Δευτέρα 5 Ιανουαρίου 2015

Ο ξανθός με τη μαύρη ρίζα


της Χριστίνας Ταχιάου

Αμάν, τι γέλιο ήταν αυτό το σαββατοκύριακο… Για τις φωτογραφίες του Χριστόδουλου Ξηρού και το χαβαλέ που ακολούθησε, λέω.

Μα πού πας, άνθρωπέ μου, με ξανθό κακοβαμμένο μαλλί και μαύρο μούσι; Έτσι θα περάσεις απαρατήρητος; Τελικά, ο Χριστόδουλος φέρθηκε με τρόπο που επιβεβαιώνει ότι ορθώς κυκλοφορούν τόσα ανέκδοτα με φόντο το ξανθό μαλλί.
Θέλοντας να αλλάξει εμφάνιση, ορθώς αδυνάτισε, του πήγε κιόλας πολύ, καλά έκανε και άφησε μούσι, σωστά μάκρυνε και τα μαλλιά του. Εάν έμενε σε αυτό το μοτίβο, εάν τα έκανε και μια αλογοουρά, θα είχε μια χαρά look σε σχέση με την τελευταία του σε εκείνο το ανεκδιήγητο βίντεο, όπου έμοιαζε όχι με τον Τσε, τον Κολοκοτρώνη ή το Βελουχιώτη, όπως ο άμοιρος νόμισε, αλλά με playmobil, όπως έλεγε η πλειοψηφία.

Έλα όμως που έβαψε τα μαλλιά του ξανθά! Μα τι σόι έμπνευση ήταν αυτή, άνθρωπέ μου, ξανθό κακοβαμμένο μαλλί με μαύρη ρίζα και μαύρο μούσι με άσπρες βούλες; Ο νούμερο 1 δραπέτης με τέτοιο μαλλί; Ρεζίλι των ξανθών!

Αμ δε φτάνει που έκανε ένα look που κάνει μπαμ, πήγε και νοίκιασε σπίτι στην Ανάβυσσο, σε ερημικό σημείο, όπου κάθε άγνωστος που κυκλοφορεί γεννά ερωτηματικά. Κι αφού πήγε κι εγκαταστάθηκε εκεί, πήρε κι ένα ποδήλατο (ιδανικό όχημα διαφυγής κι αυτό, ε;) κι άρχισε τις βόλτες πάνω κάτω, σπίτι – θάλασσα, θάλασσα – σπίτι, να τον βλέπουν οι γείτονες να πηγαινοέρχεται ρακένδυτος, σαν άστεγος, σαν ψιλοχαμένος, σαν «να μην είχε σώας τα φρένας», όπως είπαν. Κι όλο αυτό με το ξανθό κακοβαμμένο μαλλί με τη μαύρη ρίζα και το μαύρο μούσι με τις άσπρες βούλες. Δηλαδή, λίγο ακόμα και θα του έφερναν και καμιά κοινωνική υπηρεσία, καμιά ΜκΟ να τον φροντίσει, να μην είναι μόνος του ο κακόμοιρος. Θα άνοιγε ο Χριστόδουλος την πόρτα και θα έβλεπε καλοσυνάτα πρόσωπα, λουλούδια, καλάθια, «Γειααααααα σας και χαράααααααα σας, ήρθαμε να περάσουμε μαζί σας τις γιορτές, για να μην στενοχωριέστε!»
Έβγαινε δυο τρεις φορές τη μέρα, λέει, με το ποδήλατο. Κουβαλούσε κι έπιπλα, λέει, με το ποδήλατο, πήγαινε για ψώνια με το ποδήλατο, ερχόταν και μια γυναίκα με ποδήλατο κι όπως είπε κι ένας γείτονας «είπα μπράβο που κάνουν και τη μετακόμιση με το ποδήλατο!» 
Μα, τι σόι συνωμότες είναι αυτοί; Ο ένας βάφεται ξανθός με μαύρο μούσι και πάει κι εγκαθίσταται στην ερημιά μ’ ένα ποδήλατο, την ώρα που ξέρει ότι όλοι οι κανόνες επιβάλλουν να χαθεί στην ανωνυμία του αστικού ιστού. Ο άλλος πάει και βάζει μια περούκα που κάνει μπαμ. Άλλοι για να κατασκευάσουν εκρηκτικούς μηχανισμούς παίρνουν τις κατσαρόλες από το σπίτι και τις ψάχνει η μαμά τους. Κάποιοι κάνουν στο μηχανισμό κατασκευαστικό λάθος, δεν εκρήγνυται κι αντί να κρύψουν το σφάλμα, γράφουν και προκήρυξη που λένε «ο μηχανισμός μας δεν εξερράγη επειδή κάναμε λάθος κι αυτό δεν ήταν εσκεμμένο, όπως έσπευσαν να πουν οι δημοσιογραφίσκοι». Αγοράζουν φτηνά υλικά αντί για ακριβά και να έχουν το κεφάλι τους ήσυχο, οπότε όλα τους πάνε στραβά. Έχουν αδυναμίες και γίνονται έρμαιά τους. Έτσι όπως πάει, θα μάθουμε ότι έγινε χτύπημα σε λάθος ώρα επειδή κάποιος από την παρέα βιαζόταν να πάει διακοπές με τη γυναίκα του. Και, σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες, ο ξανθός με τη μαύρη ρίζα βασιζόταν, για το μεγάλο χτύπημα που ετοίμαζε, σε «κλεφτρόνια που ελπίζω να μη μας προδώσουν»…
Οι συνωμότες «μας» θυμίζουν γκαφατζήδες του σινεμά. Βιαστικοί ή νωχελικοί, απρόσεκτοι κι άτσαλοι, τσιγκούνηδες και μίζεροι, δείχνουν μια ανεξήγητη αδεξιότητα και μια ανεπιτήδευτη απλοϊκότητα στη σκέψη. Μήπως, απλώς, πρόκειται για σκέτη βλακεία; 
http://www.protagon.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου