Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2013

Tovima.gr :Βήμα – βήμα οι αλλαγές στο ασφαλιστικό


Στην Ελλάδα υπήρχε ένα κατακερματισμένο ασφαλιστικό σύστημα με ιδιαιτερότητες, εξαιρέσεις και στρεβλώσεις. Πριν από το 2008 υπήρχαν 170 ταμεία κοινωνικής ασφάλισης (κύριας, επικουρικής και πρόνοιας) ανεξάρτητα μεταξύ τους.

Τεράστια προβλήματα υπήρχαν επίσης λόγω έλλειψης μηχανοργάνωσης και στοιχείων που ήταν απαραίτητα για την καταγραφή του ασφαλιστικού βίου των πολιτών και την γρήγορη απονομή συντάξεων.

Η συγχώνευση που πραγματοποιήθηκε το 2008 ήταν κυρίως διοικητική, καθώς σύμφωνα με το σχετικό νόμο ορισμένοι τομείς-πρώην ταμεία που εντάσσονταν κάτω από την ομπρέλα των νέων ενιαίων ταμείων συνέχισαν να διατηρούν την οικονομική και λογιστική τους αυτοτέλεια, χωρίς να αξιοποιούνται τα οφέλη της ενοποίησης. Αυτό πλέον άλλαξε.

Στην επικουρική ασφάλιση, ο εξορθολογισμός ξεκίνησε το 2012 με την ίδρυση του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης που θέτει ενιαίους λογιστικούς κανόνες και καταργεί οριστικά τον προηγούμενο κατακερματισμό.

Από την 1η Δεκεμβρίου 2013 θα εφαρμοστεί ο ενιαίος τρόπος είσπραξης ασφαλιστικών εισφορών (μέσω της ΑΠΔ) ενώ το επόμενο βήμα είναι η δημιουργία ατομικών μερίδων ασφαλισμένων στα επικουρικά ταμεία.

Συνοψίζοντας, ο χάρτης της κοινωνικής ασφάλισης που αλλάζει έχει διαμορφωθεί ως εξής:
-6 ταμεία κύριας ασφάλισης, 2 ταμεία προνοίας ιδωτικού και δημοσίου τομέα (για τα εφάπαξ) κι ένα ενιαίο επικουρικό ταμείο για όλους.

Τον τελευταίο χρόνο και με μηδενικό κόστος για τον ελληνικό λαό έγιναν σημαντικά βήματα στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Για πρώτη φορά έχουμε έναν πλήρη συνταξιοδοτικό χάρτη της χώρας, ο οποίος ενημερώνεται μηνα το μήνα και μέσα από ποιοτικές και ποσοτικές μεταβλητές μάς δίνει την δυνατότητα ελέγχου και σχεδιασμού των αναγκαίων πολιτικών.

Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα και με στόχο να προλάβουμε την παραβατικότητα στη γέννηση της, δημιουργήσαμε το δίκτυο «Αριάδνη» που δεν είναι τίποτε άλλο από ένα δομημένο σύστημα έγκυρης αποτύπωσης των δημογραφικών/οικογενειακών αλλαγών των δικαιούχων ασφαλιστικών παροχών (π.χ. γέννηση, γάμος, διαζύγιο, θάνατος), καθώς και άμεσης ενημέρωσης των αντίστοιχων ασφαλιστικών ταμείων.

Τομή όμως στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση αποτελεί η αλλαγή του τρόπου απονομής των αναπηρικών συντάξεων. Στην Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων συστήθηκε Ειδική Επιστημονική Επιτροπή με σκοπό την δημιουργία ενιαίου πίνακα προσδιορισμού ποσοστού αναπηρίας για όλους τους ασφαλιστικούς οργανισμούς και το Δημόσιο , καθώς και τον καθορισμό των παθήσεων για τις οποίες η διάρκεια της αναπηρίας καθορίζεται επ” αόριστον. Η επιτροπή ολοκληρώνει την γνωμοδότηση για τον καθορισμό των παθήσεων για τις οποίες η διάρκεια της αναπηρίας θα καθορίζεται επ” αόριστον. Η απόφαση αυτή είναι ένα πάγιο αίτημα των Ατόμων με Αναπηρίες, ώστε οι δικαιούχοι να μην ταλαιπωρούνται με συνεχείς διαδικασίες επανελέγχου και θα αποσυμφορήσει σε σημαντικό βαθμό τη λειτουργία των ΚΕΠΑ .
Πρώτιστο μέλημα μας είναι , σε μια εποχή όπου οι παροχές περιορίζονται λόγω των ιδιαίτερα δύσκολων οικονομικών συνθηκών, να δώσουμε στο ασφαλιστικό σύστημα ανθρώπινο πρόσωπο ,ώστε οι πραγματικοί δικαιούχοι να μην εγκλωβίζονται στα γρανάζια των τύπων και της γραφειοκρατίας.
Είναι εμφανές ότι μέσα σε ελάχιστο διάστημα μπήκαν στέρεα θεμέλια σε ένα σαθρό οικοδόμημα παλαιοτέρων χρόνων και με βάση αυτή την σημαντική πρόοδο η κυβέρνηση θα συνεχίσει την προσπάθεια εκσυγχρονισμού της χώρας. Ο σχεδιασμός μας σε ότι αφορά το ασφαλιστικό είναι εντός στόχων και βρισκόμαστε σε πλήρη εγρήγορση ώστε να αντιμετωπίσουμε τις όποιες παρεκκλίσεις από τους στόχους αύξησης των εσόδων και τις στρεβλώσεις που δημιουργεί η βαθειά ύφεση και η πρωτοφανής για τη χώρα μας ανεργία. Έτσι θα καταφέρουμε με δικαιοσύνη και ανθρωπιά να εξασφαλίσουμε για τις μελλοντικές γενιές ένα στέρεο και υγιές ασφαλιστικό σύστημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου