Δευτέρα 13 Απριλίου 2020

Απάντηση στην αντιπολίτευση του δήμου μας

  




Απάντηση σε ανάρτηση της Δημοτικής Συμβούλου 
κ. Μαρίας Χαραλαμπίδου-Καϊκατζάνη

Αναφορικά με την ανακοίνωσή σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σχετικά με την συγκέντρωση κλαδιών και φυτικών υπολειμμάτων στο χώρο του στρατοπέδου «Μεγ. Αλεξάνδρου» σας ενημερώνουμε ότι:

Α) με την με αριθμό πρωτοκόλλου 112/2018 απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Αμπελοκήπων-Μενεμένης, η οποία απαρτιζόταν από τους κάτωθι:
Παναγιωτίδης Γαβριήλ (Πρόεδρος) 2) Κωνσταντίνου Κυριάκος (μέλος) ( 3) Σιδηρόπουλος Σάββας (μέλος) 4) Λαδάς Παράσχος (μέλος) 5) Πεχλιβανίδης Νικόλαος (μέλος) 6) Σουσλόγλου Νικόλαος (μέλος) 7) Αβραμίδης Κυριάκος (μέλος) 8) Πουρσανίδης Τριαντάφυλλος (μέλος) 9) Λαϊνάκου Αφροδίτη (μέλος) εγκρίθηκαν κατά πλειοψηφία 1κατά(Λαδάς Παράσχος) οι όροι διακήρυξης του έργου με αριθμό 35/2018 και τίτλο «Διαχείριση ογκωδών απορριμμάτων, μπαζοαπορριμμάτων και προϊόντων κλάδευσης δένδρων». Αναπόσπαστο τμήμα της διακήρυξης είναι η Τεχνική Έκθεση της μελέτης στην οποία αναφέρεται ότι ο χώρος συγκέντρωσης των κλαδιών και φυτικών υπολειμμάτων είναι ο χώρος του στρατοπέδου «Μεγ. Αλεξάνδρου»

Β) επί της ουσίας της ανακοίνωσής σας επισημαίνουμε ότι στο «λόφο ρύπανσης» δεν υφίστανται σακούλες σκουπιδιών αλλά σακούλες με χόρτα. Από όσο γνωρίζουμε τα χόρτα, τα κλαδιά και τα φυτικά υπολείμματα δεν αποτελούν ρύπο, εκτός και εάν εσείς μπορείτε να αποδείξετε το αντίθετο. Ως εκ τούτου, είναι ανυπόστατη και χωρίς περιεχόμενο η βαρύγδουπη φράση «λόφος ρύπανσης» και το όλο θέμα περιορίζεται ουσιαστικά στην αισθητική και μόνο υποβάθμιση της περιοχής και όχι στη ρύπανση καθοιονδήποτε τρόπο αυτής.

Γ) Τα συγκεντρωμένα κλαδιά και φυτικά υπολείμματα εμπεριέχουν, τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, μεγάλη ποσότητα νερού. Αυτό σημαίνει ότι: 1) δεν αποτελούν κίνδυνο για εκδήλωση πυρκαγιάς και 2) επειδή η διαχείρισή τους (μεταφορά και επεξεργασία) αποτιμάται σε συνάρτηση με το βάρος τους, είναι προς το συμφέρον του Δήμου, να παραμείνουν στο χώρο έως ότου απολέσουν ένα μέρος της περιεχόμενης υγρασίας τους και κατόπιν να απομακρυνθούν

Δ) Όπως αναφέραμε παραπάνω, υπάρχει ανάδοχος εταιρεία, η οποία εκτελεί την υπηρεσία της αποκομιδής, μεταφοράς και επεξεργασίας των κλαδιών και φυτικών υπολειμμάτων που συγκεντρώνονται στο χώρο του στρατοπέδου «Μεγ. Αλεξάνδρου», σε τακτά χρονικά διαστήματα (πιο συγκεκριμένα, το σύνολο των συγκεντρωμένων κλαδιών και φυτικών υπολειμμάτων απομακρύνθηκε στα τέλη Δεκεμβρίου 2019 και υπάρχουν διαθέσιμα τα σχετικά παραστατικά). Σήμερα, όμως, λόγω των έκτακτων μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας η ανάδοχος εταιρεία έχει αναστείλει προσωρινά τη λειτουργία της. Βέβαια, η αρμόδια υπηρεσία (Τμήμα Πρασίνου) έχει ήδη λάβει μέριμνα και έχει έρθει σε επικοινωνία με την ανάδοχο εταιρεία, από την πλευρά της οποίας υπάρχει η δέσμευση να απομακρύνει άμεσα τον συγκεντρωμένο όγκο των κλαδιών και φυτικών υπολειμμάτων, όταν επιστρέψουμε στην «κανονικότητα» μας.

Ε) Ο ισχυρισμός σας ότι η Υπηρεσία Πρασίνου, κατόπιν δική σας παρέμβασης, βρήκε στο παρελθόν άλλο χώρο συγκέντρωσης των κλαδιών και φυτικών υπολειμμάτων δεν αληθεύει.
Συμπερασματικά, από τα ανωτέρω, προκύπτει ότι αδίκως θορυβείστε για μία ανύπαρκτη «απειλή» και έναν ανυπόστατο «κίνδυνο» και αναιτιολόγητα αναδεικνύεται ένα μη υπαρκτό πρόβλημα, αυτό της παρουσίας μίας «εστίας ρύπανσης» στην περιοχή του στρατοπέδου «Μεγ. Αλεξάνδρου». Επίσης, θα ήταν πιο φρόνιμο να ενημερώνεστε από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου για ότι επισημαίνετε και σας προβληματίζει, προτού προβείτε σε ανακριβείς δημόσιες αναρτήσεις. Τέλος, θα ήταν προς το συμφέρον της τοπικής κοινωνίας να προβάλετε και τις ενέργειες που γίνονται με σκοπό την αύξηση και την προστασία του αστικού πρασίνου, όπως η σχετικά πρόσφατη φύτευση δένδρων και θάμνων στο χώρο του στρατοπέδου «Μεγ. Αλεξάνδρου» πλησίον του χώρου συγκέντρωσης των κλαδιών και φυτικών υπολειμμάτων, προκειμένου να αναδείξετε
τέτοιες πρωτοβουλίες και να παροτρύνετε τους πολίτες να τις μιμηθούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου