Σάββατο 8 Αυγούστου 2015

Χαρτογραφήσαμε τη Λέσβο

Το κάστρο ατενίζει αφ’ υψηλού το χωριό από τα βυζαντινά χρόνια την ώρα που τα beach bars της βοτσαλωτής παραλίας του Μόλυβου συγκεντρώνουν πλήθος τουριστών.


Επιμέλεια: Μαριάννα Κουρκούνη

Εν αρχή ην η Λέσβος! Το τρίτο μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας μετά την Κρήτη και την Εύβοια διαθέτει ακτογραμμή 370 χιλιομέτρων, επομένως είναι προτιμότερο να έχετε λυμένο το (μείζον) θέμα της μετακίνησης, μιας και μόνο έτσι θα μπορείτε να πάρετε την πλήρη εικόνα που προσφέρει ο τόπος.

Πριν τρία χρόνια η UNESCO «αγκάλιασε» τη Λέσβο στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της, στο οποίο μέχρι τότε ανήκε μόνο το Απολιθωμένο Δάσος, ένα ξεχωριστό φυσικό μνημείο που προέκυψε από έντονη ηφαιστειακή δραστηριότητα και το οποίο βρίσκεται στο μέσο του νοητού τριγώνου που δημιουργούν η Άντισσα, το Σίγρι και την Ερεσός. Μπορεί να μην είναι ευρέως γνωστό αλλά απολιθώματα δέντρων θα συναντήσετε και εκτός του Απολιθωμένου Δάσους σε πολλά σημεία του νησιού, όπως στα χωριά Μόλυβος, Πλωμάρι και Ακράσι. Περισσότερα στοιχεία για τα απολιθώματα αλλά και τη πλούσια γεωλογική ιστορία του νησιού θα μάθετε με μια επίσκεψη στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου που βρίσκεται στο Σίγρι. Εάν σας ιντριγκάρουν οι μουσειακές περιηγήσεις, στην πόλη της Μυτιλήνης θα βρείτε το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης, το Αρχαιολογικό και το Βυζαντινό Μουσείο.



Στη νοτιοδυτική όψη της Λέσβου βρίσκεται η Ερεσός, γενέτειρα της λυρικής ποιήτριας Σαπφούς.Κάπου εδώ όμως πρέπει να βάλουμε μιας άνω τελεία στα μαθήματα ιστορίας και να περάσουμε από τη θεωρία στην πράξη. «Φοράμε» την εκδρομική μας διάθεση, φορτώνουμε στο αμάξι προμήθειες και άλλα απαραίτητα και διασχίζουμε το νησί απ’ άκρη σε άκρη περνώντας ελαιώνες και... σεληνιακά τοπία. Στη νοτιοδυτική όψη της Λέσβου βρίσκεται η Ερεσός, γενέτειρα της λυρικής ποιήτριας Σαπφούς. Και αν η πλατεία του χωριού είναι ό,τι πρέπει για χαλάρωση, ουζάκι και τσιμπολόγημα, η Σκάλα ή αλλιώς ο Γιαλός των Μυτιληνιών, είναι ο παραθαλάσσιος οικισμός του και ένα ολοζώντανο τουριστικό θέρετρο από μόνος του. Η παραλία του Γιαλού είναι μια από τις πιο καθαρές της Μεσογείου ενώ ο Κάμπος της Ερεσού ενδείκνυται για πεζοπορικές περιπέτειες και οικοτουρισμό.


Κάνουμε την επόμενη στάση βορειότερα, στο διατηρητέο οικισμό Μόλυβο. Ένας περίπατος στα μεσαιωνικά πέτρινα καλντερίμια μας δίνει την ευκαιρία να θαυμάσουμε λιθόκτιστα σπίτια, αρχοντικά με σαχνισιά και φωτεινά χαγιάτια και μεταβυζαντινές εκκλησίες. Η ανηφόρα μας οδηγεί στο κάστρο που ατενίζει αφ’ υψηλού το χωριό από τα βυζαντινά χρόνια την ώρα που τα beach bars της βοτσαλωτής παραλίας του Μόλυβου συγκεντρώνουν πλήθος τουριστών. Λίγο πιο πέρα συναντάμε την πευκόφυτη Εφταλού με τα ιαματικά νερά, ησυχαστήριο του πεζογράφου Ηλία Βενέζη και σε μεγαλύτερη απόσταση τη Σκάλα Συκαμιάς του συναδέλφου του, Στρατή Μυριβήλη. Στα ουζοποϊία του Πλωμαρίου αλλά και στην ετήσια, θερινή «Γιορτή του Ούζου» θα μάθουμε τα πάντα για το απόλυτο ελληνικό απόσταγμα. Επιπλέον, ο παραδοσιακός οικισμός της νοτιότερης ακτής διαθέτει πλούσια βιομηχανική ιστορία με ελαιοτριβεία, σαπωνοποιεία και ταρσανάδες και σε κοντινή απόσταση την βραβευμένη παραλία του Αγίου Ισιδώρου για βουτιές με φόντο το καταπράσινο τοπίο.

Τραβάμε χειρόφρενο και περπατάμε την πρωτεύουσα Μυτιλήνη, με τα αρχοντόσπιτα της περιοχής Σουράδα, το μεσαιωνικό κάστρο, τον Πύργο της Μυτιλήνης και το άλσος του Αρχαίου Θεάτρου στην λόφο της Αγίας Κυριακής. Μη νομίζετε όμως ότι η επιστροφή στο... άστυ σηματοδοτεί και το τέλος στα μπάνια σας, μιας και οι όμορφες παραλίες Άγιος Ερμογένης, Τσαμάκια και Χαραμίδα προσεγγίζονται εύκολα με αμάξι.


Πέρα από τα προφανή ούζο και λάδι, οι Μυτιληνιοί γνωρίζουν καλά και το τυρί: γραβιέρα, φέτα, λαδοτύρι, κεφαλοτύρι, κασέρι είναι κάποια από τα τυριά που θα αγγίξουν τον ουρανίσκο μας. Και μιας και τα χιλιόμετρα μας άνοιξαν την όρεξη στρώνουμε τραπέζι με γκιουλμεζέδες, πράσινη φάβα μπιζελιών, ντόπια κρεατικά α’ ποιότητας, σαρδελίτσες Καλλονής και λακέρδα ημέρας.

Διαμονή

Στον Ελαιώνα της Γέρας στον ομώνυμο κόλπο (2251052028, www.lesvoseleon.gr), στα Heliotrope Hotels (2251045857, www.heliotrope.gr) στη Μυτιλήνη, στο συγκρότημα αυτόνομων κατοικιών Birds Bay με θέα στο Μόλυβο (6974328808, www.birdsbay.gr) και στο ιδιοσυγρασιακό Kouitou Hotel (22530 53311, www.kouitouhotel.com) στη Σκάλα Ερεσού.

Info


Η Μυτιλήνη απέχει μόλις δυόμισι ώρες από το λιμάνι της Χίου. Και τα δύο νησιά συγκοινωνούν με τον Πειραιά, τη Θεσσαλονίκη, τη Λήμνο, τη Σάμο, την Ικαρία και την Καβάλα. Η ταυτότητα είναι απαραίτητη εάν θέλετε να περάσετε απέναντι, στο Αϊβαλί και τη Δεκέλια. Το νησί διαθέτει αεροδρόμιο.

Blue Star Ferries: 18130, 210 8919800, www.bluestarferries.gr
Hellenic Seaways: 210 4199000, www.hellenicseaways.gr
Nel Lines: 210 4115015, www.nel.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου