21 ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ
1.
ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΙΛΙΚΟ
02/11/1924
Ο ΑΡΗΣ ήταν ο πρώτος ελληνικός ποδοσφαιρικός σύλλογος που προσκάλεσε ξένη ομάδα για φιλικό παιχνίδι στη χώρα μας. Ηταν η Περιστέρ Μοναστηρίου, πρωταθλήτριας της νότιας Σερβίας. Η αποστολή της ξένης ομάδας, που έφτασε στο Σιδηροδρομικό Σταθμό της Θεσσαλονίκης το απόγευμα της προηγούμενης μέρας του αγώνα και έτυχε θερμής υποδοχής τόσο από τη διοίκηση του Συλλόγου όσο και από ανθρώπους του αθλητισμού της πόλης. Την επόμενη μέρα τα μέλη της αποστολής της Περιστέρ ξεναγήθηκαν στα αξιοθέατα της Θεσσαλονίκης, συνοδευόμενα από τους παράγοντες του ΑΡΗ.
Η φιλική αναμέτρηση έγινε την Κυριακή 2 Νοεμβρίου 1924, στο παλιό γήπεδο του Ηρακλή, το οποίο είχε σημαιοστολιστεί με ελληνικές και σέρβικες σημαίες. Το γήπεδο δεν είχε ακόμη κερκίδες. Ο φίλαθλος κόσμος της Θεσσαλονίκης, που είχε ενθουσιαστεί με την παρουσία μιας ξένης ομάδας στην πόλη, κάθισε στον περιβάλλοντα χώρο, ενώ στη θέση των επισήμων τοποθετήθηκαν καρέκλες. Μεταξύ αυτών ήταν και ο Γιουγκοσλάβος πρόξενος. Το παιχνίδι ξεκίνησε στις τρεις και δέκα το μεσημέρι. Ο ΑΡΗΣ καλύτερος σε όλη τη διάρκεια κέρδισε με το ευρύ 5-0. Τρία γκολ πέτυχε ο Βεντουρέλης και από ένα οι Πάγκαλος, Αρμάς. Με την ομάδα της Θεσσαλονίκης αγωνίστηκαν οι: Πολέλης, Νακόπουλος, Οπλοποιός, Σκεμπέρ, Κώστας Βικελίδης, Αγοραστός, Νίκος Αγγελάκης, Ιωαννίδης, Βεντουρέλης, Πάγκαλος, Αρμάς.
2.
ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΓΗΠΕΔΟ
18/06/1927
Το καλοκαίρι του 1927 ο ΑΡΗΣ απέκτησε το δικό του «σπίτι». Στις 18 Ιουνίου έγιναν τα εγκαίνια του πρώτου γηπέδου της ομάδας, το οποίο βρίσκονταν στην περιοχή της σημερινής Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης.
Ο ΑΡΗΣ για να γιορτάσει το σημαντικό αυτό γεγονός προσκάλεσε για φιλικό παιχνίδι την Βοϊβοντίνα του Νόβισαντ. Στο νέο γήπεδο του συλλόγου έγινε ένας όμορφος αγώνας, τον οποίο παρακολούθησαν πολλοί θεατές. Οι Κίτρινοι είχαν καλύτερη ομάδα και κέρδισαν εύκολα 5-2. Το καλοκαίρι του ίδιου χρόνου ο ΑΡΗΣ έδωσε στο γήπεδό του άλλους τρεις φιλικούς αγώνες με ξένες ομάδες. Με μια μικτή σερβική ομάδα, αποτελούμενη από ποδοσφαιριστές της Χαρβάτσκι και Γκρατσάνσκι, την οποία συνέτριψε 6-2, με την ισραηλινή Μπαρκοχεμπά (οι Κίτρινοι επιβλήθηκαν με το εντυπωσιακό 8-0), ενώ στις 31 Αυγούστου ο σύλλογος της Θεσσαλονίκης αντιμετώπισε τη δυνατή αυστριακή ομάδα Μπριγκεντάουερ, από την οποία έχασε 3-1.
3.
ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ
24/06/1928
Τη σεζόν 1927-’28 διεξήχθη το πρώτο πανελλήνιο πρωτάθλημα και η ιστορία έγραψε: ΑΡΗΣ Θεσσαλονίκης, πρώτος πρωταθλητής Ελλάδας. Οι Κίτρινοι, αφού κατέκτησαν εύκολα το πρωτάθλημα Θεσσαλονίκης, με εννέα νίκες σε δέκα αγώνες (33-8 τα γκολ), προκρίθηκαν στους τελικούς μαζί με τον πρωταθλητή Αθήνας, Ατρόμητο και τον πρωταθλητή Πειραιά, Εθνικό. Οι αγώνες άρχισαν στις 24 Μαΐου 1928. Στο γήπεδο του Πανελληνίου, ο ΑΡΗΣ κέρδισε 3-1 τον Ατρόμητο, αλλά έχασε 3-2 από τον Εθνικό (το παιχνίδι έγινε στο γήπεδο του Ποδηλατοδρομίου). Η σειρά των αγώνων μεταφέρθηκε στη Θεσσαλονίκη. Στις 17 Ιουνίου, στο γήπεδο του Ηρακλή, οι Κίτρινοι κέρδισαν 3-1. Το τίτλος του πρωταθλητή κρίθηκε στην αναμέτρηση με τον Εθνικό. Το παιχνίδι έγινε στο νέο γήπεδο του ΑΡΗ, παρουσία 10.000 θεατών. Ο σύλλογος της Θεσσαλονίκης κέρδισε 3-1 τον Εθνικό Πειραιά και κατέκτησε πανηγυρικά το πρώτο πρωτάθλημα Ελλάδας. Δύο γκολ πέτυχε ο Διονύσης Καλτέκης και ένα ο Κώστας Βικελίδης. Η σύνθεση του ΑΡΗ: Κατράντζος, Οπλοποιός, Γιακουμής, Κατσαούνης, Κ. Βικελίδης, Γκικόπουλος, Κολωνιάρης, Μινασιάν, Λεονταρίδης, Καλτέκης, Ιωαννίδης. Προπονητής ήταν ο Κέσλερ και πρόεδρος ο Λευτέρης Ηλιάδης.
Την 1η Ιουλίου στο γήπεδο του Ηρακλή έγινε η απονομή του Κυπέλλου του πρωταθλήματος στον ΑΡΗ. Με τη συνοδεία της μπάντας του Παπάφειου ορφανοτροφείου, σε μια όμορφη εκδήλωση, οι Κίτρινοι παρέλαβαν το Κύπελλο για την κατάκτηση του τίτλου.
4.
ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ
11/07/1932
Τέσσερα χρόνια αργότερα ο ΑΡΗΣ κατέκτησε το δεύτερο πανελλήνιο πρωτάθλημα. Αυτήν τη φορά με τη συμμετοχή και των τριών ομάδων του –τότε- ΠΟΚ. Δηλαδή, του Παναθηναϊκού, του Ολυμπιακού και της ΑΕΚ. Οι Κίτρινοι την αγωνιστική περίοδο 1931-’32 είχαν μια πολύ καλή ομάδα και «δεμένη» ομάδα. Μεγάλο όπλο ήταν το επιθετικό τους «δίδυμο». Με πρωταγωνιστές τους Κίτσο και Νίκο Αγγελάκη (ο πρώτος πέτυχε 15 και ο δεύτερος 16 γκολ), ο ΑΡΗΣ είχε εντυπωσιακή πορεία. Στις 14 αγωνιστικές που διεξήχθησαν, με εννέα νίκες, τέσσερις ισοπαλίες και μόνο μια ήττα, η ομάδα της Θεσσαλονίκης συγκέντρωσε 22 βαθμούς έναντι 18 του Παναθηναϊκού και δίκαια αναδείχτηκε πρωταθλήτρια (38-10 τα τέρματα).
Η μοναδική ήττα ήταν στον αγώνα με την ΑΕΚ και μάλιστα εντός έδρας. Ξεχώρισαν οι εκκωφαντικές νίκες επί του Παναθηναϊκού με 7-0 και επί του Ηρακλή με 6-1 και 7-3. Μάλιστα, η τελευταία νίκη χάρισε και το πρωτάθλημα. Χαρακτηριστικό είναι ότι τόσο ο πρόεδρος του Π.Α.Ο.Κ. όσο και ο ομόλογός του Ηρακλή συγχάρηκαν τους «κίτρινους» για τη μεγάλη τους επιτυχία. Με τον πρωταθλητή ΑΡΗ αγωνίστηκαν οι: Κουμπλής, Κ. Βικελίδης, Οικονόμου, Γκικόπουλος, Κατσαούνης, Ν. Βικελίδης, Βογδάνου, Αγγελάκης, Κίτσος, Καλτέκης, Αργυριάδης, Ακριτίδης, Κατράντζος, Δανελιάν, Καλογιάννης και Υετίων. Προπονητής ήταν ο Ντε Βαλέρ και πρόεδρος ο Πέτρος Λούβαρης.
5.
ΤΟ ΤΡΙΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ
23/06/1946
Το πρώτο πανελλήνιο πρωτάθλημα της μεταπολεμικής εποχής και το τρίτο που κατέκτησε ο ΑΡΗΣ. Μετά από μια πολύ δύσκολη περίοδο με μακρά αγωνιστική απραξία (Β’ Παγκόσμιος πόλεμος, κατοχή), η ομάδα της Θεσσαλονίκης, με αστέρι τον Κλεάνθη Βικελίδη, παρουσιάστηκε δυνατή, έδειξε χαρακτήρα και στο τέλος ανέβηκε στην κορυφή. Οι Κίτρινοι, που ξεκίνησαν να κάνουν προπονήσεις στο γήπεδο Χαριλάου, το οποίο ήταν μια χωμάτινη αλάνα, με διαφορετικό προσανατολισμό από αυτόν που έχει σήμερα το γήπεδο (ήταν κάθετα τοποθετημένο προς την οδό Παπαναστασίου), αφού κέρδισαν τον Ολυμπιακό 4-0 στον Πειραιά, 1-0 στη Θεσσαλονίκη και αναδείχτηκαν ισόπαλοι 1-1 με την ΑΕΚ στην Αθήνα, στις 23 Ιουνίου, στο καθοριστικό παιχνίδι, αντιμετώπισαν την Α.Ε.Κ. στο γήπεδο του Π.Α.Ο.Κ.. Ο ΑΡΗΣ, παρουσία 13.000 θεατών, επιβλήθηκε εύκολα 4-1 της Ενωσης, συγκέντρωσε εννέα βαθμούς και έκοψε πρώτος το νήμα. Την πρωταθλήτρια ομάδα του ΑΡΗ αποτελούσαν οι εξής παίκτες: Βαγγέλης Αθανασιάδης, Βακάχ Αμπραχαμιάν, Αγγελος Βασιλειάδης, Κώστας Βελλιάδης, Κλεάνθης Βικελίδης, Νίκος, Σίμος Καφταντζής, Μιχάλης Κολωνιάρης, Γιάννης Λιακόπουλος, Αχιλλέας Μάγρας, Κώστας Νικολαϊδης, Σοφοκλής Παπάς, Νίκος Ράμμος, Αλέκος Σιώτης, Δημήτρης, Σταυράκμπεης, Βλαδίμηρος Τακατζόγλου, Νίκος Τσώνας, Λευτέρης Φυσικόπουλος, Λευτέρης Χαλυβόπουλος. Προπονητής ήταν ο Διονύσης Καλτέκης και πρόεδρος ο Λευτέρης Ηλιάδης.
6.
Η ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΓΗΠΕΔΟΥ ΧΑΡΙΛΑΟΥ
04/11/1951
Στις 23 Ιανουαρίου 1946 δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως το βασιλικό διάταγμα περί «αναγκαστικής απαλλοτρίωσης γηπέδων για την ίδρυση γυμναστηρίου υπέρ του Αθλητικού Συλλόγου ΑΡΗΣ Θεσσαλονίκης».
Ο Επαμεινώντας Χαρίλαος, επιχειρηματίας και εργολάβος, τη δεκαετία του 1920 είχε αγοράσει την έκταση στη σημερινή περιοχή του Χαριλάου. Η απαλλοτρίωση της έκτασης για την ανέγερση του νέου γηπέδου είχε πραγματοποιηθεί με δαπάνες του ίδιου του συλλόγου. Μετά από προσπάθειες του Αστέριου Γιουβανάκη, ο οποίος κατέβαλλε ένα σημαντικό ποσό και του τότε υπουργού Βορείου Ελλάδας, Ιωάννη Μόδη, οι τίτλοι ιδιοκτησίας του γηπέδου πέρασαν στον ΑΡΗ. Στη συνέχεια ο Σύλλογος εξασφάλισε και δάνειο από την τράπεζα, προκειμένου να συνεχιστούν οι εργασίες, οι οποίες ξεκίνησαν το 1948 και ολοκληρώθηκαν το 1951, με την κατασκευή της σημερινής θύρας 2 επί της οδού Παπαναστασίου. Τα πρωτοποριακά –για την εποχή- σχέδια του νέου γηπέδου της ομάδας ήταν του αρχιτέκτονα και παλιού κολυμβητή του Συλλόγου, Κώστα Φιλίππου. Στις 4 Νοεμβρίου του ίδιου χρόνου γίνονται τα επίσημα εγκαίνια του γηπέδου Χαριλάου. Στο πρώτο επίσημο παιχνίδι ο ΑΡΗΣ κέρδισε 3-2 τον Θερμαϊκό για το πρωτάθλημα Θεσσαλονίκης. Στις κερκίδες υπολογίζεται ότι βρέθηκαν περισσότεροι από 14.000 θεατές. Στις αρχές της δεκαετίας του ’70 το γήπεδο Χαριλάου άρχιζε να αλλάζει μορφή. Επί προεδρίας Νικόλαου Καμπάνη κατασκευάστηκε το πρώτο σκέπαστρο, οι κερκίδες 1,5,6 και επισήμων, ενώ το 1969 τοποθετήθηκε για πρώτη φορά χλοοτάπητας. Το 1977 ολοκληρώθηκαν οι εργασίες για την κατασκευή της θύρας 3. Το γήπεδο Χαριλάου πήρε την τωρινή του μορφή μέσα στο 2004. Σήμερα το «Κλεάνθης Βικελίδης» είναι ένα σύγχρονο και λειτουργικό γήπεδο, το οποίο παρέχει όλες τις ανέσεις.
7.
ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΚΑΙ Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΝΙΚΗ
16/09/1964
Την αγωνιστική περίοδο 1963-’64 ο ΑΡΗΣ προπονητή τον Μπέλα Μπάλφι τερματίζει στην έκτη θέση του πρωταθλήματος και εξασφαλίζει για πρώτη φορά τη συμμετοχή του στο Κύπελλο Διεθνών Εκθέσεων, το μετέπειτα ΟΥΕΦΑ και σημερινό Europa League. Στις 16 Σεπτεμβρίου 1964 η ομάδα της Θεσσαλονίκης στο παρθενικό ευρωπαϊκό της παιχνίδι αντιμετώπισε την Ρόμα. Ο αγώνας έγινε στο κατάμεστο Καυτανζόγλειο (45.000 Αρειανοί κατέκλυσαν τις κερκίδες). Οι Κίτρινοι στη μεγάλη και ιστορική αναμέτρηση με την ιταλική ομάδα αναδείχτηκαν ισόπαλοι χωρίς γκολ (στην ρεβάνς που έγινε στην πρωτεύουσα της γειτονικής χώρας έχασαν 3-0 και αποκλείστηκαν). Τέσσερα χρόνια αργότερα ο ΑΡΗΣ αντιμετώπισε και πάλι για το Κύπελλο Διεθνών Εκθέσεων την Χιμπέρνιαν Μάλτας. Στον αγώνα της 22ης Σεπτεμβρίου 1968 καταγράφηκε η μεγαλύτερη –μέχρι σήμερα- σε έκταση νίκη της ομάδας της Θεσσαλονίκης σε ευρωπαϊκό αγώνα. Οι Κίτρινοι επιβλήθηκαν 6-0 και μάλιστα εκτός έδρας. Τα τέρματα πέτυχαν οι Γριμπελάκος (4’), Παπαϊωάννου (30’, 80’, 87’), Συρόπουλος (51’) και Αλεξιάδης (85’). Μάλιστα έγιναν η πρώτη ομάδα από τη Βόρεια Ελλάδα, που προκρίθηκε στο β’ γύρο ευρωπαϊκής διοργάνωσης.
8.
Η ΚΑΤΑΚΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ
28/06/1970
Η βραδιά της 28ης Ιουνίου 1970 έχει μείνει βαθιά χαραγμένη στην μνήμη όλων των Αρειανών. Ο μεγάλος ΑΡΗΣ εκείνης της εποχής, στον πέμπτο –μέχρι τότε- τελικό που συμμετείχε, αντιμετώπισε τον αιώνιο αντίπαλο Π.Α.Ο.Κ. Το μεγάλο παιχνίδι άρχιζε στις 20:30, αλλά οι θύρες του Καυτανζογλείου άνοιξαν από τις 17:00. Ο τελικός έγινε σε ένα κατάμεστο γήπεδο. Διατέθηκαν 46.695 εισιτήρια, ενώ οι εισπράξεις ήταν 1.496.863 δραχμές. Τα εισιτήρια κόστιζαν 50 και 30 δραχμές . Τον αγώνα κάλυψαν 20 φωτογράφοι, δύο τηλεοπτικά συνεργεία και τρεις ραδιοσχολιαστές.
Οι Κίτρινοι με τέρμα του Μανόλη Κεραμιδά στο 8ο λεπτό, ύστερα από σέντρα του Αλέκου Αλεξιάδη, κατέκτησαν πανάξια το τρόπαιο και έγραψαν ιστορία. Δύο ακόμη γκολ του Αλεξιάδη ακυρώθηκαν από τον διαιτητή Μίχα. Η σύνθεση των κυπελλούχων: Χρηστίδης, Πάλλας, Ναλμπάντης, Σπυρίδων, Ραπτόπουλος, Σεμερτζής (59’ Ψηφίδης), Συρόπουλος, Κεραμιδάς, Αλεξιάδης, Παπαϊωάννου, Μιχαηλίδης. Πρόεδρος ήταν ο Νικόλαος Καμπάνης και προπονητής ο Μίλοβαν Τσίριτς.
Την επόμενη μέρα οι εφημερίδες της Θεσσαλονίκης υποδέχτηκαν με ενθουσιασμό την κατάκτηση του Κυπέλλου από τον ΑΡΗ. «Ο ΑΡΗΣ άξιος κατακτητής του Κυπέλλου. Για πρώτη φορά στα χρονικά του ελληνικού ποδοσφαίρου ομάδα της Θεσσαλονίκης κατακτά το πολύτιμο αυτό τρόπαιο. Η νίκη του απεκάλυψε τις χιλιάδες των πιστών οπαδών του, που πανηγύριζαν μέχρι χθες το… μεσημέρι. Ο ΑΡΗΣ συνέχισε την παράδοσή του, ύστερα από διακοπή τόσων ετών και ξανάφερε έναν πανελλήνιο τίτλο στην Θεσσαλονίκη, που έχει κάθε λόγο να ‘ναι περήφανη για το άξιο τέκνο της».
Ηταν ένας τελικός, που έμεινε στην ιστορία…
9.
Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΚΑΜΠΑΝΗ
12/02/1977
«ΘΡΗΝΟΣ – ΟΛΗ Η ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΛΛΑΣ ΘΡΗΝΕΙ ΤΟΝ ΑΔΙΚΟ ΧΑΜΟ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΜΑΧΗΤΟΥ – Το σημερινό φύλλο των “ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΝΕΩΝ” αφιερώνεται στη μνήμη του μεγάλου Νικόλαου Καμπάνη».
Την 12η Φεβρουαρίου 1977 ο χρόνος σταμάτησε για τον Νικόλαο Καμπάνη. Τη μέρα εκείνη απεβίωσε ο κορυφαίος πρόεδρος στην ιστορία του ΑΡΗ. Εφυγε σε ηλικία 61 χρόνων, αφήνοντας πίσω του ένα τεράστιο και δυσαναπλήρωτο κενό. Είχε προλάβει να δώσει το τελευταίο του «παρών» στο πλευρό της αγαπημένης του ομάδας. Το μεσημέρι της ίδιας μέρας είχε παρακολουθήσει τη νίκη του ΑΡΗ επί του Ηρακλή με σκορ 2-0 στο γήπεδο της Κατερίνης, ενώ λίγες ώρες αργότερα είδε τη μεγάλη νίκη της μπασκετικής ομάδας επί του Παναθηναϊκού με 67-66 στο Αλεξάνδρειο. Επέστρεψε χαρούμενος στο σπίτι του. Τα μεσάνυχτα εκείνης της μέρας τον «πρόδωσε» η καρδιά του. Εφυγε, αφήνοντας πίσω τη γυναίκα του και τις δύο πολυαγαπημένες κόρες του, αλλά και «ορφανό» τον αγαπημένο του ΑΡΗ.
10.
ΤΟ ΕΠΟΣ ΤΗΣ ΛΙΣΣΑΒΟΝΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΕΡΟΥΤΖΙΑ
Η παρουσία του ΑΡΗ στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις την αγωνιστική περίοδο 1979-’80 έμεινε στην ιστορία. Η ομάδα της Θεσσαλονίκης εκείνη τη σεζόν έφτασε μέχρι τη φάση των «16» του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ. Οι βραδιές της 3ης Οκτωβρίου και της 7ης Νοεμβρίου 1979 αποτελούν σημείο αναφοράς. Στο «Νταλούζ» της Λισσαβόνας και στο «Ρενάτο Κούρι» της Περούτζια, οι «κίτρινοι» έγραψαν μια από τις πιο «χρυσές» σελίδες τους. Ο ΑΡΗΣ κατάφερε να αποκλείσει τη μεγάλη Μπενφίκα, την δύο φορές πρωταθλήτρια Ευρώπης και άλλες πέντε φορές φιναλίστ σε τελικούς του Κυπέλλου Πρωταθλητριών και την αήττητη επί 40 αγώνες Περούτζια του φημισμένου –τότε- Πάολο Ρόσι. Η ομάδα της Θεσσαλονίκης στο παιχνίδι της 7ης Νοεμβρίου, που έγινε στην ιταλική πόλη, πέτυχε μια από τις μεγαλύτερες νίκες των ελληνικών ομάδων στην Ευρώπη. Οι Κίτρινοι παίζοντας εκπληκτικό ποδόσφαιρο συνέτριψαν 3-0 την Περούτζια και άφησαν άφωνη την ποδοσφαιρική Ευρώπη. Τα γκολ πέτυχαν οι Μπαλής (8’), Γιώργος Σεμερτζίδης (17’) και Γιώργος Ζήνδρος (65’). Η σύνθεση του Αρη: Παντζιαράς, Μόκαλης, Τζιφόπουλος, Βένος, Φοιρός, Κούης, Ζήνδρος (75’ Ζελιλίδης), Μπαλλής, Βάγγης, Σκόμποε, Σεμερτζίδης (82’ Αλεξίου).
Στη γ’ φάση του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ ο Αρης αποκλείστηκε με ψηλά το κεφάλι από την Σεντ Ετιέν. Στη γαλλική ομάδα αγωνίζονταν τότε ο μεγάλος Μισέλ Πλατινί.
11.
ΤΟ ΜΠΑΡΑΖ ΤΟΥ ΒΟΛΟΥ
24/05/1980
Στις 24 Μαΐου, στο ουδέτερο Εθνικό Στάδιο του Βόλου, ο ΑΡΗΣ έχασε τη μεγάλη ευκαιρία να κατακτήσει –μετά από 33 ολόκληρα χρόνια- το τέταρτο πρωτάθλημα και το πρώτο του επαγγελματικό. Στο περιβόητο μπαράζ του Βόλου «γκρεμίστηκαν» να όνειρα ενός ολόκληρου λαού για την κατάκτηση του τίτλου. Παρουσία 8.000 περίπου φιλάθλων του ΑΡΗ, η ομάδα της Θεσσαλονίκης, που ισοβάθμησε στην πρώτη θέση με τον Ολυμπιακό, έχασε 2-0 από τους «ερυθρόλευκους». Τα γκολ της ομάδας του Πειραιά πέτυχαν οι Κουσουλάκης (47’) και Αλστρομ (54’). Οι Κίτρινοι είχαν τρία δοκάρια και σίγουρα άξιζαν καλύτερης τύχης στο παιχνίδι εκείνο. Ο ΑΡΗΣ στο μπαράζ του Βόλου παρατάχθηκε με τους: Παπαφλωράτο, Μόκαλη, Πάλλα, Βένο, Φοιρό, Κούη, Ζήνδρο, Μπαλλή, Σεμερτζίδη, Ολε, Βάγγη (53’ Ζελελίδης).
Η ομάδα που είχε ο ΑΡΗΣ στο τέλος της δεκαετίας του ’70 και στις αρχές του ’80 θεωρείται από τις πιο αδικημένες του 20ου αιώνα.
12.
ΤΑ… ΧΑΜΕΝΑ ΔΕΛΤΙΑ ΣΤΟΝ ΒΥΡΩΝΑ
26/01/1997
Στις 26 Ιανουαρίου 1997, την πρώτη αγωνιστική του δεύτερου γύρου της αγωνιστικής περιόδου 1996-’97, στο γήπεδο του Βύρωνα γράφτηκε μια από τις πιο «μαύρες» σελίδες στην ιστορία του Συλλόγου. Στην αναμέτρηση με τον Αθηναϊκό κάποιοι… ξέχασαν τα δελτία των ποδοσφαιριστών του ΑΡΗ! Ο διαιτητής Μπίκας έκλεισε το φύλλο αγώνα και το παιχνίδι δεν έγινε ποτέ. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η ομάδα της Θεσσαλονίκης να μηδενιστεί. Το παιχνίδι κατακυρώθηκε υπέρ του Αθηναϊκού (2-0 άνευ αγώνος), ενώ αφαιρέθηκαν και τρεις βαθμοί από τον ΑΡΗ.
13.
Ο ΠΡΩΤΟΣ ΥΠΟΒΙΒΑΣΜΟΣ ΣΤΗ Β’ ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΙ ΜΑΥΡΕΣ ΕΜΦΑΝΙΣΕΙΣ
25/05/1997
Η 25η Μαΐου 1997 είναι μέρα πένθους για τον ποδοσφαιρικό ΑΡΗ. Παρά τη νίκη 2-1 επί του Απόλλωνα Αθηνών στην Ριζούπολη, οι Κίτρινοι τερματίζουν στην 16η θέση του βαθμολογικού πίνακα και υποβιβάζονται για πρώτη φορά στην ιστορία τους στη Β’ Εθνική. Ηταν μια αγωνιστική περίοδος, η οποία ξεκίνησε με πολλά προβλήματα και ολοκληρώθηκε με τον πιο οδυνηρό τρόπο για τον ιστορικό Σύλλογο. Κανένα μέλος της οικογένειας του ΑΡΗ δεν μπορεί να πιστέψει αυτό που έγινε. Η επόμενη σεζόν βρίσκει στην ομάδα στη δεύτερη τη τάξει επαγγελματική κατηγορία. Στις 8 Σεπτεμβρίου 1997 στο παιχνίδι της 1ης αγωνιστικής με τους Λύκους στο Καλοχώρι, έπειτα από πρόταση των οργανωμένων, ο ΑΡΗΣ παρατάχθηκε με μαύρη εμφάνιση σε ένδειξη πένθους για τον υποβιβασμό, «αντιγράφοντας» την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και την Νότιγχαμ Φόρεστ, οι οποίες στο παρελθόν είχαν πέσει στη δεύτερη κατηγορία του αγγλικού πρωταθλήματος.
14.
Η ΛΕΣΧΗ ΦΙΛΩΝ ΑΡΗ ΚΑΙ ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ
Τον Ιούλιο του 2004, με απόφαση του Πρωτοδικείου, οι μετοχές της ΔΕΜ.ΚΟ. Α.Ε., που ανέρχονταν στο 83% περίπου του μετοχικού κεφαλαίου της ΠΑΕ ΑΡΗΣ, μεταβιβάζονται σε εννέα φυσικά πρόσωπα. Είναι η εποχή που ξεκινάει η σκέψη της Λαϊκής Βάσης, δηλαδή του διοικητικού και οικονομικού ελέγχου της ΠΑΕ ΑΡΗΣ από τα μέλη της. Στις 25 Ιανουαρίου 2006 παρουσιάζεται για πρώτη φορά από τη διοίκηση της ΠΑΕ ΑΡΗΣ το πρωτοποριακό εγχείρημα της Λέσχης Φίλων ΑΡΗ. Σύμφωνα με την ιδρυτική διακήρυξη σκοπός του σωματείου είναι: α) η προαγωγή και προάσπιση των συμφερόντων της ΠΑΕ ΑΡΗΣ, β) η διάδοση της ιστορίας και της συνεισφοράς του ΑΡΗ στα αθλητικά και πολιτιστικά δρώμενα της χώρας, γ) η ενδυνάμωση των δεσμών της ποδοσφαιρικής ομάδας του ΑΡΗ –φιλάθλων– τοπικής κοινωνίας, δ) η ανάπτυξη του εθελοντισμού και ε) η δημιουργία ομάδων εργασίας για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της ΠΑΕ ΑΡΗΣ.
Επειτα από προσπάθειες δύο χρόνων, το Μονομελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης νομιμοποιεί τη Λέσχη. Τον Μάιο του 2007 γίνεται το δεύτερο μεγάλο βήμα. Τα εννέα φυσικά πρόσωπα-μέτοχοι εκχωρούν στη Λέσχη Φίλων ΑΡΗ το δικαίωμα εκπροσώπησής τους στις γενικές συνελεύσεις της ΠΑΕ ΑΡΗΣ, δίνοντας στη Λέσχη Φίλων ΑΡΗ δικαίωμα ψήφου σε ποσοστό περίπου 83%. Στις 17 Μαϊου 2009, σε μια πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δεδομένα διαδικασία, 2.564 μέλη της Λέσχης Φίλων ΑΡΗ ψήφισαν για την ανάδειξη νέου διοικητικού συμβουλίου στην ΠΑΕ ΑΡΗΣ. Η παράταξη «ΑΡΗΣ-Προοπτική», με επικεφαλής τον Θανάση Αθανασιάδη συγκέντρωσε 75,5% (1.896 ψήφοι), έναντι 25,5% (614 ψήφοι) της παράταξης του Λάμπρου Σκόρδα. Υπήρξαν 44 λευκά και 9 άκυρα ψηφοδέλτια.
Πρώτος πρόεδρος της Λέσχης Φίλων ΑΡΗ ήταν ο Νικόλαος Βαλεργάκης, ενώ πρώτος εκλεγμένος πρόεδρος ο Νικόλαος Παπαδόπουλος.
15.
Η ΥΠΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΠΑΕ ΑΡΗΣ ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ 44
Στα μέσα του 2004 η τότε νομική υπηρεσία του Συλλόγου είχε ξεκινήσει τις πρώτες διερευνητικές κινήσεις για την υπαγωγή της ΠΑΕ ΑΡΗΣ στο άρθρο 44. Η υπαγωγή στο άρθρο αυτό, που αφορά την εξυγίανση ανωνύμων εταιρειών, φάνταζε ως η μοναδική λύση για την επιβίωση της ομάδας. Αφού ξεπεράστηκαν όλα τα εμπόδια, στις αρχές Αυγούστου κατατίθεται η σχετική αίτηση. Στις 11 Νοεμβρίου 2004, σε μια μέρα-ορόσημο για το μέλλον του συλλόγου, το Εφετείο Θεσσαλονίκης κάνει δεκτό το αίτημα του ΑΡΗ, που υπάχθηκε στο άρθρο 44 και απαλλάχθηκε από χρέη ύψους 18 εκατομμυρίων ευρώ. Τα χρέη προς το δημόσιο έπεσαν στα 2,5 εκατομμύρια ευρώ, καταβάλλοντας η ΠΑΕ κάθε εξάμηνο το ποσό της δόσης. Συνακόλουθο της υπαγωγής στο συγκεκριμένο άρθρο το γεγονός ότι η Παγκόσμια Ομοσπονδία δέχτηκε την απόφαση των ελληνικών δικαστηρίων και χάρισε στο ΑΡΗ τα χρέη που υπήρχαν σε ξένους ποδοσφαιριστές της ομάδας, ενώ σε σύντομο χρονικό διάστημα τακτοποιήθηκαν πάγιες υποχρεώσεις ύψους ενός εκατομμυρίων ευρώ. Γενικώς, η απόφαση αυτή ήταν το εφαλτήριο για μια ανοδική πορεία. Την περίοδο εκείνη -μεταξύ άλλων- οργανώθηκε το εμπορικό τμήμα και επαναλειτούργησε η επίσημη ιστοσελίδα της ΠΑΕ ΑΡΗΣ.
16.
Η «ΧΡΥΣΗ» ΠΡΟΚΡΙΣΗ ΣΤΟΥΣ ΟΜΙΛΟΥΣ ΤΟΥ ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΟΥΕΦΑ
4/10/2007
Στις 4 Οκτωβρίου 2007 ο ΑΡΗΣ έγραψε μια από τις πιο χρυσές σελίδες στην σύγχρονη ιστορία του. Οι Κίτρινοι παρά την ήττα τους από την Σαραγόσα 2-1 στο «Λα Ρομαρέδα» κατάφεραν να προκριθούν για πρώτη φορά στους ομίλους του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ. Αναμφίβολα μια πολύ μεγάλη επιτυχία για τον ΑΡΗ απέναντι σε μια από τις καλύτερες ισπανικές ομάδες. Το γκολ που χάρισε τη μεγάλη πρόκριση στην ομάδα της Θεσσαλονίκης πέτυχε ο Φρανθίσκο Χαβίτο στο 63’. Στο πρώτο παιχνίδι που είχε γίνει στο «Κλεάνθης Βικελίδης» ο ΑΡΗΣ είχε κερδίσει 1-0 την Σαραγόσα με τέρμα του Αβραάμ Παπαδόπουλου. Η σύνθεση του ΑΡΗ στο «Λα Ρομαρέδα»: Χαλκιάς, Νέτο, Παπαδόπουλος, Ρονάλντο, Αουρέλιο, Νεμπεγλέρας, Γκαρσία, Κάλβο (58’ Χαβίτο), Σιστόν (88’ Βανγκέλι), Ιβιτς, Κόκε (80’ Κουλουχέρης).
Στη φάση των ομίλων ο ΑΡΗΣ βρέθηκε κοντά στην πρόκριση στην επόμενη φάση του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, όμως η βαριά ήττα από την Μπάγερν Μονάχου με 6-0 στο «Αλιάνζ Αρίνα» στις 19 Δεκεμβρίου 2007, έσβησε το όνειρο. Στις 8 Νοεμβρίου οι Κίτρινοι είχαν κερδίσει με το ευρύ 3-0 τον φημισμένο Ερυθρό Αστέρα στο «Κλεάνθης Βικελίδης», ενώ αναδείχτηκαν ισόπαλοι 1-1 με την αγγλική Μπόλτον εκτός έδρας και την πορτογαλική Μπράγκα στη Θεσσαλονίκη.
17.
ΤΗΝ ΒΡΑΔΙΑ ΠΟΥ «ΒΟΥΛΙΑΞΕ» ΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ»
16/01/2007
Απίστευτες σκηνές διαδραματίστηκαν λίγη ώρα μετά τα μεσάνυχτα της 16ης Ιανουαρίου 2007 στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης. Περισσότεροι από 7.000 φίλαθλοι του ΑΡΗ υποδέχτηκαν τον πολύ σπουδαίο Βραζιλιάνο επιθετικό Μάρσιο Αμορόσο. Το μεγάλο μεταγραφικό απόκτημα της ομάδας της Θεσσαλονίκης γνώρισε την αποθέωση από τους φίλους του ΑΡΗ, οι οποίοι είχαν κατακλύσει τους χώρους έξω από την αίθουσα των αφίξεων. Η ατμόσφαιρα που δημιουργήθηκε στο αεροδρόμιο ήταν πραγματικά υπέροχη και σίγουρα η βραδιά θα μείνει αξέχαστη. Ο Αμορόζο, ο οποίος με πολύ κόπο φυγαδεύτηκε για το ξενοδοχείο, αν και συνηθισμένος σε τέτοιες εκδηλώσεις, δήλωσε ότι αυτό που συμβαίνει είναι πρωτόγνωρο και δεν πίστευε ότι μπορεί να συμβεί.
Στις 19 Ιουνίου 2009 οι φίλαθλοι του ΑΡΗ κατέκλυσαν και πάλι το αεροδρόμιο «Μακεδονία» για να υποδεχτούν άλλον έναν μεγάλο ποδοσφαιριστή, που είχε αποκτηθεί από την ομάδα. Τον Σεμπαστιάν Αμπρέου. Ο Ουρουγουανός διεθνής επιθετικός έφτασε στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης λίγο μετά τις 6 το απόγευμα και γνώρισε την αποθέωση από 5.500 φίλους της ομάδας.
18.
ΟΙ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΧΑΜΕΝΟΙ ΤΕΛΙΚΟΙ
Ο,τι δεν κατάφερε ο ΑΡΗΣ για 33 ολόκληρα χρόνια, το πέτυχε τέσσερις φορές σε διάστημα επτά χρόνων. Ομως και τις τέσσερις φορές που πήγε στην βρύση, δεν ήπιε νερό. Μετά τον αλησμόνητο τελικό με τον Π.Α.Ο.Κ. το 1970 στο Καυτανζόγλειο και την κατάκτηση του Κυπέλλου, το 2003 οι Κίτρινοι αντιμετώπισαν και πάλι στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας τον «αιώνιο» αντίπαλό τους. Το παιχνίδι έγινε στο γήπεδο της Τούμπας και ο ΑΡΗΣ έχασε 1-0 από τον «Δικέφαλο του Βορρά». Δύο χρόνια αργότερα η ομάδα της Θεσσαλονίκης έδωσε και πάλι το «παρών» σε τελικό. Αυτήν την φορά με αντίπαλο τον Ολυμπιακό. Ο αγώνας έγινε στο Παμπελοποννησιακό Στάδιο της Πάτρας. Οι «ερυθρόλευκοι» κέρδισαν 3-0 και κατέκτησαν το Κύπελλο. Ο τρίτος χρονικά τελικός ήταν 2008. Ο ΑΡΗΣ για μια ακόμη φορά βρήκε στον δρόμο του τον Ολυμπιακό. Η αναμέτρηση έγινε στο Καυτανζόγλειο Στάδιο της Θεσσαλονίκης. Η ομάδα του Πειραιά κέρδισε 2-0 και κατέκτησε και πάλι το τρόπαιο. Και φτάνουμε τον Απρίλιο του 2010 στον τελικό με αντίπαλο τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ, το οποίο μετέτρεψαν σε Κλεάνθης Βικελίδης περισσότεροι από 27.000 οπαδοί των Κιτρίνων. Οι πράσινοι κέρδισαν 1-0. Τέσσερις χαμένοι τελικοί, τέσσερις χαμένες ευκαιρίες, που πίκραναν τους διψασμένους για τίτλους οπαδούς του ΑΡΗ. Αναμφίβολα η ιστορία χρωστάει έναν τίτλο στον ιστορικό Σύλλογο.
19.
ΤΟ «ΚΑΤΑΡΑΜΕΝΟ» ΜΑΤΣ ΜΕ ΤΟΝ ΗΡΑΚΛΗ ΚΑΙ Ο ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΥΠΟΒΙΒΑΣΜΟΣ
15/05/2005
Κυριακή 15 Μαΐου 2005. Μια μέρα που έχει γραφτεί με μαύρα γράμματα στην ιστορία του συλλόγου. Μια μέρα που κανείς δεν θέλει να τη θυμάται στο «Κλεάνθης Βικελίδης». Το τοπικό ντέρμπι ανάμεσα στον ΑΡΗ και στον Ηρακλή, δεν τελείωσε ποτέ… Η είσοδος των οπαδών στον αγωνιστικό χώρο έδωσε το δικαιώμα τον διαιτητή της αναμέτρησης κ. Μπριάκο να διακόψει οριστικά το παιχνίδι. Οι σκηνές που εκτυλίχθηκαν στο γήπεδο Χαριλάου δεν κοσμούν το ελληνικό ποδόσφαιρο. Ο διαιτητής χρειάστηκε τέσσερις και πλέον ώρες για να συντάξει και να κλείσει το φύλλο αγώνα, το οποίο «έκαψε» τους γηπεδούχους. Επειτα από αυτήν την εξέλιξη και τα όσα επακολούθησαν οι Κίτρινοι υποβιβάστηκαν για δεύτερη φορά στην ιστορία τους στη Β’ Εθνική.
20.
ΣΤΗΝ ΕΛΙΤ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ
26/08/2010
Την βραδιά της 26ης Αυγούστου 2010 ο ΑΡΗΣ έγραψε μια ακόμη χρυσή σελίδα στην ευρωπαϊκή του ιστορία. Με προπονητή τον Αργεντινό Εκτορ Ραούλ Κούπερ, αναδείχτηκε ισόπαλος 1-1 με τη Αούστρια Βιέννης στην πρωτεύουσα της Αυστρίας και προκρίθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία του στους ομίλους του Europa League. Το γκολ των Κιτρίνων πέτυχε ο Κάρλος Ρουίζ στο 41’. Μάλιστα, ο επιθετικός από την Γουατεμάλα ήταν ο σκόρερ και του μοναδικού τέρματος της ομάδας στο πρώτο παιχνίδι που είχε γίνει στο Κλεάνθης Βικελίδης. Η σύνθεση του ΑΡΗ στην αναμέτρηση που έγινε στο «Φρανς Χορ»: Σηφάκης, Λαζαρίδης, Νέτο, Μίσελ, Ρονάλντο, Ναφτί, Τόχα (55’ Πρίττας), Κάλβο (56’ Τσέσναουσκις), Χαβίτο, Κόκε, Ρουίζ (74’ Τσέζαρεκ).
Στον προηγούμενο γύρο η ομάδα είχε αποκλείσει την Γιαγκελόνια, την κάτοχο του πολωνικού Κυπέλλου. Στο πρώτο ματς στο Μπιάλιστοκ ο ΑΡΗΣ κέρδισε 1-2 με δύο γκολ του Τόνι Κάλβο (3’ και 7’), ενώ στην ρεβάνς στο γήπεδο Χαριλάου αναδείχτηκε ισόπαλος 2-2 (Ντάνιελ Τσέζαρεκ 17’, 73’ πέναλτι). Στους ομίλους οι Κίτρινοι τέθηκαν αντιμέτωποι με την Ατλέτικο Μαδρίτης, την Μπάγερ Λεβερκούζεν και την Ρόζενμποργκ.
21.
Η ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΝΙΚΗ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΗΝ ΑΤΛΕΤΙΚΟ ΜΑΔΡΙΤΗΣ
16/09/2010
Σ’ ένα ακόμη ευρωπαϊκό ματς ο ΑΡΗΣ έγραψε ιστορία. Στην πρεμιέρα των ομίλων του Europa League κέρδισε 1-0 την Ατλέτικο Μαδρίτης, κάτοχο του τροπαίου και του Ευρωπαϊκού Σούπερ Καπ. Αν μη τι άλλο, ήταν μια τεράστια νίκη, μια από τις μεγαλύτερες που έχουν καταγραφεί στην ιστορία των ελληνικών ομάδων σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Ενα αποτέλεσμα που έκανε τον γύρο του κόσμου, ανεβάζοντας επίπεδο τον Σύλλογο, όπως βέβαια και η εντυπωσιακή ατμόσφαιρα που δημιούργησαν οι 23.000 οπαδοί των Κιτρίνων στην κερκίδες του Κλεάνθης Βικελίδης. Χρυσός σκόρερ ήταν ο Φρανθίσκο Χαβίτο στο 59’. Η σύνθεση του ΑΡΗ: Σηφάκης, Μίσελ, Ρονάλντο Γκιάρο, Λαζαρίδης, Βανγκέλι, Μενδρινός, Πρίττας, Φατί, Χαβίτο, Κόκε, Ρουίς (90’ Καζναφέρης). Στην επόμενη φάση των 32 ο ΑΡΗΣ κράτησε το κάστρο του αήττητο κόντρα στην Μάντσεστερ Σίτυ (0-0) και αποκλείστηκε μετά το 3-0 στην Αγγλία, σε ένα ματς όμως που οι Άγγλοι ακόμα θυμούνται για την εκπληκτική παρουσία των 8000 οπαδών του ΑΡΗ.
**
Τις αγωνιστικές περιόδους 2010-2011 και 2011-2012 τα τμήματα υποδομής της ΠΑΕ ΑΡΗΣ, οι ομάδες Κ-20 και Κ-17 αντίστοιχα, έγραψαν ιστορία κατακτώντας το πρωτάθλημα Ελλάδας.
Η ομάδα Κ-20 με προπονητή τον Νίκο Πασσιαλή και η ομάδα Κ-17 με προπονητή τον Τάσο Θέο.
Η τρίτη τη τάξει επαγγελματική ομάδα του ΑΡΗ τον Μάιο του 2012 στον τελικό του φάιναλ φορ, που έγινε στο γήπεδο του Αστέρα Τρίπολης, κέρδισε 1-0 τον Π.Α.Ο.Κ. και έγινε η πρώτη ομάδα από την Β. Ελλάδα που κατέκτησε το τρόπαιο στις αντίστοιχες ηλικίες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου