει.

Στη Σέριφο, ήδη από το βράδυ της πρωτομαγιάς, κρεμούν στην πόρτα του σπιτιού τους ένα στεφάνι από λουλούδια, προσθέτοντας όμως και τσουκνίδες, κριθάρι και σκόρδο.

Στην Αγιάσο της Λέσβου, φτιάχνουν στεφάνια από όλα τα λουλούδια και βάζουν μέσα «δαιμοναριά», άγριο χόρτο με πλατιά φύλλα και κίτρινα λουλούδια για να δαιμονίζονται οι γαμπροί.

Στα μέρη της Μικράς Ασίας σε κάθε στεφάνι έβαζαν, εκτός από λουλούδια, ένα σκόρδο για τη βασκανία, ένα αγκάθι για τον εχθρό κι ένα στάχυ για την καλή σοδειά.

Το μαγιάτικο στεφάνι στόλιζε τις πόρτες των σπιτιών ως τις 23 Ιουνίου, του Αϊ – Γιαννιού του Θεριστή και τότε, το καίγανε στις φωτιές του αγίου.

Εκτός από το μαγιάτικο στεφάνι, σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας αναβιώνουν ακόμα και στις μέρες μας κάποια ενδιαφέροντα έθιμα που έχουν λυτρωτικές, εξαγνιστικές ιδιότητες και κυρίως έχουν να κάνουν με την καλοτυχία και την υγεία.

Στην Κέρκυρα, ένα νησί που φημίζεται για τις ξεχωριστές της παραδόσεις και για τους ανθρώπους της που παραμένουν πιστοί σε αυτές, το Μαγιόξυλο έχει την τιμητική του.

Οι κάτοικοι περιφέρουν έναν κορμό κυπαρισσιού, σκεπασμένο με κίτρινες μαργαρίτες που γύρω του έχει ένα στεφάνι με χλωρά κλαδιά.

Με το μαγιόξυλο αυτό, οι νέοι εργάτες ντυμένοι με κάτασπρα παντελόνια και πουκάμισα και κόκκινα μαντήλια στο λαιμό βγαίνουν στους δρόμους, τραγουδώντας το Μάη.

Στη σύγχρονη εποχή, απαλλαγμένοι από τέτοιου είδους συμβολισμούς, το στεφάνι της Πρωτομαγιάς αποτελεί περισσότερο μία ευχάριστη δραστηριότητα για τα παιδιά.

H γιορτή της Άνοιξης και των λουλουδιών πλησιάζει. Το έθιμο της ημέρας θέλει να φτιάχνουμε και φοράμε στεφάνι από λουλούδια. Το γνωστό μαγιάτικο στεφάνι.

Πρόκειται για ένα πανάρχαιο έθιμο που τηρείται πιστά σε κάθε μεριά της χώρας.Κάθε τέτοια μέρα ένα λουλουδένιο στεφάνι στολίζει τις πόρτες των σπιτιών. Παλιότερα η κατασκευή του αποτελούσε ολόκληρη ιεροτελεστία, αφού τίποτα δεν φτιαχνόταν στην τύχη και καθετί που είχε πάνω του είχε και το δικό του συμβολισμό. Το μαγιάτικο στεφάνι έχει κατά πάσα πιθανότητα τις ρίζες του στην αρχαιότητα. Είναι γνωστό ότι στην αρχαία Ελλάδα τέτοια κλαδιά ή στεφάνια χρησιμοποιούσαν πολύ συχνά και δεν έλειπαν από καμία σημαντική εκδήλωση.

Είναι αξιοπρόσεκτο ότι μια σημαντική γιορτή ενός μήνα των αρχαίων, του Θαργηλιώνος, που αντιστοιχούσε περίπου χρονικά στο Μάιο, περιελάμβανε στα δρώμενά της την κατασκευή ενός κλαδιού ανάλογου με το μαγιάτικο. Το κλαδί αυτό δεν το έφτιαχναν με άνθη, αλλά με κλαδιά οπωροφόρων δέντρων, στα οποία τοποθετούσαν επίσης κρεμμύδι και σκόρδο. Το μαγιάτικο στεφάνι «χαρίζει» στους ενοίκους ενός σπιτιού υγεία, καλή τύχη, ειρήνη, ευτυχία και ευφορία.

Παλιότερα, όμως, το στεφάνι του Μάη έπρεπε να έχει ορισμένα λουλούδια για να πιάσουν οι ευχές που έκαναν οι νοικοκυρές, όπως: Τριαντάφυλλα, γαρίφαλα, βιόλες, πασχαλιές (λιλά), γεράνια, για να είναι ανθισμένο το σπίτι, ή κλωνάρια ανθισμένα από αγιόκλημα ή ελιά, για την ευτυχία του σπιτιού. Τα στεφάνια τα κρεμούν στις εξώπορτες ή στους εξώστες των σπιτιών μέχρι τις 24 Ιουνίου, οπότε τα καίνε στις φωτιές του Αϊ-Γιάννη.