Κυριακή 21 Ιουλίου 2013

Τι φέρνει στην Ελλάδα ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών

Σε μια δήλωση στήριξης για τις προσπάθειες αντιμετώπισης της κρίσης και τα μέχρι σήμερα επιτεύγματα από τις θυσίες του ελληνικού λαού προσδοκά η κυβέρνηση από τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών Τζακ Λιου, ο οποίος φτάνει σε λίγες ώρες στην Αθήνα όπου θα γίνει δεκτός από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά ενώ θα συναντηθεί και με τον ομόλογό του Γιάννη Στουρνάρα.

Η επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού, ελάχιστα 24ωρα μετά την ανάλογη επίσκεψη του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην Αθήνα, έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία η ελληνική κυβέρνηση κλήθηκε να αντιμετωπίσει πολλά ανοικτά μέτωπα και τώρα βρίσκεται στο σημείο όπου θέλει να διαμορφωθούν συνθήκες πολιτικής σταθερότητας και εξωστρέφειας.

Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση προσδοκά να λάβει από τον κ. Λιου μια δήλωση στήριξης των προσπαθειών της χώρας, ενώ θετικότατα θα υποδεχθεί και μια πιθανή “έμμεση” κριτική του Αμερικανού υπουργού στις πολιτικές λιτότητας που επιβάλλει το Βερολίνο.

Εξάλλου ο κ. Λιου δεν δίστασε να φανερώσει τις προθέσεις του, όταν, μιλώντας την Παρασκευή από το βήμα της Συνόδου των G20, αφενός μεν εξήρε την Ελλάδα και τους Έλληνες λέγοντας πως “κινούνται στην σωστή κατεύθυνση, αλλά έχουν ακόμη μπροστά τους δύσκολες αποφάσεις”, αφετέρου δε τόνισε πως θα ασκήσει πιέσεις στους ευρωπαίους ομολόγους του να τονώσουν την ανάπτυξη, σημειώνοντας ότι το παράδειγμα της αμερικανικής οικονομίας μπορεί να θεωρηθεί ένα επιτυχημένο παράδειγμα.

Ο κ. Λιου θα μείνει στην Αθήνα για κάποιες ώρες, με το πρόγραμμα να θέλει μεταξύ άλλων τον πρωθυπουργό να του παραθέτει γεύμα σε εστιατόριο κοντά στην Ακρόπολη, ενώ θεωρείται βέβαιο πως κατά τη διάρκεια της παραμονής του θα συζητηθούν και λεπτομέρειες αναφορικά με το ταξίδι του κυρίου Σαμαρά στην Ουάσινγκτον στις 8 Αυγούστου, κατά το οποίο ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.

Πληροφορίες: protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου