Δευτέρα 24 Ιουνίου 2013

Μειώνει τις εκτιμήσεις για το χρυσό η Goldman Sachs



 Σε μείωση των προβλέψεων για την τιμή του χρυσού το 2013 και 2014 προχώρησε η Goldman Sachs επικαλούμενη τον κίνδυνο αύξησης των επιτοκίων καθώς βελτιώνεται η εικόνα της αμερικανικής οικονομίας.

Ειδικότερα, όπως μεταδίδουν ξένα μέσα ενημέρωσης, η τράπεζα εκτιμά ότι η τιμή του χρυσού θα υποχωρήσει στα 1.300 δολάρια ανά ουγγιά έως το τέλος του έτους, μειώνοντας κατά 9,4% την αρχική της πρόβλεψη. Παράλληλα, τοποθετεί την τιμή του πολύτιμου μετάλλου πέριξ των 1.050 δολαρίων την ουγγιά στα τέλη του 2014, κόβοντας κατά 17,3% την προηγούμενη πρόβλεψη.

«Μεσοπρόθεσμα θεωρούμε ότι η τιμή του χρυσού θα υποχωρήσει περαιτέρω με βάση τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων μας για βελτίωση της οικονομικής δραστηριότητας στις ΗΠΑ και της λιγότερο χαλαρής νομισματικής πολιτικής», σημειώνει στην ανακοίνωσή της η Goldman Sachs, ενώ προσθέτει ότι «Επιπλέον, λαμβάνοντας
 υπόψη ότι σύντομα η Fed θα αρχίσει το tapering των έκτακτων μέτρων ενίσχυσης της οικονομίας, πιθανότατα νωρίτερα από ότι αρχικά αναμενόταν, έχουμε επιταχύνει τις εκτιμήσεις μας για την εξέλιξη της τιμής».

Σημειώνεται ότι η τιμή του χρυσού κατέγραψε βουτιά 6,3% σε μια μόνο συνεδρία την περασμένη εβδομάδα μετά την ομιλία Bernanke που προανήγγειλε στην ουσία την αρχή του τέλους της νομισματικής χαλάρωσης, αρχής γενομένης με τον περιορισμό του προγράμματος αγοράς ομολόγων. Σημειώνεται ότι το εν λόγω πρόγραμμα παρείχε σημαντική στήριξη στο χρυσό κατά τα προηγούμενα χρόνια.

Οι αγορές χρυσού από τις κεντρικές τράπεζες στο μεταξύ «δεν θα είναι επαρκείς να αντισταθμίσουν αυτή την αυτή την πτώση της τιμής του χρυσού», σημειώνει η Goldman.

Σήμερα η τιμή spot του χρυσού υποχωρεί κατά 1,1% στα 1.283,4 δολάρια ανά ουγγιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου