Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2012

Επιστολή του Αν. Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Δ. Ψωμιάδη στους Υπουργούς Διοικητικής Μεταρρύθμισης Α. Μανιτάκη και Εσωτερικών Ε. Στυλιανίδη για τη γραφειοκρατία του 'Καλλικράτη'

Επιστολή στους Υπουργούς Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Αντώνη Μανιτάκη και Εσωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη, με κοινοποίηση στους αιρετούς Περιφερειάρχες, έστειλε ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Διονύσης Ψωμιάδης σχετικά με τη γραφειοκρατία στην περιφερειακή αυτοδιοίκηση και τα προβλήματα, τις στρεβλώσεις και τις καθυστερήσεις «που δημιουργούνται λόγω της εμμονής του αθηνοκεντρικού κράτους να αγνοεί τις εκκλήσεις για πραγματική αποκέντρωση».

Στην επιστολή του ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Δ. Ψωμιάδης υπογραμμίζει ότι «η ανάγκη για διοικητική μεταρρύθμιση δεν είναι αντίθετη στη δημοσιονομική στενότητα». «Αντιθέτως, οι προτάσεις μας για αποκέντρωση στοχεύουν στη βελτίωση της δημόσιας διοίκησης, στην αύξηση της αποδοτικότητας, στην καλύτερη και
αμεσότερη εξυπηρέτηση των πολιτών και στην προώθηση του περιφερειακού αναπτυξιακού δυναμικού», παρατηρεί ο κ. Δ. Ψωμιάδης. «Η κατάργηση της γραφειοκρατίας δεν πρέπει να αποτελεί μια θεωρητική υποχρέωση έναντι των δανειστών μας», επισημαίνει ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχης, «αλλά πραγματικό και εφαρμόσιμο στόχο της ελληνικής κοινωνίας προκειμένου να εξασφαλίσουμε ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά μας».

Ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχης Δ. Ψωμιάδης αναφέρεται στη γραφειοκρατία που εμποδίζει την εύρυθμη λειτουργία της Αυτοδιοίκησης: «Κατανοώ πλήρως την κραυγή αγωνίας του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ.Μαχαιρίδη, ο οποίος στην επιστολή του στις 18 Οκτωβρίου αναφέρει ότι χρειάστηκε ήδη 40 υπογραφές για ένα έργο και ακόμη δεν έχει καταφέρει τίποτα. Εμείς χρειαστήκαμε 30 διαφορετικές υπογραφές για ένα διαγωνισμό τουρισμού ο οποίος μετά από 18 μήνες ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί», τονίζει ο κ. Δ. Ψωμιάδης. Επίσης, κάνει λόγο για την οριακή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση και ζητά την αναβάθμισή της. «Αφήστε μας να δώσουμε λύσεις και στα οικονομικά ζητήματα και σταματήστε να αποφασίζετε μηχανικά από την ασφάλεια των γραφείων σας. Απελευθερώστε επιτέλους το περιφερειακό δυναμικό της χώρας και αφήστε τις αυτοδιοικητικές, οικονομικές και κοινωνικές δυνάμεις της κάθε περιοχής να επενδύσουν στο μέλλον τους. Φτάνει πια!».

Το πλήρες κείμενο της επιστολής του Αναπληρωτή Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Διονύση Ψωμιάδη έχει ως εξής:



«Κύριοι Υπουργοί,



Θεωρώ υποχρέωσή μου αλλά και επιτακτική ανάγκη να επανέλθω και εγώ, όπως και οι συνάδελφοι Περιφερειάρχες, στο θέμα της πραγματικής μεταρρύθμισης της περιφερειακής διοίκησης της χώρας μας.

Συμπληρώνοντας σχεδόν το μισό της θητείας μας βρισκόμαστε στη δυσάρεστη θέση να ομολογήσουμε ότι η μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη» δεν έχει καταφέρει κανέναν από τους κύριους στόχους της. Τουναντίον, βιώνουμε καθημερινά τις στρεβλώσεις και τις καθυστερήσεις που δημιουργούνται λόγω της εμμονής του αθηνοκεντρικού κράτους να αγνοεί τις εκκλήσεις για πραγματική αποκέντρωση. Μια αποκέντρωση που θα απελευθερώσει τις τοπικές κοινωνίες και θα δώσει νόημα στην τοπική αυτοδιοίκηση. Μια αποκέντρωση που θα ενεργοποιήσει τις τοπικές δυνάμεις και θα τις καταστήσει υπεύθυνες για το δικό τους μέλλον.

Γνωρίζω πολύ καλά τις πιέσεις που δέχεται η Ελληνική Κυβέρνηση για δημοσιονομική προσαρμογή. Βρίσκομαι καθημερινά ανάμεσα στον κόσμο και τους πολίτες που βιώνουν τη δύσκολη πραγματικότητα που δημιουργείται. Η ανάγκη όμως για διοικητική μεταρρύθμιση δεν είναι αντίθετη στη δημοσιονομική στενότητα. Αντιθέτως, οι προτάσεις μας για αποκέντρωση στοχεύουν στη βελτίωση της δημόσιας διοίκησης, στην αύξηση της αποδοτικότητας, στην καλύτερη και αμεσότερη εξυπηρέτηση των πολιτών και στην προώθηση του περιφερειακού αναπτυξιακού δυναμικού. Δυστυχώς, η κεντρική κυβέρνηση αδυνατεί να συνειδητοποιήσει τις παραπάνω έννοιες και εξακολουθεί να λειτουργεί με τη φιλοσοφία του παρελθόντος που μας οδήγησε στην τραγική κατάσταση που βρισκόμαστε σήμερα.

Η κατάργηση της γραφειοκρατίας δεν πρέπει να αποτελεί μια θεωρητική υποχρέωση έναντι των δανειστών μας. Θα πρέπει να αποτελέσει πραγματικό και εφαρμόσιμο στόχο της Ελληνικής κοινωνίας προκειμένου να εξασφαλίσουμε ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά μας. Η Καλλικρατική μεταρρύθμιση αντί να μειώσει τις γραφειοκρατικές διαδικασίες, πρόσθεσε και άλλες. Ποιος είναι ο πραγματικός λόγος ύπαρξης της Αποκεντρωμένης Περιφέρειας; Ποια είναι τα αντικείμενα την ευθύνη των οποίων δεν μπορεί να αναλάβει η Αιρετή Περιφέρεια; Οι υπηρεσίες και τα στελέχη, μαζί με την αιρετή πολιτική διοίκηση κάθε Περιφέρειας βρίσκονται σε θέση να φέρουν εις πέρας όλες εκείνες τις λειτουργίες που χρειάζονται οι πολίτες και οι επιχειρήσεις της περιοχής τους. Για ποιο λόγο εξακολουθεί να χρειάζεται ένα ακόμη επίπεδο διοίκησης; Για ποιο λόγο χρειαζόμαστε για κάθε τι που κάνουμε μια σειρά υπογραφών από διαφορετικές επιτροπές, διοικήσεις και υπουργεία; Αυτά είναι που χρειάζεται να καταργηθούν προκειμένου να εξοικονομήσετε πόρους και όχι την τυφλή και οριζόντια περικοπή των δαπανών της Περιφέρειας. Κατανοώ πλήρως την κραυγή αγωνίας του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ.Μαχαιρίδη, ο οποίος στην επιστολή του στις 18 Οκτωβρίου αναφέρει ότι χρειάστηκε ήδη 40 υπογραφές για ένα έργο και ακόμη δεν έχει καταφέρει τίποτα. Εμείς χρειαστήκαμε 30 διαφορετικές υπογραφές για ένα διαγωνισμό τουρισμού ο οποίος μετά από 18 μήνες ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί.

Η κατάσταση έχει φτάσει σε οριακά επίπεδα. Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι πέραν των αριθμών οι άνθρωποι και οι κοινωνίες χρειάζονται ελπίδα για το μέλλον. Και η παρούσα κατάσταση μιας δήθεν αποκεντρωμένης περιφερειακής αιρετής διοίκησης είναι απογοητευτική. Δεν προσφέρει ελπίδα, αντιθέτως, καθυστερεί και αδυνατεί να εξυπηρετήσει τους πολίτες όπως θέλει και μπορεί να το πράξει. Ελπίζω ότι κάποια στιγμή η φωνή μας θα ακουστεί. Οι τοπικές κοινωνίες γνωρίζουν πολύ καλύτερα τις ανάγκες τους από ότι γνωρίζουν οι παροικούντες της πλατείας Συντάγματος. Επιτέλους, αφήστε τους μικρούς κυβερνήτες των Περιφερειών να επιλύσουν τα προβλήματα των περιοχών τους, τα γνωρίζουμε καλύτερα γιατί τα βιώνουμε καθημερινά. Αφήστε μας να δώσουμε λύσεις και στα οικονομικά ζητήματα και σταματήστε να αποφασίζετε μηχανικά από την ασφάλεια των γραφείων σας. Απελευθερώστε επιτέλους το περιφερειακό δυναμικό της χώρας και αφήστε τις αυτοδιοικητικές, οικονομικές και κοινωνικές δυνάμεις της κάθε περιοχής να επενδύσουν στο μέλλον τους. Φτάνει πια!





Με εκτίμηση,







Ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχης

Κεντρικής Μακεδονίας



Διονύσης Χ. Ψωμιάδης»


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου