Κυριακή 30 Μαρτίου 2014

Αυτοαποκαλούμενος “PERSONAL TRAINER”…



γράφει η Κρίστυ Παναγιωτίδου...

Παίρνω την αφορμή να γράψω αυτό το άρθρο μετά από μια συζήτηση που είχα με μια καινούρια πελάτισσα η οποία αφού δοκίμασε τους διάφορους αυτο-ονομαζόμενους “personal trainer”(2 μέσα σε ένα χρόνο ) ήρθε να μας πει ότι της πρότεινε ο γιατρός να κάνει pilates για τα προβλήματα μέσης που της έχουν δημιουργηθεί. Θα ήθελα να ξεκαθαρίσω κάποια πράγματα για να ξέρει ο κόσμος που εμπιστεύεται την υγεία του πάνω από όλα , το σώμα του, αλλά και που δίνει τα λεφτά του. Δηλαδή θα πηγαίνατε σε ένα «αυτοαποκαλούμενο γιατρό» ο οποίος τις όποιες γνώσεις είχε τις απέκτησε μέσω του διαδιχτύου ή μέσω ταχύρυθμων σεμιναρίων που έχουν διάρκεια 1 σαββατοκύριακο; Όπως όλα τα επαγγέλματα χρειάζονται σπουδές και εξειδίκευση και ο γυμναστής πρέπει να είναι απόφοιτος πανεπιστημίου για έχει τις βασικές γνώσεις που θα αποκτήσει από την εργοφυσιολογία, βιοχημεία, βιοκινητική , αθλητιατρική , ψυχολογογία, ανατομία, και πολλά άλλα μαθήματα που καταρτίζουν τους απόφοιτους των ΤΕΦΑΑ (Tμήμα επιστήμης φυσικής αγωγής και αθλητισμού) .

Δεν είναι ντροπή να ρωτήσετε αν είναι σπουδασμένος /η ο “personal trainer “ στον οποίο θα απευθυνθείτε, με τον άνθρωπο αυτόν θα έρχεστε σε επαφή 2 -3 φορές την εβδομάδα και θα του εμπιστευτείτε τη διάπλαση του σώματος σας αλλά και της υγείας σας !

Γι’ αυτό το λόγο ας δούμε αναλυτικότερα τι θα πρέπει κανείς να αναμένει από έναν Προσωπικό Γυμναστή; Έτσι ίσως σας βοηθήσω να διακρίνετε αν έχετε κάνει την σωστή επιλογή…..
Καταρχήν θα πρέπει να είναι τουλάχιστον απόφοιτος Πανεπιστημίου (Τ.Ε.Φ.Α.Α).
Θα πρέπει να έχει καταρτιστεί επιπλέον πάνω σε θέματα “personal trainer” με σεμινάρια, αν η ειδικότητα του δεν σχετίζεται με το fitness (όλα αυτά θα υπάρχουν στο βιογραφικό του. Μην ντραπείτε να το ζητήσετε – είναι καθαρά θέμα συνεργασίας)
Καλό θα είναι να έχετε κάποιες καλές συστάσεις για αυτόν που θα επιλέξετε.
Να έχει εμπειρία στο χώρο
Να είναι ενήμερος για τις καινούριες τάσεις του fitness
Να μπορεί να εξατομικεύει το πρόγραμμα του ανάλογα με τις ανάγκες και τα προβλήματα του πελάτη του
Να είναι σε θέση να σας εξηγήσει και να σας αναλύσει τις όποιες απορίες πιθανόν να έχετε
Να σας μετρήσει το λίπος σας και να βάζετε μαζί εφικτούς στόχους
Εάν συμβεί να έχετε κάποιο μικρό τραυματισμό ενημερώστε τον Προσωπικό σας Γυμναστή και αυτός θα πρέπει να προσαρμόσει αναλόγως το πρόγραμμα. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα θα πρέπει να σχεδιάσει και νέο πρόγραμμα όπως στην περίπτωση μιας εγκυμοσύνης ή σε περίοδο ανάρρωσης μετά από κάποιο σοβαρό τραυματισμό.
Να είναι σε θέση να εκτελεί ο ίδιος αλάνθαστα το ασκησιολόγιο που δείχνει
Θα πρέπει να σας αναφέρει την χρησιμότητα της κάθε άσκησης και να σας συμβουλεύει για την σωστή εκτέλεσή της. Είναι σημαντικό να σας τονώνει την ψυχολογία κατά την διάρκεια των ασκήσεων και να μην παραμένει απλός παρατηρητής.
Να είναι καταρτισμένος πάνω σε θέματα που αφορούν ειδικές περιπτώσεις αθλουμένων. Όπως σε αυτούς που πάσχουν από αρθριτικά, καρδιοπάθειες, σε όσους είναι διαβητικοί. Η βοήθειά τους θα βελτιώσει την ποιότητα της ζωής τους, που τόσο έχουν ανάγκη. Επίσης να έχουν γνώσεις σε θέματα όπως άσκηση κα εγκυμοσύνη, άσκηση και Τρίτη ηλικία.

Ξεκινώντας λοιπόν στο πρώτη σας συνάντηση ο Προσωπικός Γυμναστής θα πρέπει να αφιερώσει σημαντικό χρόνο για να σας γνωρίσει. Θα πρέπει να μάθει για το αν έχετε ξανασχοληθεί με αθλητισμό, τα χόμπι που σας αρέσουν, τι σας ενθουσιάζει και τι όχι, τι επιδιώξεις έχετε για την ενασχόληση σας με την γυμναστική, αν έχετε οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας κ.τ.λ. Όλες αυτές οι πληροφορίες είναι χρήσιμες για τον σχεδιασμό του προγράμματος που θα αφορά αποκλειστικά και μόνο εσάς. Μην πιστέψετε ότι τον πληρώνετε για να σας πιάνει κουβεντούλα. Αντίθετα να φοβάστε και να ψάξετε για άλλον αν σας ξεκινήσει κατευθείαν με το πρόγραμμα.

Όπως βλέπουμε ο Προσωπικός Γυμναστής πρέπει να είναι πολύ καλά διαβασμένος και ενημερωμένος για να είναι σε θέση να ανταποκριθεί σε οποιαδήποτε περίπτωση.

Ελπίζω να σας βοήθησα σε κάποιο ικανοποιητικό βαθμό να κάνετε τη σωστή επιλογή !!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου