Με στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων του, φυλάκιση από τρεις μήνες ως και έξι χρόνια και πρόστιμο ως και 20.000 ευρώ θα τιμωρούνται όσοι προκαλούν ή διεγείρουν σε ρατσιστική βία ή αρνούνται τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας ή τις γενοκτονίες, σύμφωνα με νομοσχέδιο που καταθέτει το υπουργείο Δικαιοσύνης στη Βουλή. Ακόμη, το σχέδιο νόμου προβλέπει αντίστοιχες ποινές για τον αρχηγό ή τους βουλευτές κόμματος που μπορεί να κάνουν ρατσιστικές ή φιλοναζιστικές αναφορές από το βήμα της Βουλής.
Ειδικότερα, σύμφωνα με "Το Βήμα", με στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων του, φυλάκιση από τρεις μήνες ως και έξι χρόνια και πρόστιμο ως και 20.000 ευρώ θα τιμωρούνται εφεξής όποιος ή όποιοι από πρόθεση, δημόσια, προφορικά ή διά του Τύπου ή του Διαδικτύου ή με οποιοδήποτε άλλο μέσο ή άλλον τρόπο προκαλούν ή διεγείρουν σε βιαιοπραγίες κατά ομάδας ή προσώπου που προσδιορίζεται με βάση τη φυλή, το χρώμα, τη θρησκεία, την καταγωγή και τον γενετήσιο προσανατολισμό.
Με τις ίδιες ποινές θα τιμωρούνται όσοι με τον ίδιο τρόπο αρνούνται ή εκμηδενίζουν τη σημασία των εγκλημάτων γενοκτονίας, των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, των εγκλημάτων πολέμου και των εγκλημάτων του ναζισμού και του φασισμού.
Αρκεί με την ψήφιση του νομοσχεδίου κάποιος βουλευτής να αναφερθεί ακόμη και από το βήμα της Βουλής σε προτροπές ή απειλές για βιαιοπραγία κατά προσώπων που έχουν σχέση με τη φυλή, το χρώμα και την καταγωγή ή ακόμη να πλέξει το εγκώμιο των φασιστών και των ναζιστών εγκληματιών πολέμου, να χρησιμοποιήσει τα σύμβολά τους, να χαιρετίσει όπως χαιρετίζουν αυτοί και θα αρθεί αυτομάτως η βουλευτική ασυλία του, θα οδηγηθεί στο δικαστήριο, το οποίο θα αποφασίσει, αν το κρίνει ένοχο, τι είδους από τις παραπάνω ποινές θα του επιβάλει και θα του στερήσει τα πολιτικά του δικαιώματα για δύο ή ακόμη και τρία χρόνια.
Αυτό σημαίνει αυτομάτως ότι εκπίπτει πάραυτα του βουλευτικού αξιώματός του και δεν μπορεί να θέσει υποψηφιότητα όσο διαρκεί η στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων του.
Το ίδιο ισχύει και για τον αρχηγό του κόμματος, που πέραν των άλλων (στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων κτλ.) θα στερεί από το κόμμα του και την κρατική επιχορήγηση.
Πρόκειται για το πρώτο στην ουσία νομοσχέδιο που αντιμετωπίζει με σκληρές ποινές περιπτώσεις ρατσισμού και ξενοφοβίας.
«Το νομοσχέδιο μεριμνά ώστε να καλύπτεται όλο το εύρος των σχετικών πράξεων. Συχνά οι υπαίτιοι αυτών των εγκλημάτων ξεφεύγουν επικαλούμενοι προφάσεις περί ελευθερίας λόγου» δηλώνει ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Κ.Καραγκούνης, ο οποίος εξηγεί ότι «οι περισσότερες χώρες βρίσκονται στην πρωτοπορία και οι νομοθεσίες προχωρούν πολύ περισσότερο από όσο ορίζει ως ελάχιστο η ευρωπαϊκή νομοθεσία.
»Πρέπει να η Ελλάδα να ενταχθεί σε αυτές τις πρωτοποριακές ρυθμίσεις και όχι να είναι ο τελευταίος τροχός της αμάξης στην αντιρατσιστική νομοθεσία με μισόλογα, εξαιρέσεις και αποτρεπτικές ποινές που αντί να λύνουν μεγαλώνουν το πρόβλημα. Τέτοιες ατελέσφορες ως τώρα ρυθμίσεις εκμεταλλεύονται οι ξενόφοβοι και οι ρατσιστές επικαλούμενοι τη δημόσια τάξη ώστε να ξεφύγουν και να δρουν ανενόχλητα».
Το υπό κατάθεση νομοσχέδιο κατά του ρατσισμού και της ξενοφοβίας αντιμετωπίζεται θετικά από όλα τα πολιτικά κόμματα του λεγόμενου συνταγματικού τόξου με κάποιες μικρές, προς το αυστηρότερο, προσθήκες.
Με τον τρόπο αυτόν δεν απαιτείται πλέον να βρίσκονται τρόποι να κηρύσσεται ένα κόμμα έκνομο και σταματούν μια και έξω οι όποιες δικαιολογίες όταν συγκεκριμένο κόμμα επικαλείται τη δημόσια τάξη για να ξεφεύγει του νόμου και να δρα ανενόχλητα.
Είναι γεγονός ότι η Ελλάδα έχει καθυστερήσει πολύ ως προς τη θέσπιση αυστηρών κανόνων με αποτρεπτικές ποινές κατά της ξενοφοβίας και του ρατσισμού και πολλές φορές βρέθηκε στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης για καθυστέρηση. Προσφάτως σε ένα γεύμα εργασίας των υπουργών Δικαιοσύνης της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την αρμόδια επίτροπο Βίβιαν Ρέντινγκ η χώρα μας δέχθηκε τις παρατηρήσεις της λέγοντας ότι έχει μείνει πίσω και ότι πρέπει να προσαρμοστεί στην κοινοτική νομοθεσία.
Πηγή: in.gr
0
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου