Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2013

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΝΙΚΟ!!!

Ταξιδιάρα ψυχή!






Ο Νίκος Κιρτσάνης κλείνει φέτος τα 50 του χρόνια και θα τα γιορτάσει με το 50ο ταξίδι του με τον ΠΑΟΚ σε όλη την Ευρώπη!

Ξεκινώντας από το ματς με τη Σοσό στη Γαλλία το 1982 και μέχρι το παιχνίδι της προηγούμενης εβδομάδας με τη Σαχτέρ στην Αστάνα έχει κάνει 49 ταξίδια σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Ευρώπη, από τη Νορβηγία μέχρι το Ισραήλ και από την Πορτογαλία μέχρι το Καζακστάν ακολουθώντας τον Δικέφαλο όπου έχει παίξει!

Από το 1999 και το 0-7 με τη Λοκομοτίβ στην Τιφλίδα στα ματς που ακολουθεί τον ΠΑΟΚ εκτός ελληνικών συνόρων φοράει πάντα και μία συγκεκριμένη ασπρόμαυρη ριγέ φανέλα, την οποία από φέτος κοσμούν τα σήματα όλων των ομάδων που έχει αντιμετωπίσει ο Δικέφαλος εκτός έδρας και έχει βρεθεί στα γήπεδά τους!

Στο πίσω μέρος ο αριθμός φανέλας αντιπροσωπεύει το νούμερο των ταξιδιών που έχει κάνει με τον ΠΑΟΚ και μετά από κάθε παιχνίδι αλλάζει! Αισίως στο Καζακστάν έχει φτάσει στα 49 ταξίδια και όπως δηλώνει στα ΣΠΟΡ θα συνεχίσει να ακολουθεί απτόητος την ομάδα όπου παίζει σε όλη την Ευρώπη! «Η φανέλα έχει πολύ χώρο ακόμη για πολλά σήματα αντιπάλων και στο πίσω μέρος…», είπε με νόημα.


Στη θέση του ονόματος στη φανέλα γράφει… «Τούβλο»! Είναι το παρατσούκλι του Νίκου! Γιατί; «Πώς λέμε πετσί ΠΑΟΚ, για μένα έλεγαν τούβλο ΠΑΟΚ», εξηγεί. «Και έμεινε…».

«Το πρώτο παιχνίδι που ακολούθησα τον ΠΑΟΚ ήταν με τη Σοσό στη Γαλλία το 1982. Αξέχαστο ματς…», τόνισε στα ΣΠΟΡ.


«Είχαμε κερδίσει με 1-0 στην Τούμπα και στη ρεβάνς το σκορ ήταν 0-0 στο 90’. Οι Γάλλοι κέρδισαν κόρνερ, ο τερματοφύλακάς τους κέρδισε την κεφαλιά, η μπάλα πέρασε άουτ αλλά ο απίθανος διαιτητής έδωσε πέναλτι! Και έτσι το παιχνίδι πήγε στην παράταση όπου πέτυχε γκολ ο Δημόπουλος και έτσι πήραμε την πρόκριση παρότι χάσαμε τελικά με 2-1. Η κερκίδα του γηπέδου που μας είχαν βάλει (το οποίο ήταν δίπλα στο εργοστάσιο της Peugeot) ήταν ξύλινη και ήμασταν μαζί τους ΠΑΟΚτσήδες της Γερμανίας καμιά 1000 άτομα…».


Από το 1982 μέχρι σήμερα έχει χάσει μόλις 4 εκτός έδρας ματς του ΠΑΟΚ στην Ευρώπη! «Το 1982 δεν μπόρεσα να πάω στη Σεβίλλη. Το 1985 με τη Βερόνα ήμουν φαντάρος. Μετά το 1990 ξανά με τη Σεβίλλη δεν μπόρεσα να πάω καθώς μόλις είχα ανοίξει το μαγαζί μου (την καφετερία «Το Καφέ» στην πλατεία Επταλόφου). Τέλος δεν πήγα με τη Φενέρμπαχτσε στην Κωνσταντινούπολη λόγω αντίληψης. Είμαι εντελώς αντι-Τούρκος!»

Ο Νίκος Κιρτσάνης είναι παντρεμένος με τη Φωτεινή και έχουν τρία παιδιά: τον Κωνσταντίνο (17), τον Γιώργο (15) και τη Κλεονίκη (11). Στο Ούντινε το 2012 οι δύο γιοι του πήραν το βάπτισμα του πυρός σε εκτός έδρας ευρωπαϊκό ματς του ΠΑΟΚ στο 0-0 με την Ουντινέζε, καθώς τους πήρε μαζί του.

«Πρόβλημα με εισιτήριο είχα μόνο στο παιχνίδι με τη Χέρενφεν. Εκεί ο Ποικιλίδης μου είχε πει ότι ή θα μπω στο τσάρτερ της ΠΑΕ για να πάρω εισιτήριο, ή θα έπρεπε να βρω από τους συνδέσμους. Τελικά βολεύτηκα από τους συνδέσμους. Αλλά τα περισσότερα ταξίδια μου τα κάνω μόνος κλείνοντας από νωρίς αεροπορικά εισιτήρια για να βγαίνουν πιο φθηνά τα έξοδα», επισήμανε.


«Με τη φανέλα αυτή του ΠΑΟΚ έχω πάει και σε 5 τελικούς Τσάμπιονς Λιγκ σε Αθήνα, Μόσχα, Μαδρίτη, Ρώμη και Λονδίνο. Παντού αναγνωρίζουν ότι είναι του ΠΑΟΚ. Γέλιο είχε στη Μαδρίτη που οι οπαδοί της Ιντερ νόμιζαν ότι είναι φανέλα της Γιουβέντους και άρχισαν να με βρίζουν, αλλά όταν με είδαν από κοντά κατάλαβαν ότι ήταν του ΠΑΟΚ! Πήγα και στον τελικό του 2012 στο Μόναχο, αλλά δεν βρήκα εισιτήριο για να μπω! Ωστόσο ήθελα την εκδίκηση για τον αποκλεισμό του ΠΑΟΚ από την Μπάγερν στα πέναλτι το 1983 και πανηγύρισα τον τίτλο της Τσέλσι που κέρδισε τους Βαυαρούς στα πέναλτι!», τόνισε.

ΣΤΟ ΜΟΝΑΧΟ ΜΕ ΟΤΟΣΤΟΠ!

Ο Νίκος Κιρτσάνης τα περισσότερα από τα 49 του ταξίδια στην Ευρώπη για τον ΠΑΟΚ τα έχει κάνει μαζί με τον κουμπάρο του, τον Κώστα Παντεκίδη και τους φίλους του Σάκη Ζουμπούκη και Μπάμπη Σιδερίδη. Εχει ταξιδέψει με όλα δυνατά μέσα για να βρεθεί στο πλευρό της αγαπημένης του ομάδας, από πούλμαν και πλοίο μέχρι αεροπλάνο. Η πιο μεγάλη τρέλα που έχει κάνει όμως ήταν να πάει με οτοστόπ από τη Θεσσαλονίκη στο Μόναχο το 1983 για το ιστορικό ματς με τους Βαυαρούς που κρίθηκε στα πέναλτι με τον ΠΑΟΚ να λυγίζει με 9-8 μετά από το 0-0 στον κανονικό αγώνα και την παράταση! «Ταξίδεψα στη Γερμανία με οτοστόπ σε ένα φορτηγό που πήγαινε στην Ολλανδία και επέστρεψα με ένα άλλο που πήγαινε από το Μόναχο στην Ξάνθη!», τόνισε γυρίζοντας 30 χρόνια πίσω! «Την ίδια χρονιά πριν από το Μόναχο είχα πάει στη Βουλγαρία στη Φιλιππούπολη για το παιχνίδι με τη Λοκομοτιβ Πλόβντιβ. Σε μία στάση του λεωφορείου μας, μου έκλεψαν το διαβατήριο! Δεν μπορούσα να επιστρέψω Ελλάδα και κρυβόμουν 10 μέρες σε κάτι Ελληνίδες φοιτήτριες μέχρι να βγάλω άκρη με το ελληνικό προξενείο! Και εκεί, στο προξενείο συνάντησα τον «Τρίγωνο», ο οποίος μόλις με είδε με ρώτησε: «Κι εσύ ήρθες χωρίς διαβατήριο;». Αυτός δεν είχε καν διαβατήριο και ακολούθησε την ομάδα στη Βουλγαρία… Μιλάμε για μεγάλη τρέλα για τον ΠΑΟΚ! Εκείνα τα χρόνια ήταν διαφορετικά», τόνισε.


ΕΧΕΙ ΠΑΕΙ ΣΕ 24 ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ!

Ο Νίκος Κιρτσάνης θυμήθηκε ότι η γνωστή οπαδός του ΠΑΟΚ, Εφη Παπαδόπουλου μαζί με τον συγχωρεμένο σύζυγός της πήγαιναν επίσης σε όλα τα ευρωπαϊκά ματς της ομάδας. «Αυτοί είχαν ξεκινήσει πριν από μένα αλλά σταμάτησαν στη Λισσαβόνα το 1999», τόνισε.

Συνολικά έχει επισκεφτεί 24 διαφορετικές χώρες εκ των οποίων τις περισσότερες πάνω από μία φορά! Συγκεκριμένα με τον ΠΑΟΚ έχει πάει σε: Ολλανδία (6), Ουκρανία (4), Ισραήλ (4), Ιταλία (3), Νορβηγία (3), Αυστρία (3), Βέλγιο (2), Τσεχία (2), Αγγλία (2), Γαλλία (2), Ισπανία (2), Ρωσία (2), Γερμανία (2), Πορτογαλία (2), Ρουμανία, Γεωργία, Ουγγαρία, Βουλγαρία, Ιρλανδία, Σκοτία, Σλοβακία, Ελβετία, Κροατία, και Καζακστάν!

Η ΚΕΡΚΙΔΑ ΣΤΗ ΝΑΠΟΛΗ ΚΑΙ Ο ΜΑΡΑΝΤΟΝΑ

Οι αναμνήσεις του Νίκου Κιρτσάνη από τα ευρωπαϊκά ταξίδια με τον ΠΑΟΚ είναι δεκάδες! «Το πιο ωραίο γήπεδο που πήγα με τον ΠΑΟΚ στην Ευρώπη ήταν της Ρέιντζερς στη Γλασκόβη. Ηταν ένα άκρως ποδοσφαιρικό γήπεδο. Τα χειρότερα γήπεδα ήταν της Λεϊσόες στην Πορτογαλία, της Πρίμπραμ στην Τσεχία και της Ντεμπρετσένι στην Ουγγαρία. Το πιο ακριβό ταξίδι ήταν στο Καζακστάν, το οποίο ήταν και το πιο μακρινό μέρος που έχω πάει με τον ΠΑΟΚ. Την καλύτερη κερκίδα στο εξωτερικό την είχαμε στη Νάπολη το 1988! Η τρέλα του κόσμου σε εκείνο το ματς ήταν απίστευτη! Οι Ιταλοί παραμιλούσαν. Ηταν τότε που οι δικοί μας πέταξαν μπουκάλια στον Μαραντόνα σε ένα κόρνερ και οι Ιταλοί καραμπινιέροι έβγαλαν καραμπίνες! Ενας Ιταλός φίλος μου που έρχονταν για διακοπές στη Χαλκιδική μου έλεγε ότι και ένα μήνα μετά τα ιταλικά ΜΜΕ έγραφαν για τους ΠΑΟΚτσήδες που πέταξαν μπουκάλια στο θεό τους, τον Μαραντόνα», θυμήθηκε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου