Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2013

ΟΝΟΜΑΤΟΔΟΣΙΑ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟΥ ΕΝΟΡΓΑΝΗΣ ΩΣ "ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΤΣΟΛΑΚΙΔΗΣ"


Με πρόταση του Δημάρχου Αμπελοκήπων-Μενεμένης κ. Λάζαρου Κυρίζογλου και με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ονοματοδοτήθηκε το γυμναστήριο ενόργανης γυμναστικής, που βρίσκεται στο «Δαμουλάκειο Δημοτικό Μέγαρο Αμπελοκήπων» σε γυμναστήριο «Βασίλειος Τσολακίδης» προς τιμήν αυτού του μεγάλου Έλληνα αθλητή, που διακρίνεται για το ήθος, την ανθρωπιά του και αποτελεί πρότυπο πολίτη και οικογενειάρχη. Ο Δήμαρχος ανέγνωσε την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και αναφέρθηκε στο βιογραφικό του τιμωμένου, την οικογένεια και τις επιδόσεις του.



Απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου με θέμα την ονοματοδοσία του κλειστού γυμναστηρίου σε Β.Τσολακίδης 

 
Βιογραφικό σημείωμα


Ο Βασίλης Τσολακίδης, γεννήθηκε στις 9 Σεπτεμβρίου του 1979. Ζει στο Μεσαίο, ένα χωριό λίγα χιλιόμετρα έξω από τη Θεσσαλονίκη, σε μια έκταση 10 στρεμμάτων που λειτουργεί σαν σπίτι γι’ αυτόν, τη γυναίκα του -παλιά αθλήτρια της ρυθμικής-, τα τέσσερα παιδιά τους, τη γιαγιά του, τον παππού του, άλλους τέσσερις γιους, τις τρεις νύφες και τα εννιά εγγόνια. Ζουν όλοι μαζί και μοιράζονται την καθημερινότητα σε ένα ιδιότυπο κοινόβιο γεμάτο παιδικά γέλια και μυρωδιές από την ποντιακή κουζίνα της γιαγιάς.

Αυτό το σπίτι αφήνει κάθε μέρα ο Βασίλης για να κατέβει για προπόνηση στη Θεσσαλονίκη. Προπονητής του τα τελευταία χρόνια είναι ο Αλέκος Ιωακειμίδης - ο «παππούς» όπως τον αποκαλούν στα γυμναστήρια, ένας εξαιρετικά έμπειρος άνθρωπος, επαναπατρισμένος Πόντιος από το Καζακστάν που έχει πάρει ήδη δύο ολυμπιακά μετάλλια με το θρύλο της ελληνικής γυμναστικής Δημοσθένη Ταμπάκο. 

Ο Τσολακίδης μπήκε για πρώτη φορά σε γυμναστήριο όταν ήταν 7 ετών. Τον πήγε ο πατέρας του Στέφανος, πρόεδρος τότε του αθλητικού συλλόγου Πυραμίδα Σταυρούπολης, και μέχρι να κλείσει τα 12 ο μικρός -έχοντας ήδη συνεχείς νίκες σε πανελλήνια πρωταθλήματα- κατάφερε να μπει στην εθνική ομάδα της ενόργανης. Στο διάστημα αυτό προπονητής του ήταν ο Αβραάμ Σαπρανίδης. Αγαπημένο του όργανο είναι το δίζυγο και έχει δώσει το όνομά του σε δύο ασκήσεις του αθλήματος στον παγκόσμιο κώδικα - είναι αυτός που τις εκτέλεσε πρώτος. Είναι χαρακτηριστικό ότι κανείς άλλος μέχρι τώρα δεν έχει καταφέρει να εκτελέσει αυτές τις ασκήσεις, που έχουν πραγματικά υψηλό βαθμό δυσκολίας. 
Στα γυμναστήρια της Θεσσαλονίκης δεν κρίθηκε όμως μόνο η αγωνιστική πορεία του Τσολακίδη αλλά και η προσωπική του ζωή. Στο κλειστό της Μίκρας στη Θεσσαλονίκη γνώρισε το κορίτσι με το οποίο αμέσως σχεδόν αποφάσισε να κάνει οικογένεια. Εκείνη ήταν 15 χρονών, αθλήτρια του ανσάμπλ με περγαμηνές και ένα αργυρό μετάλλιο στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 1997. 

Ο έρωτάς τους έγινε γάμος. Εκείνος ήταν 22 κι εκείνη 19. «Όταν βρίσκεις τον άνθρωπό σου δεν πρέπει να τον αφήσεις να φύγει. Για μένα ο Βασίλης είναι το άλλο μου μισό, είναι χαρισματικός και αφοσιωμένος στην οικογένειά του», λέει στο «ΘΕΜΑ» η Γεωργία Στράκα, σύζυγος του Βασίλη, που αποφάσισε να αφήσει τον πρωταθλητισμό για χάρη της οικογένειας.

Πολύ γρήγορα ο Βασίλης και η Γεωργία απέκτησαν τον πρώτο τους γιο, το Στέφανο, που φαίνεται ότι έχει στο DNA του τη γυμναστική και ήδη ανήκει στο Διαγόρα Αμπελοκήπων, όπως ο μπαμπάς του. Αν συνεχίσει έτσι, λένε, έχει πολλές πιθανότητες να τον δούμε στους Ολυμπιακούς Αγώνες. 

Έναν χρόνο μετά το Στέφανο γεννήθηκε η κόρη τους Παναγιώτα, ενώ το ζευγάρι έχει αποκτήσει και άλλους δύο γιους, το Θανάση και το Φώτη. Ο Βασίλης είναι παιδί πολύτεκνης οικογένειας - έχει άλλα τρία αδέρφια. Μεγάλωσε με πολύ κόσμο μέσα στο σπίτι του και αυτό επιζητούσε πάντα: να φτιάξει μια μεγάλη και αγαπημένη οικογένεια. 




Διακρίσεις




■1997:αναδείχθηκε πρώτος στη Βαλκανιάδα στη Θεσσαλονίκη. 

■2001: ήταν πρώτος στους Μεσογειακούς στην Τυνησία, έβδομος σε αγώνα Παγκοσμίου Κυπέλλου στο Κότμπους της Γερμανίας και έβδομος στο Παγκόσμιο της Γάνδης. 

■2002: αναδείχθηκε πρώτος στο Πανευρωπαϊκό στην Πάτρα.

■ 2005: ήταν έκτος σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στη Μελβούρνη και την ίδια χρονιά δεύτερος στο Παγκόσμιο Κύπελλο στη Στουτγκάρδη της Γερμανίας. 

■ 2006: βγήκε τέταρτος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στη Δανία. 

■ 2008: ήταν τρίτος σε γκραν πρι στη Γλασκόβη και όγδοος στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στη Λοζάνη. 

■ 2009: πήρε την τρίτη θέση στο γκραν πρι του Παρισιού, και την τέταρτη στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στο Λονδίνο. 

■ 2010: τη δεύτερη στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα που πραγματοποιήθηκε στο Μπέρμιγχαμ της Αγγλίας

■ 2011: βγήκε τρίτος στο Παγκόσμιο Κύπελλο στη Γάνδη, τρίτος στο Ευρωπαϊκό του Βερολίνου και δεύτερος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Τόκιο, που του έδωσε και το εισιτήριο για τους Ολυμπιακούς του Λονδίνου. 

■ 2012 : 6η θέση στους ολυμπιακούς του Λονδίνου και 6ος στο Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα στο Μονπελιέ της Γαλλίας

■ 2013: τρίτος στο παγκόσμιο κύπελλο της Γαλλίας, δεύτερος στο Παγκόσμιο κύπελλο στο Κόμπους της Γερμανίας, 8ος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στην Αμβέρσα και 1ος στο Διεθνές Γραν-πρι στο Σομπατέλι της Ουγγαρίας.




Ο Δήμος Αμπελοκήπων-Μενεμένης στο διάστημα της αθλητικής του
σταδιοδρομίας τον έχει βραβεύσει πολλές φορές. 

Σήμερα το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε να ονομάσει το Δημοτικό γυμναστήριο ενόργανης γυμναστικής σε «Βασίλη Τσολακίδη» ως ανώτερη τιμή στο μεγάλο αυτό
αθλητή του Συλλόγου Διαγόρα Αμπελοκήπων.
















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου