Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2015

Ονειρεμένο Χριστουγεννιάτικο δέντρο…

Στο κατώφλι της γιορτής των Χριστουγέννων η διακόσμηση του σπιτιού μας βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός μας. Τιμητική θέση στο στολισμό έχει το καθιερωμένο Χριστουγεννιάτικο δέντρο. Σύμφωνα με την μεσαιωνική παράδοση συνηθίζουμε να επιλέγουμε το έλατο για χριστουγεννιάτικο δέντρο, αφού οι άνθρωποι εκείνης της εποχής πίστευαν ότι στο έλατο κατοικούν πνεύματα και νεραΐδες που τους προστάτευαν από τον παγωμένο χειμώνα. 

Ένα φωτεινό και λαμπερό χριστουγεννιάτικο δέντρο   μας φτιάχνει την διάθεση και μας μεταφέρει στην ατμόσφαιρα του παραμυθιού. Έτσι επιθυμούμε να βάλουμε όλη μας την μαεστρία ώστε να αποτέλεσμα να είναι μοναδικό. 

Συχνά όμως, τοποθετούμε τα στολίδια στο δέντρο σε τυχαία, ακανόνιστη σειρά, σχεδόν χαοτικά. Ωστόσο μπορούμε να ακολουθήσουμε βασικούς κανόνες διακόσμησης  για να μοιάζει το χριστουγεννιάτικο δέντρο με έργο τέχνης. Φανταστείτε το έλατο σαν καμβά και επιλέξτε προσεγμένα χρώματα που να ταιριάζουν μεταξύ τους για να είναι το αποτέλεσμα αρμονικό. 

Για τον στολισμό του χριστουγεννιάτικου δέντρου υπάρχουν διάφορα στυλ που μπορείτε να επιλέξετε ανάλογα με την γενικότερη διακόσμηση του σπιτιού σας. Είτε επιλέξετε πολύχρωμα στολίδια, είτε μονόχρωμα φροντίστε τα χρώματα να είναι έντονα για να φαίνεται το δέντρο ζωηρό και να έχει ένα συγκεκριμένο ύφος. Μονόχρωμο ή πολύχρωμο, μίνιμαλ ή φορτωμένο φροντίστε το χριστουγεννιάτικο δέντρο σας να είναι προσεγμένο και λαμπερό. 

Επιλέξτε το κατάλληλο μέγεθος του δέντρου ώστε να εναρμονίζεται μέσα στο χώρο του σπιτιού σας και τοποθετήστε το κατά προτίμηση  κοντά στο παράθυρο ή στην μπαλκονόπορτα για να φαίνεται από έξω.

 Όποιο στυλ διακόσμησης κι αν προτιμάτε το δέντρο σας θα πρέπει να έχει λαμπιόνια, τοποθετημένα με κατεύθυνση από τον κορμό προς την κορυφή τυλιγμένα σε κάθε κλαδάκι. Φροντίστε τα στολίδια σας να έχουν το ίδιο μέγεθος για να υπάρχει ισομετρία, κρεμασμένα τα μεγαλύτερα στα χαμηλότερα κλαδιά. Έπειτα προσθέσετε την γιρλάντα και προσέξτε το χρώμα της να έχει την ίδια απόχρωση με τα στολίδια.  Σε περίπτωση που επιλέξετε στολίδια δύο ή περισσότερων χρωμάτων, συνίσταται να τα κρεμάσετε κυκλικά, κατά χρώμα ώστε να εναλλάσσεται ο χρωματισμός. Έτσι θα δημιουργείται η εντύπωση ενός χαρούμενου, χρωματιστού σπιράλ.   Μην περιοριστείτε να κρεμάσετε τα στολίδια σας μόνο στις άκρες των κλαδιών. Ομορφότερο είναι το αποτέλεσμα αν βάλετε τα στολίδια και στο βάθος κοντά στον κορμό. Έτσι το δέντρο θα δείχνει γεμάτο. Τα κλασσικά
χρώματα που κυριαρχούν στην διακόσμηση του χριστουγεννιάτικου δέντρου είναι το κόκκινο και το πράσινο. Τονίστε το πράσινο έλατο με κόκκινο στολίδια, γιρλάντες και κορδέλες. Εάν θέλετε να προσθέσετε κάποια pizzazz με μεταλλικό χρώμα, προτιμήστε το χρυσό. Με αυτόν τον συνδυασμό προτιμήστε τα κόκκινα, πράσινα ή τα κίτρινα λαμπιόνια.

Εναλλακτικά μπορείτε να διακοσμήσετε το δέντρο σας έτσι ώστε να θυμίζει χιονισμένα και παγωμένα Χριστούγεννα. Στην περίπτωση αυτή επιλέξτε αποχρώσεις του μπλε, ασημί και μωβ, αποφεύγοντας το κόκκινο, το κίτρινο και το χρυσό χρώμα.  Για ένα μινιμαλιστικό αποτέλεσμα χρησιμοποιείστε λευκά ή ασημί λαμπιόνια και διακοσμητικά. 

Για να είναι το χριστουγεννιάτικο δέντρο σας ξεχωριστό προτείνουμε να έχει ένα συγκεκριμένο θέμα, όπως άγγελοι, καρυοθραύστης ή νιφάδες χιονιού. Προσθέστε αυτά τα διακοσμητικά στις αποχρώσεις του δέντρου. 

Για την κορυφή του ελάτου προτιμείστε διακοσμητικά όπως ένα φωτεινό κόκκινο ή χρυσό αστέρι. Ένα αγγελούδι ή μια νεραΐδα, στις αποχρώσεις του δέντρου σας. 
Μια διαφορετική ιδέα είναι να διακοσμήσετε το δέντρο σας σε στυλ οικολογικό. Επικαλεστείτε την οικολογική σας συνείδηση και προσθέστε αποξηραμένα φρούτα όπως πορτοκάλια ολόκληρα ή κομμένα σε ροδέλες. Κρεμάστε στα κλαδιά του φανταστικού σας δέντρου ξηρούς καρπούς και κουκουνάρια. 

Η διαδικασία του στολισμού του χριστουγεννιάτικου δέντρου είναι μια ενασχόληση ευχάριστη και μια καλή ευκαιρία να περάσετε λίγο χρόνο με την οικογένειά σας. Κινητοποιείστε την έμπνευση και την δημιουργικότητα σας  και φτιάξτε τα δικά σας μοναδικά, χειροποίητα  στολίδια. Χρησιμοποιήστε απλά υλικά όπως, χαρτόνι, γκλίντερ και πολύχρωμες χάντρες. 
Όποιο στυλ κι επιλέξετε τελικά, φροντίστε το Χριστουγεννιάτικο δέντρο σας να είναι πασπαλισμένο με πολύ αγάπη και φροντίδα!

γράφει η Νίνα Χαρατσίδου...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου