Οι προσπάθειες διατάραξης της στρατηγικής ισορροπίας στον κόσμο εξακολουθούν να καταβάλλονται, - δήλωσε ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν. Οι πρωτοπόρες χώρες δαπανούν τεράστια χρηματικά ποσά για την κατασκευή υπερσύγχρονων όπλων και ακριβώς για αυτό τον λόγο το ρωσικό αμυντικό πρόγραμμα υπολογίζει όλες τις πιθανές προκλήσεις και απειλές για την εθνική ασφάλεια.
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν τόνισε ότι οι προσπάθειες αλλαγής της υφιστάμενης στρατηγικής ισορροπίας στον κόσμο, σχετίζονται πρώτ' απ' όλα με τα σχέδια δημιουργίας συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας των ΗΠΑ στην Ευρώπη. Παρόλο που ο παράγοντας πυρηνικής συγκράτησης, όπως είπε ο Βλαντίμιρ Πούτιν, εξακολουθεί να παίζει μεγάλο ρόλο, ωστόσο όλο και μεγαλύτερη σημασία αποκτούν τα μη πυρηνικά όπλα νέας γενιάς. Νωρίτερα, ο αρχηγός του ρωσικού κράτους επισήμανε τη σοβαρή σημασία, που έχει η κατασκευή των εθνικών όπλων ακριβείας, τα οποία, στην πραγματικότητα καθιστούν εναλλακτική λύση στα πυρηνικά όπλα.
Στην κατηγορία των σύγχρονων όπλων ακριβείας περιλαμβάνονται βόμβες, πύραυλοι και μη επανδρωμένα αεροσκάφη, ικανά να προσβάλουν μικρούς και μεγάλους στόχους σε μεγάλες αποστάσεις. Σήμερα, με την σύνταξη μιας ολόκληρης σειράς προγραμμάτων στον τομέα των όπλων ακριβείας ασχολούνται οι πρωτοπόροι αμυντικο-βιομηχανικοί όμιλοι και εταιρείες της Ρωσίας. Να, τι είπε σχετικά ο στρατιωτικός εμπειρογνώμονας Ίγκορ Κορότσενκο:
- Η εταιρεία Almaz-Antey ασχολείται με τη σχεδίαση και την κατασκευή νέου αντιαεροπορικού πυραυλικού συστήματος πέμπτης γενιάς S-500, ικανού να προσβάλει τόσο εναέριους στόχους, όσο και στόχους στο εγγύς διαστημικό χώρο. Κατασκευάζεται επίσης και νέο σύστημα πυραυλικών όπλων υψηλής ακρίβειας τύπου Club για τα πλοία επιφανείας και υποβρύχια. Στον τομέα των αεροπορικών όπλων διεξάγονται εργασίες κατασκευής πυραύλων κρουζ μεγάλου βεληνεκούς για τα αεροσκάφη Tu-95 MS, Tu-160 και τα καταδιωκτικά Τ-50.
Η Ρωσία έχει ήδη πρότυπα σύγχρονων όπλων ακριβείας και την τεχνολογία κατασκευής τους, ενώ οι ποσότητές τους στις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας, προς το παρόν δεν είναι αρκετές σε σύγκριση με άλλους προηγμένους στρατούς. Παρόλα αυτά, για την λύση αυτού του προβλήματος έχουν χορηγηθεί πρωτόγνωρα κονδύλια.
Τελευταία, η Ρωσία καταπιάστηκε με προηγμένες στρατιωτικές εργασίες μαζί με τους ξένους εταίρους της, συμπεριλαμβανομένων και των αεροπορικών μηχανολογικών γραφείων της Γαλλίας. Γίνεται λόγος για το μακροπρόθεσμο πρόγραμμα στο πλαίσιο του οποίοι οι από κοινού κατασκευασμένοι πύραυλοι ακριβείας θα περιληφθούν στους εξοπλισμούς των Ενόπλων Δυνάμεων περίπου τη δεκαετία του '30. Στο προσεχές δε μέλλον η Ρωσία θα ακολουθεί τη στρατηγική της πυρηνικής συγκράτησης, που προβλέπει ότι το 2014 τα πυραυλικά ρωσικά στρατεύματα θα πάρουν πάνω από 40 νέους διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους και στον Παγκόσμιο ωκεανό θα βγουν για μαχητική υπηρεσία δύο νέα πυρηνοκίνητα υποβρύχια πυραυβλοφόρα.
(Η Φωνή της Ρωσίας)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου