Παρασκευή 9 Αυγούστου 2013

Έκλεισε η "Ενεργειακή" συνεργασία Ελλάδας- Κύπρου- Ισραήλ- Μπήκαν οι υπογραφές


Μια νέα σελίδα ανοίγει στη συνεργασία Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ, μετά και την υπογραφή του Μνημονίου συναντίληψης για τη συνεργασία των τριών χωρών στους τομείς της ενέργειας και των υδάτινων πόρων, που υπογράφηκε το μεσημέρι στη Λευκωσία.

Ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης, χαρακτήρισε την υπογραφή του εν λόγω Μνημονίου ως «καθοριστική στιγμή για τη συνεργασία Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ».

Σύμφωνα με το «AMΠΕ», ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης δήλωσε ότι η συνεργασία των τριών χωρών εισέρχεται σε μια σημαντική και δημιουργική φάση και έκανε λόγο για ενίσχυση της γεωπολιτικής θέσης Κύπρου και της Ελλάδας και για σημαντικό παράγοντα ως προς τη σταθερότητα στη Μεσόγειο.

Ιστορική χαρακτήρισε τη συμφωνία των τριών χωρών ο υπουργός Υδάτινων και Ενεργειακών Πόρων του Ισραήλ Σιλβάν Σαλόμ, ο οποίος αναφέρθηκε και σε μείωση του κόστους του ηλεκτρισμού για την Κύπρο και σε άλλα κοινά έργα που θα ακολουθήσουν.

Οι τρεις υπουργοί εξέφρασαν την υποστήριξή τους στο σχέδιο ενεργειακής σύνδεσης EuroAsia Interconnector, το οποίο θα συνδέει τα συστήματα ηλεκτρικής ενέργειας της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ, με την πόντιση καλωδίου μεταφορικής ισχύος δύο χιλιάδων Μεγαβάτ.

Το έργο, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2016, εντάχθηκε στα έργα Κοινού Ενδιαφέροντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έπειτα από συντονισμένες ενέργειες Κύπρου και Ελλάδας.

Το κόστος του αναμένεται να φτάσει στο 1,5 δισ. ευρώ.

Στο μεταξύ, ο υπουργός ΠΕΚΑ Ιω. Μανιάτης, είχε ιδιαίτερη συνάντηση με τον Κύπριο υπουργό Εξωτερικών Ιω. Κασουλίδη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου