Παρασκευή 31 Αυγούστου 2012

Η Google τιμά την πρωτοπόρο παιδαγωγό, Μαρία Μοντεσσόρι



Σήμερα η Google τιμά την πρωτοπόρο παιδαγωγό, Μαρία Μοντεσσόρι καθώς συμπληρώνονται 142 χρόνια από τη γέννηση της. Η Μαρία Μοντεσσόρι ήταν μία Ιταλίδα παιδαγωγός αλλά και γιατρός, πρωτοπόρος σε όλο τον κόσμο για τη φιλοσοφία της εκπαίδευσης που φέρει άλλωστε το όνομά της. Επινόησε το μοντεσσοριανό παιδαγωγικό σύστημα, γνωστό και ως «μοντεσσοριανή μέθοδος», το οποίο αποτέλεσε πρωτοπορία για την εποχή του και χρησιμοποιείται ως σήμερα σε δημόσια και ιδιωτικά σχολεία παγκοσμίως.

Το σημερινό λοιπόν Google Doodle αποτελείται από διάφορα εργαλεία που αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της μοντεσσοριανής μεθόδου εκπαίδευσης.

Η Μαρία Μοντεσσόρι στις 31 Αυγούστου 1870 στο Κιαραβάλλε της Ανκόνα και σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Σαπιέντσα της Ρώμης, από όπου αποφοίτησε ως η πρώτη γυναίκα γιατρός της πατρίδας της. Ακολουθώντας την παιδιατρική έγινε ψυχολόγος και σπουδαία παιδαγωγός αφοσιώνοντας το έργο της στην ψυχολογική και νοητική ανάπτυξη του παιδιού.

Έφτιαξε παιδαγωγικό υλικό, δημιούργησε αποκλειστικά μόνη της εποπτικά μέσα διδασκαλίας και παιδαγωγικό υλικό για να γίνονται μέσω των αισθήσεων κατανοητά τα μαθήματα του σχολείου. Το έργο της βοήθησε ακόμη και παιδιά με χαμηλό δείκτη νοημοσύνης, να μπουν στις κανονικές τάξεις του σχολείου,

Η Μαρία Μοντεσσόρι ίδρυσε σχολές σε πολλά κράτη για να εκπαιδεύεται προσωπικό στη χρησιμοποίηση του παιδαγωγικού υλικού αυτού, αλλά κυρίως στην κατανόηση της φιλοσοφίας της μεθόδου της, γιατί δίδαξε πως αυτό είναι το πρώτο θέμα για την επιτυχία.

Οι βασικές αξίες -αρχές της μεθόδου που ανέπτυξε στην εκπαίδευση και φέρει το όνομά της είναι:

Ο σεβασμός στην προσωπικότητα του παιδιού είναι η πρώτη αρχή της μεθόδου. Και έπειτα : η ελευθερία που θα βγει από την πειθαρχία. Η εσωτερική και εξωτερική τάξη στη συγκρότηση του ανθρώπου. Ο σεβασμός στο έμψυχο και άψυχο περιβάλλον. Η ατομική προσπάθεια αλλά και η καλή συνεργασία με τον κόσμο του περιβάλλοντος. Η μάθηση μέσω της έρευνας, που θα δώσει τη χαρά για τη δουλειά και την ικανοποίηση για το αποτέλεσμα. Η παντοειδής άσκηση για την απόκτηση δυνατοτήτων. Ικανός άνθρωπος ίσον ευτυχής άνθρωπος. Ζωντανά παιδιά, ικανά, ήρεμα, με ψυχική υγεία, συγκεντρωμένα, λογικά, έτοιμα να συνεργαστούν για την αντιμετώπιση κάθε προβλήματος. Παιδιά ελευθερωμένα, που ξέρουν να συνομιλούν με σεβασμό και κατανόηση σαν ίσος προς ίσο. Απαλλαγμένα από τη δυστροπία, ακόμα και όταν η φύση τους έδωσε μικρές δυνατότητες Αυτά είναι χαρακτηριστικά των παιδιών ενός γνήσιου Μοντεσσοριανού Σχολείου, όταν και η οικογένεια συνεργάζεται μαζί του.

Έως και σήμερα, η μοντεσσόριανή μέθοδος εφαρμόζεται σε περίπου 20.000 σχολεία σε όλο τον κόσμο.

Η Μαρία Μοντεσσόρι πέθανε στην Ολλανδία το 1949, το 1952 σε ηλικία 82 ετών μετά από εγκεφαλική αιμοραγία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου