Με την εικόνα ενός καλλιτέχνη, του Τεό που ρίχνει κάρτες ταρό για να δει το μέλλον της Ελλάδας στην ιστορική αίθουσα του Χρηματιστηρίου, στην οδό Σοφοκλέους, όπου είναι σε εξέλιξη... η Biennale των Αθηνών, ξεκινά το αφιέρωμα του Bloomberg για την Ελλάδα.
Ακριβώς από πάνω του μία οθόνη δείχνει τις τιμές των μετοχών που κορυφώθηκαν το 2007, πριν ξεκινήσει η εξαετής ύφεση στη χώρα που έχει εξαϋλώσει κάπου 48 δισ ευρώ και την έχει οδηγήσει στη χρηματοδοτική διάσωση από την τρόικα.
"Η Σοφοκλέους, ως προσωρινό σπίτι της Biennale, έχει εξελιχθεί σε μαυσωλείο των πρώην πλουσίων και ένα φυτώριο τέχνης", σχολιάζει το Bloomberg, προσθέτοντας: "Οικονομολόγοι και καλλιτέχνες πλέον ενώνονται θέτοντας μία βασική ερώτηση: Και τώρα τι;"
Η Ελλάδα έχει εξελιχθεί σε εργαστήρι όπου το αποτέλεσμα των πειραμάτων θα είναι είτε κάτι τελείως νέο είτε κάτι διαβρωτικό, λέει ο Πολύδωρος Καρυοφίλης, ο 43χρονος συνδιευθύνων της Biennale. "Η επιστήμη και η στατιστική μας έχουν απογοητεύσει, ίσως είναι η ώρα να στραφούμε στην τέχνη", θα συμπληρώσει.
Στις 5 Νοεμβρίου ο Ευρωπαίος Επίτροπος Όλι Ρεν είχε πει πως υπάρχουν πολλές ενδείξεις πως η ευρωπαϊκή οικονομία πέρασε το σημείο καμπή καθώς οι προσπάθειες απ' τις κυβερνήσεις και την ΕΚΤ έθεσαν τα θεμέλια για την οικονομική ανάκαμψη. Την ίδια ημέρα όμως στην Αθήνα οι εκπρόσωποι της τρόικα λάμβαναν μία "θερμή υποδοχή" από συγκεντρωμένους εργαζόμενους έξω από το υπουργείο Οικονομικών.
"Η Ελλάδα βρίσκεται σήμερα σε ένα σταυροδρόμι" θα πει λίγες ημέρες αργότερα, στις 8 του μήνα, το μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, Ιβ Μερς. "Εάν οι Αρχές αποτύχουν να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις, τότε θα θέσουν σε κίνδυνο τα όποια επιτεύγματα τους", θα προειδοποιήσει.
Την ίδια στιγμή ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, που ξεπέρασε μία πρόταση δυσπιστίας της αντιπολίτευσης, διαλαλεί την οικονομική ανάκαμψη του τόπου το 2014 έπειτα από επτά ολόκληρα χρόνια
Οι τουρίστες επέστρεψαν, το ίδιο και οι επενδυτές. Το ΧΑ σημειώνει άνοδο 25% φέτος, περιορίζοντας τη συνολική πτώση που καταγράφει απ' το 2007 σε 79%. Την ίδια ώρα τα ελληνικά κρατικά ομόλογα έχουν ενισχυθεί 41% το 2013, σημειώνοντας την καλύτερη επίδοση σε όλη την Ευρώπη. Ακόμα και της Ιρλανδίας τα ομόλογα, που εξέρχεται απ' το πρόγραμμα διάσωσης, σημείωσαν άνοδο 11%.
Επενδυτές, όπως ο John Paulson ή η JPMorgan Chase ρίχνουν ξανά λεφτά στην Αθήνα φέτος την ώρα που η εταιρέια δεικτών MSCI υποβάθμισε τη χώρα στις αναδυόμενες.
JPMorgan
Σύμφωνα με την JPMorgan η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά παρουσιάζει απόδοση 52,2% σε δολαριακούς όρους το τελευταίο 12μηνο, που αποτελεί μεγαλύτερη απόδοση σε όλη την Ευρώπη, και 28,6% από την αρχή του έτους. Σε ευρώ, από την αρχή του έτους, είναι 26% και 43,9% στο τελευταίο 12μηνο.
Σε επίπεδο κερδών ανά μετοχή η JPMorgan για την Ελλάδα βλέπει για τον MSCI Greece βελτίωση κατά 3,7% το 2014 και 18,7% το 2015. Αντίστοιχα βλέπει μείωση 53,2% το 2013.
Παράλληλα η ελληνική αγορά παίζει με ένα PE με βάση τα επερχόμενα κέρδη για το 2014 της τάξης του 15,9 και 13,4 το 2015. Η δε μερισματική απόδοση για το επόμενο 12μηνο αναμένεται στο 3,1%
Πραγματική οικονομία
Ωστόσο λόγος πανηγυρισμού για τον περισσότερο κόσμο δεν υπάρχει. και πως εξάλλου, αφού οι μισθοί και οι συντάξεις έχουν κοπεί ως αντάλλαγμα για τα δάνεια που έλαβε η Ελλάδα. Οι μισθοί θα υποχωρήσουν επιπλέον 20% του χρόνου και λιγοστά νοικοκυριά έχουν πρόσβαση σε πίστωση. Η ανεργία είναι στο 27% και οι νομοταγείς φορολογούμενοι αγωνίζονται να βρουν τα χρήματα για να πληρώσουν νέους φόρους.
Εν τω μεταξύ, και καθώς οι ελεγκτές της τρόικα διαφωνούν με το Σαμαρά για τον προϋπολογισμό του χρόνου, οι Έλληνες έχουν ταρακουνηθεί απ' τη βία που έχει ξεσπάσει μεταξύ αριστεριστών και ακροδεξιών.
"Πουθενά στην Ευρωζώνη δεν είναι τόσο διαφορετικό το κλίμα μεταξύ επενδυτών και των θεμελιωδών οικονομικών στοιχείων απ' ότι στην Ελλάδα", σχολιάζει ο Νίκολας Σπίρο, που έχει τη δική του εταιρεία ανάλυσης ρίσκου χωρών.
Το ΑΕΠ στο γ' τρίμηνο μειώθηκε κατά 3%, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ. Από το 2007 η Ελλάδα έχει χάσει σε ΑΕΠ ίσο με το συνολικό ΑΕΠ της Κροατίας, του νεότερου μέλους της ΕΕ.
Η κυβέρνηση τώρα πρέπει μεταξύ άλλων να απολύσει 4.000 δημοσίους υπαλλήλους και να αντιμετωπίσει το έλλειμμα προϋπολογισμού μέχρι του χρόνου, για το οποίο όμως υπάρχει διάσταση απόψεων με την τρόικα, σημειώνει το Bloomberg υπογραμμίζοντας ότι ο κόσμος νοιώθει ότι δεν αντέχει πολλά ακόμη.
Στην Biennale πάλι μία οθόνη παίζει τίκερς που μιμείται τις μετοχές και που έχει αντικαταστήσει τις μετοχές με συναισθήματα. Η αβεβαιότητα ανεβαίνει 1,31%, η αισιοδοξία ενισχύεται 0,52%, η ανακούφιση 0,27% και η απογοήτευση σημειώνει ράλι 1,3%. Η ανησυχία ξεπερνά όλα, με άνοδο 2,89%.
"Υπάρχει αρκετή ανησυχία, αλλά αυτό δεν αποκλείει την αισιοδοξία", δηλώνει η Άλκηστις Δημάκη, η οποία σήμερα εργάζεται για την Bienalle όταν όμως αυτή τελειώσει θα ψάχνει πάλι για δουλειά. "Αγαπώ την Ελλάδα και θέλω να βοηθήσω, αλλά δεν υπάρχουν θέσεις εργασίας. Μπορεί να αναζητήσω δουλειά και στο εξωτερικό όμως αυτό δεν αποτελεί προτεραιότητα μου".
newmoney.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου