Πέμπτη 31 Μαΐου 2018

Eτήσιο τουρνουά STREET VOLLEY αγοριών-κοριτσιών


Ο Δήμος Αμπελοκήπων-Μενεμένης σε συνεργασία με την Ένωση Πετοσφαιρικών Σωματείων Θεσσαλονίκης (ΕΠΕΣΘ), διοργανώνουν το ετήσιο τουρνουά STREET VOLLEY αγοριών-κοριτσιών. Η συγκεκριμένη αθλητική δραστηριότητα θα πραγματοποιηθεί στις 3 ΙΟΥΝΙΟΥ ημέρα Κυριακή και ώρα 09.00 πμ, στην οδό Μ.Αλεξάνδρου (Πλατεία Επταλόφου-Φιλιππουπόλεως). Στο τουρνουά θα λάβουν μέρος αγόρια και κορίτσια, ηλικίας 10 - 13 ετών.

Επίσης στα πλαίσια των αγώνων θα πραγματοποιηθούν διαγωνισμοί, και θα δοθούν διπλώματα και μετάλλια σε όλους τους συμμετέχοντες, γιατί σημασία έχει η διασκέδαση και όχι η διάκριση. Όσοι αγαπούν το Βόλεϊ, την παρέα και τη διασκέδαση, αλλά και όσοι θέλουν να χειροκροτήσουν τις προσπάθειες από κοντά δεν έχουν παρά να επισκεφτούν το χώρο της εκδήλωσης και να συμβάλλουν στην επιτυχία της διοργάνωσης!

Οι τελευταίες ώρες της Κωνσταντινούπολης! Ένα συγκλονιστικό χρονικό



Οι τελευταίες ώρες πριν η Πόλη πέσει! Ένα δραματικό χρονικό γραμμένο από τον 
συνάδελφο δημοσιογράφο Βενιζέλο Λεβντογιάννη για το ΠΟΝΤΙΚΙ. Η αναδημοσίευσή του επιβεβλημένη και χρήσιμη για όποιον πραγματικά θέλει όχι απλά να διαβάσει, αλλά να “ζήσει” μέσα από ένα κείμενο όσα τραγικά αλλά και ηρωϊκά έγιναν εκείνες τις τελευταίες ώρες της Κωνσταντινούπολης!

Θεοδοσιανά τείχη. Μέγα τείχος. Βράδυ Δευτέρας 28 Μαΐου. 

Ο Ιωάννης Ιουστινιάνης άφησε το βλέμμα του να πλανηθεί στην γεμάτη άταφα πτώματα, πεδιάδα του Λύκου. Σε λίγη ώρα θα ξημέρωνε. Η Πόλη των πόλεων, θα ζούσε άλλη μια ημέρα σκληρής πολιορκίας. Ο καιρός δεν ήταν πολύ κρύος, είχε όμως μια υγρασία που τρυπούσε τα κόκαλα. Τύλιξε τον βαρύ μαύρο μανδύα του πάνω από την πανοπλία του. 

Ήταν κουρασμένος. Όλα τα μέλη του πονούσαν φρικτά. Στην σκουρόχρωμη μεταλλική του πανοπλία, η υγρασία σχημάτιζε μικρά αυλάκια νερού που έπεφταν στο έδαφος. Στο βάθος, στο στρατόπεδο του Αμιρά, η νύχτα είχε γίνει μέρα, από τις εκατοντάδες φωτιές που είχαν ανάψει. Τα τύμπανα δεν σταματούσαν λεπτό να χτυπούν. Οι κραυγές και οι επικλήσεις στον Θεό τους, ακουγόταν καθαρά μέχρι τα τείχη που στέκονταν ο ίδιος. Οι δερβίσηδες έκλαιγαν και υπόσχονταν στους στρατιώτες του εχθρού πιλάφι και γυναίκες στον παράδεισο, εάν πεθάνουν τιμημένα στη μάχη. Ένα άσχημο προαίσθημα έκανε το στομάχι του να σφιχτεί. Έφερε το χέρι του στο τεράστιο σπαθί του και χάιδεψε τη λαβή. 

Έστριψε το κεφάλι του δεξιά και αριστερά και είδε ότι στα υπερήφανα τείχη, είχαν απομείνει ελάχιστοι υπερασπιστές. Οι περισσότεροι εξουθενωμένοι, κοιμόντουσαν με τις πανοπλίες τους και τα σπαθιά στο χέρι. Κάποιοι είχαν αφήσει τα αρκεβούζια τους επάνω στις πολεμίστρες και κοίταζαν το κενό με βλέμμα απλανές. Όλοι ήξεραν ότι η μέρα που ξημέρωνε θα ήταν η πιο δύσκολη και η καθοριστικότερη από όλες τις ημέρες της πολιορκίας. 

Πολεμούσαν αδιάλειπτα από τις 7 Απριλίου έναν ισχυρότερο και πολυάριθμο εχθρό. Και όμως άντεχαν. Κάθε ημέρα στις επάλξεις θέριζαν όποιον τολμούσε να πλησιάσει. Η τεράστια τάφρος από κάτω είχε γεμίσει και αυτή πτώματα. Κι όμως εκείνοι δεν τα παρατούσαν και με περισσότερη λύσσα κάθε φορά επιχειρούσαν εξ εφόδου να καταλάβουν τα τείχη. Ξημέρωνε η 29η Μαΐου, του Σωτήριου έτους 1453 

Ο Γενουάτης Ιωάννης Ιουστινιάνης συνέχιζε να κοιτά προς το στρατόπεδο των Οθωμανών. Δεν ήταν λίγες οι φορές που άνθρωποι του σουλτάνου, εκείνου του νεαρού με τη γαμψή μύτη και τα σχιστά παμπόνηρα μάτια, τον είχαν πλησιάσει και του είχαν προτείνει να παρατήσει τον Αυτοκράτορα. Θα τον έπνιγαν στα χρυσάφια. Και εκείνον και τους 800 συντρόφους του που τον ακολουθούσαν πιστά, χρόνια τώρα. Ο μικρός στρατός μισθοφόρων που είχε δημιουργήσει ήταν ο καλύτερος στην Ευρώπη για την υπεράσπιση κάστρων. Ο 21 ετών Μεχμέτ του είχε διαμηνύσει σε τόνο που δεν σήκωνε αμφισβήτηση: «Έλα μαζί μου και θα έχεις ότι ζητήσεις. Πράγματα που ούτε έχεις φανταστεί. Μείνε με τον Αυτοκράτορα και σε περιμένει ο θάνατος» 

Έφθασε στην Πόλη στα μέσα του χειμώνα, στις 26 του Γενάρη. Τα δυο πλοία του με τους 800 σιδερόφραχτους ατρόμητους πολεμιστές του, έδεσαν στο λιμάνι του Βουκολέωντα. Όταν κατέβηκαν και παρατάχθηκαν μπροστά στον προβλήτα περιμένοντας τον Αυτοκράτορα, ο κόσμος τους αγκάλιαζε και έκλαιγε από χαρά. Στα πρόσωπα τους έβλεπε τη σωτηρία τους. Ο αυτοκράτορας τον εμπιστεύτηκε και τον έχρισε αμέσως Πρωτοστράτορα. Είχε υπό τη διοίκηση του ολόκληρη την άμυνα της Πόλης. 

Στην Ευρώπη όλη, οι βασιλιάδες και οι ευγενείς τον ήξεραν με το όνομα του Giovanni Guistiniani Longo. Οι Βυζαντινοί τον φώναζαν Καπετάν-Γιουστουνιά, οι εχθροί του, που τον έτρεμαν τον φώναζαν «Μαύρο Άγγελο». Η σκουρόχρωμη γκρίζα βαριά μεταλλική του πανοπλία, ο μαύρος μανδύας του και το επιβλητικό του παρουσιαστικό, ειδικά όταν «έριχνε» την περικεφαλαία του για να καλύψει το πρόσωπο του, τον έκαναν να δείχνει σαν Άγγελος θανάτου… 

Αμέσως έπιασε δουλειά. Χώρισε και αναδιάταξε τον στρατό. Τους εκπαίδευσε όσο μπορούσε καλύτερα στα σύγχρονα όπλα, και ζήτησε να επιδιορθωθούν τα τείχη. Απαίτησε από τον αυτοκράτορα να πάρει δια της βίας όσους από τους νέους της Κωνσταντινούπολης είχαν κλειστεί σε μοναστήρια, για να μην πολεμήσουν. Και αυτοί ήταν οι περισσότεροι. Έδωσε ρόλο στον κάθε στρατιώτη. Όρισε το σημείο των τειχών που θα υπερασπιζόταν ο κάθε ευγενής Και τους 800 δικούς του σιδερόφραχτους, τους τοποθέτησε, στα πιο καίρια και επικίνδυνα σημεία. 

Κάθε βράδυ δειπνούσε με τον αυτοκράτορα και κατέστρωναν σχέδια για να μην αφήσουν τα Θεοδοσιανά τείχη να τα πατήσει ο εχθρός. Κάθε βράδυ ζούσαν σαν να ήταν το τελευταίο. Οι υπερασπιστές ήταν «μετρημένα κουκιά: 5.000 κάτοικοι από τα απομεινάρια της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και σχεδόν 3.000 Γενουάτες, Ενετοί, Ισπανοί ακόμη και Τούρκοι. Σύνολο με τις εφεδρείες το πολύ 9.000 ψυχές. Και οι απέναντι; Αναρίθμητοι. Κάποιοι έλεγαν ότι ξεπερνούσαν τις 100.000. Οι περισσότεροι Τούρκοι, αλλά και πολλοί Βούλγαροι, Σέρβοι, Ούγγροι, Βόσνιοι, Αγαρηνοί, Αμπχάζιοι, ακόμη και …Έλληνες. 

Τον Ιουστινιάνη δεν τον απασχολούσε η μεγάλη μάζα του στρατού του Μεχμέτ. Ούτε οι Βασιβουζούκοι, ούτε οι Σπάχηδες, ούτε οι Ουλουφατζήδες μπορούσαν να συγκριθούν με τους Βυζαντινούς καταφράχτες και τους Λατίνους σιδερόφραχτους. Τον Πρωτοστράτορα τον «έκαιγαν» οι 20.000 εξισλαμισμένοι νέοι που είχε σαν προσωπική φρουρά ο Μεχμέτ. Τους ονόμαζαν Γενίτσαρους. Αυτούς έπρεπε να εξολοθρεύσει… Την ίδια στιγμή μέσα στην Πόλη, τα μοναστήρια ήταν γεμάτα από νέους που δεν ήθελαν να πολεμήσουν… 

Το τελευταίο βράδυ μετά τη λειτουργία στην Αγία Σοφία και πριν πάρει το δρόμο του προς τα τείχη, ο Ιουστινιάνης συναντήθηκε στο «Αυγουσταίον», με τον Αυτοκράτορα. Περπάτησαν μαζί τη Μέση Οδόν και στα αριστερά τους είχαν τον επιβλητικό Ιππόδρομο. Η φρουρά του Κωνσταντίνου είχε μείνει διακριτικά λίγο πιο πίσω, μαζί με τη φρουρά του Μαύρου Άγγελου. 

Δίπλα στον Αυτοκράτορα βρισκόταν ο άνθρωπος που ο Ιουστινιάννης μισούσε περισσότερο από οποιονδήποτε. Ο Μέγας Δούξ, Λουκάς Νοταράς. Ο άνθρωπος που προτιμούσε το «Τούρκικο Σαρίκι από την Λατινική καλύπτρα». Ο Ιουστινιάννης ζήτησε από τον Αυτοκράτορα το πρωί, όταν θα ξεκινούσε η μάχη να τον κλειδώσει αυτόν και τους άλλους στρατιώτες, στην Πύλη που υπερασπιζόταν για να μην μπορέσει κανείς να φύγει: «Ή θα νικήσουμε ή θα πεθάνουμε όλοι μας επάνω στην Πέμπτη (Πύλη) και στον Άγιο Ρωμανό» του είπε και κάρφωσε δολοφονικά τα μάτια του στον Μέγα Δούκα. 

Ο κόσμος που συνέχιζε να βγαίνει εκείνη

Τετάρτη 30 Μαΐου 2018

Διαβάστε το δελτίο τύπου που εξέδωσε το ΔΣ του Άτλαντα Αμπελοκήπων-Μενεμένης σχετικά με τη δράση του την τελευταία τριετία.



Από τον υπεύθυνο των δημοσίων σχέσεων και τύπου κ. Ισμυρλίδη Κωνσταντίνο λάβαμε και ανακοινώνονται τα εξής:

«Με βάση το καταστατικό και όπως ορίζει πραγματοποιήθηκε το Δ.Σ. του συλλόγου μας με πλήρη απαρτία των μελών, για τα πεπραγμένα των τελευταίων 3 ετών. Κατά τη διάρκεια του συμβουλίου αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του προέδρου του συλλόγου μας Ιορδάνη Κίτσιου για τα όσα έχει καταφέρει η διοίκηση του συλλόγου από την επανίδρυση του Άτλα εώς σήμερα, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά και επιδικνίωντας μεγάλο σεβασμό προς τους χορηγούς, τα μέλη και τους φίλους του συλλόγου όπως επίσης την ίδια αίσθηση προκάλεσε και η τοποθέτηση του ταμεία μας Κακάκη Θωμά για την άψογη οικονομική διαχείριση στις όποιες οικονομικές υποχρεώσεις είχε ο σύλλογος σε ετήσια βάση. Στη συνέχεια μέσα σε ένα ιδιαίτερα χαρούμενο κλίμα πάρθηκαν αποφάσεις για τον τρόπο λειτουργίας του Δ.Σ. για τα επόμενα 2 χρόνια. Έτσι η 11 μελής διοίκηση συνεχίζει με περισσότερη δύναμη και όρεξη ώστε να φέρει το σύλλογο μας εκεί που πραγματικά του αξίζει, έχοντας μόνο μία εσωτερική αλλαγή στη θέση του αντιπροέδρου την οποία αναλαμβάνει το μέλος του Δ.Σ. Καζαντζής Γεώργιος αντί του Απόστολου Ριζόπουλου ο οποίος εξέφρασε την επιθυμία να παραμείνει μέλος του Δ.Σ. για τα επόμενα 2 χρόνια λόγο οικογενειακών και επαγγελματικών υποχρεώσεων.

Με ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. δεν τίθεται επίσημα πλέον από τον Άτλα θέμα συγχωνεύσεως με καμία ομάδα του Δήμου μας. Η πόρτα του γραφείου μας είναι ανοιχτή για όποιον θέλει να βοηθήσει στη προσπάθεια που καταβάλουμε, πρώτιστα με την εγγραφή του ως μέλος του συλλόγου και αργότερα σύμφωνα με όσα ορίζονται στο καταστατικό να συμμετέχει ενεργά στο Δ.Σ. του συλλόγου μας.
Αποφασίστηκε όπως μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα να στελεχωθεί ένα τμήμα ακαδημίας ηλικίας έτους 2004 – 2006.
Την Πέμπτη 31/5/2018 και ώρα 8:30 μμ το Δ.Σ. του

Τρίτη 29 Μαΐου 2018

Πραγματοποιήθηκε το 9ο ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ προπαιδικών τμημάτων ‘’ Κ. ΜΙΓΚΟΤΖΙΔΗΣ ’’



Πραγματοποιήθηκε το 9ο ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ προπαιδικών τμημάτων ‘’ Κ. ΜΙΓΚΟΤΖΙΔΗΣ ’’ το Σαββατοκύριακο 19 και 20 Μαΐου 2018 στη μνήμη του Κωνσταντίνου Μιγκοτζίδη. 
Στο τουρνουά συμμετείχαν 120 παιδιά. Στα παιδιά μοιράστηκαν και τις δύο ημέρες του τουρνουά νερά και στο τέλος της εκδήλωσης δόθηκαν σε όλα τα παιδιά μετάλλια και διπλώματα συμμετοχής και κύπελλα στους τρείς πρώτους νικητές. 
Στην εκδήλωση τιμήθηκαν για την προσφορά τους στον αθλητισμό ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής της Εθνικής Ελλάδος, του ΠΑΟΚ και του ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ κ. Δημήτρης Σαλπιγγίδης και ο πρώην ποδοσφαιριστής των Αμπελοκήπων ,Βέροιας, Ιωνικού κ. Χρήστος Αθανασιάδης.
Τιμητική πλακέτα δόθηκε στην οικογένεια του Κων/νου Μιγκοτζίδη. 
Στο τουρνουά συμμετείχαν :
1. ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΜΠ/ΠΩΝ-ΜΕΝΕΜΕΝΗΣ
2. Α.Ε. ΑΜΠ/ΠΩΝ
3. ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ - ΕΥΟΣΜΟΥ
4. ΑΣΤΕΡΑΣ ΑΜΠ/ΠΩΝ
5. ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΜΠ/ΠΩΝ ΜΕΝΕΜΕΝΗΣ ΑΓ. ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ
6. ΕΣΠΕΡΟΣ ΤΕΡΨΙΘΕΑΣ 
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους :
 Ο Δήμαρχος Αμπελοκήπων Μενεμένης κ. Λάζαρος Κυρίζογλου
 Ο Αντιδήμαρχος Αθλητισμού και Νέας Γενιάς κ. Μανώλης Ιωαννίδης
 Ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Βασίλης Μανωλόπουλος
 Ο Εντεταλμένος Αθλητισμού κ. Πουρσανίδης Τριαντάφυλλος
 Ο Πρόεδρος της ΚΔΕΔΑΜ κ. Αβραμίδης Κυριάκος
 Ο Πρόεδρος των παλαίμαχων ποδοσφαιριστών Δήμου Αμπελοκήπων-Μενεμένης κ.Αλμπάνης Στέλιος. 
 Οι γονείς και η αδελφή του Κωνσταντίνου Μιγκοτζίδη
 Ο πρώην διαιτητής ποδοσφαίρου Α΄ΕΘΝΙΚΗΣ κ. Ιωαννίδης Ιωάννης
 Ο Αντιπρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Μενεμένης κ.Μάστακας Γιώργος
 Ο Εκπρόσωπος του Ηρακλή Αμπελοκήπων κ. Παπαδόπουλος Λάζαρος
 Γονείς και πλήθος φίλων των ποδοσφαιριστών 
Πολύ σημαντική η προσφορά της ΠΡΟΤΕΚΤΑ( ιατροφαρμακευτική φροντίδα) στην παρουσία τους στους αγώνες και τις δύο ημέρες του τουρνουά.



Ακολουθεί η τελική κατάταξη των ομάδων.
Στον τελικό του τουρνουά νικήτρια ήταν η ομάδα της ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ - ΕΥΟΣΜΟΥ που κέρδισε τον ΕΣΠΕΡΟ ΤΕΡΨΙΘΕΑΣ 2-1.
9o ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ Κ13 ‘’ Κ. ΜΙΓΚΟΤΖΙΔΗΣ’’
ΤΕΛΙΚΗ ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΤΟΥΡΝΟΥΑ
ΘΕΣΗ ΟΜΑΔΕΣ
1η ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ - ΕΥΟΣΜΟΥ
2η ΕΣΠΕΡΟΣ ΤΕΡΨΙΘΕΑΣ
3η ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ ΜΕΝΕΜΕΝΗΣ ΑΓΙΟΥ ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ
4η ΑΕ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ
5η ΑΣΤΕΡΑΣ ΑΜΠ/ΠΩΝ
6η ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΜΠ/ΠΩΝ-ΜΕΝΕΜΕΝΗΣ





Σαν σήμερα Τρίτη... 565 χρόνια από την άλωση της Κωνσταντινούπολης!


Η 29η Μαΐου δεν είναι μόνο μια αποφράδα μέρα για τον ελληνισμό. Είναι μια ημερομηνία σταθμός για την παγκόσμια ιστορία, καθώς με την άλωση της Κωνσταντινούπολης, πέφτει στα χέρια των Τούρκων και καταρρέει, μια αυτοκρατορία, με ιστορία χιλίων και πλέον ετών.

Να ξεκινήσουμε όμως, με μια αναφορά σε κομβικά σημεία της βυζαντινής ιστορίας. Αφετηρία της είναι η άνοδος του Μέγα Κωνσταντίνου ως μονοκράτορας, στον θρόνο της αχανούς, τότε, ρωμαϊκής αυτοκρατορίας (324) και η μεταφορά της πρωτεύουσας από τη Ρώμη στην Κωνσταντινούπολη, εκεί όπου βρισκόταν κατά την αρχαιότητα η αποικία των Μεγαρέων, Βυζάντιο (330). Οι εργασίες για την οικοδόμηση της Πόλης ξεκίνησαν το 325 και στις 11 Μαΐου 330, έγιναν τα επίσημα εγκαίνια της νέας πρωτεύουσας. Τον όρο "βυζαντινός", εισήγαγε για πρώτη φορά ο Γιούλιους Βολφ (1562) και τον καθιέρωσαν ο Φίλιπ Λαμπ (1648) και ο Δουκάγγιος (1680). Σιγά σιγά, η αυτοκρατορία αρχίζει να απομακρύνεται από τις ρωμαϊκές παραδόσεις. Η συνήθεια να στέφεται ο αυτοκράτορας από τον Πατριάρχη, που επικράτησε από το 457, η καθιέρωση του χριστιανισμού ως μόνη επίσημη θρησκεία της αυτοκρατορίας, από τον Μέγα Θεοδόσιο (380) και η καθιέρωση της ελληνικής ως επίσημης γλώσσας από τον Ηράκλειο (610-641), δίνουν ένα ελληνοχριστιανικό χαρακτήρα στο Βυζάντιο. Παράλληλα, η στροφή προς τα ελληνικά γράμματα και η επίδραση του ελληνικού δικαίου οδηγούν σε ουσιαστικό εξελληνισμό της αυτοκρατορίας.

Η άλωση της Κωνσταντινούπολης δεν ήταν κάτι μη αναμενόμενο, ούτε γεγονός οφειλόμενο στη στρατιωτική ιδιοφυΐα του Μωάμεθ Β'. Ήταν, κυρίως, αποτέλεσμα της παρακμής, της διαφθοράς, της σήψης και των εσωτερικών έριδων που ταλάνισαν την αυτοκρατορία, κυρίως από τα τέλη του 12ου αιώνα.

Πρώτο μεγάλο χτύπημα ήταν η ήττα των Βυζαντινών με επικεφαλής τον αυτοκράτορα Ρωμανό Δ' Διογένη στο Μαντζικέρτ (1071), από τους Σελτζούκους Τούρκους του Αλπ Αρσλάν. Η δυναστεία των Κομνηνών έδωσε στην αυτοκρατορία ένα μέρος της παλιάς της αίγλης. Όμως, η ήττα του Μανουήλ Α' Κομνηνού στο Μυριοκέφαλο της Φρυγίας (1176) από τον στρατό του Κιλίτζ Αρσλάν, είχε σαν αποτέλεσμα η Μικρά Ασία, ουσιαστικά να παραδοθεί στους Τούρκους. Το τελειωτικό χτύπημα, έδωσε η κατάκτηση της Πόλης από τους Λατίνους σταυροφόρους το 1204. Η ανάκτησή της (1261), από τον Μιχαήλ Η', σηματοδότησε την άνοδο στον θρόνο της δυναστείας των Παλαιολόγων. Ο Κωνσταντίνος ΙΑ' Παλαιολόγος ήταν ο τελευταίος βυζαντινός αυτοκράτορας.

Η τελευταία πολιορκία - Οι γενναίοι υπερασπιστές - Ο Γενουάτης Ιουστινιάνης

Για την άλωση της Κωνσταντινούπολης έχουν γραφτεί πολλά. Υπήρχαν ακόμα και αυτόπτες μάρτυρες που περιγράφουν τα γεγονότα. Η εξιστόρησή τους όμως, πολλές φορές, είναι διαφορετική από τον ένα συγγραφέα στον άλλον. Θα προσπαθήσουμε να καταγράψουμε την ιστορική αλήθεια, όσο αυτό είναι βέβαια εφικτό. 

Δεν ήταν η πρώτη φορά που οι Τούρκοι επιχείρησαν να κυριεύσουν την Πόλη. Προσπάθησαν ο Βογιατζήτ (1391-1898) και ο Μουράτ Β' (1422), χωρίς επιτυχία. Το 1451, ο Μουράτ πέθανε και τον διαδέχθηκε ο γιος του Μωάμεθ Β'. Το 1448, είχε ανέβει στον θρόνο του Βυζαντίου ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος, διαδεχόμενος τον αδελφό του Ιωάννη Η'. Εκείνη την εποχή, το βυζαντινό κράτος είχε συρρικνωθεί δραματικά. Το αποτελούσαν, ουσιαστικά, η Κωνσταντινούπολη, προς το νότο, η Σηλυβρία, η Πέρινθος και ο πύργος των Επιβατών και προς τον βορρά, η Μεσημβρία, η Αγχίαλος και ο Βίζωνας. Ο Γαλατάς ήταν στα χέρια των Γενοβέζων, οι οποίοι όμως δεν ήταν ειλικρινείς σύμμαχοι. Μερικά μικρά νησιά του Αιγαίου και η Πελοπόννησος, παρόλο ότι θεωρούνταν ακόμα υπήκοοι του αυτοκράτορα, δεν μπορούσαν να προσφέρουν καμία απολύτως βοήθεια. Η Κωνσταντινούπολη είχε λιγότερους από 80.000 κατοίκους, ενώ άλλοτε αριθμούσε πάνω από 500.000. Το δημόσιο ταμείο είχε 50-60 χιλιάδες χρυσές (περ. 9.000 – 10.000 ευρώ), όταν στο παρελθόν συγκέντρωνε πάνω από 100.000.000 δραχμές (περ. 15 εκατομμύρια ευρώ). Ο δε στόλος του Βυζαντίου αριθμούσε μόλις 10 πλοία, όταν ο στόλος των Τούρκων ξεπερνούσε τα 150.

Όταν ο Κωνσταντίνος ανέθεσε στον στενό του συνεργάτη και ιστορικό της άλωσης Γεώργιο Σφραντζή, να καταγράψει τους άνδρες που μπορούσαν να πολεμήσουν, διαπιστώθηκε ότι αυτοί ήταν 4.973. Η βοήθεια που ζήτησε από τη χριστιανική Ευρώπη ο Κωνσταντίνος δεν ήταν η αναμενόμενη. Πέντε πλοία έστειλαν οι Βενετοί, ο πάπας Νικόλαος Ε', που απέβλεπε στην υποταγή της ανατολικής στη ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, έστειλε… 50 άνδρες, που έγιναν 200, μετά από στρατολόγηση 150 καθολικών από τη Χίο. Σημαντικότερη όλων, ήταν η συμμετοχή του Γενουάτη Ιωάννη Ιουστινιάνη. Έφθασε στην Κων/πολη στις 26 Ιανουαρίου 1453, με δύο πλοία και 700 άνδρες. Ο αυτοκράτορας, γνωρίζοντας την αξία του, τον υποδέχθηκε με ιδιαίτερες τιμές, του ανέθεσε την ανώτατη διοίκηση των στρατευμάτων και του υποσχέθηκε τη Λήμνο, σε περίπτωση που η Βασιλεύουσα σωζόταν. Από την άλλη πλευρά, ο Μωάμεθ είχε στη διάθεσή του περισσότερους από 150.000 άνδρες. Κάποιες μάλιστα πηγές, ανεβάζουν τον αριθμό τους στις 400.000!

Παράλληλα, στο "στρατόπεδο" των Τούρκων, οι προετοιμασίες ήταν πυρετώδεις. Ο Μωάμεθ έκρινε αναγκαίο να κατασκευαστεί ένα ισχυρό φρούριο στην ευρωπαϊκή παραλία του Βοσπόρου. Αυτό ξεκίνησε να χτίζεται στις αρχές του 1452 και ολοκληρώθηκε τον Αύγουστο του ίδιου έτους, προκαλώντας ανησυχία στους Βυζαντινούς. Παράλληλα, με 50.000 άνδρες, στρατοπέδευσε μπροστά στην Πόλη, για να κατοπτεύσει τα τείχη, τους πύργους και τα άλλα οχυρώματα. Στη συνέχεια, επέστρεψε στην, τότε, πρωτεύουσά του, Αδριανούπολη.

Εκεί, έφτασε ο Ούγγρος τεχνίτης Ουρβανός, που αυτομόλησε από τους Βυζαντινούς, πιθανότατα ελπίζοντας σε μεγαλύτερο μισθό και άλλα οφέλη. Ο σουλτάνος του ανέθεσε να κατασκευάσει ένα πυροβόλο, ικανό να γκρεμίσει τα τείχη της Κων/πολης. Πραγματικά, ο Ουρβανός κατασκεύασε ένα πυροβόλο που ζύγιζε 700 κιλά και η βολή του έφτανε το ένα μίλι. Ωστόσο, για να κινηθεί χρειαζόταν 60-70 ζευγάρια βοδιών και 650-2.000 άνδρες για να το χειριστούν.

Το θηριώδες αυτό πυροβόλο, μεταφέρθηκε μπροστά από τα τείχη της Πόλης. Ο Μωάμεθ, περιστοιχιζόμενος από 15.000 γενίτσαρους έστησε το στρατηγείο του στον λόφο που ονομάζεται σήμερα Μαλτεπέ. Στις 6 Απριλίου 1453, ξεκίνησε η πολιορκία. Το πυροβόλο των Τούρκων, που χρειαζόταν 2 ώρες για να γεμίσει, έδινε το σύνθημα για την έναρξη της επίθεσης. Όμως, οι προσδοκίες του Μωάμεθ διαψεύστηκαν, καθώς μετά από σύντομη χρήση, το πυροβόλο έσπασε, σκοτώνοντας τον Ουρβανό και πολλούς στρατιώτες. Άγνωστο, πάντως, με ποιον τρόπο, κατασκευάστηκε σύντομα, νέο, παρόμοιο και πιο εξελιγμένο πυροβόλο, που συνέβαλε αποφασιστικά στην άλωση της Κων/πολης.

Εν τω μεταξύ, ο Κωνσταντίνος, από τα τέλη του 1452, είχε δώσει εντολή να κλείσουν όλες οι πύλες της πρωτεύουσας. Στις 2 Απριλίου του 1453, έδωσε εντολή να κλείσει η είσοδος του Κεράτιου Κόλπου με την αλυσίδα που ήταν φτιαγμένη από στρογγυλούς ξύλινους όγκους, ενωμένους μεταξύ τους με παχιά σιδερένια κομμάτια και κρίκους.

Ως τις 20 Απριλίου, δεν είχε συμβεί κάποιο αξιοσημείωτο πολεμικό γεγονός. Εκείνη τη μέρα, ο ναύαρχος Φλαντανελάς, με 4 πλοία που μετέφεραν τρόφιμα στους πολιορκημένους, κατάφερε να καταναυμαχήσει τον τουρκικό στόλο που τον αποτελούσαν 145 πλοία και να εισέλθει πανηγυρικά στο λιμάνι της Κων/πολης, έχοντας ελάχιστες απώλειες. Από την άλλη μεριά, οι Τούρκοι είχαν εκατοντάδες νεκρούς και τραυματίες. Η επιτυχία αυτή του Φλαντανελά, προκάλεσε θύελλα ενθουσιασμού στους πολιορκημένους.


Ο Μωάμεθ όμως δεν πτοήθηκε. Με καθοδήγηση προδοτών Γενοβέζων της Κων/πολης, μετέφερε σε ένα βράδυ, της 21ης Απριλίου, τον στόλο του στον Κεράτιο Κόλπο από τη στεριά. Από τον ειδικά κατασκευασμένο δρόμο, σαν τον γνωστό από την αρχαιότητα δίολκο (για μετάβαση πλοίων από τον Σαρωνικό στον Κορινθιακό Κόλπο). Ανάλογη τακτική είχε χρησιμοποιήσει ο Βυζαντινός ναύαρχος Νικήτας Ωορύφας και ο Κρητικός Νικόλαος Σόρβολος, για λογαριασμό των Βενετών.

Οι πολιορκημένοι στην Πόλη, μόλις είδαν τον τουρκικό στόλο, απελπίστηκαν. Ήδη οι θρησκευτικές έριδες, η κούραση, αλλά και οι δεισιδαιμονίες κλόνιζαν το ηθικό τους. Μια αποτυχημένη προσπάθεια πυρπόλησης των τουρκικών πλοίων ενέτεινε την απογοήτευση. Να κάνουμε μια παρένθεση, και να αναφέρουμε μερικούς εξέχοντες υπερασπιστές της Κων/πολης, Δυτικούς στην καταγωγή. Κορυφαίος όλων, ο Ιωάννης Ιουστινιάνης. Οι αδελφοί Βοζάρδοι, Παύλος, Αντώνιος και Τρωίλος. Ο Ενετός βάιλος Ιερώνυμος Μινότος. Ο Γερμανός μηχανικός Γκραντ, ο οποίος εξουδετέρωσε κάθε εχθρική προσπάθεια εισόδου στην Πόλη από λαγούμια, αναγκάζοντας τους Τούρκους να σταματήσουν αυτό τον… υπόγειο αγώνα. Ο Ισπανός Πέτρος ο Ιουλιανός, ο Ενετός Ιάκωβος Κονταρίνης. Ο Γενοβέζος Μαυρίκιος Καταναίος και ο Γαβριήλ Τρεβιζάνος. Ξεχωριστή περίπτωση, ο Οσμανίδης πρίγκιπας Ουρχάν, που ζούσε σαν πρόσφυγας στην αυλή του Κωνσταντίνου και πολέμησε γενναία εναντίον των Τούρκων!

Ας επανέλθουμε όμως στην πολιορκία. Στις 7 Μαΐου, έγινε η πρώτη ουσιαστική έφοδος των Τούρκων, με 30.000 άνδρες, που αποκρούστηκε. Στις 12 Μαΐου, 50.000 Τούρκοι επιτέθηκαν στο Έβδομο τείχος, αλλά αποκρούστηκαν. Στις 18-19 Μαΐου, ο ηλικιωμένος Βυζαντινός στρατηγός Θεόδωρος Καρυστινός, επικεφαλής

Reunion συμμαθητών απο το 1ο δημοτικό Αμπελοκήπων, 50 χρόνια μετά!


Συνάντηση - reunion συμμαθητών του 1ου Δημοτικού Σχολείου Αμπελοκήπων στις 9-6-2018, 50 χρόνια μετά (1962-1968). 
Στις 20:00 θα κτυπήσει το παλιό κουδούνι . Πάνω από 40 φίλες και φίλοι αναμένονται την ημέρα εκείνη από ΗΠΑ Αυστραλία , Καναδά, Γερμανία, Αθήνα , Καβάλα , Πτολεμαίδα , Κιλκίς κλπ. .

Θα ακουσθούν ευτράπελα , θα δοθούν αναμνηστικά , θα παιχθούν παραδοσιακά παιχνίδια . 
Τα μαθήματα που θα γίνουν μέσα είναι όλο εκπλήξεις.
Μετά την συνάντηση θα ακολουθήσει γεύμα σε ταβέρνα.

Τρίτη 1 Μαΐου 2018

Χάλκινο μετάλλιο ο Μουμτζίδης-Μπουτσιβάρης!

Στις 27 Απριλίου 2018 πραγματοποιήθηκαν οι ετήσιοι σχολικοί αγώνες ξιφασκίας. Ο Κωνσταντίνος Μουμτζίδης Μπουτσιβάρης μαθητής της Β' τάξης λυκείου του Ελληνικού Κολλεγίου Θεσσαλονίκης συμμετείχε στο αγώνισμα της Σπάθης και κατέλαβε την τρίτη θέση και το χάλκινο μετάλλιο. Δημιουργήθηκαν όμιλοι των 6 ατόμων και ο Κωνσταντίνος είχε 4 νίκες και μία ήττα. Με την βαθμολογία που συγκέντρωσε κατατάχθηκε 6ος κι έτσι προκρίθηκε στους 16 καλύτερους. Μετά από μία σειρά αγώνων νοκ-ουτ κατέλαβε τελικά την τρίτη θέση.