Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2013

Αθλητισμός = Υγεία

γράφει ο Γιάννης Ιωαννίδης....
 
Πολλές φορές στο παρελθόν αλλά και πρόσφατα και οπωσδήποτε με κάθε ευκαιρία που μου παρουσιάζεται, αναφέρομαι στην προσφορά της άσκησης και του Αθλητισμού στη διατήρηση της σωματικής και ψυχικής υγείας αλλά και ευρύτερα στη διαμόρφωση του χαρακτήρα, κυρίως των νέων.

Ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει ότι ο Αθλητισμός συμβάλλει, γενικά, στην επίτευξη ισορροπίας στη ζωή μας. Όλοι αντιμετωπίζουν κάθε μέρα προβλήματα, που τελευταία έχουν γίνει περισσότερα και σοβαρότερα και όλοι έχουν ανάγκη κάποιας εναλλαγής στην καθημερινότητά τους και που παράλληλα θα τους ευχαριστεί και θα τους διασκεδάζει.

Αυτή την εναλλαγή την προσφέρει ο αθλητισμός και ταυτόχρονα
δίνει την όμορφη αίσθηση του «γεμίσματος των μπαταριών», όπως λέει ο λαός, παρά τη σχετική σωματική καταπόνηση. Είναι το ίδιο αίσθημα που νιώθουμε όταν απουσιάζουμε από την εργασία μας και βρισκόμαστε σε διακοπές, ακόμα και ολιγοήμερες.

Πέρα από αυτά, αδιαμφισβήτητη είναι και η συμβολή του Αθλητισμού και στη μείωση των δαπανών υγείας. Έχουν πραγματοποιηθεί πολλές σχετικές έρευνες και έχει υπολογιστεί ότι 1 εκατ. ευρώ επένδυση στον Αθλητισμό αποφέρει, λίγο πιο μακροπρόθεσμα, εξοικονόμηση 7 εκατ. ευρώ από τις δαπάνες υγείας.

Βέβαια, η οικονομική κρίση που αντιμετωπίζουμε στη χώρα μας εκδηλώνεται πολυεπίπεδα, σε όλους τους τομείς της κοινωνικής δραστηριότητας και γενικά δεν επιτρέπει επενδύσεις κλίμακας στον Αθλητισμό.



Από την πλευρά μας, προσπαθούμε προσωρινά να διαχειριστούμε τα ζητήματα του Αθλητισμού με τους περιορισμένους πόρους που μας διατίθενται και να λύνουμε προβλήματα χωρίς επιπλέον κόστος για την Πολιτεία, όπως για παράδειγμα το να διατηρήσουμε ανοιχτές όλες τις αθλητικές εγκαταστάσεις που είναι στην ευθύνη μας.



Παράλληλα επιθυμούμε πραγματικά να στηρίξουμε τα σωματεία και τα αθλήματα που έμπρακτα συμβάλλουν στην αθλητική μας ανάπτυξη και στον πρωταθλητισμό, έχουν διαχρονική παρουσία και φέρνουν συχνά διακρίσεις.



Πάντα υπάρχουν δυνατότητες παρεμβάσεων, μικρών ή μεγάλων, με τομές που μπορούν να επιφέρουν αποτελέσματα ακόμα και εάν δεν υπάρχουν επαρκή κονδύλια.



Σημασία έχει ότι η κρίση δεν θα διαρκέσει για πάντα και οι νέοι δεν θα πρέπει να απογοητεύονται. Διαθέτουν ακούραστο μυαλό, γεμάτο ιδέες και έχουν πολλά δημιουργικά χρόνια μπροστά τους. Αναφέρομαι ιδιαίτερα στους νέους γιατί οι υπόλοιποι σε αυτούς στηριζόμαστε για το κοινό μέλλον.



Το σίγουρο είναι ότι την άσκηση και τον αθλητισμό ουδείς μπορεί να τους τα στερήσει. Ούτε φυσικά η οικονομική κρίση. Ο Αθλητισμός είναι ίσως το μοναδικό αγαθό που είναι ελεύθερα διαθέσιμο ανά πάσα στιγμή και σε κάθε χώρο, ανεξάρτητα από τις επικρατούσες συνθήκες και από την εκάστοτε υποστήριξη που προσφέρει η Πολιτεία.



Προτρέπω κάθε πολίτη και κυρίως κάθε νέο να ακολουθήσει την πιο υγιή μέθοδο εκτόνωσης, την πιο υγιή διέξοδο από τους επικίνδυνους παραδρόμους, δηλαδή τον αθλητισμό, και να του διαθέτει όσο περισσότερο από τον ελεύθερο χρόνο του μπορεί ώστε να γίνει και αυτός αποδέκτης των άμεσων ευεργετικών αποτελεσμάτων του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου