Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2012

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αθετεί την υπόσχεση της Θεσσαλονίκης



Σχεδόν δέκα χρόνια μετά τη σύνοδο Κορυφής του Πόρτο Καρράς, η Ευρώπη συνεχίζει να κρατά κλειστές τις πόρτες της για τα κράτη της Βαλκανικής.

«Ρέκβιεμ στη Θεσσαλονίκη: Οι βαλκανικές χώρες φοβούνται την αθέτηση της υπόσχεσης της ΕΕ από το 2003», είναι ο τίτλος άρθρου στην Frankfurter Allgemeine Zeitung για ένα ενδεχόμενο πάγωμα της ενταξιακής πορείας των βαλκανικών χωρών: «Το καλοκαίρι του 2003, στο Πόρτα Καράς, όπου πραγματοποιήθηκε η Σύνοδο Κορυφής, η ΕΕ έδωσε ένα είδος υπόσχεσης ότι ’το μέλλον των Βαλκανίων βρίσκεται στην ΕΕ’.

Ο τότε πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι είχε χαρακτηρίσει μάλιστα ’μη αναστρέψιμη’ την ευρωπαϊκή πορεία των βαλκανικών χωρών. Και επειδή το Πόρτο Καράς δεν είναι γνωστό ως τοπωνύμιο εκτός βαλκανικής χερσονήσου, η δέσμευση της ΕΕ καταγράφηκε ως ’η υπόσχεση της Θεσσαλονίκης’.

Τι κίνητρο έχουν όμως οι βαλκανικές χώρες να συνεχίσουν τις μεταρρυθμιστικές τους προσπάθειες όταν η ’υπόσχεση της Θεσσαλονίκης’ τίθεται εν αμφιβόλω περισσότερο από ποτέ;

Μια πιθανή απάντηση είναι: η ιδιοτέλεια. Υπάρχουν πολιτικοί στην ευρύτερη περιοχή για τους οποίους, ο πρωταρχικός στόχος δεν είναι η ένταξη, αλλά οι διαπραγματεύσεις.

Μόνο με τη βοήθεια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων οι χώρες αναγκάζονται να προωθήσουν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις». Και όμως από την άλλη πλευρά μια έκθεση του Ιδρύματος Επιστήμη και Πολιτικής του Βερολίνου έρχεται να κόψει τα φτερά όσων πιστεύουν στα Βαλκάνια σε μια γρήγορη ένταξη των υπολοίπων βαλκανικών χωρώνω στην ΕΕ.

«Οι συντάκτες της έκθεσης θεωρούν δεδομένο ότι μετά την ένταξη της Κροατίας στην ΕΕ η ενταξιακή πορεία και άλλων βαλκανικών χωρών θα «παγώσει» μια δεκαετία, ίσως και για περισσότερο».

Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου