Κυριακή 2 Μαρτίου 2014

Ο Πούτιν πήρε την έγκριση της Άνω Βουλής για να στείλει στρατό στην Κριμαία


Το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας (Άνω Βουλή) ενέκρινε με ομόφωνη απόφαση τη χρήση των ενόπλων δυνάμεων της χώρας στο έδαφος της Ουκρανίας, ικανοποιώντας το σχετικό αίτημα του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.







Όπως επισημαίνεται στη σχετική απόφαση αυτό γίνεται "με αφετηρία τα συμφέροντα ασφαλείας των πολιτών, συμπεριλαμβανομένων των Ρώσων και του στρατιωτικού σώματος, που σταθμεύει στο έδαφος της Ουκρανίας".Το αίτημα, που ικανοποιήθηκε προβλέπει άδεια χρήσης των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων "έως την ομαλοποίηση της κοινωνικο-πολιτικής κατάστασης στη χώρα αυτή". Στο σχετικό έγγραφο, που δόθηκε στη δημοσιότητα αναφέρεται μόνο η χερσόνησος της Κριμαίας ως προορισμός των ρωσικών δυνάμεων και η συζήτηση και ψηφοφορία στην Άνω Βουλή προβλήθηκε σε ζωντανή μετάδοση από τη ρωσική τηλεόραση.
Το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας επεσήμανε ότι η άρνηση υλοποίησης της συμφωνίας της 21ης Φεβρουαρίου για τη διευθέτηση της πολιτικής κρίσης στην Ουκρανία αποτελεί πραγματική απειλή αιματοχυσίας στις ανατολικές και νότιες περιοχές της Ουκρανίας και ανθρωπιστικής καταστροφής σε ολόκληρη τη χώρα.
Ο αποπεμφθείς πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς υποστήριξε με μήνυμά του προς τη ρωσική Βουλή την πολύπλευρη βοήθεια και την υπεράσπιση των κατοίκων της Κριμαίας. Ο Β.Γιανουκόβιτς υπογραμμίζει την ανάγκη να γίνει σεβαστή η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και εκφράζει την ανησυχία του για την ασφάλεια του πληθυσμού της χώρας, τονίζοντας την παρανομία των ενεργειών όσων κατέλαβαν βίαια την εξουσία στην Ουκρανία.



Η έγκριση δεν σημαίνει απόφαση λέει το Κρεμλίνο
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δεν έχει ακόμη λάβει απόφαση για την αποστολή ρωσικών στρατευμάτων στην Κριμαία, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος τύπου του, Ντμίτρι Πεσκόφ, λίγο μετά το πράσινο φως που έδωσε η ρωσική γερουσία σε μια έκτακτη συνεδρίαση.
Η απόφαση ανάπτυξης ρωσικών στρατευμάτων στην Κριμαία «αποτελεί την άποψη του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας (της Γερουσίας). Ο πρόεδρος αποφασίζει. Προς το παρόν δεν υπάρχει καμία απόφαση για κάτι τέτοιο» τόνισε ο Πεσκόφ σε δηλώσεις που μετέδωσε το πρακτορείο Ria Novosti.
Νωρίτερα ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Γκριγκόρι Καρασίν είχε δηλώσει ότι η απόφαση της Άνω Βουλής να δώσει το πράσινο φως για την ανάπτυξη ρωσικών στρατευμάτων, όπως είχε ζητήσει ο Βλαντίμιρ Πούτιν, δε σημαίνει ότι θα εφαρμοστεί σύντομα.
«Η συναίνεση την οποία ο πρόεδρος έλαβε δε σημαίνει κυριολεκτικά ότι θα κάνει χρήση αυτού του δικαιώματος σύντομα» είπε ο Καράσιν.

Αίτημα για ανάκληση του πρεσβευτή της Ρωσίας στην Ουάσινγκτον
Η Άνω Βουλή της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει από τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να ανακαλέσει τον πρεσβευτή της Ρωσίας από τις ΗΠΑ, μετά την έκτακτη συνεδρίασή της, κατά την οποία ενέκρινε την ανάπτυξη ρωσικών στρατευμάτων στην Κριμαία.
Ο αντιπρόεδρος του Σώματος Γιούρι Βορόμπεφ υποστήριξε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα υπερέβη μια "κόκκινη γραμμή" και "ταπείνωσε τον ρωσικό λαό" όταν δήλωσε την Παρασκευή ότι μια στρατιωτική επέμβαση στην Ουκρανία θα έχει "κόστος" για τη Μόσχα.
Η Βαλεντίνα Ματβιένκο, η πρόεδρος της Άνω Βουλής, ζήτησε από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων να συντάξει την πρόταση του αιτήματος που θα υποβληθεί στον πρόεδρο Πούτιν.

Έκτακτη συνεδρίαση του Σ.Α του ΟΗΕ
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών θα πραγματοποιήσει μια νέα συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών απόψε στη Νέα Υόρκη με αντικείμενο την κατάσταση στην Ουκρανία και την Κριμαία, δήλωσαν διπλωμάτες.
Η συνεδρίαση αυτή, η δεύτερη που συγκαλείται εκτάκτως σε διάστημα 2 ημερών, για το θέμα αυτό θα ξεκινήσει στις 14:00 (ώρα Νέα Υόρκης, 21:00 ώρα Ελλάδας) και θα συμμετάσχουν οι πρεσβευτές των 15 χωρών μελών του ΣΑ, μετά από αίτημα της Βρετανίας.

Την κινητοποίηση του ουκρανικού στρατού ζήτησε ο Κλίτσκο
Ο πρώην πυγμάχος Βιτάλι Κλίτσκο, εκ των ηγετών της ουκρανικής αντιπολίτευσης κατά τη διάρκεια των τρίμηνων κινητοποιήσεων εναντίον του πρώην προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς, έκανε έκκληση σήμερα για "γενική κινητοποίηση" του στρατού της χώρας ώστε να αντιμετωπιστεί η "ρωσική επιθετικότητα".
"Το κοινοβούλιο πρέπει να ζητήσει από τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων να κηρύξει τη γενική κινητοποίηση του στρατού", ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Κλίτσκο, ο οποίος ζήτησε επίσης την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για να συζητηθούν οι εξελίξεις στο θέμα της Ουκρανίας.
Νωρίτερα, λίγη ώρα προτού η Άνω Βουλή της Ρωσίας εγκρίνει την ανάπτυξη ρωσικών στρατευμάτων στην Κριμαία, ο Κλίτσκο είχε δηλώσει ότι στη χερσόνησο δεν υπάρχει κάποια "σύγκρουση" μεταξύ των κατοίκων και ότι οι περισσότεροι Ουκρανοί αγωνίζονται για τις αξίες της Δύσης. Σημείωσε επίσης ότι η διεθνής βοήθεια είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας για τη χώρα του.

Προηγούμενο ρεπορτάζ
Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν ζήτησε από το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας (Άνω Βουλή) να εγκρίνει την αποστολή ρωσικών στρατευμάτων στην Κριμαία της νότιας Ουκρανίας.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του Κρεμλίνου, ο Ρώσος πρόεδρος ζήτησε την έγκριση του κοινοβουλίου για την χρήση των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων στην Κριμαία λόγω της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στη περιοχή αυτή της Ουκρανίας και "της απειλής για τη ζωή των Ρώσων πολιτών, των συμπατριωτών μας και του προσωπικού των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας που βρίσκονται σε ουκρανικό έδαφος".
"Υποβάλλω μια πρόταση για τη χρήση των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας στο έδαφος της Ουκρανίας μέχρι την εξομάλυνση της κοινωνικοπολιτικής κατάστασης στη χώρα αυτή", σημειώνεται στην ανακοίνωση.
Η Ρωσία διαθέτει μια σημαντική δύναμη στην Κριμαία αφού, με βάση μια συμφωνία μεταξύ Μόσχας και Κιέβου, στη Σεβαστούπολη έχει τη βάση του ο Στόλος της Μαύρης Θάλασσας που αριθμεί περίπου 20.000 άνδρες.

Συνεδριάζει το Σ.Α της Ουκρανίας
Ο ασκών καθήκοντα προέδρου της Ουκρανίας, Αλεξάντρ Τουρτσίνοφ, κάλεσε σήμερα σε έκτακτη συνεδρίαση τους επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας της χώρας, ανακοίνωσε η εκπρόσωπός του.
Η σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ουκρανίας από τον Τουρτσίνοφ έγινε μετά την απόφαση του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν να ζητήσει την έγκριση της Άνω Βουλής της Ρωσίας για την ανάπτυξη ρωσικών στρατευμάτων στην Κριμαία.

"Η Ρωσία αρνείται τις συνομιλίες"
Νωρίτερα το πρακτορείο Ιντερφάξ επικαλούμενο δηλώσεις του Ουκρανού υπουργού Εξωτερικών Αντρέι Ντεσίτσια είχε μεταδώσει ότι η Ρωσία αρνείται να προχωρήσει σε συνομιλίες με την Ουκρανία υπό την αιγίδα μιας συμφωνίας που εγγυάται την εδαφική ακεραιότητα της τελευταίας.
Η Ουκρανία ζήτησε τις διαπραγματεύσεις αφού κατηγόρησε τη Μόσχα ότι αναπτύσσει στρατεύματα στην περιοχή της Κριμαίας.
"Ανησυχούμε πολύ για τις σημερινές πληροφορίες ότι η Ρωσία αρνήθηκε να συμμετάσχει" σε συνομιλίες, τόνισε ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας.



Πηγή:www.agelioforos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου