Αφού δεν μπόρεσαν να εξοβελίσουν ιατρικά, προληπτικά και προπονητικά, το κακό των διαδοχικών θλάσεων, που από την αρχή της φετινής σεζόν συμβαίνουν, στον ΠΑΟΚ και τους ποδοσφαιριστές της ομάδας, σκέφτηκαν και την πατροπαράδοτη μέθοδο του ευχελαίου. Ετσι μετά την 21η θλάση φέτος και 10η σε γάμπα ποδοσφαιριστή, η οποία καθηλώνει τώρα για ένα μήνα τον Λιβεριανό νεοαποκτηθέντα ποδοσφαιριστή Σεκού Ολίσε, οι άνθρωποι του "Δικεφάλου" αποφάσισαν στην προπόνηση της Πέμπτης να τελεστεί ευχέλαιο.
Οχι πρωτότυπος αλλά ούτε και ασυνήθιστος τρόπος ...εξοστρακισμού του φαινομένου, που από πέρυσι απασχολεί χωρίς θεραπευτική λύση ως τώρα την ομάδα της Θεσσαλονίκης. Πέρυσι είχαν καταγραφεί 35 συνολικά θλάσεις ποδοσφαιριστών οι 9 πρώτες μάλιστα στο δίμηνο της καλοκαιρινής προετοιμασίας. Φέτος ως τώρα έχουν καταχωρηθεί 21 θλάσεις οι 10 των οποίων στις γάμπες των ταλαιπωρημένων ποδοσφαιριστών.
Το φαινόμενο απασχόλησε τους παράγοντες του ΠΑΟΚ και την περασμένη εβδομάδα, κλήθηκε για τον λόγο αυτό ο υπεύθυνος του ιατρικού τμήματος της Ρωσικής Ανζί, Ανο Φίλιπς, ο οποίος συναντήθηκε στην Θεσσαλονίκη με τους ανθρώπους του τεχνικού και ιατρικού επιτελείου της ομάδας, με τους οποίους συζήτησε το θέμα, ζήτησε ακριβείς πληροφορίες και έδωσε την συμβουλευτική γνώμη του. Ομως οι θλάσεις συνεχίστηκαν. Ο Ολίσε που αγωνίστηκε στα τελευταία 40 λεπτά του αγώνα με τον ΟΦΗ, έφυγε από το παιχνίδι με ενοχλήσεις που χθες αποδείχτηκαν πως οφείλονταν σε θλάση. Ετσι αρχίζει από σήμερα αγώνας δρόμου για να μην υπερβεί η απουσία του τις τρεις εβδομάδες, με την εφαρμογή ταχύρυθμου προγράμματος αποκατάστασης.
Πως όμως ερμηνεύεται το φαινόμενο των συχνών θλάσεων στον ΠΑΟΚ κατά την τελευταία διετία, όπου κοινός παρονομαστής είναι τα γήπεδα προπονήσεων της ομάδας (Τούμπα και Νέα Μεσημβρία) και το ιατρικό επιτελείο; Γιατί βεβαίως πέρυσι υπήρχε άλλος προπονητής στην ομάδα, και άλλος γυμναστής συγκριτικά με φέτος.
Δυο έμπειροι και καταξιωμένοι ορθοπεδικοί, που ζουν και εργάζονται στη Θεσσαλονίκη, οι Γιώργος Οικονομίδης και Πέτρος Γιαννακοβίτης καταθέτουν την άποψη τους: Ο πρώτος υπήρξε για σειρά ετών γιατρός του ΠΑΟΚ και σήμερα είναι ο επίσημος γιατρός της ΠΟ Κύπρου και της εθνικής ομάδας της μεγαλονήσου. Ο δεύτερος υπήρξε γιατρός στις ομάδες ποδοσφαίρου και μπάσκετ του Ηρακλή.
Ο Γιώργος Οικονομίδης λέει στο ΑΜΠΕ: "Ενα μέρος των θλάσεων στους αθλητές και κύρια στους ποδοσφαιριστές είναι αναπόφευκτο να συμβούν. Υπάρχουν όμως πολλές που μπορεί να προβλεφθούν και να αποφευχθούν. Οι θλάσεις μας δίνουν μηνύματα που μπορούμε να λάβουμε και με λίγη ξεκούραση του υποψήφιου να την υποστεί αθλητή, είναι δυνατόν να την αποφύγουμε. Μπορεί να προέλθουν από διάφορες αιτίες και συνδυασμό αιτιών. Από την κακή ζωή ,τη διατροφή ενός αθλητή,την κακή προθέρμανση ή την αποθεραπεία μετά την προπόνηση. Είναι ακόμα συνάρτηση έλλειψης ιχνοστοιχείων που πρέπει να έχει ένας αθλητής στον οργανισμό του".
Ο Πέτρος Γιαννακοβίτης από την δική του πλευρά λέει: "Δεν πρέπει να δώσουμε σαν μια βασική αιτία των θλάσεων την κατάσταση του αγωνιστικού χώρου γιατί και στο μπάσκετ όπου οι αγωνιστικοί χώροι είναι ίδιοι κι εκεί συμβαίνουν θλάσεις. Στον αγωνιστικό χώρο του γηπέδου θα αποδώσω μικρό μέρος των περιστατικών, που δεν υπερβαίνει το 5%. Υπάρχουν άλλοι σημαντικότεροι λόγοι. Από την πλημμελή προθέρμανση, την κακή ζωή των ίδιων των αθλητών και την έλλειψη συστατικών στον κάθε οργανισμό. Θυμάμαι πως κάποτε σε μια βασική προετοιμασία της ομάδας μπάσκετ του Ηρακλή, είχαμε 9 παίκτες με θλάσεις, γιατί απλά η ένταση των προπονήσεων ήταν μεγαλύτερη από αυτήν που έπρεπε στο συγκεκριμένο διάστημα".
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου