Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2013

Ο Παναγιώτης Κοκκόρης σε ημερίδα για την κινητικότητα στο Δημόσιο: «Δημόσιος και Ιδιωτικός Τομέας πρέπει να λειτουργούν φιλικά και συνεργατικά, όχι ανταγωνιστικά».

Ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Παναγιώτης Κοκκόρης συμμετείχε στην ημερίδα που διοργάνωσε η Ένωση για την Προάσπιση των Κοινωνικών Δικαιωμάτων (Ε.Π.ΚΟ.ΔΙ.), στο ξενοδοχείο NOVOTEL στην Αθήνα. Σκοπός της ημερίδας ήταν να διερευνήσει τις οικονομικές και κοινωνικοπολιτικές πτυχές της διαθεσιμότητας και της κινητικότητας στο δημόσιο τομέα.

Οι προβληματισμοί που αναπτύχθηκαν αφορούσαν τις νομικές και οικονομικές όψεις του προβλήματος, τα πολιτικά και κοινωνικά διακυβεύματα καθώς και το κατά πόσο η διαθεσιμότητα και η κινητικότητα μπορεί να οδηγήσει σε ένα οργανωτικό ανασχεδιασμό του δημοσίου ή απλά θα επιφέρει τη συρρίκνωσή του υπό το κράτος του μνημονίου.

Την εκδήλωση άνοιξε η Γενική Διευθύντρια Κοινωνικής Ασφάλισης στο Υπουργείο Εργασίας και Πρόεδρος της Ε.Π.ΚΟ.ΔΙ. κ. Άρτεμις Δεδούλη.

Την εκδήλωση τίμησαν –μεταξύ άλλων- με τις παρεμβάσεις-ομιλίες τους οι κ.κ.:
Φίλιππας Νικόλαος – Καθηγητής Χρηματοοικονομικής Παν. Πειραιά, Πρόεδρος και Επιστημονικός Δ/ντής του Κ.Ε.Π.Ε
Μακρυδημήτρης Αντώνης – Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών
Παπακωνσταντίνου Απόστολος – Διδάκτωρ Συνταγματικού Δικαίου, Δικηγόρος
Συριόπουλος Κωνσταντίνος, Καθηγητής Διοίκησης Επιχειρήσεων Παν. Πατρών, Πρόεδρος του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων

Στον Γενικό Γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Παναγιώτη Κοκκόρη, δόθηκε ο λογος κατ’ εξαίρεση να απευθύνει ένα σύντομο χαιρετισμό. Ο κύριος Παναγιώτης Κοκκόρης συνεχάρη την Πρόεδρο και τα μέλη της Ένωσης για τα σημαντικά βήματα προβληματισμού και ενημέρωσης που πραγματοποιούν για τα δικαιώματα του πολίτη, του δημοσίου υπαλλήλου και της λειτουργίας της δημοκρατίας γενικότερα. Αναφέρθηκε επίσης στο εξαίρετο πάνελ των εισηγητών που θα ρίξουν φως για μια ουσιαστική συζήτηση επί των θεμάτων ημερίδας

Στη συνέχεια ο Γεν. Γραμματέας κ. Παν. Κοκκόρης διευκρίνισε πως είναι αλήθεια τα όσα διατύπωσε η Γενική Διευθύντρια και Πρόεδρος της Ε.Π.ΚΟ.ΔΙ. κ. Άρτεμις Δεδούλη για τις καθημερινές πιέσεις που δεχόμαστε από τη μια, από την άλλη πλευρά όμως τις πιέσεις αυτές καλούμαστε να τις μετατρέψουμε σε ευκαιρία ώστε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα. Γιατί η κομματοκρατία, οι πελατειακές σχέσεις και οι θρομβώσεις τόσων ετών είναι που μας οδήγησαν εδώ που μας οδήγησαν σήμερα. Πρέπει να το καταλάβουμε και να γίνει συνείδηση όλων ότι πρέπει να πετύχουμε. Αν κάποια εποχή είχαν τα λάθη ένα κόστος, σήμερα το κόστος αυτό πρέπει να εξαληφθεί ή έστω να περιοριστεί. Πρέπει να διατηρήσουμε τον κοινωνικό ιστό και την ελληνική οικογένεια. Είναι αλήθεια, τόνισε συνεχίζοντας ο κ. Κοκκόρης, πως η διαθεσιμότητα-κινητικότητα στο δημόσιο είναι μια καυτή πατάτα. Σχεδιάζεται πως θα γίνει η καλύτερη αντιμετώπιση του ζητήματος, πως θα διατηρήσουμε κάποιες θέσεις απασχόλησης ή θα τις μεταφέρουμε σε κάποιους άλλους τομείς απασχόλησης ώστε αυτοί οι άνθρωποι να μην καταλήξουν στην ανεργία. Συγχρόνως, πρέπει να θυμόμαστε και τον ιδιωτικό τομέα. Είναι ευκαιρία να τονίσουμε, ότι ο Δημόσιος Τομέας πρέπει να λειτουργεί φιλικά και συνεργατικά με τον ιδιωτικό τομέα και όχι ανταγωνιστικά. Όπου συναντάται η συνεργασία αυτή, και ο Δημόσιος Τομέας λειτουργεί αποτελεσματικότερα και ο Ιδιωτικός Τομέας εμφανίζει θεαματική ανάπτυξη. Γι’ αυτό κι ο στόχος μας είναι μία σύγχρονη αναδιοργανωμένη δημόσια διοίκηση, που λειτουργώντας παράλληλα με τον ιδιωτικό τομέα θα αποτελέσουν την ατμομηχανή ανάπτυξης της νέας ελληνικής οικονομίας.

Κλείνοντας το χαιρετισμό του, ο Γενικός Γραμματέας δήλωσε πως ελπίζει οι καρποί αυτής της ημερίδας να συμβάλλουν έστω και στο ελάχιστο στην καλύτερη διαχείριση της κινητικότητας και διαθεσιμότητας του Δημοσίου Τομέα και ευχήθηκε καλή επιτυχία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου