Πέμπτη 28 Αυγούστου 2014
Τρίτη 19 Αυγούστου 2014
Ποιοι έρχονται και ποιοι φεύγουν!!!
Νέες συμμετοχές στα πρωταθλήματα είναι οι AO Θράκης, Ηρακλής Μοδίου, Λευκοχωριακός, Μακεδόνικος Μικρού Μοναστηρίου, Μέγας Αλέξανδρος Νυμφόπετρας, Νέστωρ Οσσας. Φίλιππος Ελεούσας, Δόξα Γερακαρούς, Λύκοι Δήμου Παύλου Μελά, Ομιλος Κωφών Μακεδονίας, ΑΣ Μενεμένης, Μέγας Αλέξανδρος 2014, Ατλας Μενεμένης, Ελπίδες Θερμαϊκού θέρμης, ΠΟ Ξηροχωρίου. Δεν δήλωσαν συμμετοχή Δόξα Μαυρούδας, Μακεδονία Καλαμωτού, Μακεδονία '95, Μ. Αλέξανδρος Πέντε Βρυσών.
Στην Β’ κατηγορία δε δήλωσαν συμμετοχή Αριατοτέλειο, Βορράς και Ρουβίκωνας και στην Α' κατηγορία Μέγας Αλέξανδρος, Δράση Αρδαμερίου, ενώ αναμένεται να παίξει κανονικά η Δόξα Αρετής.
Πηγή:Σπορ Του Βορρά.
21 ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΟΥ ΑΡΗ
21 ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ
1.
ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΙΛΙΚΟ
02/11/1924
Ο ΑΡΗΣ ήταν ο πρώτος ελληνικός ποδοσφαιρικός σύλλογος που προσκάλεσε ξένη ομάδα για φιλικό παιχνίδι στη χώρα μας. Ηταν η Περιστέρ Μοναστηρίου, πρωταθλήτριας της νότιας Σερβίας. Η αποστολή της ξένης ομάδας, που έφτασε στο Σιδηροδρομικό Σταθμό της Θεσσαλονίκης το απόγευμα της προηγούμενης μέρας του αγώνα και έτυχε θερμής υποδοχής τόσο από τη διοίκηση του Συλλόγου όσο και από ανθρώπους του αθλητισμού της πόλης. Την επόμενη μέρα τα μέλη της αποστολής της Περιστέρ ξεναγήθηκαν στα αξιοθέατα της Θεσσαλονίκης, συνοδευόμενα από τους παράγοντες του ΑΡΗ.
Η φιλική αναμέτρηση έγινε την Κυριακή 2 Νοεμβρίου 1924, στο παλιό γήπεδο του Ηρακλή, το οποίο είχε σημαιοστολιστεί με ελληνικές και σέρβικες σημαίες. Το γήπεδο δεν είχε ακόμη κερκίδες. Ο φίλαθλος κόσμος της Θεσσαλονίκης, που είχε ενθουσιαστεί με την παρουσία μιας ξένης ομάδας στην πόλη, κάθισε στον περιβάλλοντα χώρο, ενώ στη θέση των επισήμων τοποθετήθηκαν καρέκλες. Μεταξύ αυτών ήταν και ο Γιουγκοσλάβος πρόξενος. Το παιχνίδι ξεκίνησε στις τρεις και δέκα το μεσημέρι. Ο ΑΡΗΣ καλύτερος σε όλη τη διάρκεια κέρδισε με το ευρύ 5-0. Τρία γκολ πέτυχε ο Βεντουρέλης και από ένα οι Πάγκαλος, Αρμάς. Με την ομάδα της Θεσσαλονίκης αγωνίστηκαν οι: Πολέλης, Νακόπουλος, Οπλοποιός, Σκεμπέρ, Κώστας Βικελίδης, Αγοραστός, Νίκος Αγγελάκης, Ιωαννίδης, Βεντουρέλης, Πάγκαλος, Αρμάς.
2.
ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΓΗΠΕΔΟ
18/06/1927
Το καλοκαίρι του 1927 ο ΑΡΗΣ απέκτησε το δικό του «σπίτι». Στις 18 Ιουνίου έγιναν τα εγκαίνια του πρώτου γηπέδου της ομάδας, το οποίο βρίσκονταν στην περιοχή της σημερινής Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης.
Ο ΑΡΗΣ για να γιορτάσει το σημαντικό αυτό γεγονός προσκάλεσε για φιλικό παιχνίδι την Βοϊβοντίνα του Νόβισαντ. Στο νέο γήπεδο του συλλόγου έγινε ένας όμορφος αγώνας, τον οποίο παρακολούθησαν πολλοί θεατές. Οι Κίτρινοι είχαν καλύτερη ομάδα και κέρδισαν εύκολα 5-2. Το καλοκαίρι του ίδιου χρόνου ο ΑΡΗΣ έδωσε στο γήπεδό του άλλους τρεις φιλικούς αγώνες με ξένες ομάδες. Με μια μικτή σερβική ομάδα, αποτελούμενη από ποδοσφαιριστές της Χαρβάτσκι και Γκρατσάνσκι, την οποία συνέτριψε 6-2, με την ισραηλινή Μπαρκοχεμπά (οι Κίτρινοι επιβλήθηκαν με το εντυπωσιακό 8-0), ενώ στις 31 Αυγούστου ο σύλλογος της Θεσσαλονίκης αντιμετώπισε τη δυνατή αυστριακή ομάδα Μπριγκεντάουερ, από την οποία έχασε 3-1.
3.
ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ
24/06/1928
Τη σεζόν 1927-’28 διεξήχθη το πρώτο πανελλήνιο πρωτάθλημα και η ιστορία έγραψε: ΑΡΗΣ Θεσσαλονίκης, πρώτος πρωταθλητής Ελλάδας. Οι Κίτρινοι, αφού κατέκτησαν εύκολα το πρωτάθλημα Θεσσαλονίκης, με εννέα νίκες σε δέκα αγώνες (33-8 τα γκολ), προκρίθηκαν στους τελικούς μαζί με τον πρωταθλητή Αθήνας, Ατρόμητο και τον πρωταθλητή Πειραιά, Εθνικό. Οι αγώνες άρχισαν στις 24 Μαΐου 1928. Στο γήπεδο του Πανελληνίου, ο ΑΡΗΣ κέρδισε 3-1 τον Ατρόμητο, αλλά έχασε 3-2 από τον Εθνικό (το παιχνίδι έγινε στο γήπεδο του Ποδηλατοδρομίου). Η σειρά των αγώνων μεταφέρθηκε στη Θεσσαλονίκη. Στις 17 Ιουνίου, στο γήπεδο του Ηρακλή, οι Κίτρινοι κέρδισαν 3-1. Το τίτλος του πρωταθλητή κρίθηκε στην αναμέτρηση με τον Εθνικό. Το παιχνίδι έγινε στο νέο γήπεδο του ΑΡΗ, παρουσία 10.000 θεατών. Ο σύλλογος της Θεσσαλονίκης κέρδισε 3-1 τον Εθνικό Πειραιά και κατέκτησε πανηγυρικά το πρώτο πρωτάθλημα Ελλάδας. Δύο γκολ πέτυχε ο Διονύσης Καλτέκης και ένα ο Κώστας Βικελίδης. Η σύνθεση του ΑΡΗ: Κατράντζος, Οπλοποιός, Γιακουμής, Κατσαούνης, Κ. Βικελίδης, Γκικόπουλος, Κολωνιάρης, Μινασιάν, Λεονταρίδης, Καλτέκης, Ιωαννίδης. Προπονητής ήταν ο Κέσλερ και πρόεδρος ο Λευτέρης Ηλιάδης.
Την 1η Ιουλίου στο γήπεδο του Ηρακλή έγινε η απονομή του Κυπέλλου του πρωταθλήματος στον ΑΡΗ. Με τη συνοδεία της μπάντας του Παπάφειου ορφανοτροφείου, σε μια όμορφη εκδήλωση, οι Κίτρινοι παρέλαβαν το Κύπελλο για την κατάκτηση του τίτλου.
4.
ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ
11/07/1932
Τέσσερα χρόνια αργότερα ο ΑΡΗΣ κατέκτησε το δεύτερο πανελλήνιο πρωτάθλημα. Αυτήν τη φορά με τη συμμετοχή και των τριών ομάδων του –τότε- ΠΟΚ. Δηλαδή, του Παναθηναϊκού, του Ολυμπιακού και της ΑΕΚ. Οι Κίτρινοι την αγωνιστική περίοδο 1931-’32 είχαν μια πολύ καλή ομάδα και «δεμένη» ομάδα. Μεγάλο όπλο ήταν το επιθετικό τους «δίδυμο». Με πρωταγωνιστές τους Κίτσο και Νίκο Αγγελάκη (ο πρώτος πέτυχε 15 και ο δεύτερος 16 γκολ), ο ΑΡΗΣ είχε εντυπωσιακή πορεία. Στις 14 αγωνιστικές που διεξήχθησαν, με εννέα νίκες, τέσσερις ισοπαλίες και μόνο μια ήττα, η
Οι ελληνικές τράπεζες αποχωρούν από τη Νοτιοανατολική Ευρώπη
Στην επώδυνη διαδικασία αποχώρησης από την περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης βρίσκονται οι εγχώριες τράπεζες, «χάνοντας» το μεγαλύτερο μέρος από τις κτήσεις που απέκτησαν τη χρυσή δεκαετία του 2000.
Χθες η Eurobank ανακοίνωσε την πώληση της θυγατρικής της στην Ουκρανία, PJSC Universal Bank, στον ουκρανικό όμιλο Delta Bank, έναντι 95 εκατ. ευρώ. Η κίνηση αυτή πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του σχεδίου αναδιάρθρωσης που έχει συμφωνήσει η Eurobank με τη Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν. Είχε προηγηθεί η αποχώρηση της Eurobank από τις αγορές της Πολωνίας και της Τουρκίας. Σημειώνεται ότι από την πώληση της ουκρανικής τράπεζας ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας επηρεάζεται οριακά αρνητικά, κατά 5 μονάδες βάσης.
Ανάλογες κινήσεις έχουν συμφωνήσει και οι άλλες συστημικές τράπεζες με την Κομισιόν. Η Εθνική Τράπεζα συμφώνησε να διατηρήσει το 60% της Finansbank αλλά να περιορίσει δραστικά την παρουσία της στις χώρες των Βαλκανίων. Η Alpha Bank (που επίσης αποχώρησε από την αγορά της Ουκρανίας) συμφώνησε να δώσει έμφαση στις αγορές της Ρουμανίας και Κύπρου και να περιορίσει τις υπόλοιπες θέσεις της. Σημειώνεται ότι οι δραστηριότητες εξωτερικού αποτελούν το 15% του ομίλου Alpha Bank, ενώ οι αγορές της Ρουμανίας και της Κύπρου αποτελούν το 80% των διεθνών δραστηριοτήτων. Τέλος, η Τράπεζα Πειραιώς έχει συμφωνήσει να διατηρήσει την παρουσία της στην Κύπρο και να μειώσει το ενεργητικό της στις υπόλοιπες χώρες όπου δραστηριοποιείται. Σύμφωνα με στελέχη τραπεζών, η συμφωνία με την Κομισιόν προβλέπει οι
Σε νομίσματα του 535 πΧ ήταν αποτυπωμένες οι Σφίγγες!
Σε τετράδραχμα 14,40 και 12,90 γραμμαρίων, σε δυόβολο 1,40 γραμμαρίων καθώς και σε υποδιαίρεση του 1/8 του στατήρα, 1,20 γραμμαριων (σύμφωνα με την αρχαϊκή μέτρηση), φαίνεται πως είναι αποτυπωμένες οι Σφίγγες της Αρχαίας Αμφίπολης, σύμφωνα με τον νομισματολόγο-ερευνητή Αστέριο Τσίντσιφο, ο οποίος αναφέρει ότι «το αρχαίο αυτό νόμισμα πρωτοέκανε την εμφάνιση του στην περιοχή της Αρχαίας Αμφίπολης, στα τέλη του 6ου αιώνα π. Χ.».
Ξεδιπλώνοντας το «κουβάρι» της ιστορίας της περιοχής, ο κ. Τσίντσιφος ανατρέχει, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, στην εποχή που η πόλη των Εννέα Οδών, μετέπειτα Αμφίπολη, γνώρισε μεγάλη δόξα στα χρόνια της αρχαιότητας, λόγω της θέσεως που κατείχε, καθώς ήταν κομβικό εμπορικό σημείο και συνόρευε με το μεγάλο εμπορικό λιμάνι της Αμφίπολης.
«Οι Εννέα Οδοί υπήρξαν στην κυριολεξία πολυεθνική πόλη. Από τον 7ο π.Χ. αιώνα, υπήρχαν εκεί Χαλκιδαίοι άποικοι. Η πολυπληθέστερη αποικία ήταν οι Μιλήσιοι, που μύησαν τους ντόπιους στη νομισματοκοπία. Το μιλησιακό σύστημα βαρών που ακολουθήθηκε, μας το φανερώνει. Υπήρχαν ακόμα μικρότερες αποικίες των Φωκαέων, Σαμίων και Ερυθραίων από την Ιωνία. Από το 520 π.Χ. και μετά, το βισαλτικό στοιχείο μαζί με το μακεδονικό, που ήδη υπήρχε στη Βισαλτία, έγινε πολύ έντονο στην πόλη. Τέλος, παρουσία εκεί είχαν Άνδριοι και Ακάνθιοι άποικοι. Μετά τις Περσικές εκστρατείες και την οριστική αποχώρηση των Περσών το 479 π.Χ., άρχισε μια αντίστροφη μέτρηση, που οδήγησε τελικά τις Εννέα Οδούς στα χέρια των Αθηναίων και στη μετονομασία της σε Αμφίπολη» επεξηγεί ιστορικά ο κ. Τσίνσιφος, αναλύοντας τη νομισματική πορεία της περιοχής και τη θέση της Σφίγγας πάνω στα νομίσματα και συνεχίζει:
«Οι Εννέα Οδοί, όπως απεδείχθη νομισματικά, υπήρξε έδρα του βασιλιά των Ηδωνών Γέτα. Οι μύθοι με τον Διόνυσο, τους Ήδωνες και τον βασιλιά Λυκούργο, που αιωρούνταν πάνω από το Παγγαίο, εκπορεύτηκαν από τις Εννέα Οδούς, που κατ” εξοχήν ήταν το κέντρο της Διονυσιακής λατρείας. Εδώ θεοποιείται η Σφίγγα, που όπως αναφέρεται από ιστορικά στοιχεία προηγήθηκε και αυτής του δωδεκαθέου. Γεγονός είναι ότι από τον 6ο π.Χ. αιώνα και μετά, έμεινε να λατρεύεται σε ελάχιστα φανερά σημεία. Ο μύθος γι” αυτήν μπορεί να γεννήθηκε στη Θήβα του Οιδίποδα, όμως νομισματικά τουλάχιστον δεν υπήρξε και έτσι, φαινομενικά, δεν υπάρχει σύνδεση της Σφίγγας με τη Θήβα του 5ου π.Χ. αιώνα και μετά. Τα φανερά σημεία λατρείας της, που είναι γνωστά έως σήμερα, είναι η Χίος, όπως αποδεικνύει όλη η νομισματική της παραγωγή, η Νάξος, όπως απέδειξε με το άγαλμα της Σφίγγας, που οι κάτοικοί της απέστειλαν στους Δελφούς και η πόλη Γέργη της Τρωάδας, της Μικράς Ασίας, όπου επίσης όλη η νομισματική της παραγωγή βασίστηκε στη Σφίγγα.
Η λατρεία της Σφίγγας ήταν στενά συνδεδεμένη με τη Διονυσιακή λατρεία και το κρασί που παραγόταν. Έτσι, στη Θήβα, ανακαλύπτουμε τον Διόνυσο, τον αμφορέα για το κρασί και το σταφύλι σαν σύμβολο. Στη Νάξο πάλι, τον Διόνυσο, σκεύη για κρασί και σταφύλια και ούτω καθεξής. Στα φανερά σημεία λατρείας της Σφίγγας πλέον, συγκαταλέγεται η Αμφίπολη, από την εποχή ακόμα που το όνομά της ήταν Εννέα Οδοί. Οι δυο Σφίγγες στο μνημείο του λόφου Καστά δεν εκπλήσσουν με την εμφάνισή τους εκεί, γιατί το πανάρχαιο νομισματικό θέμα της πόλης ήταν η Σφίγγα. Η ελληνική σφίγγα, υπήρξε νομισματικό θέμα των Εννέα Οδών. Η Σφίγγα λοιπόν φαίνεται να είχε ιδιαίτερη σημασία για τους κατοίκους της Αμφίπολης, αφού και όταν ακόμα άλλαξαν θεματολογία στα νομίσματά τους, η σφίγγα παρέμεινε πάνω σ” αυτά, πλέον σαν σύμβολο. Το 530 π.Χ., περίπου μέσα σ” έναν οργασμό νομισματοκοπίας στο Παγγαίο, οι κάτοικοι των Εννέα Οδών επιλέγουν την σφίγγα και την αγελάδα μόνη της ή με το μοσχαράκι της, σαν θέματα για τα νομίσματά τους. Οι αποτυπώσεις στα νομίσματά τους ομολογούσαν τη θεότητα που λάτρευαν, ως οπαδούς του Διόνυσου, αλλά και την ασχολία τους που ήταν κυρίως η κτηνοτροφία. Όπως φαίνεται πολύ αργότερα, οι Αμφιπολίτες, δεν ξεχνούν τις ρίζες τους και εξακολουθούν να χρησιμοποιούν τη σφίγγα σαν σύμβολο, όμως η κύρια απόδειξη για την ταυτοποίηση των Εννέα Οδών με τη σφίγγα, έρχεται από την αποκωδικοποίηση των οπισθοτύπων.
Στην πρώτη πλευρά των ασημένιων νομισμάτων, που έχουν βρεθεί και χρονολογούνται από 520 π.Χ. μέχρι και το 470 π.Χ. φαίνεται η Σφίγγα, ενώ το οπισθότυπό της, η πίσω πλευρά του νομίσματος, φανερώνει τον τόπο κοπής του νομίσματος- στην προκειμένη περίπτωση τις Εννέα Οδούς. Με θέμα τη Σφίγγα καλύφθηκαν πέντε νομισματικές υποδιαιρέσεις, ενώ άλλες πέντε καλύφθηκαν με την αγελάδα. Πρέπει να σημειωθεί ότι τα νομίσματα με τη Σφίγγα δεν ήταν άγνωστα, αλλά λόγω αδυναμίας ταυτοποίησης, χαρακτηρίζονται έως σήμερα ανεξακρίβωτα Θρακο-μακεδονικά. Από το 520 π.Χ., που έχουμε τη νομισματική απόδειξη των Εννέα Οδών, έως και το 357 π.Χ., που κόβονταν τα Αμφιπολίτικα νομίσματα, η Σφίγγα είχε παρουσία στην Αμφίπολη. Το μοναδικό διάστημα που απουσίασε νομισματικά, ήταν η περίοδος κατάληψής της από
ΣΤΟΝ ΑΠΟΗΧΟ ΤΗΣ ΑΠΟΣΥΡΣΗΣ ΤΟΥ ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Στις 6.6.2014 οι δήμοι της Δ. Θεσ/νίκης αποστείλαμε αιτιολογημένες προτάσεις στο ΥΠΕΚΑ σχετικές με το ΡΣΘ. Από το 2010 είχαμε ήδη αποστείλει σχετικές προτάσεις και αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων. Το κείμενο του Ιανουαρίου του 2014 που εμφανίσθηκε ως νέο, το κείμενο που κατατέθηκε προς ψήφιση στη Βουλή στις 29.7.2014 και το αρχικό κείμενο του 2010 είναι ίδια. Δεν άλλαξε τίποτε παρά τις διαβεβαιώσεις ότι θα γινόταν δεκτές όλες οι προτάσεις των φορέων. Εύλογα γεννάται το ερώτημα γιατί δεν έγινε δεκτή καμία αλλαγή; Ήταν θέση της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ ή διαμαρτυρία της υπηρεσίας (ΟΡΘΕ) που καταργήθηκε ξαφνικά, με πολύ σοβαρές συνέπειες για την πόλη; Μήπως υπάρχουν άλλες σκοπιμότητες; Γιατί έχουμε 2 μέτρα και 2 σταθμά για τα ίδια ζητήματα στα ρυθμιστικά Αθήνας και Θεσσαλονίκης; Μιλάνε για καθυστερήσεις αυτοί, που δεν άλλαξαν τίποτε τόσα χρόνια. Την ευθύνη φέρει ο καθ’ ύλη αρμόδιος Υπουργός και οι πριν από αυτόν ομόλογοί του και όχι οι φορείς που έκαναν προτάσεις που δεν έγιναν δεκτές ούτε οι βουλευτές που πολύ ορθά ζήτησαν την απόσυρση.
ΤΡΑΓΩΔΙΑ, ΘΛΙΨΗ ΚΑΙ ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ
ΤΡΑΓΩΔΙΑ, θλίψη και συγκίνηση σε όλη την Ξάνθη. Δεν μπορεί να το πιστέψει κανείς! Σε ηλικία 35 χρονών, “ φυγε" από ανακοπή καρδιάς το βράδυ του Σαββάτου, ένα από τα καλύτερα παιδιά της Ξάνθης, ο γνωστός διαιτητής ποδοσφαίρου και
Πρόεδρος του Ροταριανού Ομίλου Ξάνθης Σπύρος Καραολάνης.
Η είδηση έπεσε ως "κεραυνός" εν αιθρία σήμερα στη πόλη μας, καθώς κανείς δεν μπορεί από όλους εμάς ακόμη να "συνειδητοποιήσει" ότι έφυγε ο Σπύρος...
Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες ο Σπύρος Καραολάνηςβρίσκονταν απο την περασμένη Πέμπτη για διακοπές στη Χαλκιδική (στον Άγιο Νικόλαο) και αισθάνθηκε οξύς πόνους στο στήθος το απόγευμα του Σαββάτου. Ενημερώθηκε αργά το βράδυ το κέντρο Υγείας Πολυγύρου για να στείλει ασθενοφόρο, ωστόσο ήταν ήδη αργά όταν έφτασε στο σπίτι όπου έμενε με τους φίλους του.
Έχουμε κατακλυστεί από δεκάδες τηλέφωνα φίλων του Σπύρου Καραολάνη που αδυνατούν ακόμη και τώρα να πιστέψουν αυτό που συνέβη, ενώ άγνωστο είναι προς το παρόν πότε και τι ώρα θα γίνει η κηδεία για να σας ενημερώσουμε.
Ότι και να γράψει κανείς, σ' αυτές τις περιπτώσεις οι λέξεις χάνουν την σημασία τους. Ακόμη και η λέξη κουράγιο...
Ο θρήνος συνεχίζεται στην Ξάνθη
Οδύνη σε όλη την Ξάνθη έχει προκαλέσει ο ξαφνικός χαμός του 35χρονου Σπύρου Καραουλάνη.
Ο νέος ήταν με φίλους του στη Χαλκιδική (όπως φαίνεται από την ανάρτηση που έκανε λίγο πριν πεθάνει στο Facebook) όπου τον βρήκε η ανακοπή καρδιάς!
Ο Σπύρος ήταν αγαπητός σε όλους.Ισχυρή προσωπικότητα, δραστήριος και πολλά υποσχόμενος.
Ήταν στέλεχος της Γραμματείας Οργανωτικού της ΝΔ (Τομεάρχης).
Τον Σπύρο αποχαιρέτησε με ανάρτηση του στο Facebook ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού της Κυβέρνησης Δημήτρης Βαρτζόπουλος.
Τετάρτη 6 Αυγούστου 2014
Δήλωση Ντίνου Κούη
Ο Ντίνος Κούης, ο οποίος έχει καθήκοντα συμβούλου της διοίκησης και εκπροσώπου στις αρμόδιες ποδοσφαιρικές Αρχές, ενώ έχει αναλάβει και την ευθύνη της οργάνωσης των Ακαδημιών της ΠΑΕ ΑΡΗΣ, έκανε την παρακάτω -εφ’ όλης της ύλης- δήλωση στην επίσημη ιστοσελίδα της ΠΑΕ:
Γιατί ήρθα:
«Ο ΑΡΗΣ, δυστυχώς, βρίσκεται στη δυσκολότερη περίοδο της ιστορίας του Συλλόγου, διανύοντας το εκατοστό έτος από την ίδρυσή του! Κοντεύει να διαλυθεί και να χαθεί από το αθλητικό προσκήνιο, όχι επειδή υποβιβάστηκε αλλά επειδή σπατάλησε όλη τη δυναμική του, ύστερα από κακοδιαχείριση τόσων ετών! Γι’ αυτό έφτασε να βρίσκεται ένα βήμα πριν από την ολοκληρωτική καταστροφή. Κι αυτό συνιστά ΤΡΑΓΩΔΙΑ! Επειδή, ύστερα από 100 χρόνια δράσης, ο ΑΡΗΣ δεν είναι μόνο μια ποδοσφαιρική ή μπασκετική ομάδα. Είναι ο Σύλλογος που ένωσε και ενώνει χιλιάδες ανθρώπους, που από μικρά παιδιά μέχρι τα γεράματά τους, εμπνέονται από ένα τρόπο ζωής μέσα από τον αθλητισμό και τον υγιή ανταγωνισμό.
Θα αφήσουμε λοιπόν να καταστραφεί ο ΑΡΗΣ;»
Τι συνάντησα:
«Η γενική εικόνα του Συλλόγου δεν μου ήταν εντελώς άγνωστη. Όπως όλοι οι φίλαθλοι που ενδιαφέρονται για τον ΑΡΗ (που δεν είναι μόνο οι οπαδοί του, αλλά και οι φίλαθλοι των άλλων ομάδων στην Ελλάδα) έβλεπα την φθίνουσα πορεία του Συλλόγου. Ο ΑΡΗΣ έχει πάψει προ πολλού να είναι πρωταγωνιστής, όπως μας είχε συνηθίσει. Έχασε την αγωνιστική και κοινωνική του ταυτότητα και μολονότι η αφοσίωση και η μεγάλη δυναμική του κόσμου στήριζε και ενίσχυε όσο μπορούσε τον ΑΡΗ, ήταν μόνο αυτό που έδινε αξία στην ομάδα! Η αγωνιστική παρουσία του ΑΡΗ στη Superleague, ήταν αντιστρόφως ανάλογη της δυναμικής που προσδίδει στην ομάδα η ιστορία του Συλλόγου και ο κόσμος μας.
Έτσι, μπαίνοντας στα ενδότερα της ομάδας ήταν εύκολο να διαπιστώσω πως και η λειτουργία των Ακαδημιών μας υπολείπονταν από το επιθυμητό. Σε έναν Σύλλογο που μέρα με τη μέρα οδηγούνταν στην σημερινή κακή κατάσταση, οι Ακαδημίες μας βρίσκονταν σε ανάλογο επίπεδο».
Τι αισθάνθηκα:
«Τα συναισθήματα που δημιουργούνται σε κάθε επαφή με τα ενδότερα του ΑΡΗ είναι αντικρουόμενα. Ασφαλώς είναι αισθήματα συγκίνησης και χαράς που ξαναβρίσκομαι στην καρδιά του Συλλόγου, στο περιβάλλον και στους ανθρώπους, στην ατμόσφαιρα της οικογένειας του ΑΡΗ. Από την άλλη νιώθεις ένα σφίξιμο στη ψυχή, καθώς τα προβλήματα είναι πολλά και μεγάλα, που μερικές φορές μοιάζουν ανυπέρβλητα, όπως το οικονομικό αδιέξοδο».
Τι άκουσα, τι βρήκα:
«Αναλαμβάνοντας υπεύθυνος των Ακαδημιών αντιλήφθηκα πως το πρώτο πρόβλημα (ανάμεσα σε τόσα πολλά και ποικίλα προβλήματα) ήταν πως οι Ακαδημίες ήταν εντελώς ξεκομμένες από την πρώτη ομάδα. Και δεν μπορούσε να είναι διαφορετική η κατάσταση, όταν η πρώτη ομάδα, κάθε τρεις και λίγο άλλαζε προπονητή. Δεν υπήρχε επιλεγμένο και συγκεκριμένο αγωνιστικό σχέδιο, που να είναι κοινό με αυτό της πρώτης ομάδας και να ενώνει την πρώτη ομάδα με τις Ακαδημίες και το αντίστροφο.
Συναντήθηκα και συζήτησα με τους προπονητές, με όλους τους προπονητές αλλά και τα παιδιά της U-20, της U-17 κ.λ.π. Μίλησα και με τους γονείς των παιδιών και μάζεψα όλες τις πληροφορίες που χρειαζόμουν για την λειτουργία όλων των τμημάτων των Ακαδημιών. Άκουσα τις σχεδόν “εξομολογήσεις” των παιδιών της U-20, που μου είπαν πάρα πολλά πράγματα, πράγματα θλιβερά που δεν θα ήθελα να δημοσιοποιήσω.
Το συμπέρασμα που εύκολα απορρέει είναι πως οι Ακαδημίες του ΑΡΗ λειτουργούσαν σαν μια άλλη ομάδα, ξένη προς την πρώτη, αποκομμένες και σε αχρηστία προς τις πραγματικές ανάγκες ενός ενιαίου συνόλου. Στα χαρτιά και στα λόγια υπήρχε ένας δήθεν σχεδιασμός που “βόλευε” να φαίνεται πως υπάρχει συνεργασία, στην πραγματικότητα όμως δεν υπήρχε. Κι αυτό αποδείχτηκε όταν η πρώτη ομάδα θέλησε (από ανάγκη) να στηριχτεί αγωνιστικά στα παιδιά της U-20, που δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν, επειδή η εκπαίδευσή τους ήταν διαφορετική. Ισοδύναμη είναι και η ευθύνη της πρώτης ομάδας, που δεν ενθάρρυνε στο ελάχιστο, τις προσδοκίες των παιδιών να αξιωθούν να ενταχθούν στην πρώτη ομάδα».
Τι πρέπει να γίνει για να αλλάξει η κατάσταση:
«Ζούμε σε μια πολύ δύσκολη περίοδο της ζωής μας. Η μεγάλη οικονομική και κοινωνική κρίση της χώρας μας, που χειροτέρευσε πολλά πράγματα από την καθημερινότητά μας, στην άλλη όψη του νομίσματος έχει φανερώσει την ανάγκη και την επιθυμία να διορθώσουμε και να αλλάξουμε πολλά. Το ίδιο ισχύει και εδώ: πρέπει να αλλάξουμε τα πάντα, όλα όσα δηλαδή μας έφεραν στην καταστροφή. Να αλλάξουμε την συλλογιστική του πνεύματος που επικρατεί. Να διορθώσουμε όλη την κακή κατάσταση, ο καθένας στον τομέα του, αλλά όλοι μαζί συνεργαζόμενοι δημιουργικά και παραγωγικά.
Η διοίκηση οφείλει να εργαστεί για να φέρει έσοδα, να λύσει τα οικονομικά προβλήματα μια και καλή, ώστε η ομάδα να μην είναι ένα τρύπιο βαρέλι που άσκοπα πετιούνται τα χρήματα. Οι άνθρωποι που διοικούν ξέρουν τι πρέπει να κάνουν. Για να πετύχει όμως η δουλειά τους, πρέπει να φτιάξουμε μια ομάδα που θα ικανοποιεί τις αγωνιστικές απαιτήσεις των φιλάθλων μας. Που θα εμπνέει τον κόσμο να έρθει και να ευχαριστηθεί το ποδόσφαιρο που παίζουμε. Κι αυτό είναι δουλειά του προπονητή. Να συγκροτήσει ένα καλό σύνολο, να εμφυσήσει την αξία της ομαδικότητας και της συνολικής προσπάθειας, να διαμορφώσει συγκεκριμένο αγωνιστικό στιλ κι αυτό να είναι ευδιάκριτο σε κάθε φίλαθλο.
Χρειαζόμαστε ένα σύγχρονο αγωνιστικό στιλ ξεκάθαρο και ελκυστικό. Που δεν πρέπει να αλλάζει όταν αλλάζει ο προπονητής. Να είναι σταθερό και αποδεκτό και πάνω σ’ αυτό να κτίσουμε και τις Ακαδημίες μας. Ώστε αν, για παράδειγμα, ξεχωρίσει ένας δεκαεξάχρονος και τον θέλει να τον εντάξει στην πρώτη ομάδα ο προπονητής, να μπορεί να εγκλιματιστεί γρήγορα και σωστά, αφού κι αυτός θα είναι εκπαιδευμένος στα συστήματα και την τακτική της πρώτης ομάδας. Το ίδιο ισχύει και για τον προπονητή. Που έχει την υποχρέωση να συνεργαστεί με τους προπονητές των Ακαδημιών ώστε να αποκτήσουν κοινή και ταυτόσημη αντίληψη του είδους του ποδοσφαίρου που θα φέρνει τον κόσμο στο γήπεδο. Να συν-διαμορφώσουν την ποδοσφαιρική φιλοσοφία που εκτός των άλλων θα εξασφαλίσει και την ομαλή διαδοχή του προπονητή που αποχωρεί, ώστε η ομάδα να εξακολουθεί και να διατηρεί την επιλεγμένη αγωνιστική της ταυτότητα. Με μία κουβέντα: ο ΑΡΗΣ να διαμορφώσει ένα σύγχρονο και σταθερό αγωνιστικό στιλ, γνώριμο και για την πρώτη ομάδα και για τις Ακαδημίες και για όλους τους προπονητές μας. Να τροφοδοτείται σταθερά η πρώτη ομάδα από την Ακαδημία και να αγοράζονται μονάχα οι ποδοσφαιριστές που δεν εξευρίσκονται στις υποδομές του ΑΡΗ.
Να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον αξιόπιστο, με αξιοκρατία και υπευθυνότητα. Με αποδοτικότητα, ωφέλιμο για τα συμφέροντα του Συλλόγου και επικερδές. Τόσο για τη μείωση των εξόδων των μεταγραφών όσο και για την επικερδή πώληση των αξιόλογων ποδοσφαιριστών που εκπαιδεύονται στην Ακαδημία μας.
Σχεδιάζουμε την τακτική συνεργασία όλων των προπονητών μεταξύ τους. Με συγκρότηση των μεθόδων ελέγχου τόσο των εκπαιδευτών όσο και των εκπαιδευομένων, ώστε να είναι γόνιμη και αποδοτική η δουλειά μας, με καλά αποτελέσματα και διαρκή πρόοδο. Γνωρίζουμε τις δυσκολίες που θα συναντήσουμε. Γνωρίζουμε όμως και τους τρόπους που θα το πετύχουμε και το μόνο που χρειαζόμαστε είναι ο χρόνος. Μη φανταστείτε πως ο χρόνος αυτός θα είναι μεγάλος. Βήμα-βήμα θα φαίνεται η πρόοδος, επειδή εμπιστευόμαστε αυτό που γνωρίζουμε και αυτό που κληθήκαμε να υλοποιήσουμε.
Όλοι μαζί, από την διοίκηση, τους προπονητές και όλους τους εργαζόμενους στην ομάδα και φυσικά με την προτροπή και την συμπαράσταση των φιλάθλων μας, με ομόνοια και αλληλοσεβασμό, με εργατικότητα και ειλικρινή προσπάθεια μπορούμε να αποκαταστήσουμε την ψυχή του ΑΡΗ».
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)