Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2012

Το Βερολίνο κέρδισε το «Access City Award» 2013!

Στις 3 Δεκεμβρίου η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Viviane Reding, έδωσε στην πόλη του Βερολίνου το βραβείο «Access City Award» για το 2013 (το βραβείο της φιλικής προς τα άτομα με αναπηρία πόλης). Το βραβείο απονεμήθηκε σε αναγνώριση της ευρείας και στρατηγικής προσέγγισης του Βερολίνου για τη δημιουργία μιας φιλικής για όλους πόλης.

Το βραβείο διοργανώνεται από την Επιτροπή & το Ευρωπαϊκό φόρουμ ατόμων με αναπηρία (EDF) και ανακοινώθηκε στη διάρκεια της ετήσιας διάσκεψης που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής ημέρας των ατόμων με αναπηρία.

Η κριτική επιτροπή επέλεξε το Βερολίνο για τη στρατηγική και χωρίς αποκλεισμούς πολιτική του υπέρ των ατόμων με αναπηρία, στο πλαίσιο της οποίας κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να μετατρέψει την πόλη σε ένα προσιτό, χωρίς εμπόδια περιβάλλον. Η Επιτροπή επαίνεσε το σύστημα συγκοινωνιών του Βερολίνου και τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν στα σχέδια ανοικοδόμησης προκειμένου να βελτιωθεί η προσβασιμότητα για τα άτομα με αναπηρία.

Οι άλλες επικρατέστερες πόλεις ήταν:

Η Νάντη (Γαλλία), που βραβεύθηκε για την ολοκληρωμένη προσέγγισή της στο σχεδιασμό μιας πόλης προσιτής σε όλους και για την ποικιλία δραστηριοτήτων ευαισθητοποίησης όσον αφορά την δυνατότητα μετακίνησης στην καθημερινή ζωή.
Η Στοκχόλμη (Σουηδία), που επελέγη για τη μακροπρόθεσμη, άνευ αποκλεισμών προσέγγισή της «Design for All». Το πρόγραμμα «Vision Stockholm in 2030» στοχεύει να μετατρέψει την πόλη, στην οποία το 30% του κέντρου αποτελείται από νερό, σε μια παγκόσμιας ακτινοβολίας πόλη προσιτή σε όλους. Παράδειγμα αποτελούν διαβάσεις πεζών, δημόσιες τουαλέτες και χώροι παιχνιδιού προσιτοί σε παιδιά και γονείς με αναπηρία.

Το βραβείο «Access City award» απονεμήθηκε για τρίτη φορά φέτος. Το πρώτο έτος χορηγήθηκε στην Avila της Ισπανίας και το δεύτερο στο Salzburg της Αυστρίας. Πέραν της νικήτριας πόλης και των τριών επικρατέστερων, η επιτροπή κρίσης χορήγησε επίσης φέτος ειδική μνεία στις ακόλουθες πόλεις:

- Pamplona (Ισπανία), για το προσιτό αστικό περιβάλλον της και για τις αειφόρες περιβαλλοντικές πολιτικές της.
- Gdynia (Πολωνία), για τις συνεχείς προσπάθειές της να καταστήσει προσιτές τις δημόσιες συγκοινωνίες: το 97% των λεωφορείων και το 58% των τρόλεϊ είναι τώρα προσιτά στα άτομα με αναπηρία.
- Bilbao (Ισπανία), για τη χρήση της τεχνολογίας της πληροφορίας και των επικοινωνιών (ΤΠΕ) προς όφελος των ατόμων με αναπηρία, συμπεριλαμβανομένης μιας υπηρεσίας τηλεφωνικών πληροφοριών για άτομα με δυσκολίες ακοής ή ομιλίας.
- Tallaght (Ιρλανδία), για μια σειρά καινοτόμων υπηρεσιών για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών με αναπηρία, συμπεριλαμβανομένων των ηλικιωμένων. Στις υπηρεσίες αυτές συγκαταλέγονται μια υπηρεσία επισκευής οδών και οδοστρωμάτων εντός 48 ωρών, προσιτοί πεζόδρομοι & προσιτές βιβλιοθήκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου