Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2012

ΑΛΚΗ


Την 21η Οκτωβρίου 2006, ημέρα Σάββατο, ιδρύθηκε στη Θεσσαλονίκη σωματείο με την επωνυμία «Ελληνικό Κέντρο Προβολής Λαογραφίας Μακεδονίας - Θράκης 'Αλκή'», σύμφωνα με τις διατάξεις του Αστικού Κώδικα και των Ειδικών Νόμων περί Σωματείου. Για το σκοπό αυτό καταρτίστηκε το από 21-10-2006 καταστατικό, απαρτιζόμενο από 21 άρθρα, όπως αποδεικνύεται από το πρακτικό ίδρυσης.
Σκοπός του Σωματείου, σύμφωνα με το καταστατικό του, είναι:
1. η ηθική και υλική ενίσχυση του Λαογραφικού και Εθνολογικού Μουσείου Μακεδονίας-Θράκης (Λ.Ε.Μ.Μ.-Θ.) στη Θεσσαλονίκη, 
2. η παροχή συνεχούς συμπαραστάσεως στη λειτουργία και στον εμπλουτισμό του Λ.Ε.Μ.Μ.-Θ.,
3. η μελέτη και προβολή της λαογραφίας, λαϊκής τέχνης και εθνολογίας της Μακεδονίας και της Θράκης, 
4. η δημιουργία και καλλιέργεια σχέσεων συνεργασίας με συλλόγους ή οργανισμούς που επιδιώκουν τους ίδιους ή παρόμοιους σκοπούς,
5. η ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινού για τα κειμήλια της λαϊκής μας παράδοσης, 
6. η μορφωτική και η πολιτιστική προαγωγή των μελών του.

Το Σωματείο επιδιώκει την εκπλήρωση των στόχων του με κάθε μέσο που θα κρίνει πρόσφορο και ειδικότερα με: 


1. δωρεές και ενθάρρυνση κάθε ατομικής πρωτοβουλίας ή κρατικής ενέργειας που θα αποβλέπει στον εμπλουτισμό και την ανάπτυξη του Λ.Ε.Μ.Μ.-Θ., 
2. την ενίσχυση κάθε προσπάθειας στο να βρεθούν ή να αποκτηθούν έργα μακεδονικής τέχνης που θα προσιδιάζουν στο χαρακτήρα του Λ.Ε.Μ.Μ.-Θ., 
3. την οργάνωση διαλέξεων και άλλων εκδηλώσεων και την επικοινωνία με ανάλογους οργανισμούς στο εσωτερικό και το εξωτερικό, 
4. την ενίσχυση του εκπαιδευτικού και ερευνητικού έργου του Λ.Ε.Μ.Μ.-Θ.
Οι πόροι του Σωματείου προέρχονται από:
1. την εγγραφή και την ετήσια συνδρομή των τακτικών μελών που ορίζονται από το εκάστοτε Διοικητικό Συμβούλιο. Η συνδρομή για το έτος 2007 ανέρχεται στα 30 €.
2. τις έκτακτες εισφορές για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών του Σωματείου, ύστερα από απόφαση της Γενικής Συνέλευσης,
3. τους καρπούς της περιουσίας του Σωματείου (τόκοι, πρόσοδοι κ.τ.λ.),
4. τις δωρεές, κληροδοσίες και κάθε άλλο έσοδο που εισρέει νόμιμα στο ταμείο του Σωματείου,
5. τις επιχορηγήσεις από το Υπουργείο Πολιτισμού, άλλα υπουργεία και άλλους φορείς.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ – ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Στους κήπους του Λ.Ε.Μ.Μ.Μ.Θ. έγινε η παρουσίαση του έργου του λαϊκού καλλιτέχνη Ευγένιου Σπαθάρη με ταυτόχρονη βράβευσή του για την μέχρι τώρα προσφορά του. Συνδυάζοντας το πολιτιστικό με το φιλανθρωπικό έργο του συλλόγου επιδόθηκε υποτροφία 1500 € σε άπορο μαθητή της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής ,ώστε να μπορέσει να συνεχίσει απρόσκοπτα τις σπουδές του  (13/6/07).

Παρουσίαση και ξενάγηση στα μέλη και τους φίλους του σωματείου των θησαυρών του Μουσείου τον Νοέμβριο και κάθε έτος κατά τη διάρκεια θητείας του απερχόμενου ΔΣ.

Οι κυρίες Μ. Βιλδιρίδη και Α. Βατάκα παρέστησαν στα εγκαίνια της έκθεσης «χάλκινα διακοσμημένα σινιά». (28/10/07).

Οργάνωση ημερίδας στο MONEY SHOW στο HYATT HOTEL ΘΕΣΣΑΛΟΝΊΚΗΣ (Bar Aficionado) με θέμα: “Λαογραφίας παράδοση συνέχεια στη σύγχρονη εποχή” και ομιλήτριες οι κυρίες Μ. Βιλδιρίδη, Α. Φαχαντίδου και Α. Τσιότρα. (2/12/07).

Χριστουγεννιάτικο ούζο στο Sea food του Μακεδονία Παλλάς. (17/12/07).

Παρουσίαση των βιβλίων “Γεύσεις της παλιάς Κοζάνης” και “Γλυκά της Ζωής - Γλυκά του κουταλιού”. Τα βιβλία αναφέρονται στις γαστρονομικές συνήθειες των δύο τελευταίων αιώνων  μέσα από μελέτες, αλλά και από παραδοσιακές συνταγές. Ομιλητές Κ. Ζουράρις, Σ. Ηλιαδέλης και Β. Ευθυμιοπούλου. (2/4/08).

Επίδειξη μόδας των σχεδιαστών MIRO στο ξενοδοχείο Nikopolis. (3/11/2008).

Παρουσίαση της τέχνης του πηλού από το αγγειοπλάστη κ. Βαρδαξή, στα πλαίσια της έκθεσης του ΛΕΜΜΘ “ Στάμνα”.

Σαρακοστιανό παραδοσιακό ούζο στην Αμοργό στα Λαδάδικα, παραδοσιακά εδέσματα, παραδοσιακά αυγά και λαμπάδες για την Ανάσταση. (7/4/09).

Ομιλία και συζήτηση με θέμα «το παραμύθι ως τοπική, εθνική και παγκόσμια παράδοση» και ομιλήτρια την κ. Αίγλη Μπρούσκου, καθηγήτρια λαογραφίας, κοινωνική ανθρωπολόγο. (6/11/09).

Ρεσιτάλ πιάνου της Ζωής Σαμσαρέλου, καθηγήτριας πιάνου στο ΚΟΘ. Η εκδήλωση έγινε στην αίθουσα  “Μελίνα Μερκούρη” του ΚΟΘ σε συνδιοργάνωση με το Κρατικό Ωδείο Θες/νίκης. Θέμα του ρεσιτάλ “συνομιλία των μουσών-μυθολογία και μουσική κληρονομιά του 18ου αιώνα, με έργα Grieg-Couperin, Rameau, Debussy. (24/2/10).

Συμμετοχή του συλλόγου στην 3η συνάντηση Πολιτιστικών φορέων και συλλόγων Νομού Θεσ/νίκης, στην παραλία Θεσσαλονίκης, με ταυτόχρονη επίδειξη τροχού στην αγγειοπλαστική και πώληση υλικού από το ΛΕΜΜΘ. (16, 17,18/6/10)

Επίσκεψη, μετά από πρόσκληση της κ. Φράγκου, στο Βαρόσι.(κ.κ. Μ.Βιλδιρίδη -Α. Βατάκα) για εκδήλωση του πολιτιστικού συλλόγου Βαρόσι Εδέσσης, τη βραδιά με την πανσέληνο. (24/8/10).

Εκδήλωση για τον τρύγο, με ξενάγηση στο κτήμα Γεροβασιλείου, μουσική και παραδοσιακά εδέσματα και καλεσμένους της ΑΛΚΗ τα μέλη του πολιτιστικού συλλόγου Βαρόσι Εδέσσης. (9/10/10).

Επίδειξη του σχεδιαστή Νassos στο ξενοδοχείο ΜΕΤ. (7/11/10).

Mail: alkh.lemmth@gmail.com


Διοικητικό Συμβούλιο (Δ.Σ.)
Το σωματείο αριθμεί 450 ενεργά μέλη και διοικείται από ένα 11μελές συμβούλιο.
Πρόεδρος του ΛΕΜΜΘ είναι η Δρ Μαριάννα Βιλδιρίδη.

Πρόεδρος
Μαρία Μελίνα Δερμεντζοπούλου

Αντιπρόεδρος 
Βασιλική Μαμούκαρη

Γραμματέας
Μήτσιου Μαρία

Ταμίας
Τσιακίρη Μαρία 

Αναπληρωματική Γραμματέας
Χαραλαμπίδου Βάντα

Αναπληρωματικός Ταμίας
Λαμπίδης Άγγελος

Μέλη

Chris Βάσω
Μαμούκαρης Αλέξανδρος
Οικονόμου Κατερίνα
Στολάκης Ευάγγελος
Φαρίνη - Κουκουρίκου Ευαγγελία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου