Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2013

Ζητούνται επενδυτές (zougla.gr)





Η μέθοδος των ηλεκτρονικών δημοπρασιών (e-auction) αποδείχθηκε, ίσως, το πιο αποτελεσματικό εργαλείο πώλησης κρατικών ακινήτων που ξεκίνησε να χρησιμοποιεί το 2013 το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων. Μέσω της ιστοσελίδας «e-publicrealestate.gr», δηλαδή το «ελληνικό e-bay ακινήτων», όπως αποκαλείται από τον ξένο Τύπο, το ΤΑΙΠΕΔ έχει βρει αγοραστές για ακίνητα συνολικής αξίας 11 εκατ. ευρώ



Έτσι, μέχρι τον Μάρτιο του 2014, το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου σχεδιάζει να έχει πουλήσει ακόμη επτά ακίνητα σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Μαγνησία, Αχαΐα και Μεσσηνία, ενώ προσβλέπει στην άντληση εσόδων έως και 60 εκατ. ευρώ μέσω της διαδικασίας των ηλεκτρονικών δημοπρασιών.




6+1 ακίνητα




Ειδικότερα, το ΤΑΙΠΕΔ βάζει «πωλητήριο» σε:

-εξαώροφο κτήριο 874 τ.μ. στην οδό Ευαγγελιστρίας 9 στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας




- οικόπεδο 5.088 τ.μ. στην οδό Νεραντζιώτισσας στο Μαρούσι, κοντά στο εμπορικό κέντρο «The Mall Athens»




- οικόπεδο 398 τ.μ. στη λεωφόρο Συγγρού 292 στην Καλλιθέα




- οικόπεδα 755 τ.μ. με διατηρητέο κτίσμα 488 τ.μ. στην οδό Θεοφίλου 13 στη Θεσσαλονίκη




- οικόπεδο 1.250 τ.μ. στην οδό Αφών Νικολαΐδη στον Βόλο




- οικόπεδο 16.737 τ.μ. στο Ρίο Αχαΐας




- οικόπεδο 529 τ.μ. με κτίσμα 777 τ.μ. στην οδό Αριστομένους 11-13 στην Καλαμάτα.




Με αργούς ρυθμούς




Η αξιοποίηση των κρατικών ακινήτων προχωρά με αργούς ρυθμούς, καθώς τα γραφειοκρατικά εμπόδια παραμένουν σημαντικά. Είναι χαρακτηριστικό ότι τους τελευταίους μήνες δημιουργήθηκαν 87 νομοθετικές και κανονιστικές ρυθμίσεις, χωρίς τις οποίες δεν ήταν δυνατή η πώληση των κρατικών ακινήτων.




Δεν είναι τυχαίο ότι -ύστερα και από το «ναυάγιο» ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ - ο αρχικός στόχος εσόδων «ψαλλιδίστηκε» από 2,6 δισ. ευρώ σε 1,5 δισ. και από τον Ιούλιο σε 1,3 δισ.




Το έργο που εμφανίζει τη μεγαλύτερη καθυστέρηση είναι η αξιοποίηση του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό, του οποίου ο διαγωνισμός ξεκίνησε το 2011. Πάντως, η πώληση του Αστέρα Βουλιαγμένης φαίνεται να σώζει τη «χαμένη τιμή» των κρατικών ακινήτων λίγο πριν ολοκληρωθεί το 2013, με την Jermyn Street Real Estate να είναι ο νέος ιδιοκτήτης της έκτασης. Η θυγατρική της αραβικής AGC φαίνεται να σχεδιάζει τη δημιουργία ξενοδοχείων επτά αστέρων στον Λαιμό Βουλιαγμένης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου