Σάββατο 20 Ιουλίου 2013

Να κερδίζουμε κάθε παιχνίδι... στόχος του Στέφενς


(Φωτογραφία: Intime )










Απολογισμό του πρώτου σταδίου της προετοιμασίας του ΠΑΟΚ στην Αυστρία έκανε ο Χουμπ Στέφενς μιλώντας στους εκπροσώπους του Τύπου. Ο Ολλανδός τεχνικός εξήγησε γιατί διάλεξε τον ΠΑΟΚ για να συνεχίσει την καριέρα του, αναφέρθηκε στην κλήρωση του Champions League και ξεκαθάρισε ότι στόχος του είναι ο ΠΑΟΚ να κερδίζει σε κάθε αγώνα.

Αναλυτικά η συνέντευξη του Στέφενς:

-Μετά από δυο εβδομάδες δουλειάς στην Αυστρία, είστε σε θέση να πείτε με σιγουριά ότι πλέον γνωρίζετε το ρόστερ με το οποίο έχετε δουλέψει;

«Νομίζω πως ναι. Βέβαια μέχρι να έρθει το πρώτο παιχνίδι των προκριματικών του Τσάμπιονς Λιγκ νομίζεις ότι όλα τα κάνεις καλά, αλλά η πραγματικότητα θα φανεί στα επίσημα παιχνίδια».

-Στη διάρκεια της προετοιμασίας η ομάδα έδινε φιλικά παιχνίδια Κυριακή - Τετάρτη. Αυτό ήταν κάτι που το ζητήσατε ο ίδιος ή το πρόγραμμα απλά προέκυψε;

«Αρχικά, για το πρόγραμμα, συνήθως το πρώτο παιχνίδι γίνεται με ερασιτεχνική ομάδα αλλά εμείς παίξαμε κόντρα στην Ανζί. Υπήρχε σχεδιασμένο πρόγραμμα και δεν το αρνήθηκα. Ελπίζουμε ότι μέσα στη χρονιά θα παίζουμε πολλές φορές Τετάρτη - Κυριακή».

- Έχετε μια συγκεκριμένη φιλοσοφία ως προπονητής. Χρειάστηκε να προσαρμόσετε κάποια πράγματα ερχόμενος στην Ελλάδα και στον ΠΑΟΚ ή ακολουθείτε πιστά τις αρχές σας;

«Πάντα αυτό εξαρτάται από την ικανότητα και τα χαρακτηριστικά της ομάδας και του ρόστερ που διαθέτει ο εκάστοτε σύλλογος. Πρώτα προσπαθείς να μάθεις την ομάδα, μετά προσπαθείς να τη δέσεις. Πάντα κάτι δίνεις και κάτι παίρνεις. Πιστέψτε με, η φιλοσοφία μου πάνω στο ποδόσφαιρο είναι απλή. Πρέπει να έχεις την μπάλα. Αν έχεις εσύ την μπάλα, δεν μπορεί ο αντίπαλος να σκοράρει. Όταν τη χάσεις, πρέπει να την αφήνεις το λιγότερο δυνατό χρονικό διάστημα στον αντίπαλο και αμέσως να την ξαναπάρεις. Δεν παίζει ρόλο το σύστημα, αλλά το πώς κινείσαι μέσα στο γήπεδο για να κρατάς την μπάλα και να την ξαναπάρεις γρήγορα σε περίπτωση που τη χάσεις. Βέβαια, θα πρέπει να γνωρίζουμε και τις συνθήκες του αγώνα. Όταν χάνεις, πρέπει να πάρεις ρίσκα και όταν κερδίζεις, να προσπαθεί να το συντηρήσεις».

-Οι περισσότερες μεγάλες ομάδες θέλουν να έχουν την μπάλα στην κατοχή τους το μεγαλύτερο δυνατό χρονικό διάστημα. Ο ΠΑΟΚ, στα φιλικά που έδωσε, όποτε επανακτούσε την κατοχή της μπάλας έψαχνε τρόπο να κάνει αμέσως επίθεση

«Όταν έχεις ευκαιρία να σκοράρεις, πρέπει να το κάνεις. Πάντα εξαρτάται από το παιχνίδι και από τον αντίπαλο. Βλέπω ότι κάποιοι παίκτες έχουν πρόβλημα να παίξουν γρήγορα με την μπάλα, να αντιδράσουν επιθετικά. Γι' αυτό γίνεται η προετοιμασία, προκειμένου να δούμε τι μας λείπει».

-Εχοντας δουλέψει σε υψηλό επίπεδο, στον ΠΑΟΚ έχετε βρει όλα όσα σας υποσχέθηκαν;

«Η οργάνωση της ομάδας είναι εξαιρετική. Η αντίστοιχη της Μπουντεσλίγκα, βέβαια, είναι τέλεια. Όταν άρχισα να μιλάω με τον ΠΑΟΚ, άρχισα να μαθαίνω το ρόστερ του. Έχουμε μια πραγματικά καλή ομάδα και ο στόχος μας είναι να περάσουμε την πρώτη φάση των προκριματικών και στη συνέχεια να ξεκινήσει το πρωτάθλημα».

-Ποιος ήταν ο βασικός λόγος και το κίνητρο να δεχθείτε να δουλέψετε στην Ελλάδα;

«Δεν είναι μόνο ένας λόγος. Από τους λόγους ήταν ότι ήθελα κάτι διαφορετικό. Δεν ήθελα να δουλέψω ούτε στην Ολλανδία ούτε σε κάποιο άλλο πρωτάθλημα εκτός Γερμανίας. Ο ΠΑΟΚ μοιάζει με τις ομάδες που μέχρι τώρα έχω δουλέψει. Έχει πολυπληθές κοινό, είναι σοβαρή ομάδα και με καλή οργάνωση. Υπάρχει και ο Ιβάν Σαββίδης που δείχνει ότι θέλει να βελτιώσει τον ΠΑΟΚ. Είναι νικητής και εγώ είμαι ένας άνθρωπος που θέλει να κερδίζει ακόμα και στην προπόνηση».

-Με ποιους ανθρώπους μιλήσατε πριν πάρετε την τελική σας απόφαση;

«Μίλησα με αρκετούς ανθρώπους. Ένας από αυτούς ήταν ο Κυριάκος Παπαδόπουλος, μου είπε για μια μεγάλη ομάδα με τρελούς φιλάθλους. Ο γιος μου, που δεν είναι απλά ο μάνατζέρ μου, αλλά γενικότερα εκπροσωπεί αρκετούς παίκτες με το γραφείο στο οποίο εργάζεται, γνωρίζει το ελληνικό ποδόσφαιρο και μου είπε ότι θα ήταν μια καλή εμπειρία».

-Ποιος είναι ο κύριος στόχος;

«Να κερδίσουμε κάθε παιχνίδι. Αν το καταφέρεις, τότε τα πας καλά. Κάποια παιχνίδια όμως όσο και αν πιστεύεις ότι θα τα κερδίσεις δεν τα καταφέρνεις. Πρέπει όμως να ξέρεις ότι προσπάθησες».

-Δουλέψατε στο πιο ψηλό επίπεδο, ακόμα όμως και έτσι η ζωή σας δεν ήταν ποτέ εύκολη. Υπάρχει μυστικό που είστε ένας άνθρωπος ανοικτός και έχετε ξεπεράσει αυτές τις δυσκολίες;

«Είμαι ένας φυσιολογικός άνθρωπος. Έκανα την καλύτερη δουλειά στον κόσμο, έπαιζα ποδόσφαιρο. Τώρα κάνω τη δεύτερη καλύτερη δουλειά στον κόσμο. Είμαι προπονητής. Δεν μπορώ να έχω κανένα παράπονο. Είμαι κάθε μέρα μέσα στο ποδόσφαιρο. Το λέω στους παίκτες συνέχεια..."Κάνετε την καλύτερη δουλειά στον κόσμο" αλλά συνήθως το καταλαβαίνουν αφού τελειώσουν το ποδόσφαιρο. Πολλοί παίκτες δεν το καταλαβαίνουν. Έχουν όλο το ταλέντο στον κόσμο και το αφήνουν ανεκμετάλλευτο».

Ο Χούουμπ Στέφενς δεν θέλησε να εξωτερικεύσει τις σκέψεις του όσον αφορά τη σημερινή κλήρωση. Έδειξε πως έχει ασχοληθεί σχετικά με τους πιθανούς αντιπάλους, αλλά δεν έχει προτίμηση για την ομάδα που θα βρεθεί απέναντι στον ΠΑΟΚ...

«Το πρώτο επίσημο παιχνίδι παίζει πάντα μεγάλο ρόλο. Πάντα ο πιο σημαντικός αγώνας είναι ο επόμενος. Πρέπει να τα δώσουμε όλα για να πάρουμε εμείς την πρόκριση. Θέλω να τους δω να τα δίνουν όλα για την ομάδα και τον σύλλογο και όχι για τον εαυτό τους».

Όσο για τον πιθανό αντίπαλο; «Δεν ξέρω… Τι να πεις; Ότι θέλεις αυτή ή την άλλη;» ανέφερε χαρακτηριστικά ο 60χρονος Ολλανδός τεχνικός.

Για το αν ένας πιθανός αποκλεισμός θα δημιουργήσει τριγμούς στον ΠΑΟΚ: «Δεν θέλω να το πιστεύω αυτό. Ακόμα και αν γίνει έτσι, αν δεν μπορούν να δώσουν αυτό που θέλω κάποιοι παίκτες, έχουμε πολλούς παίκτες που μπορούν να τους αντικαταστήσουν».

-Μπορεί να μη σας αρέσει να μιλάτε συγκεκριμένα για παίκτες, όμως ίσως θα πρέπει να κάνετε μια εξαίρεση. Βλέπουμε ότι τον Κατσουράνη, που είναι μέσος, τον χρησιμοποιήσατε κατά κύριο λόγο στο κέντρο της άμυνας. Εσείς, στο ρόστερ, ως τι τον λογίζεται;

«Αυτό έχει να κάνει με τα κενά που έχουμε τη δεδομένη χρονική στιγμή, διότι για παράδειγμα εδώ και λίγες ημέρες ο Λόπεθ είναι εκτός προπονήσεων. Οταν έχεις τον Κατσουράνη στην άμυνα, έχει τη δυνατότητα και τα χαρακτηριστικά να έρθει από την άμυνα στη μεσαία γραμμή και να σε βοηθήσει σε αυτόν τον τομέα. Γνωρίζω πολύ καλά τον Κατσουράνη, όπως και τον Τζιόλη, διότι και εκείνος μπορεί να παίξει και στην άμυνα αλλά και στη μεσαία γραμμή. Ο Κατσουράνης έχει γρήγορη σκέψη και αυτό μας βοηθάει».

- Η αγαπημένη συζήτηση των φιλάθλων αλλά και των δημοσιογράφων είναι αυτή που αφορά τον σχηματισμό της ομάδας. Μέχρι στιγμής έχετε χρησιμοποιήσει σύστημα με έναν επιθετικό και με δυο επιθετικούς…

«Άλλες φορές βέβαια έχουμε παίξει με τρεις ή με τέσσερις επιθετικούς…».

-Έχετε καταλήξει στον σχηματισμό πάνω στον οποίον θα στηριχθείτε;

«Στο παιχνίδι με τον ΑΠΟΕΛ έπαιξαν οι καλύτεροι σύμφωνα με τη δική μου άποψη, εκείνη τη στιγμή. Κάθε μέρα όμως είναι άλλη στιγμή και ίσως άλλοι παίκτες να έρθουν σε θέση να βρεθούν στην ενδεκάδα. Τους το έχω πει ότι όλοι θα πρέπει να είναι έτοιμοι. Δεν μπορείς να πεις ότι τη μια θα παίξει αυτή η ομάδα και την άλλη η άλλη ομάδα. Κάθε στιγμή είναι διαφορετική».

-Σύμφωνα με όσα είδατε, σε τι βαθμό ετοιμότητας βρίσκεται ο ΠΑΟΚ;

«Δεν ξέρω, ειλικρινά. Είναι δύσκολο να σας πω. Υπάρχουν πράγματα που δεν έχουμε κάνει ακόμα, δεν τα έχουμε δουλέψει, δεν ήταν στον προγραμματισμό μας να τα κάνουμε. Για παράδειγμα κάποιες ασκήσεις τακτικής ή κάποια τελειώματα. Αν δεν περάσουν όλες οι εβδομάδες, όλα τα στάδια, δεν μπορώ να απαντήσω με σιγουριά. Στα δυο πρώτα παιχνίδια που δώσαμε ξέραμε ότι η ομάδα δεν θα μπορεί να πιάσει καλά στάνταρ λόγω της σκληρής δουλειάς που έγινε και όμως τα πήγαμε καλά. Βλέπω παίκτες με ταλέντο, βλέπω παίκτες που μαθαίνουν γρήγορα αλλά είμαστε στην τρίτη εβδομάδα προπόνησης, δεν θα μπορούσαμε να είμαστε στο 100% των δυνατοτήτων μας. Πρέπει να τους μάθουμε και δεν είναι εύκολο γι' αυτός να βγάλουν από την πρώτη μέρα αυτό που είναι».

-Όταν μιλήσατε για τον Νέσιντ, είπατε ότι θα προσδώσει στον ΠΑΟΚ κάποια χαρακτηριστικά που λείπουν. Περιμένετε να προστεθούν και άλλα χαρακτηριστικά που λείπουν τις επόμενες ημέρες εν όψει των πρώτων επίσημων αγώνων ή ο ΠΑΟΚ θα πορευτεί όπως είναι σε αυτούς τους αγώνες;

«Αυτή θα είναι κατά πάσα πιθανότητα η ομάδα που θα έχουμε στα προκριματικά. Ο Νέσιντ προπονήθηκε τις προηγούμενες εβδομάδες, αλλά είμαστε υπομονετικοί. Υπάρχουν και ο Πέλκας με τον Κωνσταντινίδη που θα πρέπει να τους περιμένουμε. Είναι σημαντικοί όσο και οι υπόλοιποι παίκτες και πρέπει να τους δούμε. Όλοι θα έχουν τη δυνατότητα να δείξουν ποιοι είναι, θα πάρουν τις ευκαιρίες τους».

-Έχουμε δει τα τελευταία χρόνια προπονητές να δουλεύουν διαφορετικά στο θέμα της τακτικής. Να σταματούν την προπόνηση για να δώσουν οδηγίες στους παίκτες. Εσείς, μέχρι τώρα, δίνετε μαθήματα εκτός γηπέδου στους παίκτες. Έχετε καλούς μαθητές;

«Αυτό πιστεύω. Ακόμα και όταν δείχνεις το βίντεο στους παίκτες για το τι έκαναν στο γήπεδο, είναι ένα μάθημα. Θα πρέπει και αυτοί να απολαμβάνουν το παιχνίδι και το μάθημα διότι θα τους βγεις σε καλό. Δε μου αρέσει να φωνάζω «στοπ» και να δείχνω τι ακριβώς θέλω μέσα στο γήπεδο. Μιλάμε πάρα πολύ τι κάνουν καλά, τι δεν κάνουν, μιλάμε πριν από την προπόνηση και τους λέω τι ακριβώς θέλω. Αναλύω στους παίκτες τι έχει γίνει λάθος για να το αποφύγουν. Δεν είναι πάντα διασκεδαστικό όλο αυτό διότι αυτό είναι σκληρό αλλά μιλάμε για επαγγελματίες που ξέρουν τη δουλειά τους».

-Το γόνατό σας πώς είναι; Είστε καλύτερα;

«Ναι, είμαι καλύτερα, αλλά το προστατεύω. Το γόνατό μου είναι εντάξει, αλλά όχι για να παίξω ποδόσφαιρο. Και πάλι, όμως, είναι καλό για εσάς που δεν έπαιξα…».

-Ποια είναι η άποψή σας για τους δημοσιογράφους;

«Σέβομαι τη δουλειά τους αλλά όταν βλέπω ότι δεν κάνουν σωστά τη δουλειά τους, τότε, ναι, έχω πρόβλημα».

-Συγχωρήστε με για την ερώτηση, είναι προσωπική. Επειδή η σύζυγός σας είχε μια μεγάλη περιπέτεια υγείας, πώς θα το αντιμετωπίσετε; Θα είναι μαζί σας στη Θεσσαλονίκη;

«Όταν δει πόσο όμορφη είναι η Θεσσαλονίκη, θα θέλει να έρχεται πιο συχνά. Οπού και αν δούλεψα, δουλεύω όλη την ώρα για τον σύλλογο. Δεν είμαι σπίτι. Λείπω. Είμαι 100% στην ομάδα. Είναι λοιπόν καλύτερο για εκείνη να μένει πίσω. Υπάρχουν διαστήματα που έρχεται να με δει και σας το ξαναλέω πιστεύω ότι θα της αρέσει η Θεσσαλονίκη».

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου