Τρίτη 26 Μαρτίου 2013

Συμμετοχή στον διαγωνισμό Euroscola

Για μία ακόμη χρονιά το Ελληνικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης συμμετείχε στον διαγωνισμό Euroscola με αξιώσεις και επιτυχία.

Το εν λόγω πρόγραμμα αποτελεί ένα θεσμό που οργανώνεται και χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Ελληνική Κυβέρνηση και απευθύνεται σε μαθητές της Β' και Γ' Λυκείου. Στόχος του είναι να δώσει στους νέους της Ευρωπαϊκής Ένωσης την ευκαιρία να γνωρίσουν τον χώρο και τον τρόπο λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και να εκφράσουν τις προσδοκίες και τις απόψεις τους για την ευρωπαϊκή οικοδόμηση. Επιπλέον στο πλαίσιο αυτό οι μαθητές συνεργάζονται μεταξύ τους σε επιμέρους εκπαιδευτικούς στόχους και σε ένα πλαίσιο ευγενούς άμιλλας και συναδελφικότητας. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι όχι μόνο η γεφύρωση των χασμάτων μεταξύ των λαών της Ευρώπης, αλλά και η μεταφορά ενός κλίματος ευρωπαϊκής ενότητας και αλληλεγγύης στη χώρα του καθενός.

Το σχολείο μας, σε διαγωνισμό δοκιμίου που διεξήχθη προέκρινε για μία ακόμη χρονιά ένα επιτυχόντα «ευρωβουλευτή», για το σχολικό έτος 2013-2014, τον μαθητή της Β' Λυκείου Βαρή Αργύρη, που οι προτάσεις τους για την αναμόρφωση της λειτουργίας του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου και της ευρωπαϊκής επιτροπής βρήκαν τη θετική απήχηση στους εκπροσώπους της Περιφέρειας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, που ήταν και ο τελικός κριτής.

Μάλιστα, σε ανοιχτό διαγωνισμό προσόντων που διεξήχθη στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, επελέγη ως συνοδός εκπαιδευτικός και επιμελητής, βάσει μορίων, ο κ. Κοσκινάς Εμμανουήλ, φιλόλογος του σχολείου μας.

Το πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε στην έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο, κατά την περίοδο 30 Ιανουαρίου έως 2 Φεβρουαρίου.

Ήδη από την πρώτη μέρα έγινε φανερή η ποικιλία και η ένταση των διδακτικών εμπειριών που θα ακολουθούσε. Οι εκπρόσωποι μαθητές από όλη την Ελλάδα, αφού αναχώρησαν από Αθήνα έφτασαν στην επαρχία της Αλσατίας στη Γαλλία, με έχει ως πρωτεύουσά της το Στρασβούργο. Περιηγήθηκαν στις ομορφίες και στην πλούσια ιστορία της πόλης που καταφέρνει να συνδυάσει, λόγω της ιδιαίτερης ιστορικής της πορείας στοιχεία, τόσο της Γερμανικής Αναγέννησης, όσο και του Γαλλικού Διαφωτισμού, αλλά και με ένα έντονο πολυπολυτισμικό ύφος, αποτέλεσμα των διαφόρων κατακτητών και γειτόνων της. Κτισμένη στη δυτική πλευρά του Ρήνου, είναι μία από τις δύο έδρες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και μάλιστα έχει χαρακτηριστεί ως αξιοθέατο παγκόσμιας κληρονομιάς από την Ουνέσκο.

Μετά την πρώτη μέρα οι μαθητές άρχισαν να προετοιμάζουν τις ομιλίες και τις τοποθετήσεις τους που θα λάμβαναν χώρα την τρίτη μέρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Με τη βοήθεια του συνοδού εκπαιδευτικού ο μαθητής μας προετοιμάστηκε σε ζητήματα «ευρωγνώσης», γνώσης δηλ. της λειτουργίας και της ιστορικότητας των ευρωπαϊκών θεσμών, αλλά και ζητημάτων που άπτονται της ευρωπαϊκής πολιτικής και επικαιρότητας. Όλα τέθηκαν επί τάπητος: ενέργεια, περιβάλλον, μεταναστευτική πολιτική, οικονομία.

Μετά το δημιουργικό πρωινό ακολούθησε η χαλάρωση με την ξενάγηση, συνοδεία ειδικού στα βασικότερα αξιοθέατα της πόλης, που δεν ήταν και λίγα: η περίφημη πλατεία Κλεμπέρ, ο Καθεδρικός του Στρασβούργου, με τα παγκοσμίου φήμης βιτρό του και τις αρχιτεκτονικές του ιδιορρυθμίες, αλλά και το Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η τελευταία μέρα ήταν και η πλέον δημιουργική. Οι μαθητές διαμόρφωσαν ομάδες εργασίας στις οποίες ανέλυσαν και συνέθεσαν τις προτάσεις τους. Εκπρόσωπος των ομάδων διασφάλισης του διαδικτύου, οικονομίας και περιβάλλοντος ήταν και ο μαθητής μας Βαρής Αργύρης, που κατέθεσε τις δικές του προτάσεις.

Μετά την πολύ σημαντική συζήτηση που ακολούθησε στα πρότυπα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και στην ίδια αίθουσα συνεδριάσεων των Ευρωβουλευτών, η ημέρα έκλεισε με επίκαιρες ερωτήσεις και με τον κύριο διαγωνισμό ευρωγνώσης και για μία ακόμη φορά ο μαθητής μας μας έκανε υπερήφανους κερδίζοντας και φτάνοντας στους τελικούς. Μάλιστα η συνολική του εμφάνιση, η συμπεριφορά, το ήθος και η προσωπικότητα, αλλά και η βαθιά γνώση και οι προβληματισμοί του έκαναν τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να προσεγγίσει την ελληνική αντιπροσωπεία και να αποδώσει ως φόρο τιμής στον Ελληνικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης και στον μαθητή μας τη σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης μαζί με τα θερμά του συγχαρητήρια.

Γεμάτοι περηφάνεια, γνώσεις, αναμνήσεις και πάνω από όλα πατριωτικό ενθουσιασμό η ελληνική ομάδα και η ομάδα του Ελληνικού Κολλεγίου πήρε τον δρόμο της επιστροφής για την Ελλάδα, αφήνοντας τη σκυτάλη για τις επόμενες γενιές μαθητών μας, που είμαστε σίγουροι πως θα θέσουν τον πήχυ ακόμη ψηλότερα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου