Σάββατο 10 Αυγούστου 2013

Γιατί αξίζει να ασχοληθεί κάνεις με το ποδόσφαιρο;


Γράφει η Δημοσιογράφος Ελπίδα Φαρδογιάννη

Πολλοί είναι εκείνοι που χαρακτηρίζουν το ποδόσφαιρο ως τον βασιλιά των σπορ, και όχι άδικα. Είναι γεγονός πως οι φίλοι της «στρογγυλής θεάς» πολλαπλασιάζονται διαρκώς, ανεξαρτήτως ηλικίας και φύλου.

Σήμερα, το ποδόσφαιρο ξεχωρίζει για το θέαμα που προσφέρει στο φίλαθλο κοινό, το οποίο γεμίζει κάθε σαββατοκύριακο τα γήπεδα ή παρακολουθεί τους αγώνες μέσω της τηλεόρασης. Τα ξένα πρωταθλήματα όπως το ισπανικό και το
αγγλικό, συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο ποσοστό θεαματικότητας, ενώ οι ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται σε αυτά τείνουν να θεωρούνται σταρ.

Για ποιο λόγο όμως αξίζει να ασχοληθεί κανείς με το ποδόσφαιρο εκτός από το να δίνει απλά το «παρών» στην κερκίδα;

Αρχικά, η εκγύμναση του σώματος. Δεν είναι τυχαίο ότι οι περισσότεροι ποδοσφαιριστές διαθέτουν μυώδη και αρμονικά γυμνασμένα σώματα ως αποτέλεσμα εντατικής άσκησης και καθημερινών προπονήσεων.
Το ποδόσφαιρο ακόμη, μια και συγκαταλέγεται στα ομαδικά αθλήματα, συμβάλλει κατά την παιδική και εφηβική ηλικία στην κοινωνικοποίηση των παιδιών, τα οποία βρίσκονται σε συνεχή επαφή και αλληλεπίδραση με τους συνομηλίκους τους. Η ανάπτυξη διαπροσωπικών σχέσεων βοηθάει σημαντικά στην καλλιέργεια της προσωπικής τους ταυτότητας, αλλά και στην υιοθέτηση προτύπων συμπεριφοράς.
Τέλος, μέσω του ποδοσφαίρου μπορεί κανείς να αποκτήσει πειθαρχία και αυτοέλεγχο μαθαίνοντας νέους κανόνες και τρόπους συμπεριφοράς. Ο προπονητής μετατρέπεται κατά τη διάρκεια της προπόνησης σε παιδαγωγό που προσπαθεί να εμφυσήσει στους νεαρούς ποδοσφαιριστές το ήθος, το ομαδικό πνεύμα, αλλά και το σεβασμό του «αντιπάλου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου