Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013

Το πρώτο σχολικό βιβλίο στο ίντερνετ

Το πρώτο ηλεκτρονικό σχολικό βιβλίο στη Γερμανία είναι γεγονός και διατίθεται δωρεάν στους μαθητές. Το βιβλίο «γέννησε» η δυσαρέσκεια για την πληρότητα των συμβατικών σχολικών εγχειριδίων.

Η «καρδιά» του πρώτου ηλεκτρονικού σχολικού βιβλίου στη Γερμανία χτυπά στο Βερολίνο και ο «εγκέφαλός» του εξαπλώνεται σε ολόκληρη τη χώρα. Το ονομαζόμενο Schulbuch-O-Mat τροφοδοτείται με γνώσεις από όλα τα γερμανικά κρατίδια. Τα δεδομένα συγκεντρώνονται πρώτα στο γραφείο του Χανς Βέντενιχ, ο οποίος ασχολείται επαγγελματικά με σχεδιασμό πρότζεκτ και εφαρμογών στο χώρο των μίντια. «Μπορεί να συμμετέχει ο καθένας» τονίζει ο 53χρονος, ο οποίος εμπνεύστηκε την ιδέα του ηλεκτρονικού σχολικού βιβλίου με τον καθηγητή Βιολογίας Χάικο Πρζιχόντνικ.


Οι εμπνευστές του γερμανικού ηλεκτρονικού σχολικού βιβλίου


Όπως λέει ο τελευταίος, «μας εκνεύριζε το γεγονός ότι τα ακριβά σχολικά βιβλία ήταν κατά ένα μεγάλο μέρος τους άχρηστα στα παιδιά μας».

Ο 42χρονος βιολόγος επισημαίνει ότι τα συμβατικά βιβλία συχνά δεν εξυπηρετούσαν τις απαιτήσεις της καθημερινής διδασκαλίας, τις ανάγκες της οποίας συνήθιζαν να καλύπτουν οι εκπαιδευτικοί με δικές τους έρευνες. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του ινστιτούτου δημοσκοπήσεων Allensbach, το 75% των γερμανών εκπαιδευτικών συλλέγουν δεδομένα για τη διδασκαλία τους στο διαδίκτυο. Η νέα πλατφόρμα τους δίνει πλέον τη δυνατότητα να καταμερίζουν την εργασία τους.

Το διαδικτυακό σχολικό βιβλίο βρίσκεται σε πιλοτική φάση. Προς το παρόν διατίθεται σχολική διδακτική ύλη για τη βιολογία στην 7η και 8η τάξη της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο Βερολίνο, ενώ αναμένεται να ακολουθήσει υλικό για περισσότερα κρατίδια και μαθήματα. Η τεχνολογία που χρησιμοποιεί το νέο πόρταλ λειτουργεί όπως η αντίστοιχη της ψηφιακής εγκυκλοπαίδειας Wikipedia. Όλα τα περιεχόμενα είναι διαθέσιμα στο ίντερνετ και ο καθένας μπορεί να τα χρησιμοποιήσει και να τα επεξεργαστεί.




Χρηματοδότηση μέσω Crowdfunding




«Θα χρειαζόμασταν περισσότερους συγγραφείς» υπογραμμίζει ο Χανς Βέντενιχ «Θα χρειαζόμασταν περισσότερους συγγραφείς» υπογραμμίζει ο Χανς Βέντενιχ

Το ηλεκτρονικό σχολικό βιβλίο ελέγχεται και ανανεώνεται αδιάκοπα, ώστε τα περιεχόμενα να είναι πάντα επίκαιρα. Σε περίπτωση που «ξεφύγουν» λάθη, ο καθένας έχει τη δυνατότητα να κάνει τις διορθωτικές επισημάνσεις του. Τον τελικό έλεγχο των περιεχομένων, πριν από την ανάρτησή τους στο διαδίκτυο, αναλαμβάνει ο Χάικο Πρζιχόντνικ.




Η δημιουργία του Schulbuch-O-Mat χρηματοδοτήθηκε μέσω Crowdfunding, ένα προσφιλές πλέον είδος εράνου στο διαδίκτυο. Σε μικρό χρονικό διάστημα η ιδέα γνώρισε σημαντική απήχηση και συνέλεξε δωρεές από σημαντικό αριθμό ανθρώπων.




«Σε άλλες χώρες έχουν φτάσει ακόμη πιο μακριά. Εκεί ανάλογα πρότζεκτ βρίσκουν χορηγούς από τον κλάδο της οικονομίας» επισημαίνει ο Χάικο Πρζιχόντνικ.

Ένα παράδειγμα τέτοιας διεθνούς διδακτικής πλατφόρμας είναι η CK 12 του Πανεπιστημίου Στάνφορντ στις ΗΠΑ. Οι εκπαιδευτικοί βρίσκουν σε αυτήν διδακτική ύλη, ενώ μπορούν να συντάξουν εκεί τα βιβλία τους και να τα θέσουν στη διάθεση των χρηστών.




Οι εμπνευστές του γερμανικού ηλεκτρονικού σχολικού βιβλίου ελπίζουν να λειτουργήσει και η δική τους πλατφόρμα στα πρότυπα των αντίστοιχων από τις ΗΠΑ.

Για να συμβεί όμως αυτό απαιτείται χρόνος και ακόμη πιο εντατική συνεργασία των συντελεστών και των χρηστών του Schulbuch-O-Mat.

«Πολλοί εκφράζουν τον ενθουσιασμό τους, ωστόσο θα χρειαζόμασταν περισσότερους συγγραφείς» υπογραμμίζει ο Χανς Βέντενιχ.




Tim Wiese / Άρης Καλτιριμτζής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου