Εκτενές ρεπορτάζ για τις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές
«Πασαρέλα» σε κάθε λογής πανηγύρια ανά την επικράτεια, σέρνοντας ακόμα και το χορό, έκαναν τους μήνες του καλοκαιριού οι εν δυνάμει υποψήφιοι δήμαρχοι, δείχνοντας ότι το προεκλογικό κλίμα σε όλη την Ελλάδα έχει αρχίσει να «ζεσταίνεται» για τις αυτοδιοικητικές κάλπες του επόμενου έτους.
Εντός του φθινοπώρου αναμένεται να ενεργοποιηθούν και οι μηχανισμοί των κομμάτων, προκειμένου να καθορίσουν τη στρατηγική τους, η οποία, από τα μέχρι στιγμής στοιχεία, είναι πολύ πιθανόν να επικεντρωθεί στους μεγάλους δήμους της χώρας, καθώς τα αποτελέσματα σε αυτούς θα καθορίσουν σε σημαντικό βαθμό και τις πολιτικές εντυπώσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, τόσο στη Νέα Δημοκρατία όσο και στον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜ.ΑΡ. φαίνεται πως έχει αρχίσει να υποχωρεί η λογική των χρισμάτων και να υπερισχύουν οι ευρύτερες τοπικές συνεργασίες, με εξαίρεση το ΚΚΕ και τη Χρυσή Αυγή, που βρίσκονται ήδη στη διαδικασία επιλογής κομματικών υποψηφίων.
Αντίστοιχα, οι Ανεξάρτητοι Ελληνες, πέραν των 13 Περιφερειών, στις περισσότερες από τις οποίες θα ανακοινώσουν χρίσματα, προκειμένου να καταγραφεί το «καθαρό» ποσοστό του κόμματος ανά περιοχή, δείχνουν πως στον Α’ βαθμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα ακολουθήσουν τη λογική της σύνθεσης. Εχοντας αντιληφθεί αυτό το κλίμα, δήμαρχοι που στις προηγούμενες εκλογές είχαν εκλεγεί με κομματική σημαία αναπροσαρμόζουν πλέον την τακτική τους, καλώντας σε συστράτευση πάνω από πολιτικούς σχηματισμούς, στο όνομα της αδέσμευτης Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Χαρακτηριστική ήταν η πρόσφατη, κοινή επιστολή των δημάρχων Αθηναίων, Γ. Καμίνη, Θεσσαλονίκης,Γ. Μπουτάρη, Πατρέων, Γ. Δημαρά, Βόλου, Π. Σκοτινιώτη, και Ιωαννιτών, Φ. Φίλιου, οι οποίοι προανήγγειλαν την από κοινού διατύπωση προτάσεων όσον αφορά στην κοινωνική πολιτική, την παροχή υπηρεσιών προς τον πολίτη και νέες, εναλλακτικές μορφές χρηματοδότησης των δήμων, και άσκησαν κριτική στην κυβέρνηση για τη μνημονιακή της πολιτική. Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η πρωτοβουλία πέντε νέων σε ηλικία δημοτικών συμβούλων, του Νεκτάριου Καλαντζή από τον Δήμο Παλλήνης, της Ανατολής Κωνσταντινίδου από τον Δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη, της Ειρήνης Λελέκη από τον Δήμο Καστελόριζου-Μεγίστης, της Βανέσσας Μαυροειδή από τον Δήμο Μεγαρέων και τηςΚατερίνας Μονογυιού από τον Δήμο Μυκόνου. Οι συγκεκριμένοι κατέθεσαν τις θέσεις τους για το αύριο της Αυτοδιοίκησης, εκφράζοντας ουσιαστικά ενδιαφέρον να ηγηθούν διακομματικών ψηφοδελτίων στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές του Μαΐου 2014. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, διαπιστώνεται και μια τάση «διαρροής» νυν βουλευτών και πολιτευτών προς τον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι οποίοι, βλέποντας την κεντρική πολιτική σκηνή να απαξιώνεται όλο και περισσότερο στα μάτια των πολιτών, αναζητούν νέο πεδίο δράσης -με τους δήμους να αποτελούν μοναδικούς φορείς παραγωγής έργου, δεδομένου ότι θα έχουν να διαχειριστούν σημαντικά κονδύλια του ΕΣΠΑ.
Η πολιτική μάχη της Αθήνας και η «πασαρέλα» υποψηφίων
Ο Δήμος Αθηναίων θεωρείται κομβικός. Ενδιαφέρον για την πρωτεύουσα έχει εκφράσει ο βουλευτής της Ν.Δ. Ανδρέας Ψυχάρης, αλλά και ο πρώην δήμαρχος Νικήτας Κακλαμάνης, ενώ «γρίφος» παραμένει η στάση του Γιώργου Καρατζαφέρη. Ωστόσο, αρκετοί στη Ν.Δ. προτείνουν τον Βασίλη Κικίλια, την ώρα που δείχνει να κερδίζει έδαφος η περίπτωση του Κώστα Μπακογιάννη. Στο παρασκήνιο ακούγεται και το όνομα του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Δένδια, του πρώην βουλευτή Θανάση Πλεύρη, καθώς και του πρώην υπουργού Βύρωνα Πολύδωρα, ενώ πρόσφατα εξέφρασε εμμέσως ενδιαφέρον και ο πρόεδρος της «Συμφωνίας για τη Νέα Ελλάδα», Ανδρέας Λοβέρδος. Τον δήμο με τη στήριξη της ΔΗΜ.ΑΡ. θα διεκδικήσει εκ νέου ο Γιώργος Καμίνης, ενώ από τη Χρυσή Αυγή δεδομένη θεωρείται η υποψηφιότητα Κασιδιάρη.
Στο μεταξύ, παρασκηνιακές επαφές λέγεται πως έχει ξεκινήσει η Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη. Από τον ΣΥΡΙΖΑ έχουν πέσει στο τραπέζι τα ονόματα του Λάκη Λαζόπουλου και τουΓιώργου Κιμούλη, αλλά ισχυρούς υποστηρικτές έχει η Ρένα Δούρου. Στους Ανεξάρτητους Ελληνες συζητείται το όνομα του βουλευτή Τέρενς Κουίκ, ενώ στον Πειραιά ο «γαλάζιος» Βασίλης Μιχαλολιάκος θα διεκδικήσει εκ νέου τον δήμο και εσχάτως κινείται επίσης ο Μίμης Ανδρουλάκης. Το νέο όνομα, ωστόσο, που συζητείται είναι αυτό του εφοπλιστή Γιώργου Βερνίκου. Στη ΔΗΜ.ΑΡ. πάντως εξετάζεται μια υποψηφιότητα της Μαρίας Ρεπούση, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρείται δεδομένο ότι θα στηρίξει τον Θ. Δρίτσα, αν ο ίδιος κατέλθει εκ νέου. Κινήσεις κάνει και ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά, Στ. Μανουσάκης. Το νέο όνομα στους δήμους της Αττικής είναι αυτό του τραγουδιστή Στέλιου Διονυσίου στον Βύρωνα, όπου αναμένεται να είναι αντίπαλος του ισχυρού νυν δημάρχου, Ν. Χαρδαλιά.
Κεντρική Μακεδονία
Στη Θεσσαλονίκη πλην του νυν δημάρχου Γ. Μπουτάρη (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜ.ΑΡ.), ενδιαφέρον δείχνουν οι Σπ. Βούγιας και Κυρ. Βελόπουλος, ενώ από το «γαλάζιο» στρατόπεδο ακούγεται το όνομα του πρ. υφυπουργού Αθλητισμού, Γ. Ιωαννίδη, ενδεχόμενο που δείχνει να στηρίζει και ο αν. υπουργός Στ. Καλαφάτης. Στο τραπέζι των συζητήσεων έχει πέσει και το όνομα της Ελ. Ράπτη. Επίσης είναι ήδη έτοιμος ο Γιώργος Κοζακίδης και ανακοινώνει πρόγραμμα δράσης. Στον ΣΥΡΙΖΑ μελετώνται οι περιπτώσεις του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Χ. Καστανίδη, του καθηγητή στο ΑΠΘ Α. Καζάκου και του συνταγματολόγου Κ. Χρυσόγονου. Η βουλευτής Χρ. Γιαταγάνα θα είναι υποψήφια από την πλευρά των ΑΝ.ΕΛ., ενώ από αυτή της Χρυσής Αυγής ακούγεται το όνομα του βουλευτή Αντ. Γρέγου. Η Μαρία Ιωαννίδου από τη Δημοκρατική Αναγέννηση. Στο Δήμο Αμπελοκήπων - Μενεμένης συνεχίζει δυνατά ο νυν δήμαρχος και μέλος της ΚΕΔΕ Λάζαρος Κυρίζογλου. Στο Δήμο Καλαμαριάς «παίζει» το όνομα της πρώην βουλευτού Χρ. Αράπογλου αλλά φυσικά και του νυν δημάρχου Μπακογλίδη, στο δήμο Νεάπολης-Συκεών ο Δανιηλίδης (ΠΑΣΟΚ), ακούγεται το όνομα του πρώην δημάρχου Νεάπολης Λαδόπουλου και από τη Νέα Δημοκρατία ο Δημήτρης Ζιγκερίδης, στη Βέροια θα θέσει εκ νέου υποψηφιότητα η νυν δήμαρχος Χαρ. Ουσουλτζόγλου, ενώ ενδιαφέρον έχει εκφράσει ο δικηγόρος Φ. Καραβασίλης (ΠΑΣΟΚ) και από τη Ν.Δ. κινείται ο βουλευτής Λ. Τσαβδαρίδης. Στην Πέλλα σίγουρες θα πρέπει να θεωρούνται οι υποψηφιότητες του σημερινού δημάρχου, Γ. Στάμκου, του Ν. Παπανικολάου και του Ευστ. Καστερίδη. Επίσης, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θ. Τζάκρη ενδιαφέρεται για το Δήμο Εδεσσας, ενώ για το Δήμο Κασσάνδρας συζητείται το όνομα του επίσης βουλευτή Γ. Δριβελέγκα. Για το Δήμο Σερρών κινείται ο πρώην βουλευτής της Ν.Δ. Κ. Τσιπλάκης και ίσως δούμε ένα όνομα έκπληξη.
Δυτική Ελλάδα
Στην Πάτρα αναμένεται να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα ο Γ. Δημαράς (ΔΗΜ.ΑΡ.), ενώ στο ΠΑΣΟΚ συζητούν το όνομα του Απ. Κατσιφάρα. Κινητικότητα αναπτύσσει και ο δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας, Α. Παναγιωτόπουλος, ο οποίος διεκδικεί τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ. Στον Πύργο ενδιαφέρον δείχνει ο Αντ. Καράμπελας (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜ.ΑΡ.) και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Κ. Νικολούτσος (Ν.Δ.), αλλά και ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Τ. Αντωνακόπουλος. Στο Αγρίνιο ο νυν δήμαρχος, Π. Μοσχολιός(ΠΑΣΟΚ), διεκδικεί στήριξη και από τη Ν.Δ., ενώ στο Μεσολόγγι ο Π. Κατσούλης (ΠΑΣΟΚ) θα έχει απέναντί του τον πρώην δήμαρχο Γ. Πρεβεζάνο (Ν.Δ.).
Ήπειρος