Σάββατο 1 Μαρτίου 2014

Σε σχέδιο συμφωνίας θα εργαστούν Στουρνάρας - τρόικα


Συνάντηση δυόμισι ωρών με την τρόικα είχε το απόγευμα της Παρασκευής ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, στην οποία συμμετείχε πολυπληθές κλιμάκιο από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.




Κύρια θέματα στην ατζέντα ήταν οι μεταρρυθμίσεις που προτείνει ο ΟΟΣΑ για την ανταγωνιστικότητα, το ύψος του δημοσιονομικού κενού, καθώς και το ύψος του πλεονάσματος, όπως και τη βιωσιμότητά του. Νέα συνάντηση αναμένεται την Κυριακή το απόγευμα.

Τις επόμενες ώρες και ημέρες το οικονομικό επιτελείο με την τρόικα θα δουλέψουν επί του κειμένου του σχεδίου συμφωνίας, κάτι που μαρτυράει ότι καταγράφεται πρόοδος, ωστόσο δεν σημαίνει ότι υπάρχει τελική συμφωνία και ότι δεν υπάρχουν ακόμη ανοιχτά μέτωπα.

Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε ότι «τις επόμενες ώρες και ημέρες θα δουλέψουμε επί κειμένου (σ.σ. σχεδίου συμφωνίας) και με τους συναρμόδιους υπουργούς. Και όταν δουλεύεις επί κειμένου, είναι μια θετική εξέλιξη».

Παρά ταύτα, ο συγκεκριμένος παράγοντας εμφανίστηκε επιφυλακτικός για τον χρονικό ορίζοντα των διαβουλεύσεων, παρόλο που το υπουργείο Οικονομικών επιζητεί πάση θυσία να υπάρξει απόφαση για την έγκριση της δόσης από το Eurogroup της 10ης Μαρτίου.

Η τρόικα συνεχίζει να πιέζει την κυβέρνηση για τη λήψη μέτρων το 2014 κάτι που διαφάνηκε και στη συνάντηση της Παρασκευής με κυβερνητική πηγή να δηλώνει ότι «το πλεόνασμα είναι ισχυρό και βιώσιμο» σημειώνοντας ότι οι δύο πλευρές δεν έχουν συμφωνήσει ακόμη για το 2014.

Σύμφωνα με κυβερνητικό παράγοντα, «το πλεόνασμα για το 2013 είναι ισχυρό και βιώσιμο», αλλά δεν έχει υπάρξει ακόμη συμφωνία για το 2014.

Από ελληνικής πλευράς υποστηρίζεται ότι οι πολύ καλές επιδόσεις του 2013 καλύπτουν το «κενό» για το 2014 και, κατ' επέκταση δεν απαιτείται η λήψη πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων για το τρέχον έτος.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών, από την άλλη πλευρά, φέρονται αντίθετοι με τη διανομή μεγάλου μέρους του πρωτογενούς πλεονάσματος πριν από τις ευρωεκλογές και τις ευρωπαϊκές αποφάσεις για το δημόσιο χρέος της χώρας.

Από την κυβέρνηση ζητούν από την τρόικα να μην εξετάζει κάθε μέτρο αποσπασματικά, αλλά να δει την «πλήρη εικόνα» που αποδεικνύει τη θετική πορεία της οικονομίας.

«H μάχη είναι δύσκολη, πολλά θέματα είναι ανοικτά, αλλά έχουμε "όπλα". Τα δημοσιονομικά πάνε πολύ καλύτερα, και στα διαρθρωτικά, παρά τις επιμέρους καθυστερήσεις, έχουμε μεγάλη βελτίωση. Το δείχνουν οι δείκτες ανταγωνιστικότητας και το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Οι δανειστές πρέπει να βλέπουν τη μεγάλη εικόνα της οικονομίας μας» λέει χαρακτηριστικά στη Realnews o υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.


Το πρωί ο κ. Στουρνάρας συμμετείχε στην συνάντηση της τρόικας με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη, όπου εξετάστηκε το θέμα των απολύσεων στον δημόσιο τομέα.

Η συνάντηση, όπως έγινε γνωστό από το περιβάλλον του κ. Μητσοτάκη, έγινε σε καλό κλίμα και αναγνωρίστηκε η τήρηση του χρονοδιαγράμματος για την αποχώρηση 15.000 υπαλλήλων στη διετία 2013 - 2014.

Η συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με την τρόικα θα επαναληφθεί.


Πηγή:www.agelioforos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου