Πέμπτη 11 Ιουλίου 2013

Ήλθε η ώρα για το μεγάλο ΟΧΙ

γράφει ο Λάζαρος Κυρίζογλου...


Εδώ που φθάσαμε, έτσι όπως η κεντρική εξουσία, ο «Καλλικράτης» και τα μνημόνια κατάντησαν την Ελληνική Τοπική Αυτοδιοίκηση, ούτε ισχυρή είναι ούτε με αυτοδιοίκηση μοιάζει, σύμφωνα πάντοτε με τους ορισμούς του Συντάγματος (άρθρο 102), που προβλέπει την ανεξαρτησία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τη Διοικητική Οικονομική της Αυτοτέλεια.

Δεκάδες τροποποιήσεις έγιναν και άλλες τόσες απαιτούνται στον νόμο (3852/2010) του διαβόητου «Καλλικράτη», που στην πράξη αποδείχτηκε Κακοκράτης. Πρόκειται για νομικό γονατογράφημα που έγινε εν άκρα σπουδή. Η κατά τον μοιραίο για την αυτοδιοίκηση Γ.Ραγκούση «ατμομηχανή» που θα έσερνε το τρένο της αυτοδιοίκησης μπροστά δηλ. το πρόγραμμα «ΕΛΛΑΔΑ» έμεινε στα χαρτιά. Τρέξανε όλοι οι αυτοδιοικητικοί οι προσκείμενοι στην τότε Κυβέρνηση του Γ.Παπανδρέου να μπούνε στο τρένο του Καλλικράτη. Το τρένο όμως έμεινε κολλημένο στο σταθμό χωρίς την ατμομηχανή του. Η ατμομηχανή δεν ήλθε ποτέ….... Αλήθεια, τι μεγάλη απάτη…….

Μπήκε «καπέλο» στην αυτοδιοίκηση το Παρατηρητήριο. Έγιναν τα τελευταία τρία χρόνια άγριες, μεγαλύτερες από 65%, περικοπές των πόρων των δήμων. Στον τομέα της λεγόμενης δημοσιονομικής προσαρμογής-εξυγίανσης, ο μόνος φορέας της γενικής Κυβέρνησης δηλαδή του δημοσίου, που προχώρησε σε συγχωνεύσεις και αναδιαρθρώσεις των δομών και των υπηρεσιών του είναι η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Συγχωνεύθηκαν τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) σε 520 (μείωση 88%), ενώ τα ΝΠΙΔ από 1350 σε 492 (μείωση 64%). Μειώθηκαν οι Δήμοι και οι Κοινότητες από 1134 σε 325. Και όλα αυτά όταν οι μέχρι σήμερα Κυβερνήσεις δεν τόλμησαν να προχωρήσουν στις αναγκαίες συγχωνεύσεις των Οργανισμών της Δημόσιας Διοίκησης.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση σήμερα, στην περίοδο της κρίσης, ανακουφίζει τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες με τους Παιδικούς Σταθμούς, Βοήθεια στο Σπίτι, ΚΗΦΗ, ΚΔΑΠ, ΚΔΑΠ/ΜΕΑ, Ιατρεία, Γυμναστήρια, Ωδεία κλπ., υπηρεσίες τις οποίες δεν προσφέρει και δεν μπορεί να προσφέρει το κράτος.

Γι’ αυτό λοιπόν λέμε: ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ!! ΩΣ ΕΔΩ!! Δεν δεχόμαστε την κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας και των Σχολικών Φυλάκων. Τα σχολεία χωρίς σχολικούς φύλακες θα ρημάξουν. Χωρίς Δημοτική Αστυνομία θα επικρατήσει μεγάλη αταξία στις πόλεις μας και θα χαθούν πολύτιμα έσοδα των δήμων. Δεν δεχόμαστε να είμαστε εμείς, η Τ.Α., να είμαστε για μία ακόμη φορά το εύκολο θύμα.

Πολλές φορές πρότεινα στην ηγεσία της ΚΕΔΕ να παραιτηθούμε όλοι οι δήμαρχοι και να παραδώσουμε τα κλειδιά των δήμων. Δυστυχώς σ’ αυτήν την ακραίας μορφής επίθεση κατά της Τ.Α., η πλειοψηφία του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ δεν φαίνεται διατεθειμένη να πει το Καβαφικό μεγάλο ΟΧΙ. 

Λάζαρος Κυρίζογλου
Δικηγόρος Δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης
Μέλος ΔΣ ΠΕΔ/ΠΚΜ και ΔΣ ΚΕΔΕ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου