Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2014

Μήνυμα Ευ. Βενιζέλου στα Σκόπια

Η ΠΓΔΜ οφείλει να κάνει «απτά βήματα» αν θέλει να ενταχθεί στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλος απαντώντας στη Βουλή σε ερώτηση του προέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων Π. Καμμένου. «Η κυβέρνηση ουσιαστικά αποδέχεται το Βόρεια Μακεδονία και δεν υπάρχει ψήφος εμπιστοσύνης σε αυτή την πολιτική», υπογράμμισε ο Π. Καμμένος, προειδοποιώντας ότι «ο γεωγραφικός προσδιορισμός καταλήγει σε εθνικό προσδιορισμό».

Ο υπουργός Εξωτερικών ξεκαθάρισε ότι η ένταξη της ΠΓΔΜ σε ευρωπαϊκούς και ευρωατλαντικούς θεσμούς «θα γίνει μόνο όταν εκπληρωθούν τα γενικά κριτήρια που ισχύουν για όλα τα κράτη μέλη», όπως ο σεβασμός της δημοκρατίας, των δικαιωμάτων, του διεθνούς δικαίου, των σχέσεων καλής γειτονίας, της περιφερειακής σταθερότητας και των σκοπών που έχουν η Ε.Ε. ή το ΝΑΤΟ.

«Η Ελλάδα δεν προβάλει αντιρρήσεις για την ένταξη σε Ε.Ε., ΝΑΤΟ επειδή είναι το θέμα του ονόματος και θέλουμε να επιβάλουμε αλλαγή του», είπε ο Ευ. Βενιζέλος υπενθυμίζοντας ότι «πρέπει να γίνει σεβαστή η συμφωνία της 1ης Μαρτίου 2013 που είναι όρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που περιμένει ''απτά βήματα'', έτσι αναφέρει, στην κατεύθυνση αυτή».

Ο Π. Καμμένος υπογράμμισε ότι το κόμμα του είναι αντίθετο με οποιαδήποτε χρήση του ονόματος και πρότεινε να συγκληθεί Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών ή να γίνει δημοψήφισμα. «Είτε θα έπρεπε η Ελλάδα να προσφύγει στη Χάγη είτε να καταγγείλει την ενδιάμεση συμφωνια. Τι να κάνεις μία συμφωνία όταν χρησιμοποιείται μόνο από τη μία πλευρά, και μάλιστα όταν αποτελεί η συμφωνία και ήττα της Ελλάδας;», ρώτησε και εκτίμησε πως «η θέση της κυβέρνησης Σαμαρά είναι η παραχώρηση του όρου Μακεδονία με γεωγραφικό προσδιορισμό». Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων είπε ότι η συζήτηση στις συναντήσεις με Νίμιτς επικεντρώνεται στο όνομα Νέα Δημοκρατία της Μακεδονίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου