Δευτέρα 18 Μαρτίου 2013

Τοπική αυτοδιοίκηση πολιτική και επικοινωνία



γράφει ο Αντωνιάδης Βαγγέλης

Όλοι γνωρίζουμε πως η τοπική αυτοδιοίκηση αποτελεί τον πρώτο βαθμό επαφής και επικοινωνίας του πολίτη με τους θεσμούς της συντεταγμένης πολιτείας. Απολύτως απαραίτητο είναι λοιπόν να πορεύεται μέσω ενός σαφούς πολιτικού και επικοινωνιακού σχεδιασμού.

Είναι προφανές πως ο πολιτικός σχεδιασμός οδηγεί στις εκλογικές επιτυχίες και αργότερα στον πρωταρχικό σκοπό κάθε σοβαρής αυτοδιοικητικής αρχής. Την υλοποίηση του έργου που έχει προγραμματιστεί και εγκριθεί από την πλειοψηφία των πολιτών.

Αναμφίβολα η κρισιμότερη διάσταση που οφείλουν οι αυτοδιοικητικοί παράγοντες να συνυπολογίσουν, είναι η συνάρτηση του φυσικού και του πολιτικού χρόνου μιας θητείας.

Όσοι ασχολούνται με τα κοινά συνηθίζουν να αναφέρονται στον πολιτικό κύκλο μιας θητείας, τετραετούς μέχρι πρόσφατα, πενταετούς στην μετά Καλλικράτη εποχή. Αυτονόητο είναι λοιπόν, δήμαρχος και δημοτική ομάδα να ορίσουν στην αρχή της θητείας
τους, τον πολιτικό τους σχεδιασμό, την επικοινωνιακή διαχείριση του πολιτικού χρόνου και κυρίως το πρόγραμμα υλοποίησης του έργου τους.

Όμως πάνω απ’ όλα είναι απαραίτητο να αντιληφθούν τις ανάγκες και τις προτεραιότητες που θέτει η τοπική κοινωνία.

Βασικές προτεραιότητες μιας σύγχρονης αυτοδιοικητικής αρχής οφείλουν να είναι το οδικό δίκτυο, οι συγκοινωνίες, η ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας, η παιδεία, ο πολιτισμός, η ποιότητα ζωής και τα κρίσιμα ζητήματα της πρωτοβάθμιας περίθαλψης και της κοινωνικής πολιτικής.

Δράσεις εφαρμοσμένες σ αυτούς τους άξονες αναδεικνύουν  τόσο το έργο όσο και την αποτελεσματικότητα της αυτοδιοικητικής αρχής,

Στην εποχή της βαθιάς οικονομικής και κοινωνικής κρίσης αλλά και των ραγδαίων αλλαγών και εξελίξεων αυτονόητο είναι οι πολίτες να απαιτούν αμεσότερη προσέγγιση των προβλημάτων η οποία οφείλει να χαρακτηρίζεται από βαθιά γνώση και εμπειρία. Εδώ όμως επανέρχεται και ο κρίσιμος ρόλος του κράτους και της κεντρικής κυβέρνησης που οφείλει να διευρύνει την θεσμική κατοχύρωση και τις αρμοδιότητες των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά και να ενεργοποιήσει νέους χρηματοδοτικούς μηχανισμούς που θα δώσουν ώθηση σε νέες δράσεις και μορφές ανάπτυξης.

Είναι προφανές πως οι ραγδαίες κοινωνικές αλλαγές και η θεσμική μετεξέλιξη που ορίζει πλέον η Ευρωπαϊκή Ένωση, οδηγούν νομοτελειακά στην αυτονόμηση της τοπικής αυτοδιοίκησης από την κεντρική εξουσία, εξέλιξη που με την σειρά της οδηγεί στην αυτονόητη επιδίωξη για την δημιουργία μιας νέας τοπικής αυτοδιοίκησης, ακηδεμόνευτης και παράλληλα αυτονομημένης από τα κόμματα της και τις παραδοσιακές δομές της κεντρικής εξουσίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου