Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2015

Ψήφισμα της έκτακτης Γενικής Συνέλευσης της ΚΕΔΕ για τα οικονομικά των Δήμων


Ψήφισμα Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης Κ.Ε.Δ.Ε.


Οι πολιτικές που δημιούργησαν την κρίση και η εφαρμογή των μνημονίων τα τελευταία χρόνια , έχουν οδηγήσει σε μια συστηματική επίθεση σε βάρος της Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού , σε όλα τα επίπεδα.
Στόχος της επίθεσης αυτής είναι η θεσμική , οικονομική και λειτουργική απαξίωση του θεσμού καθώς και των αιρετών εκπροσώπων του.


Το σχέδιο απαξίωσης και οικονομικού στραγγαλισμού των Δήμων περιλαμβάνει μεταξύ άλλων :
Την μείωση της κρατικής χρηματοδότησης μέσω των Κ.Α.Π. σε ποσοστό άνω του 60%.
Την ανάθεση από το 2011 στους Δήμους δεκάδων νέων αρμοδιοτήτων και υποχρεώσεων, χωρίς παράλληλα να τους δοθούν ούτε οι αντίστοιχοι πόροι, ούτε το απαραίτητο προσωπικό.
Τη μείωση της ΣΑΤΑ σε ποσοστό άνω του 85%, μέσω της οποίας χρηματοδοτούνταν έργα τοπικής εμβέλειας.
Τη μη απόδοση των ήδη θεσμοθετημένων πόρων προς τους Δήμους, όπως αυτοί περιγράφονται στο Ν. 3852/2010. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνον το 2016 θα αποδοθούν στους; Δήμους κατά 50% λιγότερα χρήματα από αυτά που προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία. Αυτό θα προκαλέσει απώλεια εσόδων άνω των 2,5 δις ευρώ μόνον για την επόμενη χρονιά που έρχονται να προστεθούν στα περισσότερα από 10 δις των προηγούμενων ετών.
Την κατάργηση χωρίς να ερωτηθούμε μια σειρά από κρίσιμες για τα έσοδα και την ομαλή λειτουργία των Δήμων μας υπηρεσιών, όπως η Δημοτική Αστυνομία, στο όνομα μιας κατ’ επίφαση εξυγίανσης της δημόσιας διοίκησης.
Τον οικονομικό μας στραγγαλισμό . Οι ανελαστικές δαπάνες των Δήμων το 2016 θα ανέλθουν στα 3,5 δις ευρώ, ενώ η Κεντρική Κυβέρνηση έχει δεσμευθεί μέσω του προϋπολογισμού του 2016 να μας αποδώσει μόλις τα 2,5. Από πού θα καλυφθεί το υπόλοιπο 1 δις ευρώ κανείς δεν γνωρίζει, ενώ είναι δεδομένη και απώλεια εσόδων από τα ανταποδοτικά τέλη για όλους τους Δήμους, λόγω της αδυναμίας νοικοκυριών κι επιχειρήσεων να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους
Τη σημαντική υστέρηση στη χρηματοδότηση μας για την τρέχουσα χρονιά. Σε σχέση με τα όσα έχουν προβλεφθεί να μας αποδοθούν στον προϋπολογισμό του 2015, ως το μήνα Νοέμβριο μας είχε αποδοθεί μόλις το 70%.
Την συστηματική αφαίρεση πόρων από τα ταμεία μας. Με νομοθετικές ρυθμίσεις που προωθούνται τους τελευταίους μήνες, αφαιρούνται με σχέδιο θεσμοθετημένοι πόροι των Δήμων ( π.χ. απαλλαγή των παραχωρησιούχων του Δημοσίου από την καταβολή ανταποδοτικών τελών, αφαίρεση του τέλους χρήσης βοσκότοπων από τους Δήμους και παραχώρησή του στις Περιφέρειες , κατάργηση του φόρου ζύθου και των τελών διαφήμισης , κλπ)
Οι πόροι του Πράσινου Ταμείου ενώ έπρεπε να διατίθενται στους Δήμους, για τη χρηματοδότηση έργων αποκατάστασης της περιβαλλοντικής ισορροπίας, διατίθενται για την αποπληρωμή του χρέους και δεν επιστρέφουν στις τοπικές κοινωνίες.
Μας υποχρεώνουν να δανειζόμαστε με υψηλά επιτόκια από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, την ώρα που τα χρήματα του Ταμείου αυτού προέρχονται κυρίως από την Αυτοδιοίκηση.
Επιχειρήθηκε η δέσμευση των ταμειακών διαθέσιμων των Δήμων με την κατ΄ αρχήν αντιθεσμική μεθόδευση της έκδοσης Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου.
Μειώνονται διαρκώς οι πόροι για την Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Το 2015 θα δοθούν στους Δήμους 555 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα και το 2016 590 εκατομμύρια, γεγονός που αποκλείει κάθε δυνατότητα για χρηματοδότηση αναπτυξιακών έργων και δράσεων.
Το 2016 μόνον οι Δήμοι υποχρεώνονται από όλους τους φορείς της Κεντρικής Κυβέρνησης να δημιουργήσουν πλεονάσματα, την ώρα που οι υπόλοιποι φορείς του Κράτους θα εξακολουθήσουν να δημιουργούν ελλείμματα.
Αναγκάζονται Δήμοι που βρίσκονται σε καθεστώς χρεοκοπίας να αυξάνουν τα ανταποδοτικά τέλη , σε βάρος των τοπικών κοινωνιών, χωρίς η Κυβέρνηση να αναλαμβάνει μια συνολική πρωτοβουλία επίλυσης των χρεών των Δήμων, στο πλαίσιο της συνολικής διευθέτησης του εθνικού χρέους, από τη στιγμή μάλιστα που τα χρέη των Δήμων δεν υπερβαίνουν το 1% του συνολικού δημόσιου χρέους.
Δεκάδες Δήμοι αδυνατούν να κλείσουν τους προϋπολογισμούς του 2015 , εξαιτίας της καθυστέρησης του Κράτους να ανταποκριθεί στις οικονομικές του υποχρεώσεις.
Δεκάδες έργα που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ 2007-2013 κινδυνεύουν με ματαίωση και οι αιρετοί της Αυτοδιοίκησης με την καταβολή ποινικών ρητρών κι αποζημιώσεων προς τους εργολάβους.
Σε μια περίοδο που η Αυτοδιοίκηση αποτελεί τον μόνο θεσμό του Κράτους που στηρίζει τους πολίτες με τις δεκάδες κοινωνικές δομές και υπηρεσίες , καθώς και το έμπειρο προσωπικό που διαθέτει , επιχειρείται από την Κεντρική Εξουσία η υπονόμευση της προσπάθειας μας με την υποχρηματοδότηση καθώς και την απαγόρευση μας να προχωρήσουμε σε προσλήψεις προσωπικού για να στηρίξουμε τη λειτουργία τους.


Μπροστά σε αυτή την κατάσταση που διαμορφώνεται, η Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού ενώνει τις δυνάμεις της και στέλνει στην Κεντρική Εξουσία το ξεκάθαρο μήνυμα ΩΣ ΕΔΩ ΚΑΙ ΜΗ ΠΑΡΕΚΕΙ.


Δεν ανεχόμαστε άλλον οικονομικό στραγγαλισμό των Δήμων μας.
Δεν ανεχόμαστε να αποφασίζουν άλλοι για μας, χωρίς εμάς.
Δεν θα δεχθούμε πλέον καμία περαιτέρω υποβάθμιση της λειτουργικής και οικονομικής μας αυτοτέλειας.
Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να βάλει λουκέτο στους Δήμους μας.


Απαιτούμε από την Κυβέρνηση να σεβαστεί τη θεσμική, λειτουργική και οικονομική μας ανεξαρτησία. Στο πλαίσιο αυτό :
Διεκδικούμε
Να μπει τέλος στη μείωση της χρηματοδότησης των Δήμων και να μας αποδοθούν οι πόροι που προβλέπονται από την υφιστάμενη νομοθεσία.
Να υπάρξει σαφής νομοθετική πρόβλεψη για απόδοση σε ετήσια βάση ποσοστού 8,5% του ΑΕΠ, για την Αυτοδιοίκηση. Δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη στη χώρα χωρίς ικανή και αποτελεσματική Αυτοδιοίκηση. Το νέο αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας απαιτεί ενεργό συμμετοχή της Αυτοδιοίκησης και αυτή μπορεί να επιτευχθεί μόνον με σταθερή χρηματοδότηση.
Την άμεση κατάργηση του άρθρου 13 του Ν.4337/2015.
Την ένταξη όλων των ληξιπροθέσμων υποχρεώσεων των δήμων στο πρόγραμμα αποπληρωμής τους μέσω των εσόδων της δανειακής σύμβασης.
Την κατάργηση της απαράδεκτης ΠΝΠ που αφορά τα ταμειακά διαθέσιμα των Δήμων. Τα ταμειακά διαθέσιμα των δήμων να παραμείνουν στην αποκλειστική διαχείρισή τους από τους ίδιους τους δήμους.
Μετά την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ καταρρέει το σύστημα παραχώρησης των παραλιών στους δήμους με οικονομικές συνέπειες για τους ίδιους και το Κράτος, που αδυνατεί να τη διαχειριστεί (ναυαγοσωστικό, καθαριότητα κ.λπ). Απαιτείται άμεση νομοθετική ρύθμιση.
Την αντιμετώπιση του χρέους των Δήμων της χώρας με την προώθηση μιας μόνιμης και βιώσιμης λύσης, με πρωτοβουλία και ευθύνη της Κεντρικής Κυβέρνησης , με ενιαίο τρόπο αντιμετώπισης με το υπόλοιπο δημόσιο χρέος και όχι με επιπλέον επιβάρυνση των τοπικών κοινωνιών.
Την απελευθέρωση των προσλήψεων στους Δήμους , που αφορά προσωπικό που απασχολείται στις κοινωνικές δομές και τις ανταποδοτικές υπηρεσίες.
Την άμεση ενεργοποίηση του ΕΣΠΑ 2014-2020, με ειδικό κονδύλι για έργα Δήμων 2 δις ευρώ, όπως έχουμε αναφέρει και στο ψήφισμα του Συνεδρίου της Χαλκιδικής
Την ενίσχυση της εξωστρέφειας της Αυτοδιοίκησης μέσα από τη συμμετοχή των ελληνικών Δήμων στο σχέδιο Γιούνκερ, σε ποσοστό τουλάχιστον κατά 10% , καθώς και με τη διευκόλυνση της πρόσβασης τους στην ευρωπαϊκή χρηματοπιστωτική αγορά.
Τη δημιουργία ενός νέου ΘΗΣΕΑ, τοπικού αναπτυξιακού προγράμματος που θα αφορά μόνον τους Δήμους. Η απαξίωση των τεχνικών, πολεοδομικών, σχολικών και κοινωνικών υποδομών των Δήμων είναι πολύ μεγάλη με άμεσες επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής των πολιτών. Βασικές προτεραιότητες του προγράμματος αυτού θα είναι: α) η υποστήριξη των μικρών ορεινών και νησιώτικων δήμων που κινδυνεύουν να αποκλειστούν από το ΕΣΠΑ β) η χρηματοδότηση δράσεων που δεν είναι επιλέξιμες στο ΕΣΠΑ όπως οι συντηρήσεις και οι επισκευές των υποδομών μας γ) η ανανέωση του μηχανολογικού εξοπλισμού των δήμων δ) η τόνωση της τοπικής απασχόλησης μέσω προγραμμάτων αυτεπιστασίας, τηρώντας πάντα τους κανόνες διαφάνειας και αντικειμενικότητάς. Ο νέος ΘΗΣΕΑΣ θα χρηματοδοτηθεί από τη νέα γενιά παρακρατηθέντων. Επειδή η ανάγκη της χώρας και των δήμων απαιτεί εμπροσθοβαρείς παρεμβάσεις, προτείνουμε να αξιοποιηθούν και οι πόροι του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.
Σε ότι αφορά το νέο ΕΣΠΑ, διεκδικούμε την ενεργητική συμμετοχή των Δήμων στην υλοποίηση όλων των συγχρηματοδοτούμενων Επιχειρησιακών Προγραμμάτων.
Για τα έργα του ΕΣΠΑ της περιόδου 2007-2013 διεκδικούμε την μεταφορά των έργων που έχουν συμβασιοποιηθεί στο νέο ΕΣΠΑ και την κάλυψη όσων δεν μεταφερθούν από το Εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Παράλληλα, θεωρούμε αναγκαίο να καλύψει η Κυβέρνηση τους Δημάρχους και τα Δημοτικά Συμβούλια από τυχόν αναζήτηση πειθαρχικών και ποινικών ευθυνών για την μη ολοκλήρωση των έργων και τους αναδόχους των έργων από τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν.

Τη χρηματοδότηση από την Τεχνική Βοήθεια ενός Προγράμματος Υποστήριξης των Δήμων με σκοπό τη διασφάλιση της διαχειριστικής επάρκειας των Δήμων, την υποστήριξη τους στην ωρίμανση και την υλοποίηση των έργων τους, καθώς και την παροχή τεχνικής βοήθειας και ωρίμανσης μελετών ιδιαίτερα στους μικρούς ορεινούς και νησιωτικούς Δήμους.
Την άμεση υλοποίηση του Προγράμματος Οργάνωσης και Λειτουργικού Εκσυγχρονισμού των 325 Δήμων, που έχει ενταχθεί μετά από πιέσεις της ΚΕΔΕ στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Μεταρρύθμιση Δημόσιου Τομέα» 2014–2020.
Την ενίσχυση των Δήμων με το απαραίτητο προσωπικό για την ομαλή λειτουργία των υπηρεσιών τους. Στο πλαίσιο αυτό διεκδικούμε α) τη δυνατότητα πρόσληψης προσωπικού σε ευαίσθητους τομείς ( ανταποδοτικές υπηρεσίες, Καθαριότητα και Κοινωνικές Υπηρεσίες) β) Να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία της εθελοντικής κινητικότητας από τον στενό Δημόσιο τομέα και τους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης προς του δήμους, με έμφαση στους ορεινούς και νησιωτικούς δήμους με τη θέσπιση ειδικών κινήτρων γ) ειδικά για τους ορεινούς και νησιωτικούς δήμους να θεσπιστεί αύξηση της μοριοδότησης της εντοπιότητας δ) ως θέμα αιχμής θεωρούμε την οριστική επίλυση των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί από την δήθεν ανασύσταση της Δημοτικής Αστυνομίας. Προτείνουμε την εξαίρεση προσλήψεων για την κάλυψη αναγκών της Δημοτικής Αστυνομίας , για όσους Δήμους το επιθυμούν.
Την άμεση ανάκληση όλων των απαράδεκτων ρυθμίσεων με τις οποίες μας αφαιρούνται οι εδώ και δεκαετίες θεσμοθετημένοι πόροι ( φόρος ζύθου, ανταποδοτικά τέλη για παραχωρησιούχους Δημοσίου και ΤΑΙΠΕΔ, κ.λπ.)
Την ακύρωση του Νόμου που προωθεί η Κυβέρνηση με την οποία περνά η αρμοδιότητα για τη χρήση των βοσκοτόπων από τους Δήμους στις Περιφέρειες.
Την αλλαγή των κριτηρίων κατανομής των ΚΑΠ στους δήμους σύμφωνα με πρόταση της Επιτροπής Οικονομικών της ΚΕΔΕ.
Την παραχώρηση των τμημάτων των χερσαίων ζωνών που δεν χρησιμοποιούνται για λιμενικές δραστηριότητες των Οργανισμών Λιμένων στους κατά τόπους Δήμους.
Την άμεση ψήφιση του νομοσχεδίου «σκούπα» του υπουργείου Εσωτερικών με ενσωματωμένες τις παρατηρήσεις που έχει διατυπώσει η ΚΕΔΕ.
Την οικονομική ενίσχυση των Δήμων της χώρας που σηκώνουν το κύριο βάρος φιλοξενίας χιλιάδων προσφύγων.
Τη θέσπιση θέσης γενικού γραμματέα και στους δήμους με πληθυσμό κάτω από 10.000 κατοίκους.
Ζητάμε από την κυβέρνηση να οριστεί η επόμενη Βουλή ως αναθεωρητική, έτσι ώστε από τη Συνταγματική Αναθεώρηση:
Να προκύψει ο διττός χαρακτήρας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης: α) ως θεμελιώδης πολιτικός θεσμός έκφρασης της «τοπικής δημοκρατίας» και της «τοπικής αυτονομίας», όπως ορίζεται στον Ευρωπαϊκό Χάρτη Τοπικής Αυτονομίας (ΕΧΤΑ) και β) ως διοικητικός θεσμός που συναποτελεί με την κεντρική και αποκεντρωμένη διοίκηση το ενιαίο διοικητικό σύστημα της χώρας.
Να κατοχυρωθούν συνταγματικά οι αρχές της εγγύτητας και της επικουρικότητας.
Να προβλεφθεί η φορολογική αποκέντρωση χωρίς πρόσθετη επιβάρυνση για τους πολίτες


Για την υλοποίηση των διεκδικήσεων μας , θα προχωρήσουμε τις επόμενες ημέρες στις παρακάτω δράσεις
Στην αποστολή επιστολής σε όλους τους Βουλευτές, όλων των κομμάτων, από τους οποίους θα ζητήσουμε να μην δώσουν ψήφο σε κανένα νομοθέτημα που θα θίγει τα συμφέροντα της Αυτοδιοίκησης
Στην ανάληψη πρωτοβουλιών ενημέρωσης της Κοινής Γνώμης (με έντυπο υλικό και μηνύματα – σποτ στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο) σε τοπικό και εθνικό επίπεδο για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Αυτοδιοίκηση , καθώς και τις επιπτώσεις που θα έχει στην καθημερινότητα των πολιτών η υλοποίηση των σχεδιαζόμενων πολιτικών.
Στην ενημέρωση όλων των πολιτικών αρχηγών από το Προεδρείο της ΚΕΔΕ για τις θέσεις της σχετικά με τα οικονομικά των Δήμων.
Στο συμβολικό κλείσιμο όλων των Δήμων και πραγματοποίηση πορείας διαμαρτυρίας, αιρετών κι εργαζομένων στους Δήμους , προς το Υπουργείο Εσωτερικών και τη Βουλή των Ελλήνων σε χρόνο που θα αποφασιστεί, με δεδομένο ότι ο προϋπολογισμός θα ψηφιστεί το προσεχές Σαββατοκύριακο .
Στην ανάληψη ενεργειών ενημέρωσης των αρμόδιων υπηρεσιών και οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης .
Σε περίπτωση που τα αιτήματά μας δεν γίνουν δεκτά, εξουσιοδοτείται το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ για να προχωρήσουμε σε περαιτέρω κλιμάκωση των ενεργειών μας που θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων :
τη σταδιακή διακοπή διευκόλυνσης άσκησης κρατικών αρμοδιοτήτων (Εξειδίκευση από την ΚΕΔΕ)
τη διακοπή όλων των επιδόσεων προς τους δημότες
τη διακοπή παροχών δικτύων κοινής ωφέλειας κι αποκομιδή από όλες τις κρατικές υπηρεσίες (ύδρευση – αποχέτευση)
τη μη παραλαβή απορριμμάτων από παραχωρησιούχους
την άρνηση μας να αυξήσουμε τα ανταποδοτικά τέλη καθ’ υπόδειξη. Οι δημοτικές πολιτικές καθορίζονται μόνο από το κυρίαρχο Δημοτικό Συμβούλιο κι από κανέναν άλλον.
Τον συμψηφισμό των φόρων που πρέπει να αποδοθούν για τα χρέη του Δημοσίου προς τους Δήμους
Τη διακοπή παροχής στοιχείων και πληροφοριών σε κρατικούς φορείς.
Στη διενέργεια Συνεδρίου στο άμεσο χρονικό διάστημα με θέμα: Νέο κράτος – αποκέντρωση με Αυτοδιοίκηση- φορολογική αποκέντρωση- εγγύτητα – επικουρικότητα- συνταγματική αναθεώρηση.
Εξουσιοδοτείται το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ να εξειδικεύσει περαιτέρω τις μορφές αντίδρασης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου