Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2013

Επί τέλους η βοϊδάμαξα κινήθηκε!


Επί τέλους η βοϊδάμαξα κινήθηκε!

Του Λάζαρου Κυρίζογλου*


Το είδαμε κι αυτό. Έπειτα από τον θόρυβο που έγινε και την τεράστια δημοσιότητα που, ως συνήθως, δόθηκε για το περιστατικό του θανάτου της μικρής Σάρας στην Ξηροκρήνη, η βοϊδάμαξα της Κεντρικής Εξουσίας, το Κράτος μας, επιτέλους κινήθηκε. Τρέχει ασθμαίνον πάντοτε πίσω από τα γεγονότα. Δεν προβλέπει. Δεν προλαμβάνει. Θεραπεύει εκ των υστέρων.




Στο δικό μας δήμο φυσικά δεν περιμέναμε τον εφετεινό χειμώνα. Κάνουμε τώρα ότι κάναμε και όλα τα προηγούμενα χρόνια. Πάντοτε ζητούσαμε από τη ΔΕΗ να βοηθήσει (επανασυνδέσει ή να μην κόψει την ηλεκτροδότηση) σε πάσχοντες, οικονομικά αδυνάτους, αναξιοπαθούντες συμπολίτες μας. Φυσικά στο παρελθόν πέρα από το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ), που έχει έκπτωση μόνον 25%, η ΔΕΗ κώφευε. Δεν υπήρχε πολιτική βούληση, δεν υπήρχε σχετική απόφαση, κι έμεναν και μένουν στο σκοτάδι χιλιάδες οικογένειες πανελλαδικά. Με τα οικονομικά βοηθήματα 200 ή 300 ευρώ που κατά καιρούς δίναμε σε φτωχούς συνανθρώπους μας, ύστερα από Έκθεση της αρμόδιας κοινωνικής λειτουργού, μπορέσαμε να σταματήσουμε κάποιες διακοπές ηλεκτροδότησης και να κάνουμε κάποιες επανασυνδέσεις. Έτσι όμως δεν λύνεται, δεν αντιμετωπίζεται το πρόβλημα.


Μετά την υπό τον Γ. Μανιάτη ΥΠΕΚΑ σύσκεψη, που έγινε στις 7.12.13 και τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου κ.Σ.Κεδίκογλου στις 12.12.13, μέχρι την ώρα αυτή που γράφω (11.12.13) δεν έχει εκδοθεί καμία εγκύκλιος του ΥΠΕΚΑ, που εποπτεύει πολιτικά την ΔΕΗ, προς την ΔΕΗ, ούτε κάποια εσωτερική εγκύκλιος της διοίκησης της ΔΕΗ προς τους κατά τόπους υπευθύνους της ανά την Ελλάδα, ώστε να ξεκινήσουν οι επανασυνδέσεις. Δεν συστάθηκε καμμία τετραμελής επιτροπή (1 εκπρόσωπος της Περιφέρειας, 1 της ΔΕΗ, 1 της ΔΕΔΔΗΕ, 1 του Δήμου) για να εξετάσει τα αιτήματα επανασύνδεσης. Η εκπρόσωπος της ΔΕΗ της περιοχής μας είπε σε ερώτηση μας ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτε γιατί δεν έχει εσωτερική εντολή από την διοίκηση της ΔΕΗ……Εμείς είμαστε έτοιμοι. Έχουμε εντοπίσει μέσα από τις κοινωνικές μας δομές 15 περιπτώσεις με κομμένο ρεύμα. Έχουμε έτοιμες και τις σχετικές εκθέσεις των κοινωνικών λειτουργών. Αλλά…..βλέπεις το κράτος….βλέπεις η ΔΕΗ…..

Πρέπει η ΔΕΗ Α.Ε. που μόνο τον τελευταίο χρόνο αύξησε το τιμολόγιο της 18% να το μειώσει άμεσα. Αλήθεια αυξήθηκε το εισόδημα των Ελλήνων τον τελευταίο χρόνο και δεν πήραμε είδηση; Να γίνει άμεσα μεγαλύτερη έκπτωση στο ΚΟΤ από 25% σε τουλάχιστον 50%. Να σταματήσει κάθε επικείμενη διακοπή σε κατοικίες μέχρι τον Απρίλιο του 2014. Να δημιουργηθεί ειδικός λογαριασμός από το κράτος για την αντιμετώπιση του κόστους που συνεπάγονται οι επανασυνδέσεις και οι μη αποκοπές. Να δώσει άμεσα η ΔΕΗ στους δήμους κατάλογο των αποκοπών της ηλεκτροδότησης σε κατοικίες λόγω μη πληρωμής των λογαριασμών. Είναι πολλοί εκείνοι που δεν θέλουν, διστάζουν να φανερώσουν το πρόβλημα τους. Εμείς θα τους δούμε όλους έναν-έναν διακριτικά και με σεβασμό.




…….Και τώρα σταματώ εδώ να σκέφτομαι και να γράφω περπατώντας στην πόλη μου. Γιατί βράδιασε, κάνει κρύο και μυρίζει έντονα και αβάσταχτα ο αγέρας που αναπνέω από τα ξύλα, τα κουφώματα, τα πλαστικά, τα λάστιχα που καίνε στα τζάκια και στις θερμάστρες. Μυρίζουν τα μαλλιά μου και τα ρούχα μου. Οι γυναίκες ήδη μαζέψανε από νωρίς τις μπουγάδες τους για να μην μυρίσουν. Πουθενά δεν κρέμεται για να στεγνώσει ούτε κάλτσα. Πηγαίνω στο σπίτι μου. Κλείνομαι μέσα. Όσοι έχουν κομμένο ρεύμα ή διατρέχουν τον κίνδυνο να τους κοπεί ας επικοινωνήσουν με τα τηλέφωνα του δήμου 2310 729602, 2310 729608, 2310 725775.




*Ο κ. Κυρίζογλου είναι δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου