Τρίτη 19 Μαρτίου 2013

Ο Ρεχάγκελ και το θαύμα






του Γιώργου Κούρου


Το 2004, η Εθνική Ομάδα Ποδοσφαίρου, με προπονητή τον Οτο Ρεχάγκελ, κατάφερε το ακατόρθωτο, να κερδίσει το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Πολλοί ήταν αυτοί που μίλησαν για θαύμα. Και ίσως να είχαν δίκιο. Οι ειδικοί του αθλήματος σάστισαν, τα προγνωστικά διαψεύστηκαν, ενώ οι τολμηροί τζογαδόροι έτριβαν τα χέρια τους, καθώς τα γραφεία στοιχημάτων έδωσαν πολλά στη νίκη της Ελλάδας.


Η Ελλάδα τού 2004, η τότε πρωταθλήτρια Ευρώπης, δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα τού σήμερα. Πολλά άλλαξαν και, δυστυχώς, τα περισσότερα προς το χειρότερο. Η συρρίκνωση της οικονομίας, η πτώση του βιοτικού επιπέδου, η έκρηξη της ανεργίας, τα λουκέτα, η αβεβαιότητα για το αύριο και οι δυσοίωνες προβλέψεις για συνέχιση της ύφεσης, έχουν οδηγήσει μια κοινωνία στην κατάθλιψη.


Από την άλλη, η αδυναμία ή πιο σωστά η έλλειψη -ακόμη και σήμερα που ο κοινωνικός ιστός έχει διαρραγεί- πολιτικής βούλησης να γίνουν αυτά που πρέπει να γίνουν, δεν αφήνουν αχτίδα ελπίδας και αισιοδοξίας για το αύριο. Το «πανηγύρι» με την τρόικα, που βλέπουμε πλέον κάθε τρίμηνο, έχει κουράσει ακόμη κι αυτούς που θίγει άμεσα. Εχει γίνει μια κακή επανάληψη του ίδιου έργου, η τελευταία σκηνή του οποίου διαδραματίζεται πάντα την ίδια χρονική στιγμή, δηλαδή λίγα 24ωρα πριν να αναχωρήσουν κάθε φορά οι επικεφαλής των δανειστών, στον ίδιο τόπο, στο Μέγαρο Μαξίμου.


Επικοινωνιακό τρικ; Δραματοποίηση της κατάστασης; Επιδίωξη να αναδειχθεί η ικανότητα της κυβέρνησης που στο παρά... ένα καταφέρνει να κερδίσει έστω κάτι; Καλό, πάντως, θα ήταν να καταλάβει όποιος θεωρεί ότι κάτι κερδίζει από αυτήν τη διαδικασία, ότι πρέπει να σταματήσει κάθε τρίμηνο η ίδια παράσταση με το γνωστό σενάριο των καλών διαπραγματεύσεων στην αρχή, των δυσκολιών στη συνέχεια, του αδιεξόδου κατόπιν και της λύτρωσης με την άνωθεν παρέμβαση.


Ας υπάρξει λίγο περισσότερος σεβασμός στη νοημοσύνη όλων όσοι έχουν υποστεί πλειάδα σκληρών μέτρων. Ας τελειώσει, επιτέλους, ένα κακοστημένο παιχνίδι, με τους ίδιους παίκτες, στο ίδιο γήπεδο και, δυστυχώς, με τους ίδιους θεατές, που μάλιστα έχουν πληρώσει πολύ ακριβά το εισιτήριο του αγώνα.


Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι, σε λίγο καιρό, κινδυνεύουν ή οι αγανακτισμένοι οπαδοί να μπουν στο γήπεδο ή ο αγώνας να διεξάγεται χωρίς θεατές. Ισως, πάντως, αυτό φοβάται και η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ και στέλνει πάλι τον Οτο Ρεχάγκελ στην Αθήνα, να συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον πρωθυπουργό, προφανώς για να τους συμβουλέψει για νέα συστήματα και νέες τακτικές στον αγώνα κατά της κρίσης. Για μια ακόμη φορά, δηλαδή, περιμένουμε ένα θαύμα και μάλιστα εισαγόμενο...


ΠΗΓΗ: εφημερίδα Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου