Τρίτη 27 Αυγούστου 2013

Αθλητικά Ροφήματα - Sports Drinks

Η ενυδάτωση αποτελεί βασική διατροφική προτεραιότητα για τον ποδοσφαιριστή.
 
Δυστυχώς το σκέτο νεράκι λόγω της χαμηλής περιεκτικότητας σε ηλεκτρολύτες και την παντελή έλλειψη σε ενέργεια δεν επαρκεί για την πλήρη ενυδάτωση – αποκατάσταση σε κάποιον που κάνει πρωταθλητισμό. Αντίθετα τα διάφορα αθλητικά ροφήματα είναι έτσι σχεδιασμένα ώστε να μας παρέχουν όλα τα παραπάνω σε σύντομο χρονικό διάστημα. 

Το αυτονόητο ίσως θα ήταν, τα ροφήματα αυτά να τα παρέχει το κάθε επαγγελματικό σωματείο λόγω της σημασίας που έχει στην απόδοση η σωστή ενυδάτωση του αθλητή. 
Όμως τόσο λόγο των οικονομικών συγκυριών, αλλά κυρίως εξαιτίας της λανθασμένης αντίληψης αυτό δεν γίνεται πάντα.

Οπότε ο αθλητής πρέπει να φροντίσει από μόνος του να προμηθευτεί τα κατάλληλα ροφήματα. 
Είναι λοιπόν σημαντικό να δούμε τι επιλογές έχει ο αθλητής.

Πρώτον μπορεί να αγοράσει τα αθλητικά ροφήματα που κυκλοφορούν στο εμπόριο, είτε σε έτοιμη πόσιμη μορφή είτε σε σκόνη στην οποία ο ίδιος προσθέτει αντίστοιχη ποσότητα νερού.Αυτή είναι η εύκολη λύση αλλά και η πιο ακριβή. Επίσης, εδώ είναι σημαντικό να προσέξει ο αθλητής (αλλά και η ομάδα) τα συστατικά που αναγράφονται στις ετικέτες προκειμένου να μην προσλάβει εν αγνοία του κάποια "απαγορευμένη ουσία" με συνέπεια πιθανή βλάβη στην υγεία του αλλά και τιμωρία σε ενδεχόμενο έλεγχο. 

Η δεύτερη επιλογή που συστήνω προσωπικά στους αθλητές είναινα φτιάξουν από μόνοι τους τα αθλητικά τους ροφήματα.
Αυτό είναι πανεύκολο, ασφαλές καθώς γνωρίζουμε όλα τα συστατικά αλλά και πάμφθηνο. Επιπλέον μπορούμε να το προσαρμόσουμε ακριβώς στις ανάγκες μας οπότε και θα πλεονεκτεί σε σχέση με τα αντίστοιχα του εμπορίου.

Ένα αθλητικό ρόφημα αποτελείται από νερό, ηλεκτρολύτες, υδατάνθρακες και βελτιωτικό γεύσης.
Ως πηγή υδατανθράκων μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε δεξτρόζη, μαλτοδεξτρίνη, ζάχαρη και μέλι. Για βελτιωτικό γεύσης μπορούμε να βάλουμε διάφορους χυμούς ή έτοιμα βελτιωτικά του εμπορίου.

Για να επιλέξουμε (ή να παρασκευάσουμε) το κατάλληλο αθλητικό ρόφημα θα πρέπει να γνωρίζουμε πως αυτά χωρίζονται σε υπότονα, ισότονα και υπέρτονα ανάλογα με την περιεκτικότητα τους σε υδατάνθρακες.

Τα υπότονα έχουν <5γρ.Υδατ/100 ml και είναι κατάλληλα για την ενυδάτωση κατά την διάρκεια της άσκησης, τα ισότονα έχουν 5-8 γρ Υδατ/100 ml και τα χρησιμοποιούμε πριν την άσκηση, ενώ ταυπέρτονα έχουν >8 γρ. Υδατ/100 ml και είναι τα ενδεδειγμένα για την αποκατάσταση μετά την άσκηση.
Όσο μεγαλύτερη η περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες τόσο πιο αργά απορροφούνται.

Σας παραθέτω κάποιες απλές συνταγές για να φτιάξετε το δικό σας ρόφημα. Σημαντικό είναι το ρόφημα να είναι εύγεστο ώστε να το πίνετε ευχάριστα.
Η ιδανική θερμοκρασία του είναι 5-10 oC.

Ισοτονικό ρόφημα 1: 60- 80 ml χυμό λεμόνι, ½ κουταλάκι γλυκού αλάτι, 3 κουτ. σούπας ζάχαρη και συμπληρώνουμε με νερό μέχρι τελικό όγκο 750 ml.(Αν προσθέσουμε επιπλέον 2 κουτ. σούπας ζάχαρη έχουμε ένα υπέρτονο ρόφημα).

Ισοτονικό ρόφημα 2: 500 ml φυσικό χυμό και 500 ml νερό. (Προσθέτοντας επιπλέον 2 κουτ. σούπας ζάχαρη έχουμε ένα υπέρτονο ρόφημα).

Τέλος, δεν πρέπει να συγχέουμε τα αθλητικά ροφήματα με τα "ενεργειακά" ποτά – αναψυκτικά τα οποία έχουν μεγάλες δόσεις καφεΐνης και άλλες αμφιβόλου ποιότητας διεγερτικές του νευρικού συστήματος ουσίες.



Θεοφάνης Κουτρουλιάς 
ΠΕ Διαιτολόγος
Γενικό Νοσοκομείο Νάουσας
Απόφοιτος Χαροκοπείου ΑΕΙ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου