Παρασκευή 17 Απριλίου 2020

Γυμναστική στην καραντίνα: Προσοχή στις υπερβολές και τους τραυματισμούς


Με τα γυμναστήρια να παραμένουν κλειστά λόγω πανδημίας, οι περισσότεροι προτιμούν 
πλέον την άθληση σε δρόμους και πάρκα: τζόκιν, ποδηλασία ή περπάτημα.

Ακόμη και στο σπίτι ακολουθούν συγκεκριμένο πρόγραμμα γυμναστικής.


Μάλιστα, η σωστή γυμναστική βοηθά στο να φτιάξει η διάθεση διατηρώντας ταυτόχρονα το καλλίγραμμο σώμα και την υγεία του οργανισμού.

Ωστόσο ο δρ. Μάθιου Τζάκσον λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Χοουπ Αθλητισμού και Επιστήμης της Υγείας, προειδοποιεί ότι η υπερβολική γυμναστική τώρα που δεν έχουμε κάτι άλλο να κάνουμε στην καραντίνα ή είναι η δικαιολογία μας για να βγούμε έξω μπορεί να οδηγήσει σε τραυματισμό αλλά και σε βλάβη στο ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Ο Τζάκσον απευθύνει προειδοποιήσεις για όσους αποφασίζουν να αθληθούν τώρα για πρώτη φορά ή έπειτα από ένα μακρύ διάλειμμα. Σύμφωνα με το καθηγητή, δεν πρέπει να το παρακάνουμε με τη γυμναστική, καθώς το σώμα μένει ανοικτό σε επεμβατικές παθογένειες.

Δεν θέλουμε να πούμε στους ανθρώπους να μην αθλούνται στη διάρκεια της κρίσης καθώς είναι σημαντικό να το κάνετε. Αλλά αν το κάνετε επανειλημμένως και με υπερβολή γιατί έχετε πλέον άπλετο χρόνο, πρέπει να προσέχετε ώστε να μην το παρακάνετε.

Για την πλειονότητα το να κάνει τακτικά γυμναστική είναι ωραίος τρόπος να χτίσει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού και να δημιουργήσει μία καλή άμυνα κατά των ιών.

Αλλά πρέπει να είναι προσεκτική να μην βγαίνει συνεχώς έξω για να αθλείται καθώς έτσι επηρεάζεται το ανοσοποιητικό του σύστημα, αναφέρει η “Daily Mail”.

Η επιστήμη πίσω από τη γυμναστική και την ανοσία περιλαμβάνει μία συμπλεγματική αλληλεπίδραση ενός αριθμού διαφορετικών κυττάρων, των αντισωμάτων που μπορεί να βοηθήσει να ταυτοποιηθεί μία συγκεκριμένη μολυσματική παθογένεια όπως ένας ιός, μαζί με συγκεκριμένα κύτταρα γνωστά ως λευκά ή λεμφοκύτταρα που καταστρέφουν τα ξένα κύτταρα στο σώμα.

Σύμφωνα με τον δρ. Τζακσον, σχετική έρευνα έδειξε ότι έπειτα από έντονη άσκηση τα επίπεδα διαφορετικών ανοσοσφαιρινών και λεμφοκυττάρων ήταν χαμηλότερα απ' ό,τι το συνηθες και ο καθηγητής πρότεινε να μην ασκούμαστε περισσότερο από μία ώρα τη φορά.

"Να είστε ενεργητικοί για να διατηρήσετε τη φόρμα σας αλλά μην ρισκάρετε να είστε υπερβολικοί και να θέσετε σε κίνδυνο το ανοσοποιητικό σας σύστημα ενώ ταυτόχρονα μπορεί να έρθετε σε επαφή με περισσότερους ανθρώπους που μπορεί να μεταφέρουν τον ιό”, ανέφερε ακόμα ο λέκτορας.

"Αν ξεκινάτε τώρα το τζόκιν κάντε το τρεις φορές την εβδομάδα, 30-45 λεπτά τη φορά στην αρχή και μετά αυξήστε την ώρα. Η χαμηλή δραστηριότητα όπως το περπάτημα μπορεί να είναι πιο συχνή, πέντε με έξι φορές την εβδομάδα αλλά να είστε σίγουροι ότι ξεκουράζεστε μία ολόκληρη ημέρα την εβδομάδα”, πρόσθεσε ο καθηγητής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου