Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2013

«ΔΩΣΤΕ ΤΩΡΑ ΑΝΑΣΕΣ ΣΕ ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ, ΚΟΥΡΕΨΤΕ ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ, ΜΕΙΩΣΤΕ ΤΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ»

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με την ανάγκη «κουρέματος» των δανείων των ιδιωτών στις τράπεζες, ο Παναγιώτης Ψωμιάδης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Είναι πλέον σαφές, πως η μόνη εφικτή λύση ελπίδας για την ανακούφιση του δοκιμαζόμενου ελληνικού λαού, είναι το «κούρεμα» των δανείων των ιδιωτών, δανείων που βάζουν τη θηλιά στο λαιμό των υπερχρεωμένων ελληνικών νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Δεν χρειάζεται να είσαι καθηγητής οικονομικών για να καταλάβεις πως πλεονάσματα και ανάπτυξη με καταχρεωμένους πολίτες δεν μπορούν να δημιουργηθούν. Οι «ευνοϊκές ρυθμίσεις» για τους δανειολήπτες απλά μεταθέτουν για αργότερα το πρόβλημα, δεν το λύνουν, από την ώρα που η μεγάλη πλειοψηφία των δανειοληπτών, μέσα στις τρέχουσες συνθήκες οικονομικής ασφυξίας, έχει πραγματική αδυναμία να αποπληρώσει τα χρέη της.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας
της Ελλάδος, στο δεύτερο εξάμηνο του 2012 τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έφθασαν στο 19,6%, όταν στο τέλος του 2011 ήταν 15,9%, το 2010 10,4%, το 2009 στο 7,7%, το 2008 στο 5% και το 2007 ήταν μόλις 4,5%. Και είναι βέβαιο, πως το ποσοστό αυτό θα συνεχίσει να ανεβαίνει, όσο βαθαίνει η μαύρη τρύπα της πραγματικής οικονομίας.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης πρέπει επιτέλους να αποκαταστήσει την επαφή του με τη μαύρη πραγματικότητα, ώστε να μην δούμε και στην Πατρίδα μας τις εικόνες ντροπής της Ισπανίας, εκεί όπου οι κατασχέσεις ακινήτων αφήνουν καθημερινά στο δρόμο εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες.

Ένας λαός πάμφτωχος, εξουθενωμένος και απελπισμένος, ένας λαός που ξεπέρασε τα όρια της φορολογικής αφαίμαξης του, αναζητά αλλαγή πορείας, αλλαγή της συνταγής που αποδείχτηκε λανθασμένη, αναζητά γενναίες πρωτοβουλίες.

Και επιτέλους ας καταλάβουν, πως πέρα από την ασπίδα προστασίας που όρθωσαν για τις τράπεζες, ήρθε η ώρα να δώσουν προτεραιότητα στη στήριξη των Ελλήνων πολιτών. Δώστε τώρα ανάσες σε εργοδότες και εργαζόμενους, κουρέψτε τα δάνεια, μειώστε τα επιτόκια. Γιατί η κοινωνική έκρηξη είναι πλέον προ των πυλών.»


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου