Σάββατο 16 Μαρτίου 2013

Ερώτηση για τους βανδαλισμούς στην ΠΓΔΜ


Ερώτηση Γ. Κουμουτσάκου προς την Ε. Επιτροπή για τους βανδαλισμούς σε ελληνικό στρατιωτικό νεκροταφείο στην πόλη Βαλάντοβο της ΠΓΔΜ:


Ο ευρωβουλευτής ΝΔ κ. Γ. Κουμουτσάκος κατέθεσε ερώτηση προς την Ε.Επιτροπή για τους εκτεταμένους βανδαλισμούς σε ελληνικό στρατιωτικό νεκροταφείο από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, στην πόλη Βαλάντοβο της
Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

Εκτεταμένο βανδαλισμό υπέστη ελληνικό στρατιωτικό νεκροταφείο που χρονολογείται από τον Α΄Παγκόσμιο Πόλεμο, στην πόλη Βαλάντοβο της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι ζημιές που προκλήθηκαν είναι σημαντικές.

Το γεγονός αυτό προκάλεσε την αντίδραση της Ελλάδας. Σε επίσημο διάβημα διαμαρτυρίας προς το Υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, η Ελλάδα απαιτεί από τις αρχές των Σκοπίων να καταδικάσουν το γεγονός, να εργαστούν για τον εντοπισμό και την τιμωρία των ενόχων, καθώς και για την αποκατάσταση των υλικών ζημιών.

Η απαράδεκτη αυτή ενέργεια μίσους δε μπορεί παρά να αξιολογηθεί ως επακόλουθο της μισαλλόδοξης και ακραία εθνικιστικής ρητορικής και δράσης που έχει υιοθετήσει ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση των Σκοπίων επί σειρά ετών έναντι γειτονικών χωρών, οι οποίες μάλιστα είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (συγκεκριμένα η Ελλάδα και η Βουλγαρία).

Σε συνέχεια των ανωτέρω, ερωτάται η Επιτροπή:
- Εάν έχει ενημερωθεί για το συγκεκριμένο περιστατικό και πώς το σχολιάζει.
- Εάν προτίθεται να ζητήσει από την κυβέρνηση των Σκοπίων να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για τον εντοπισμό και την τιμωρία των υπόπτων.
- Εάν θα καταγράψει το συγκεκριμένο γεγονός στην επόμενη έκθεση προόδου της εν λόγω υποψήφιας προς ένταξη χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου