Με πέντε μέλη (δύο τακτικά – τρία αναπληρωματικά) η Επιτροπή Διαιτησίας της ΕΠΣ Ξάνθης θα προσπαθήσει και φέτος να διατηρήσει σε υψηλό επίπεδο τη ξανθιώτικη διαιτησία και να συμβάλλει στο να διεξαχθούν ενδιαφέρουσες, όμορφες και κυρίως δίκαιες αναμετρήσεις στα τοπικά πρωταθλήματα,ανάμεσα στις ερασιτεχνικές ομάδες του Νομού.
Τα μέλη της επιτροπής, εκτός από τις αρμοδιότητες στο αγωνιστικό μέρος και τον έλεγχο των διαιτητών, έχουν και την ευθύνη στο να αναδεικνύουν νέους και ταλαντούχους ρέφερι, με στόχο βέβαια εκτός του να γίνουν σωστοί και καλοί διαιτητές, να αναβαθμιστούν και να διευθύνουν πρωταθλήματα υψηλότερων κατηγοριών.
Ο αρχιδιαιτητής Μιχάλης Ντάκος είναι ο πρόεδρος της ξανθιώτικης επιτροπής διαιτησίας και ο κυρίως υπεύθυνος για τη δραστηριότητά της.
Ο ίδιος μίλησε στην εφημερίδα "Εμπρός" για τη νέα αγωνιστική περίοδο στα τοπικά πρωταθλήματα που αρχίζει σε λίγες ημέρες ενώ έκανε κι ένα μίνι – απολογισμό της περασμένης σεζόν.
Αναλυτικά η συνέντευξη:
Ποιες είναι οι αρμοδιότητες της Επιτροπής Διαιτησίας;
Μ.Ν.: "Υπάρχουν αρκετές αρμοδιότητες με τις σημαντικότερες να είναι οι ορισμοί διαιτητών στις αναμετρήσεις του τοπικού πρωταθλήματος, αλλά και ο πειθαρχικός έλεγχος των διαιτητών μετά τους αγώνες. Επίσης, σημαντικό είναι ότι στην επιτροπή έχουμε και τους υπεύθυνους εκπαίδευσης των νέων διαιτητών οι οποίοι συνεργάζονται με κορυφαία στελέχη της ελληνικής διαιτησίας ώστε να αναδεικνύουμε ταλέντα".
Πως ακριβώς γίνεται η εκπαίδευση των νέων διαιτητών; Πιστεύετε ότι αξίζει να ασχοληθεί κάποιος ώστε να έχει και κάποια οικονομικά ή άλλα οφέλη;
Μ.Ν.: "Ναι πιστεύω ότι αξίζει και πολύ μάλιστα να ασχοληθεί κάποιος με τη διαιτησία.
Δεν είναι μόνο το οικονομικό όφελος το οποίο είναι ¨συμβολικό¨ όμως αξιοσημείωτο (σ.σ. διαιτητές των τοπικών αναμετρήσεων αμείβονται με περίπου 200 Ευρώ το μήνα), αλλά περισσότερο το ότι έρχεται σε επαφή με τον αθλητισμό, έστω και ως διαιτητής που είναι πιστεύω μία αρκετά παρεξηγημένη θέση στο χώρο του ποδοσφαίρου.
Εκτός αυτού ένας διαιτητής αποκτά εκπαιδευτικές και αθλητικές αξίες, οφέλη για την υγεία κ.α.
Σε ότι αφορά στον τρόπο εκπαίδευσης νέων διαιτητών, η Επιτροπή πραγματοποιεί σχολές διαιτητών στα πρότυπα τηςUEFA, με μαθήματα από πιστοποιημένους εκπαιδευτές σε συνεργασία με την ΕΠΟ. Στη συνέχεια, μετά τη θεωρία ακολουθείπρακτική στο γήπεδο, ενώ ολοκληρώνονται με γραπτές εξετάσεις, πάντα με την επιτήρηση απεσταλμένου της ΕΠΟ για τον έλεγχο της εγκυρότητας της διαδικασίας.Συνολικά οι σχολές κρατούν περίπου 25 – 30 ώρες.
Στη συνέχεια οι διαιτητές ξεκινούν να "σφυρίζουν" στα παιδικά πρωταθλήματα για 1-2 χρόνια, ως πρακτική εξάσκηση και ανεβαίνουν στις κατηγορίες ανάλογα με το ζήλο και τη θέληση που έχουν, αλλά και ανάλογα με την απόδοση που έχουν στους αγώνες".
Πόσοι διαιτητές είναι ενεργοί (διαθέσιμοι) για τους αγώνες της ΕΠΣ Ξάνθης;
Μ.Ν.: "Φέτος έχουμε δύναμη 45 διαιτητών, ενώ στα τέλη Σεπτεμβρίου 2013 που θα γίνει η 3η σχολή ο αριθμός, αναμένεται να αυξηθεί κι άλλο.
Θέλουμε και ζητάμε νέα παιδιά για να στελεχώσουν τα τμήματά μας και να ενσωματωθούν στο χώρο της διαιτησίας. Σε γενικές γραμμές υπάρχει αύξηση μελών, κυρίως νέων, τους οποίους βοηθούν οι "παλαιότεροι" διαιτητές με την εμπειρία τους".
Ποιος ήταν ο απολογισμός της περσινής σεζόν στην ξανθιώτικη διαιτησία;Μ.Ν.: "Πιστεύω ότι ήταν μία καλή χρονιά – από διαιτητικής πλευράς – που ξεκίνησε με εύκολες διαιτησίες, όμως όσο πλησίαζε η σεζόν στο τέλος αυτές δυσκόλευαν, όχι τόσο στα ντέρμπι κορυφής, καθώς εκεί η κατάσταση είχε ξεκαθαρίσει από νωρίς, όσο στα ντέρμπι παραμονής, όπου πολλές ομάδες προσπαθούσαν να αποφύγουν τον υποβιβασμό και υπήρχαν πολύ δυνατά παιχνίδια.
Πιστεύω ότι ανταποκριθήκαμε σωστά και αποσπάσαμε αρκετά θετικά σχόλια. Εχθρός του καλού είναι το καλύτερο όμως, κι έτσι δεν επαναπαυόμαστε αλλά προσπαθούμε συνεχώς να βελτιωνόμαστε. Ελπίζω και εύχομαι και φέτος να έχουμε μία καλή χρονιά".
Πως κρίνετε το επίπεδο των τοπικών πρωταθλημάτων και πως σχολιάζετε το γεγονός ότι οι ξανθιώτικες τοπικές ομάδες μειώθηκαν αριθμό;
Μ.Ν.: "Θεωρώ ότι έχουμε πολύ καλά πρωταθλήματα, ειδικότερα στην Α’ Ε.Π.Σ. Ξάνθης, όπου φέτος πιστεύω θα υπάρχει τεράστιος ανταγωνισμός.
Βέβαια ακόμη δεν μπορώ να έχω ολοκληρωμένη άποψη γιατί δεν έχω δει όλες τις ομάδες, όμως από κάποια φιλικά που είδα, αλλά και τις κινήσεις που έκαναν οι ομάδες πιστεύω θα γίνει ένα ενδιαφέρον πρωτάθλημα.
Όσον αφορά στη μείωση των ομάδων, θεωρώ ότι έχει θετικό αντίκτυπο στο επίπεδο του ποδοσφαίρου και την εικόνα του καθώς πλέον καλοί και ταλαντούχοι παίκτες μπορεί να βρεθούν μαζί σε μία ομάδα και να δημιουργήσουν ένα ισχυρό σύνολο που θα έχει απαιτήσεις, αντίθετα με παλαιότερα χρόνια που μοιραζόντουσαν σε πολλές ομάδες και δεν έφτιαχναν ισχυρά σύνολα".
Πηγή: XanthiSports.gr/ http://thrakisports.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου