Κυριακή 22 Ιουλίου 2012

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

Η Διακήρυξη αρχών της Αδέσμευτης Δημοτικής Κίνησης Πολιτών Αμπελοκήπων - Μενεμένης.




                                                                                                         
                  Αγαπητοί Συμπολίτες
            Μετά την ψήφιση από τη Βουλή του νόμου («Καλλικράτης») για τη διοικητική μεταρρύθμιση ο νέος δήμος μας, ο Δήμος Αμπελοκήπων – Μενεμένης, είναι μία νέα πραγματικότητα. Ήδη βαδίζουμε προς την τελική ευθεία των επομένων Δημοτικών Εκλογών στις 7.11.2010.
            Πιστεύουμε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση (Τ.Α.) και στη δημοκρατική, ευρύτερα πολιτική, αναπτυξιακή και κοινωνική αποστολή της. Σεβόμαστε τη λειτουργία των κομμάτων στο κοινοβουλευτικό μας σύστημα. Πιστεύουμε όμως ότι για να εκπληρώσει η Τ.Α. καλύτερα και αποδοτικότερα την αποστολή της πρέπει να είναι αδέσμευτη, ανεξάρτητη και ακηδεμόνευτη κομματικά, διοικητικά ανεξάρτητη και οικονομικά αυτοδύναμη. Δεν επιζητούμε την στήριξη και το χρίσμα κανενός κόμματος. Στηριζόμαστε στους πολίτες και θέλουμε το δικό τους χρίσμα.
            Πιστεύουμε ότι η Τ.Α. είναι ο θεσμός και ο χώρος του διαλόγου, της συνεργασίας, της ενότητας και της σύνθεσης διαφορετικών απόψεων.   
Άνθρωποι με διαφορετικές πολιτικές ιδεολογίες αφήσαμε στην άκρη τα κόμματα και κάνουμε πράξη την αφοσίωσή μας σε ένα μόνο κόμμα: το «κόμμα» των Αμπελοκήπων και της Μενεμένης ή αν θέλετε της Μενεμένης και των Αμπελοκήπων! Τίποτε δεν μας χωρίζει με κανέναν. Για μας δεν υπάρχουν αντίπαλοι πολίτες και αντίπαλοι συνδυασμοί. Αντίπαλοί μας ήταν και είναι μόνο τα κοινά προβλήματα. Απευθυνόμαστε σε κάθε πολίτη, σε κάθε χώρο, σε κάθε ηλικία, χωρίς να μας νοιάζει τι ψήφισαν χθες. Αγκαλιάζουμε όλους τους πολίτες χωρίς διακρίσεις. Με δικαιοσύνη, με νομιμότητα, με εντιμότητα, με κοινωνική ευαισθησία.
Βαδίζοντας προς τις Δημοτικές Εκλογές απευθυνόμαστε σε όλους τους πολίτες με ειλικρίνεια. Ακούγεται συχνά στις μέρες μας μια γλώσσα ξύλινη και ψευτιάς. Μαζί ας μιλήσουμε μια άλλη γλώσσα. Μια γλώσσα δύσκολη, μια γλώσσα ξεχασμένη. Μια γλώσσα αλήθειας και ανθρωπιάς. Δεσμευόμαστε δημόσια ότι θα προχωρήσουμε συνεργαζόμενοι με βάση τις προγραμματικές θέσεις δημοτικής δράσης και δημοτικών έργων με όλους τους φορείς, με όλες τις δημοτικές δυνάμεις, με όλες τις παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου. Εμείς δεν θα μείνουμε στα λόγια αλλά θα κάνουμε πράξη τη διακήρυξή μας αυτή για δημοτική συνεργασία. Άλλωστε το όραμα που έχουμε και το έργο που θα υλοποιήσουμε για τον τόπο μας είναι κοινό. Αυτόν τον τόπο τον έχουμε όλοι μαζί κι όλοι μαζί ενωμένοι πρέπει να προχωρήσουμε.
Ο τόπος μας χρειάζεται μια Δημοτική Αρχή, που αδέσμευτη και ακηδεμόνευτη κομματικά, στηριζόμενη στα πολλά κοινά προβλήματα που ενώνουν τους πολίτες, θα προχωρήσει με στάση υπεύθυνη, συνεπή, διεκδικητική και αγωνιστική στην αντιμετώπιση και επίλυσή τους.
Δεσμευόμαστε από τώρα για το πώς θα κάνουμε τον αγώνα μας. Θα κάνουμε ένα αγώνα δυναμικό και αποφασιστικό αλλά συγχρόνως καθαρό και τίμιο. Χωρίς το θόρυβο και τη ρύπανση των ύβρεων και της λασπολογίας, χωρίς την περιφρόνηση των άλλων συνδυασμών, χωρίς την υποτίμηση της νοημοσύνης των πολιτών. Έναν αγώνα που θα απευθύνεται στο μυαλό και την καρδιά των πολιτών, στην κρίση και την ευαισθησία τους, μακριά από την προκατάληψη και το στείρο φανατισμό. Στο χρονικό διάστημα που ακολουθεί θα σας πούμε τι πραγματικά μπορεί να γίνει. Τι πρέπει να γίνει, τι θα κάνουμε γειτονιά – γειτονιά. Και ότι μπορεί να γίνει θα το πούμε και θα το κάνουμε. Λέμε θα το κάνουμε γιατί τίποτε σπουδαίο δεν μπορεί κανείς να κάνει μόνος του.
Ξεκινάμε λοιπόν όλοι μαζί στη νέα εποχή που αρχίζει με νέα πνοή για την αναγέννηση του νέου δήμου μας τώρα, γιατί το μέλλον του τόπου μας δεν μπορεί να περιμένει.
Στην κορυφή της προσπάθειας και του αγώνα μας βάζουμε την παιδεία και την εκπαίδευση, τον πολιτισμό και τον αθλητισμό. Απευθυνόμαστε δηλαδή ιδιαίτερα στους νέους μας που είναι το μέλλον του τόπου.
Θα προχωρήσουμε λοιπόν συνεργαζόμενοι με την κεντρική εξουσία αλλά και συγκρουόμενοι αν χρειαστεί για την αντιμετώπιση των γενικότερων και ειδικότερων προβλημάτων του τόπου μας.


Τα πιο μεγάλα, οξυμμένα και φλέγοντα προβλήματα μας είναι:
·      Η μεγάλη ανεργία που ιδιαίτερα μαστίζει τους νέους. Οι πολύ δυσμενείς συνέπειες της οικονομικής κρίσης στα τοπικά καταστήματα και την τοπική αγορά. Η συρρίκνωση του εισοδήματος των εργαζομένων και των συνταξιούχων λόγω των οικονομικών μέτρων που έχουν ληφθεί.
·      Το κυκλοφοριακό και η στάθμευση των αυτοκινήτων.
·      Η εγκληματικότητα και Η παραβατικότητα.
·      Η ατμοσφαιρική ρύπανση.
·      Η αξιοποίηση του Στρατοπέδου Μέγας Αλέξανδρος με χρηματοδότηση των έργων που έχουν προγραμματισθεί (πολύ πράσινο, κολυμβητήριο, συντήρηση υπαρχόντων κτιρίων για χρήσεις κοινής ωφέλειας, πολιτισμού κλπ.).
·      Τα ζητήματα του περιβάλλοντος και της προστασίας του.
·      Η ισόρροπη ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης (ανατολικά – δυτικά).
·      Η υπογείωση των γραμμών του ΟΣΕ και η επέκταση του μετρό δυτικά.
·      Η λήψη μέτρων και η υλοποίηση έργων για την αναβάθμιση του δυτικού παραλιακού μετώπου.
·      Η μεταφορά της ΔΕΘ δυτικά.
·      Η κατασκευή των ανισόπεδων κόμβων στο δυτικό τμήμα της περιφερειακής οδού.
·      Η μεγάλη, από 23% έως 35%, περικοπή από την κεντρική εξουσία των ήδη μειωμένων πόρων της τοπικής αυτοδιοίκησης, με δυσμενείς επιπτώσεις στην οικονομική κατάσταση των δήμων και τη λειτουργία των αυτοδιοικητικών δομών.
Είμαστε έτοιμοι να αποδεχθούμε τις νέες αρμοδιότητες του «Καλλικράτη» αλλά με την προϋπόθεση της ταυτόχρονης μεταβίβασης των αναγκαίων πόρων και μεταφορά του απαραίτητου προσωπικού, όπως το Σύνταγμα ορίζει.
      Το δικό μας όραμα έχει στο επίκεντρό του τον άνθρωπο. Είναι όραμα κοινωνικής αλληλεγγύης και ανθρωπιάς. Στόχος μας είναι να οδηγήσουμε τον τόπο μας ακόμα πιο ψηλά, γιατί έχουμε αξιοπιστία, θέληση και γνώσεις, γιατί πιστεύουμε στους Αμπελόκηπους και τη Μενεμένη, προτείνουμε λύσεις και μπορούμε να πραγματοποιήσουμε έργα.
Έτσι αποφασίζουμε και δημιουργούμε την ΑΔΕΣΜΕΥΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΔΗΜΟΥ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ – ΜΕΝΕΜΕΝΗΣ με την επωνυμία «ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ», που πριν απ’ όλα και πάνω απ’ όλα θα έχει σαν στόχο ό,τι είναι καλό και ό,τι συμφέρει στον τόπο μας και το λαό του.
      Ως έμβλημά μας έχουμε επιλέξει ένα λευκό περιστέρι την ώρα της ανύψωσης – απογείωσής του. Ένα περιστέρι λευκό που συμβολίζει το πνεύμα της ειρήνης και της συμφιλίωσης.
      Υποστηρίζουμε για υποψήφιο Δήμαρχο τον καταξιωμένο Δήμαρχο Αμπελοκήπων Λάζαρο Κυρίζογλου.
      Καλούμε όλους τους πολίτες και ιδιαίτερα τις νέες και τους νέους, ανεξάρτητα από την ιδεολογική – κομματική τοποθέτησή τους, ν’ αγωνισθούν μαζί μας.
      Μαζί μπορούμε πιο γρήγορα, πιο δυνατά, πιο ψηλά! Μιλάμε με το έργο μας. Μαζί συνεχίζουμε.
Τη διακήρυξη υπογράφουν 175 στελέχη προερχόμενα από την αυτοδιοίκηση, τους αθλητικούς – πολιτιστικούς συλλόγους, τους κοινωνικούς φορείς, τις επιστήμες, τα γράμματα, τις τέχνες. Ελεύθεροι επαγγελματίες, απλοί πολίτες, συνταξιούχοι, φοιτητές.
 
 
ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΜΑΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ
Γ. ΝΤΑΛΑΡΑΣ «ΑΣΠΡΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ» (Μάνος Χατζηδάκις & Νίκος Γκάτσος)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου