Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013

ΆΡΘΡΟ ΤΟΥ ΛΑΖΑΡΟΥ ΚΥΡΙΖΟΓΛΟΥ

 ΆΡΘΡΟ ΤΟΥ ΛΑΖΑΡΟΥ ΚΥΡΙΖΟΓΛΟΥ
Με αφορµή την ψήφιση – έγκριση από το Ελληνικό Κοινοβούλιο των Πράξεων Νοµοθετικού Περιεχοµένου (ΠΝΠ), µε τις όποιες προβλέπεται η δηµιουργία του κατ’ ευφηµισµό Παρατηρητηρίου Οικονοµικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ, έχουµε να παρατηρήσουµε τα εξής: 

Η Οικονοµική και Διοικητική Αυτοτέλεια των Οργανισµών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ), προστατεύονται από το Σύνταγµα της Ελλάδος (άρθρο 102, παράγραφος 2, εδάφιο α΄:«Οι Οργανισµοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχουν διοικητική και οικονοµική αυτοτέλεια»). 

Το πλέγµα των παρεµβάσεων, που ήδη θεσµοθετήθηκε, οδηγεί σε ανεπίτρεπτο δηλ. αντισυνταγµατικό περιορισµό ή κάµψη της Διοικητικής και Οικονοµικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ. 

Η Διοικητική Αυτοτέλεια των ΟΤΑ έναντι της Κρατικής Διοίκησης περιλαµβάνει την κατοχύρωση του διοικητικού τους έργου, δηλαδή την εξουσία των ΟΤΑ να αποφασίζουν αποκλειστικά επί των τοπικών υποθέσεων αρµοδιότητάς τους, µε δικά τους
όργανα, εντός του πλαισίου των γενικών κανόνων, που διέπουν την οργάνωση και λειτουργία τους. 

Μάλιστα δε η παρέµβαση αυτή γίνεται πιο ωµή αν ληφθεί υπόψη ότι στο περιβόητο παρατηρητήριο οικονοµικής αυτοτέλειας των ΟΤΑ, ενώ µε την από 18.11.12 ΠΝΠ (άρθρο 3, παραγρ.2, ΦΕΚ 228 Α΄) προβλέπεται η συµµετοχή της αυτοδιοίκησης µε έναν εκπρόσωπο της Κεντρικής Ένωσης Δήµων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), ακολούθως µε την από 31.12.12 ΠΝΠ (άρθρο 7, ΦΕΚ 256 Α΄) αυτή η συµµετοχή της αυτοδιοίκησης καταργείται. Έτσι έχουµε πλέον Επιτροπεία µε τρόπο απροκάλυπτο, ερήµην των εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης. 

Μετά τις διαµαρτυρίες µας η Κυβέρνηση επανέφερε την εκπροσώπηση της ΚΕΔΕ στο Παρατηρητήριο, κατά την κύρωση των Π.Ν.Π. από τη Βουλή αλλά αυτό δεν διορθώνει το κακό που έγινε. 

Εκφράζουµε την απόλυτη αντίθεσή µας στην ανωτέρω ρύθµιση που συνιστά συνταγµατική εκτροπή και καλούµε την Κυβέρνηση να προβεί σε άµεση κατάργηση των σχετικών διατάξεων. 

Τα θεσµικά όργανα της αυτοδιοίκησης ΠΕΔ (Περιφερειακή Ένωση Δήµων) Κεντρικής Μακεδονίας και ΚΕΔΕ θα έπρεπε ήδη να προβούν σε προσφυγή ενώπιον των αρµοδίων δικαστηρίων για ακύρωση των συγκεκριµένων αντισυνταγµατικών ρυθµίσεων. 

Ο Δήµαρχος Αµπελοκήπων – Μενεµένης Λάζαρος Κυρίζογλου 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου